ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Escapadă de o zi pe Valea Chiojdului - Casa cu Blazoane, Cascada La Șipot și Barajul Chiojdu

TIPĂREȘTE

Vara obișnuim să mai ieșim pe malul apelor, la un picnic și pus țara la cale. Nu mai aveam nici o idee de locuri când, un cunoscut născut în zona Chiojdului (Buzău), ne-a auzit și ne-a sugerat să ne ducem și la cascada La Șipot de la Bâsca Chiojdului că o să ne placă și zona și cascada. Și pe Valea Chiojdului găsim și loc de picnic.

Ne-a plăcut ce ne-a povestit el, ne-am uitat repede la distanță și am văzut că 141 de km din poarta noastră până la Bâsca Chiojdului este foarte rezonabil pentru o zi lungă de vară.

În general, nu batem drumul doar pentru un picnic și combinăm ieșirea cu o drumeție cât de scurtă sau vreun obiectiv de pe traseu. Inițial, am crezut că drumeția spre cascadă va fi obiectivul nostru pentru ziua aceea, numai că pentru cascadă nu aveam de mers nici măcar un metru, pentru că ea se afla practic în drum.

Atunci ne-am uitat pe harta traseului să căutăm și altceva și am găsit, tot în drum ce-i drept, Casa cu blazoane din satul Chiojdu, un obiectiv despre care nu-mi aminteam să fi auzit.

Am căutat impresii și am găsit chiar pe saitul nostru un articol al colegului @tata123 și cu toate că am trecut pe la articol la vremea lui nu mi-am adus aminte, neam. Poate că pozele nu m-au sensibilizat atât de tare, fiind vorba despre un peisaj hibernal. Un obiectiv prezentat de colegul nostru poate că n-ar mai avea nevoie de încă o prezentare, dar niște poze, de data asta cu verdeață, tot vreau să vă arăt și eu.

Acestea fiind zise am purces la drum dis-de-dimineață, pe traseul București – Ploiești – Centura de Vest – Blejoi – Vălenii de Munte – la Petrom-ul de după Văleni am făcut dreapta spre Buzău – Drajna - Ogretin – Nucșoara – Valea Plopului - Starchiojd – Chiojdu – Bâsca Chiojdului. Drum printre dealuri, cu peisaj foarte frumos de la Drajna încolo. Mi-au plăcut și satele cu gospodării îngrijite, mai ales Ogretin și Nucșoara, dar asta până pe la Starchiojd, după aia, cam jale pe vale, peisajul devine mult mai rural.

Noi am mai mers pe drumul ăsta de câteva ori, numai că de la Nucșoara sau Starchiojd ne-am lăsat în dreapta, am traversat dealurile și am avut mereu alte destinații: Nehoiu-Siriu, Gura Teghii, spre Măgura ca să ieșim prin pădurea de la Leiculești la Sărata Monteoru și apoi spre casă, dar niciodată n-am mers de la Starchiojd mai departe, spre stânga.

După Starchiojd au început și indicatoarele de „La Cascadă” dar până acolo aveam de mers la Casa cu blazoane pe care am găsit-o ușor când am intrat în satul Chiojdu pentru că sunt indicatoare și pentru ea. Oricum, casa este foarte aproape de drumul principal, asigură în fața porții masive din lemn vreo 2-3 locuri de parcare, dar dacă nu le găsiți libere, mașina poate fi lăsată și pe marginea drumului principal, sunt până în 100 de m. Ulița care merge până la casă și apoi mai sus este foarte îngustă, așa că mai bine lăsați mașinile în drumul principal.

Chiar la intrare este un panou informativ pe o buturugă din care afli că programul de vizitare este zilnic între 10 și 17 (duminica doar până la 16) dar și două numere de telefon prin care ar trebui să îți anunți vizita. Am pozat și eu buturuga, iar numerele de telefon sunt 0785 645 076 și 0737 030 006 și e important de știut că vizitarea casei este gratuită.

