ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O zi in Chiojdu – sau ce puteti vedea in zona

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa ce am plecat de la Valenii de Munte incantata ca vizitasem Muzeul Nicolae Iorga despre care am povestit aici vezi impresii ne-am continuat drumul spre Chiojdu, asa ca dupa Valeni am cotit dreapta spre Buzau si trecand prin Drajna, Ogretin, Nucsoara, Valea Plopului, Starchiojd am ajuns in Chiojdu unde ne propusesem sa vedem Casa cu blazoane. Pe drum am intalnit si indicatoare ce ne indrumau spre Domeniul Garbea – cascada. Drumul este lejer, destul de putin circulat asa incat puteam sa admiram natura in splendoarea ei toamna. Intre timp incercasem sa sun la numerele de telefon pentru a vizita Casa cu blazoane insa nu raspundea nimeni. Am ajuns la destinatie si am sperat ca va fi cineva acolo, ghinion insa, pe poarta era un lacat. Ne-am zis sa mergem mai departe, poate ajungem sa vedem trovantii de la Chiojdu desi stiam ca este si ceva drum pe jos. Am ajuns in dreptul unui pod pe unde incepea traseul, era mentionat ca se face mai mult de o ora pana acolo, ceea ce era prea mult sa o lasam pe mama sa ne astepte (acum ca sa fiu cinstita si sa nu mi-o reprosati voi, puteam sa o ducem la pensiune si sa facem noi traseul, dar credeti ca daca ajungeam la pensiune mai plecam de acolo? ... asa ziceam si eu ????), asa ca ne-am spus ca vom merge la trovanti cu o alta ocazie, acum ne continuam drumul spre cascada (Domeniul Garbea). Despre acest loc nu aveam prea multe informatii, citisem mai degraba despre pensiune insa ultimile articole erau de prin 2020 si nu prea laudative in ceea ce priveste atitudinea celor de la Domeniul Garbea, cum insa nu era departe ne-am zis sa ne incercam norocul. Este si o portiune de drum ceva mai deterioat, dar portiunea de drum inainte de proprietate este chiar buna. Am lasat masina intr-o parcare generoasa si care era aproape libera, mai erau doua masini (una venise odata cu noi) si ne-am pregatit de putina plimbare. Cum ne-am pregatit? Cumparasem din Valenii de Munte ceva produse traditionale, asa ca am dat iama in produse, putina branza, un pic de carnati si cel mai important, ceva sorici, fraged si mirosind a afumat… …. :), daca credeati ca scapati doar cu un articol descriptiv, nu m-am putut abtine, eu sunt fan sorici, daca ar fi o organizatie a mancatorilor de sorici eu as fi presedinte ????.

Asadar, prin zona nu am zabovit pea mult, mai era un cuplu pe terasa aflata deasupra raului si de unde se vedea foarte frumos cascada, locul pare interesant, insa mi s-a parut ca vrea sa para mai mult decat este. Cred insa ca se pregateau de un eveniment, exista un “ceva” pus la protap si in jurul caruia se invarteau cateva persoane, iar in cele 2 ciubare (de fapt in cuptoare) se bagau lemne pentru cei ce urmau sa vina. Pe platforma unde se aflau ciubarele exista si circa 20 de sezlonguri puse la soare. Ne-am plimbat putin prin zona, am fotografiat cascada apoi am plecat inapoi spre Chiojdu, in speranta ca vom putea vedea Casa cu blazoane. In final mi s-a raspuns la telefon si am aflat ca nu are cine sa ne arate ceva in acea zi, insa ziua urmatoare va fi cineva care sa ne prezinte casa si ce mai este in jur. Asa ca am pornit spre pensiunea Melania despre care v-am povestit aici vezi impresii

A doua zi dupa ce ne-am luat la revedere de la Melania am pornit spre Casa cu blazoane. Aici ne-a intampinat o doamna, insa ca sa fi cinstita am fost dezamagita, nu avea acea dulceata a povestirii despre un loc atat de frumos (am inteles ca exista un domn care povesteste minunat), si alte lipsuri, in fine, cred ca mai multe dintre informatii am citit aici pe site, informatii primite si de la ghidaj dar probabil si din studiul internetului asa ca nu voi relua ci voi mentiona ce mi-a placut mie. In primul rand pot spune ca nu aveti cum sa o ratati chiar daca se afla in capatul unei ulite inguste, la drum exista un indicator spre casa. Intrarea se face printr-o poarta masiva din lemn, pe care este mentionat programul de vizitare dar si doua numere de telefon (pe care le aveam si eu) ca sa poti lua legatura pentru vizitare. Vizitarea casei este gratuita, insa donatiile sunt apreciate si primiti bilete pe care scrie “gratuit” . Casa este frumoasa si nu iti vine sa crezi cum arata in urma cu cativa ani iar doamna ne-a spus ca daca mai intarziau cu reparatiile cateva luni, casa nu ar mai fi existat. O dovada a felului in care arata casa sunt pozele care se gasesc expuse intruna dintre camerele de la parter si prezinta “istoria” acestei case inainte si dupa reconstructie.

