ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 28.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2006
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 adulti ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Istorie... , Credinta... , Dragoste de Neam... , Emotie Vie…. , Respect!

TIPĂREȘTE

Manastirea Putna! Rauri de cerneala si tone de hartie s-au consumat despre aceasta locatie bucovineana care are ceva magic, parca de neinteles pentru pelerinul insetat de istorie. Ca si cum spiritul lui Stefan cel Mare si Sfant ar fi inca prezent acolo... o stare aparte, aproape inexplicabila doar cu ajutorul umilelor cuvinte, invaluie turistul... de cum intra pe poarta! De ce spun asta? Pentru ca toti cei care i-au trecut pragul au fost inconjurati instantaneu de un profund... Respect... urmat apoi de o multitudine de alte stari emotionale. Magnific, nu?

Avem parte de o superba zi de vara a anului 2006. Apropierea de poarta manastirii se face pe o imensa alee cu brazi cu o fantana functionala pe partea stanga la dus... destinata a potoli setea turistilor. Imensele ziduri ca de cetate care inconjoara curtea interioara si varfurile falnicilor brazi dezvaluie privirii noastre parti din cladirile interioare care semana cu cele ale unei cetati. Prima concluzie la primul impact vizual? Domeniul manastiresc este destul de mare! Parcam si o luam agale pe acea alee de care imi aduc aminte si acum cu placere. Desi afara cred ca temperatura depasea 40 grade, umbra copacilor ne oferea o racoare placuta, vantul ne alina cu mangaieri usoare, eram foarte fericiti ca am ajuns pana aici si admiram cu placere modul inedit de acces spre manastire, cu acei brazi superbi... ; cum de apropiam porta devenea din ce in ce mai mare, mai mare... apoi si mai mare pana la imensa! Aici o superba clanta “cioplita” in metal si care parca astepta sa o atingem... ; patrundem timizi; un calugar (Putna este o manastire de calugari) cu o figura destinsa, plina de caldura si luminozitate (semne ale unei autentice induhovniciri) ne ofera biletele de acces si doua fuste de babe pentru a ne acoperi picioarele sexi purtate de noi mai dezgolite din cauza arsitei de afara... Chitaim de “mutrele” pe care brusc le-am capatat - sotul daca mai punea pe cap si-un batic alb ar fi semanat izbitor cu Maica Tereza iar eu aratam ca o calugarita fugarita prin padure de... staret! Achitam taxele foto/video si... patrundem in curtea interioara!

Daca in periplul nostru pina atunci la Manastirile Voronet, Sucevita si Moldovita “nu aveam loc” de multimea de turisti straini, constatand cu durere numarul redus al celor romani (postata impresie)... aici situatia s-a inversat, numarul romanilor era cel numeros... , cu totii dornici sa viziteze cele doua atractiile locale – mormantul lui Stefan cel Mare aflat in incinta manastirii si muzeul invecinat! O curte mare cu flori si cladiri vechi ni se infatisaza in fata ochiului, alei pline pietruite si impodobite cu trandafiri rosii mai ales, chiliile calugarilor care aratau ca niste fortarete, o clopotnita imensa... iata imaginea curtii interioare in mijlocul careia troneaza Manastirea Putna, la acea vreme in restaurare. Ei... , si am ajuns intr-un punct sensibil al review-ului meu - manastirea insasi cu povestea ei, necropola a Marelui Stefan si de o importanta primordiala pentru cultura, istoria si religia tarii noastre... Nu sunt cuvinte mari, sunt realitate... incat insusi Mihai Eminescu a numit-o “Ierusalimul Neamului Romanesc “ si dovada vie a respectului de care se bucura Stefan la el acasa este ca anual razesii lui purtand steaguri tricolore si in costum national comemoreaza la Putna Ziua Sfantului (in 02 iulie) printr-o procesiune impresionanta!... Dar sa detaliez!