Pe noi ne-a primit un domn care ne-a povestit și ne-a arătat casa. Multe lucruri nu sunt foarte clare, așa că și el ni le-a prezentat cu rezerve și la multe întrebări ale noastre a dat din colț în colț. Dar a fost foarte amabil, ne-a plimbat peste tot, iar când am lăsat și noi niște bănuți (am fost 10 persoane), ne-a alergat până la poartă să ne dea biletele de acces pe care scria „gratuit”, dar pe care le eliberează vizitatorilor.

Casa cu blazoane este o fostă locuință țărănească de la 1640, care a fost a unui izbașă de la curtea Cantacuzinilor. Monument istoric acum, numele îi vine de la cele 8 blazoane (eu am văzut 8, nu 9) de deaupra intrării principale: 2 pe latura dinspre poarta de la intrare și câte 3 pe latura opusă și cea centrală. Aceste blazoane au fost cele care ne-au atras și nouă atenția atunci când am văzut poze cu casa.

Din casa originală s-a păstrat doar fundația. Pereții și acoperișul au fost restaurate de două ori până acum, ultima restaurare făcându-se cu fonduri europene în perioada 2012-2015, prin grija Uniunii Arhitecților din România, care a cumpărat casa de la un localnic care nu reușise să o restaureze cu forțe proprii.

S-au recuperat toate elementele valoroase, cel mai important fiind un foișor cu stâlpi din lemn, grinda superioară decorată cu coarne de berbec și discul solar. Au fost reparate ușile originale încercând să se păstreze tot ce nu era afectat de putreziciune, iar femeile din sat au țesut și au decorat încăperile cu macate și ștergare, după modelul celor din vremurile casei originale.

Turul nostru a început cu o încăpere mică din dreapta unde erau niște planșe care arată cum a avut loc restaurarea și remodelarea tuturor elementelor și cum a arătat casa înainte de restaurare și după. De asemenea câteva cuvinte despre istoria satului Chiojdu, când a fost atestat documentar și despre viața locuitorilor de atunci.

Am intrat apoi în camera de jos și urcând câteva trepte prin exterior am ajuns la foișorul de la etaj. Am intrat pe un hol îngust și din el în cele 4 încăperi care se aflau simetric de o parte și de alta a holului. Holul se înfunda într-o cameră octogonală pentru socializare, cu băncuțe pe o parte și alta și o masă în centru. Acolo ne-am așezat și noi și am mai vorbit cu ghidul nostru.

De acolo am văzut scara către mansardă unde mai erau 2-3 încăperi, dar se lucra ceva acolo și accesul era interzis. Am ieșit pe o ușă în partea din spate a casei unde am găsit un amfiteatru în aer liber, care este folosit pentru evenimente când timpul este frumos. Vis-a-vis, în aceeași curte este o altă clădire, mai nouă și nici pe ea nu am putut să o vizităm la data aceea. Ni s-a spus că acolo este un punct de informare și o sală de conferințe cu videoproiector, unde cel mai des se întâlnesc studenții de la arhitectură.

Ne-a plăcut mult Casa cu blazoane și dacă treceți prin zonă intrați ca să vă bucurați ca și noi că, ușor, ușor începe să se mai miște câte un deget pentru a scoate la lumină sau a readuce la viață parte din comorile țărișoarei noastre.

La 6 km de Casa cu Blazoane este o pensiune, de fapt un complex de apartamente și căsuțe (La Cascadă Domeniul Gârbea, se numește), care a fost amenajat chiar în dreptul cascadei La Șipot pe care o căutam și care fusese motivul inițial al ieșirii noastre. De la Casa cu blazoane am mai mers vreo 4 km pe asflat, dar ultimii doi spre complex și cascadă sunt pe un drum de țară, neasfaltat, destul de șifonat. Ajunge însă orice mașină până acolo, dar de la complex mai departe, nu prea.

