ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.10.2012
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Buzău
ÎNSCRIS: 16.02.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe un picior de plai...

Ilustrație video-muzicală
BENONE SINULESCU - Cat e Siriul de mare (varianta doina)
TIPĂREȘTE

Asa cum am promis in momentul cand am scris despre Pensiunea " Tata Lice ", vreau sa descriu in cateva cuvinte cadrul natural in care se afla localizata pensiunea precum si obiectivele turistice care pot fi vizitate.

Astfel, daca privelistea nu este una spectaculoasa, pot spune fara nici un fel de rezerva ca este una extrem de pitoreasca, atat datorita vechimii caselor care se gasesc aici cat si a formelor de relief, prin trecerea de la regiunea de deal spre cea de munte specifica Muntilor Siriului (cu aceasta ocazie am aflat de la gazdele mele ca pe bancnota de 10 RON este o casa tipica de Chiojdu care se afla expusa la Muzeul Satului). Din punct de vedere geologic se pare ca zona a fost in urma cu milioane de ani fund de mare care, datorita miscarilor tectonice, s-a ridicat, in momentul de fata geologii gasind numeroase relicve.

Asadar, in primul rand se poate vizita Satul Catiasu. Drumul spre sat se face ajungand la drumul principal din comuna, iar de aici urmand indicatorul, inca 5 km de mers pe jos (sau cu masina). Daca vreti sa mergeti cu masina, neaparat sa mergeti cu una cu garda inalta, drumul fiind foarte prost. De asemeni, sa luati destula apa, deoarece din momentul in care se iese din drumul principal, nu veti mai gasi nici o fantana, singurul loc unde se poate face popas fiind aproximativ la jumatatea drumului, intr-un chiosc de lemn amenajat. Drumul nu este foarte greu, atat doar ca se urca de la o diferenta de nivel de cca 600 metri cat are Chiojdu pana la aproximativ 1400 de metri, unde se afla Catiasu (daca nu ma insel, cam la aceeasi inaltime este si Sinaia). De-a lungul drumului o sa aveti un prilej excelent de reflexie si introspectie, linistea deplina nefiind deranjata decat de catre o masina ratacita sau de un nechezat de cal. Noi am avut norocul ca preotul din sat sa ne ia cu masina cand mai aveam de mers o bucata buna de drum, cu acesasta ocazie, cu bunavointa dansului, vizitand biserica din sat, o cladire care desi nu este veche decat de cca 25 de ani, este frumos construita din solzi de lemn suprapusi. Cand ajungeti in sat, rezervati-va ceva timp sa puteti admira in liniste privelistea patriarhala care vi se ofera, satul fiind plin de case vechi, marea majoritate a locuitorilor fiind oameni in varsta.

Un alt obiectiv care l-am vizitat este reprezentat de Trovantii de Chiojdu, care se gasesc raspanditi peste tot in arealul localitatii. Se pot vedea atat pe drumul principal, cand se merge spre Catiasu, unde s-a amenajat chiar si un loc de joaca pentru copii, cat si pe dealurile dimprejurul pensiunii. Despre ce reprezinta ei, cum s-au format si mitologia legata de aceste pietre nu o sa insist, acest lucru facandu-se deja in sectiunea speciala rezervata Muzeului Trovantilor de la Costesti. Numai ca spre deosebire de cei de la Costesti care se afla grupati, aici ei se gasesc te miri unde. Ca un sfat, incercati sa nu mergeti pe traseul pe care vi-l indica Tata Lice, este un traseu nemarcat, accidentat (chiar foarte accidentat la un moment dat) si care se infunda in maracinis la un moment dat. Este foarte usor sa te ratacesti iar pericolul de accidentare este destul de ridicat. Mai bine va recomand urmatorul traseu: se iese la drumul principal, se merga pana se ajunge la indicatorul care arata spre Catiasu, iar de acolo se mai merge inca cativa zeci de metri, pana unde o sa se vada pe partea cu indicatorul o minihidrocentrala. Acolo se face la stanga, se traverseaza Basca Chiojdului pe un pod suspendat, se face dreapta si pe prima ulita intalnita se face la stanga, iar acolo se va tine drumul principal, la bifurcatia drumului facandu-se iar dreapta. Este un drum lejer, care trece prin livezi de pruni si care este folosit si de localnici cand merg cu vacile la pascut. La un moment dat se va ajunge la o rapa care reprezinta o " crapatura " in scoarta, sus putandu-se vedea trovantii care stau atarnati pe marginea unei rape. In functie de perioada din an in care mergeti, e posibil sa nu ajungeti pana la ei pentru ca se fac stane (asa cum a fost cazul acum) si nu se poate trece de sarma. Si sa nu incercati sa fortati trecerea pentru ca am vazut caini ciobanesti mioritici, nu ca cei de expozitie (daca intelegeti ce vreau sa spun...).