Prima ctitorie a lui Stefan cel Mare (1457-1504), domnitorul cu a doua mare domnie din istoria tarii noastre (47 ani) si depasita doar de Regele Carol I (48 ani), Manastirea Putna a vazut “lumina zilei” in 1469 dupa 3 ani de munca asidua a mesterilor din acea perioada. Locatia a fost aleasa intamplator (sau cel putin asa spune legenda) de o sageata trasa de domnitor care dorea construirea unei necropole, adica un loc al lui de ingropaciune dupa moarte si totodata un loc fortificat pentru acea zona. Poate tocmai de aceea nu a fost pictata la exterior...comarativ cu alte ctitorii ale lui iar zidurile exterioare seamana cu cele ale unei cetati... Au urmat evident alte anexe si mici restaurari, ateliere de copiat manuscrise, redactat cronici si realizat picturi bisericesti... , pentru ca in sec XVI sa fie realmente devastata, cand din ea a ramas doar baza pe care ulterior a fost reconstruita un secol mai tarziu manastirea de azi. Evident atacurile frecvente si cutremurele au necesitat multiple restaurari, ultima fiind inregistrata in anii ‘90. Si azi se pot vedea imensele pietre (singurele ramase din cele reale) care formeaza baza amintita, niste blocuri compacte si perfect imbinate... si... fara sa vreau gandeam cata ura trebuie sa fi fost in sufletul acelor atacatori turci/tatari pentru a fi capabili sa darame aproape in totalitate o cladire atat de solida, dat fiind armele si uneltele oarecum rudimentare pe atunci, comparativ cu cele de azi... ; as zice, o ura asemanatoare cu cea manifestata la Cetatea Sucevei (postata impresie) si pentru care s-au luptat aproape 200 mii de soldati turci - batalie crancena si cunoscuta ca fiind una dintre cele mai mari din Istoria Europei. Ma incanta gandul ca Stefan cu a lui oaste moldoveneasca au fost ca un ghimpe in coasta otomana obsedata la acea vreme de Expansiunea spre Interesanta Europa... Ma face mandra gandul ca Demnitatea si Dragostea de Tara reuseau cu succes sa ne faca Respectati in fata tuturor natiilor atacatoare si inconjuratoare din acea sumbra perioada... intr-un joc politic uluitor in care vechii dusmani puteau deveni oricand aliati sau vechii aliati sa devina dintr-o data dusmani... functie de momentul istoric existent! Ce vremuri... Dar a mai ramas ceva din vechea manastire... Un imens clopot daruit manastirii de Stefan insusi si aflat in imediata vecinatate a manastirii langa o superba Coloana a Infinitului din lemn cu gravuri sculpturale de natura religioasa... ; interesanta aborare culturala si istorica deopotriva! Pe acel clopot imens o placuta mentioneaza gestul Domnitorului.

Intram in manastire. Bocanituri de ciocan, bormasini si mesteri peste tot, intuneric, barne de sustinere in toata manastirea... pasim cu grija sa nu ne cada ceva in cap si... dintr-o data, in partea dreapta o lumina vie si flori, multe flori pe un mormant micut, oameni in jur cu totii aplecati in semn de respect si ca din senin s-a instalat brusc... O Adanca Tacere... Era Mormantul lui STEFAN! Dupa 500 de ani omul acesta provoaca asa un RESPECT si o profunda ADMIRATIE... !!! Impresionant. Inscaunat la prima tinerete (putin peste 20 ani), zbuciumat sufleteste de intrigile din familie (tatal i-a fost ucis de un unchi pentru succesiunea la tron, apoi el a devenit ucigas al unchiului criminal) ajutat militar de Vlad Tepes pentru a urca pe tronul Moldovei si sufleteste de Sfantul Daniil Sihastrul care i-a fost cel mai apropiat prieten si povatuitor... , un strateg stralucit plin de curaj, darzenie, diplomatie, cu o inteligenta sclipitoare si mare dragoste de neam... dar si un mare iubaret insa ce femeie nu ar fi vibrat de emotie sa stie ca e dorita de Domnitor... , Stefan a provocat in timputrile lui si definitiv in cele ce-au urmat... acel Respect si acea Admiratie amintite mai sus... Iata in cateva cuvinte Portretul Sf.Stefan cel Mare, canonizat in 1992 pentru numarul impresionant de manastiri construite in vremea lui (44), importanta istorica europeana recunoscuta international si minunile savarsite la mormantul acestuia conform spuselor unor pelerini... !!!

Cu inima batand ca un clopot am vizitat si celelalte mormite adapostite in manastire (al unei sotii a lui Stefan, descendenti, inalte fete bisericesti), cu amintirea Salii Tronului vazuta cu cateva zile inainte la Muzeul de Istorie din Suceava (postata impresie), cu imaginea vie a Cetatii Sucevei – o imensitate pentru acea vreme – (postata impresie)... si cu o emotie vie in suflet ca sunt de acelasi neam carpatin cu acest Monstru Sacru... am iesit din incinta manastiri si am intrat in muzeul din apropiere. Aici alta surpriza placuta - obiecte autentice care au apartinut lui Stefan, steagul de lupta din acea perioada prezent intotdeanuna pe front si care la inmormantare i-a fost acoperamant, diverse picturi bisericesti, reproduceri ale chipului domnitorului realizate de pictori ai vremii, carti vechi si... o reproducere a sabiei lui Stefan cel Mare - o imensitate stralucitoare care te infioara numai cand o zaresti caci cea originala este la un muzeu din Istambul si pastrata ca amintire de turcaletii raniti profund in orgoliul lor de cuceritori... ha. Aici fotografiatul era interzis deci nu am nici o poza din incinta muzeului.