La intrarea în complex sunt niște porți masive din lemn iar accesul se face pe un pod, peste parâul Bâsca Chiojdu și cascada La Șipot. Porțile se deschid pentru clienții complexului ca să parcheze înăuntru, dar este și o parcare suficientă la intrare. Locul este foarte frumos, cu mai multe corpuri de clădire cu denumiri de bunici, foișoare, un izvor cu apă bună, teren de tenis, șezlonguri, leagăne și alte foișoare până sus, prin pădure. Cascada la care venisem este de fapt pe domeniul Gârbea, chiar la intrarea în unitate, în dreapta podului de acces spre pensiune. Ca să ajungi la ea, la capătul podului sunt niște scări metalice cu balustrade, amenajate cel mai probabil de proprietarii domeniului.

Am coborât și noi la cascada spectaculoasă și am făcut câteva fotografii, ne-am plimbat printre căsuțele complexului până la foișoarele din pădure și apoi am plecat să căutăm o poieniță pentru picnicul nostru. La aprox 500 de m mai sus de cascadă am găsit o poieniță frumoasă pe malul pârâului Bâsca Chiojdu. Acolo, la o întretăiere de drumuri este și un panou informativ cu o hartă a zonei și ce trasee se pot face în împrejurimi. Mai sus este Barajul cu același nume, dar cam din acest loc vorbim doar despre mers pe jos, cu bicicleta sau cu mașini de teren. Drumul este neasflatat și cu gropi destul de adânci. Noi am fost mulțumiți cu poienița noastră unde am petrecut câteva ore și cât băieții s-au ocupat de masa zilei, fetele ne-am plimbat în sus, spre baraj, ca să ne satisfacem și nevoia de mișcare. Pe drumurile din pădure am văzut mai mulți bicicliști și un grup de turiști murdari din cap până în picioare de noroi, care, cel mai probabil, participaseră la o cursă enduro.

Seara, târziu, noi am plecat spre București dar toate celelalte 4 familii cu care ne-am petrecut ziua, s-au cazat la Cascadă. Ceea ce citisem pe net despre această unitate de cazare au confirmat și ei, adică, cadru natural deosebit, dar oameni și condiții care nu justifică prețul cerut. Supărarea mare a fost la micul dejun de care nu spun nimic pe net, dar la fața locului te obligă să îl iei cu 30-35 lei/persoană. Nu contează că mănânci sau nu dimineața sau vrei să bei doar o cafea, ești obligat să plătești acei bani.

Vremea în București în ziua aceea (după jumătatea lui iulie) a fost de 35-37 de grade iar la Bâsca Chiojdului saitul de profil ne arăta tot 35, iar noaptea 18. Nu a fost chiar așa. Ziua, în jurul prânzului au fost 25-27 de grade și a fost foarte, foarte plăcut, începând cu 17 ne-am pus bluze pe noi, la 18 se simțea și mai rece și încă mai căutam lucruri să le punem pe noi, iar noaptea La Cascadă le-a dat drumul la căldură. Așa că aveți grijă cu vremea dacă ajungeți în zonă.

Asta a fost una din escapadele noastre de o zi din vara aceasta. Dacă rămâneți în pană de idei, Casa cu Blazoane, cascada Șipot de pe Pârul Bâsca Chiojdu și Barajul cu același nume, vă pot umple o zi. Sau mai multe dacă alegeți o cazare în zonă pentru a face drumeții. Nu uitați însă că zona este frumoasă dar total, total nepusă în valoare.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Aurici in 17.10.19 20:54:27
Validat / Publicat: 17.10.19 22:03:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUZĂU.

VIZUALIZĂRI: 3456 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Una din încăperi.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 44300 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster [17.10.19 21:49:03] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Aurici [18.10.19 12:00:20] »

@webmaster: Mulțumesc, zi faină!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Chiojdu [BZ]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064672946929932 sec
    ecranul dvs: 1 x 1