ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.12.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
37.50%
Mai degraba nemulțumit
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
62.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Din ciclul „măcar o dată-n viață” - azi, Transfăgărășanul

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am fost pe Transalpina de câteva ori între Novaci și Rânca, și odată chiar de la un capăt la altul, anul ăsta am decis că e timpul să văd și o altă șosea de altitudine din țara noastră - cea care a crescut practic sub ochii mei, adică Transfăgărășanul.

Copil fiind, după ce tatăl meu și-a luat primul „bolid” (un Wartburg 1000 deluxe), am urcat de câteva ori până la barajul Vidraru, dar după ce s-a dat în folosință și restul drumului până dincolo de munți, nu am apucat să merg pe-acolo să văd cu ochii mei cum e.

Între timp, a trecut vremea, prin mâinile mele au mai trecut de atunci vreo (alte) șase mașini și abia acum mi-a venit pofta să pun bătrânul Citroen la un test de „cățărare”, deși are și el săracu’ peste 250.000 km.

Ideea mi-a venit spontan, astă-vară, când am pornit într-o zi din săptămână (că dacă era pe week-end, nu mă aventuram) să trec peste creasta Făgărașului în drum spre Hunedoara.

Ce să vă zic? Drumul spre TF e standard: București, Pitești, Curtea de Argeș…

Ziua era așa și așa; nici prea cald, dar nici răcoare (deși eram în august!), soarele mai ieșea din nori din când în când, numai bine de urcat la munte.

La Cabana Capra am făcut un scurt popas de reajustare și realimentare a șoferului, dar și de o scurtă odihnă, apoi am început partea frumoasă, alpină, a urcării.

Exact atunci soarele a răzbit mai bine printre nori și ne-a oferit o vedere cu adevărat de film Eastmancolor a peisajelor.

După încă un popas foarte scurt (că e loc puțin și lume multă care vrea să admire) la Cascada Capra, am continuat apoi urcușul spre culme. Trecând prin tunel, am avut surpriza mai puțin plăcută să intrăm pe partea nordică a șoselei direct în nori. Adică, la fața locului, în… ceață. Așadar, peisajele cele mai renumite ale drumului le-am zărit doar prin scurte spărturi de nori, mai mult ghicindu-le.

Am făcut (cum altfel?) un popas și în parcarea de la Bâlea Lac. Și m-am felicitat în gând pentru ideea de a fi luat masa mai devreme, că la ce balamuc era acolo… (repet - într-o zi din săptămână!)

Era așa de ceață că nici măcar nu am văzut telecabina. Mă rog, am văzut la un moment dat când mă oprisem ceva mai jos să pozez… ceva (orice se va putea vedea prin aburii ăia) o cabină apărând și dispărând apoi fantomatic pe deasupra mea, cam ca un tablou animat pictat de Dali…

Au urmat serpentinele de coborâre, încă un foarte scurt popas în apropiere de Cascada Bâlea și… cam asta a fost.

Concluzii:

- lume multă, din păcate majoritatea needucați (parcați aiurea, gunoaie aruncate peste tot etc.)

- destul de multe motociclete, iar mulți dintre colegii noștri șoferi habar n-au cum să îi respecte în trafic (am fost din păcate martor chiar la moartea unuia dintre motocicliștii cu care ne întâlnisem pe drum, ucis de o șoferiță inconștientă care a depășit fără să se asigure)

- infrastructura la pământ în ceea ce privește informarea (la fața locului), parcările, spații pentru recreere, toalete, coșuri de gunoi etc.

Cam ca peste tot de altfel, dar aici se vede mai rău că distrugem însuși locul de unde vine apa cu care ne spălăm și pe care o bem și o folosim la făcut mâncare. Dar… cine să realizeze asta? Poate copiii noștri, când vor vedea că ai lor copii au culoarea mov sau verde (după sex) și mai mult de șase degete la fiecare dintre cele trei mâini. Și ochii ceacâri, desigur. Fără să mai pomenim de niște codițe jucăușe.

Impresia personală - nu spun că nu-i frumos, spectaculos chiar, dar (deși nu are niciun tunel) mie tot Transalpina mi-a mers mai aproape de inimă. Iar de aiurea - ăla din Austria, de ți se-nnoadă limba numindu-l: Grossglockner Hochalpenstrasse.

Deși mai sunt o droaie pe aici, o să vă las și eu niște poze - TF văzut prin ochii (mă rog, obiectivele) mei / mele.