La iesire din muzeu am mai admirat inca o data superba si imensa manastire cenusie, intreaga mea fiinta tremura de emotie ca Am Ajuns si Aici, eram fericiti si... indreptandu-ne agale spre masina gandeam buclucas ca daca pana acum 200 de ani ne tot dadeau tarcoale turcii, dupa 1989 i-am invadat noi pe ei cu frumoasele noastre blonde care le suceau mintile dominate pe atunci de traditionalismul lor musulman (intre timp au mai “evoluat”), mii de autocare romanesti le-au trecut granita pentru bisnita...romanii misuna si azi prin bazarele lor cum o faceau ei inainte pe ulitele noastre... le-am cumparat blugii pe nimica toata pentru ca azi ca le invadam statiunile pline cu hoteluti fitzoase si “sa ne pupe mana” pentru cativa euro... Hm, dulce razbunare... Ce ti-e cu istoria!!!

Va invit sa vizualizati pozele care nu au o claritate prea buna fiind capturi dupa aparatul de filmat... dar reusesc intr-o buna masura sa va introduca in “atmosfera” locului...

Concluzia?

E pacat sa nu ajungeti si AICI.


[fb]
---
Trimis de mirelutza in 20.10.10 14:08:36
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2325 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Clopote autentice care au "slujit" in vremea lui Stefan !
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3700 PMA (din 3 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

dannek
[20.10.10 15:44:07]
»

Este placut sa citesc impresile tale despre manastiri stiind ca ai studia acest lucru!

georgiana
[20.10.10 15:50:37]
»

Da, Mirela, am ajuns si acolo. Din nou.

Si nu a mai fost ca prima data. Nu era mai nimeni, doar un calugar care supraveghea acolo sa nu care cumva sa indrazneasca sa fotografieze ceva, la intrare in manastire. Nici un turist, nici un suvenir de unde sa poti cumpara ceva... trist!

mirelutzaAUTOR REVIEW
[20.10.10 15:54:38]
»

Mda... criza se vede ca ne usuca sufletele... incet, ne dezradacinam de istoria neamului, uitam ce inseamna virtutea si... cadem in ignoranta! Cum spuneai draga georgiana - "trist"!

Alina Morar
[20.10.10 15:57:08]
»

Poate voi ajunge si eu pe aici... vreodata...

ileanaxperta*
[20.10.10 16:49:58]
»

AmfostAcolo in vara asta si mi-a placut cel mai mult dintre toate manastirile din zona, cu siguranta ca toate merita vizitate si sunt deosebite, dar... asta e! Intotdeauna este un prim loc in toate. Am si eu, ca multi de fapt, "carlig" la Marele Stefan Cel Sfant. Am scris si eu un review de curand despre Putna...

Acum in vara, manastirea era vie, pulsa de turisti dornici de a vedea minunatia si nu era weekend. Felicitari!

raduu1972
[20.10.10 19:17:52]
»

imi place tare mult felul in care descrii tu aceasta minunata manastire

Ellada_sagapo
[20.10.10 22:00:05]
»

Nu multi oameni scriu cu patriotism.

Felicitari pentru asta, draga Mirelutza! Imi place la tine ca "traiesti" locurile si istoria lor. Asa sunt si eu.

ascent
[20.10.10 23:17:35]
»

Ai un talent deosebit in descrierea manastirilor. Daca s-ar face un clasament, in mod sigur ai fi pe primul loc! Un vot si din partea mea!

anadragusin
[21.10.10 00:18:23]
»

Si eu sunt pasionata de manastiri si m-ai facut sa-mi doresc sa vizitez si eu aceasta manastire. Frumos review, frumos scris. Felicitarile mele admirative!

magdalena
[21.10.10 08:34:44]
»

Am fost de cateva ori pe punctul de a ajunge si nu am reusit niciodata!

In orice caz, voi stii tot ce trebuie acolo cu asa impresii scrise pe site...

sandu.53
[21.10.10 10:54:26]
»

stiu ca o legenda spune ca atunci cand bate clopotul manastirii se aude parca numele domnitorului pe silabe... Ste-fan, Ste-fan! asa ne spunea ghidul atunci cand am vizitat Putna si chiar ca mi s-a parut ca este asa! un loc aparte pentru noi romanii pe care ni l-ai prezentat remarcabil! felicitari!

mirelutzaAUTOR REVIEW
[21.10.10 14:15:40]
»

multumesc de aprecieri la toata lumea; imi cer insa scuze pentru cele cateva litere mancate sau adaugate in plus la cate un cuvant... dar asa e cand in acelasi timp faci 3 lucruri deodata!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, anadragusin, ascent, dannek, Ellada_sagapo, georgiana, ileanaxperta*, magdalena, mirelutza, raduu1972, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Putna:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08105993270874 sec
    ecranul dvs: 1 x 1