Un alt obiectiv de vizitat il reprezinta Catunul Poienile, accesul spre el facandu-se, de asemeni, de la soseaua principala, urmand indicatorul. Aici se afla un lac de turba care, din pacate, nu exista in mometul in care am fost noi, datorita lipsei precipitatiilor din vara aceasta.

Ca obiective mai indepartate la care nu am ajuns mai sunt Cascada " La Sipot " care, din poze si din discutiile cu preotul din Catiasu (care de origine este din Siriu), nu se compara cu Cascada de la Casoca despre care deja am scris in urma cu ceva timp. Singurul obiectiv care merita, intr-adevar, de batut drumul (sunt 16 km) este Lacul Vulturilor si Poarta Vanturilor, unde se poate ajunge exclusiv cu o masina cu tractiune integrala. Din pozele pe care le-am vazut, este un peisaj extraordinar care ramane de vizitat la momentul oportun.

In incheiere cred ca zona Chiojdu-Colti-Alunis se poate incadra perfect ca si cadru natural de inspiratie pentru poezia noastra nationala (destul de controversata prin mesaj), Balada Mioritei. Si pentru ca tot este un reprezentant de frunte al zonei noastre, rog moderatorul sa ataseze urmatoarea melodie: Benone Sinulescu-Cat e Siriul de mare

## end review sc

[fb]
---
Trimis de cristisch2003 in 14.10.12 20:25:46
Validat / Publicat: 14.10.12 21:37:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4305 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristisch2003); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P32 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[14.10.12 20:38:14]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

urjanclaudiu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.10.12 22:23:57]
»

... o casa tipica de Chiojdu care se afla expusa la Muzeul Satului

Acea casa exista si azi in comuna si poate ca ar fi fost bine sa ramana la fel de "tipica". A fost insa "actualizata" de catre proprietari si cu greu mai poate fi recunoscuta (eu o stiu si in varianta originala).

In alta ordine de idei, personal, v-as fi recomandat sa vizitati si satul Plescioara. E un loc deosebit unde parca timpul s-a oprit in loc cu mai mult de un secol in urma. Am scris mai multe la propriul review despre Chiojdu. Citind acel articol va veti da seama ca nu am vazut decat Chiojdu, Basca-Chiojdu si satul de care spuneam de aceea vrem sa ne intoarcem cat de curand pe aceste meleaguri caci ne-au ramas de vizitat si celelalte sate: Poenitele, Catiasu si Lera.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ak-ar de rumÂn †
[14.10.12 22:40:28]
»

O mică corecție: geologii nu caută și nu găsesc relicve. Relicvele au origine antropică și pot face doar obiectul căutărilor arheologice, istorice sau religioase.

În rest, frumos rw.

cristisch2003AUTOR REVIEW
[15.10.12 23:06:48]
»

@AK-AR de RUMÂN: Critica insusita

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ak-ar de rumÂn, cristisch2003
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Chiojdu [BZ]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053972959518433 sec
    ecranul dvs: 1 x 1