Drumuri cu soare și fără gropi!


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 07.12.16 23:01:13
Validat / Publicat: 08.12.16 00:25:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TRANSFĂGĂRAȘAN.

VIZUALIZĂRI: 1894 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 DN7C, Transfăgărășan -
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

elviramvio
[08.12.16 06:57:46]
»

@Dragos:

Desi ne-am tot fixat cate o duminica, vara asta n-am reusit sa ajungem pe acolo.

E frumos sa ajungi pe soare, vara si cand te scoli a doua zi sa fie zapada, am patit asta inainte de '89 dar a fost frumos.

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[08.12.16 08:14:20]
»

@elviramvio: dacă vrei să mergi duminica, mai bine mută-ți gândul: e sinucidere curată! În week-end mai bine te relaxezi pe DN1 între Comarnic și Bușteni. Cel puțin, e mai aproape de București.

elviramvio
[08.12.16 08:29:35]
»

@Dragos:

Cunosc dar uneori mai avem nebunia unui test de rabdare pe sosea, e drept, doar uneori.

horachira
[08.12.16 12:01:13]
»

@elviramvio: intr-o duminica de vara, din cauza aglomeratiei, am stat in tunel cam 20 minute. mare aglomerare la parcarea din Ardeal, parcati aiurea, basca doi bizoni s-au enervat si au plecat pe banda opusa. Vadati seama ce ambuteiaj s-a produs. Am fost aproape de o criza de claustrofobie, nu este nici un bec, putoarea de esapament maxima, daca aveam unde intoarce intorceam.

Asta e testul de nebunie pe care eu nu il mai doresc

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[08.12.16 19:17:06]
»

@Dragos: Aoleu, ce note ai dat acestui traseu magnific în opinia unora!

N-am făcut niciodată Transfăgărășanul în totalitate și recunosc, este una dintre marile mele dorințe, dar așa cum l-ai prezentat tu... parcă m-am muiat. Ceața, norii care mai acoperă piscurile înalte, frigul, chiar și o ploaie scurtă, n-ar fi motive de îngrijorare sau de neplăcere pentru noi, dar aglomerația, nesimțirea... Cât despre moartea unuia dintre motocicliști... Trist, foarte trist!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[08.12.16 19:47:58]
»

@iulianic: justificarea notelor se află în textul de mai sus.

Dar cu toate astea, tocmai pentru frumusețea peisajelor și pentru posibilitățile de relaxare pe cărările zonei, îl recomand.

Despre accidentul pomenit mai sus - s-a scris pe scurt atunci în vreo două ziare locale din Sibiu (1; 2). Mi se pare strigător la cer să vină omul tocmai din Italia, să admire Transfăgărășanul, și pe drum drept să fie spulberat de o șoferiță neatentă... Am trecut pe acolo la circa 30 minute după întâmplare, încă mai revăd în memorie cum se chinuiau cei de la SMURD să-l resusciteze.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[08.12.16 20:25:18]
»

@horachira:

Bizoni din aceia sunt peste tot. Vineri pe la Busteni am stat din cauza lor, a fost si accident produs de cei ce depaseau aiurea. Fiu-meu a avut accident, ambele masini dauna totala, in toamna asta, tot de la unul care pur si simplu a ignorat nu numai semnele de circulatie foarte vizibile dar chiar orice mod de a-si apara viata lui, atata imbecilitate nu-ti poti inchipui decat daca ai sti locul unde s-a produs. Am ajuns sa-mi doresc politie multa pe drum.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AZE
[08.12.16 20:32:24]
»

@Dragos: Mă bucur ca ați scris acest articol despre Transfagarasan cu bune si cu rele exact așa cum este. Din păcate omul distruge frumusețile naturii, din fericire pe versantul nordic al Munților Făgăraș mai exista zeci de vai așa cum este valea prin care trece Transfagarasanul mai puțin accesibile. Și pot asigura că în aceste vai mai puțin accesibile sint mai putini care își bat joc de natură. Deoarece cei care urca pe munte au învățat să respecte natura, au învățat să respecte muntele. Muntele se răzbună împotriva celor care nu îl respectă și aici mă refer la cei nepregătiți pentru o cățărare, cei cu pregătire insuficienta. Nu prea am văzut gunoaie în zonele greu accesibile de si se practică a arunca anumite ambalaje, butelii de gaz mici, etc. Muntele se răzbună si in zone cu acces cu masina așa cum este Transfagarasanul. Poate prin conducere mai prudenta a vehicolului condus avand in vedere relieful si serpentinele. Motociclistul decedat a respectat muntele dar șoferita a uitat unde se afla... si ca ar trebui respectat atât muntele cât și ceilalți participanți în trafic...