Vizitarea acestei case incepe cu o incapere din partea dreapta unde imortalizat in poze si explicat pas cu pas aflam cum s-a realizat restaurarea pastrandu-se usile originale si ce se mai putea recupera din obiectele vechi. Am coborat apoi intr-o alta camera unde sunt expuse de asemenea obiecte vechi, dupa care am urcat scara ajungand intr-un foisor de unde vedeai imprejurimile. Aici sunt cateva incaperi situate de o parte si de alta a unui hol care se termina intr-o incapere destinata “socializarii” . In camera se gasesc obiecte vechi donate de localnici sau diferite alte obiecte ce infrumuseteaza camera dandu-ti senzatia ca parca ar fi locuita in continuare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 10.11.22 19:23:46
Validat / Publicat: 10.11.22 20:29:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.

VIZUALIZĂRI: 771 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Domeniul Garbea - In zona
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

MichiPHONE
[11.11.22 01:24:00]
»

@mishu: Ai pomenit de Ogretin,Drajna şi Nucşoara, comune pe care le- am cunoscut bine in copilarie . Tata, dupa razboi, a fost deblocat adica dat afara din armata ca si majoritatea ofițerilor care fuseseră in URSS. Noroc ca meseria lui de baza era de doctor asa ca a fost multumit sa fie numit medic de plasa la Posesti situat la vreo 20 km de Văleni având în subordine medicală Drajna , Nucşoara şi Ogretin pe care le vedea mergând cu faitonul tras de Steluţa o iapă intrată în inventarul Min. Sănătăţii în anii 47-48. Altfel neavând niciun venit, întreaga familie ar fi murit de foame că mama vânduse cam tot la Talcioc. La Poseşti mi- am facut convalescenta dupa o forma severa de meningita care mă lăsase fara memorie astfel că intr - a șaptea numai stiam tabla înmulțirii. Toată viaţa memoria nu a fost punctul meu tare. La Posesti, într-o zonă superbă era pestera Zeletin, mare şi adâncă unde localnicii credeau că se ascund duhurile rele asa ca nimeni nu a avut curajul să intre în ea şi s-o cerecetze. Noi copiii ne opream înfricoşaţi la distanţă bună de ea şi nu vorbeam între noi ca să nu tulburăm spiritele. Amintiri de acum 75 de ani. Citit reviewul, votat cu drag.

mishuAUTOR REVIEW
[12.11.22 16:48:57]
»

@Michi: Acestea sunt amintiri de viata si citind ecoul ma gandeam la soacra mea care imi povesteste adesea despre amintirile ei din copilarie, viata in vreme de razboi, tineretea, studentia ei apoi viata de medic stagiar in provincie si cate si mai cate, si pot spue ca este o carte de istorie, si ce e mai valoros ca amintiri, in decembrie face 96 de ani.

Am citit cu mare interes acest ecou valoros, amintirile sunt zestrea noastra, multumesc pentru ca le-ati pus la articolul meu si multumesc de vizita si aprecieri.

Rodel
[12.11.22 18:49:45]
»

Locuri frumoase în decor de toamnă. Felicitări pentru impresii și poze! N-am ajuns pe acolo, din păcate...

mishuAUTOR REVIEW
[13.11.22 00:15:22]
»

@Rodel: Avem o multime de locuri frumoase in tara, nu avem timp intotdeauna de locuri mai ptin cunoscute, iar locurile frecventate mai des ne devin atat de dragi incat revenim de mai multe ori in acelasi loc... eu sunt un astfel de exemplu .

Nu intotdeauna sunt promovate locurile foarte frumoase si uneori auzim de ele de la prieteni, apropiati, cum se spune "din gura in gura", si atunci devenim curiosi si ajngem sa le vedem.

Multumesc de vizita si aprecieri.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.11.22 15:23:12]
»

@mishu: Zona submontană din preajma localității Chiojdu e neasemuit de frumoasă! Dar acest lucru sepoate spune despre foarte multe locuri din țară, nenumărate, unele puțin promovate. Prin 2019 am vizitat „Casa cu blazoane” , într-un peisaj fabulos de iarnă (vezi impresii); șoseaua DJ 102L ete o adevărată provocare atunci când e acoperită cu zăpadă.

Mă bucur că Uniunea Arhitecților din România a păstrat în circuitul turistic această bijuterie arhitecturală, cu acces gratuit (mai ales că a trecut de ceva timp perioada de sustenabilitate a proiectului finanțat cu bani europeni).

P. S. Traseul spre trovanți durează circa o oră și jumătate.

Numai bine!

mishuAUTOR REVIEW
[14.11.22 16:51:36]
»

@tata123 ????: Ai mare dreptate ca zona este frumoasa si sunt convinsa ca iarna este speciala. Nu mi s-a parut aglomerata si atunci cred ca frumusetea ei se pastreaza. Am fost acum o saptamana la Sibiu si pe drum vedeam case din cosul carora iesea fum si intotdeauna ma gandesc cum arata aceste case iarna, am mai povestit aici, am venit intrun an din Austria cu autocarul, la final de decembrie, si cand am intrat in tara mi s-a parut extraordinar, parca tara era cea mai frumoasa tara din lume si sa parcurgi zone de deal cu zapada multa, casele acoperite de zapada, la prima ora dimineata parca aveam senzatia ca simt mirosul de lapte cald, este o senzatie minunata care trebuie simtita, asa incat cred ca te invidiez ca ai vazut zona iarna, si poate ca ar trebui sa imi propun si eu asta.

Cat despre trovanti, in mod sigur daca mai ajung pe acolo pe vreme buna, am sa fac si aceasta drumetie.

Multumesc de vizita, ecou si aprecieri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mishu, Rodel, tata123 🔱, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Chiojdu [BZ]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075848817825317 sec
    ecranul dvs: 1 x 1