Pentru mine Transfagarasanul este ceva deosebit si astazi chiar daca este aproape de domiciliu. Si bineînțeles n-o să uit primul drum cu părinții și unchiul imediat după inaugurare, noi cu o motocicleta cu atas IJ350 ruseasca iar unchiul cu un Trabant 601. Am plecat dinspre Curtea de Argeș și am coborât versantul nordic. Cazare cu cortul la cabana Capra. In anii 70 imediat după inaugurarea traseului am gasit aceeași aglomerație intr-o zi de vară ca în prezent, de si tara era mult mai puțin motorizata decât în prezent, Dar au fost si foarte mulți străini în vizită în special din țările post comuniste (DDR, Polonia, Cehoslovacia, Iugoslavia, Ungaria, etc)

Cat despre vreme, la așa o altitudine nu este o surpriză ceata vara sau temperaturile joaase, în 2015 am contractat o excursie de cca o oră cu un avion ușor deasupra Transfagarasanului după ce m-a costat destul de mult (50 eur pt mine și 50 eur pt băiatul meu) am așteptat cca 3 zile pentru a nu fi înnorat si a putea vedea peisajul. Nu am avut noroc 100% deoarece în momentul în care am plecat spre aerodrom era senin si complet fara nori iar în momentul decolării au început să se adune norii, a început vântul așa că nu ne-am simțit prea bine în Cesna de 4 locuri (Și totuși stapaneste bine vântul) De si existand un plafon de nori cca la 3000 m am văzut creasta Fagarasului dinspre Sibiu in totalitate și Căldarea Balii cu serpentinele ei. Pilotul a făcut de 2 ori Căldarea Balii urcând de la cascada până la lac unde se întorcea, am văzut multi care ne fotografiau inclusiv de pe serpentine noi zburând destul de jos. După ce am părăsit Căldarea Balii cu Transfagarasanul s-a acoperit în totalitate cu ceata. Cam așa este cu muntele acum soare... acum ceata...

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[08.12.16 23:10:09]
»

@AZE (& all) am pus link-uri spre relatările din presă - accidentul despre care am pomenit NU a avut loc pe TF, ci pe DN1, la scurt timp după ce italianul ieșise de pe TF. Dar eu cu ei (că erau vreo trei amici pe motoare) pe serpentinele TF-ului ne-am petrecut.

E o chestie mișto cu avionașele astea... invidia mea prietenească pentru zbor.

În ceea ce privește vremea la munte - o cunosc prea bine. La fel cum știu că muntele ne pedepsește pentru lipsa de respect. Necazul e îi că pedepsește și pe cei care îl iau în serios, din cauza restului (majoritar) pe care drumurile de asfalt și motoarele tot mai bune îi urcă acolo cu mult prea mare ușurință.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
costy69*
[10.12.16 21:28:50]
»

@Dragos: Ultima dată am fost pe Transfăgărășan în urmă cu 6-7 ani. Am plecat pe data de 2 septembrie de acasă, era soare. La Bâlea Lac era ceață ningea și zăpada era de o palmă. Plugurile nu intraseră pe drum și îmi amintesc și acum că a fost un haos total; nu cred că era o mașină cu cauciucuri de iarnă.

Yersinia Pestis
[12.12.16 14:19:27]
»

Da, ai dreptate, mulți dintre noi nu știu să respecte frumusețile naturii (blonde, brunete, șatene ori roșcate).

Da, ai dreptate, peste vreo câteva decenii vom avea 6 degete la picioare, ochi telescopici și două mânuțe sub omoplați, iar noaptea vom iradia o lumină galben-verzuie, vom avea urechi imense și vom fi, iremediabil, surzi!

Da, ai dreptate, Transalpina este un drum tare frumos, poate că mai frumos decât TF și, cert, la o mai mare înălțime.

Dar, mie îmi place Transfăgărășanul, pe care-l consider obiectiv în sine, ori de câte ori ajung aici mă simt ca un copil cu pomul de iarnă, desfăcând cadou după cadou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, costy69*, elviramvio, iulianic, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Transfăgărășan:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065884828567505 sec
    ecranul dvs: 1 x 1