EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Tot căutând drumeții de week-end, în care să rămânem oarecum distanțați, ne-am adus aminte de Cheile Cheiței, unde am mai fost acum peste 20 de ani, când erau copiii mici și făceam cu ei multe, multe drumeții, având ca bază Cheia.
Să ajungi la Cheia, pe o distanță așa scurtă (130 de km din București), n-ar fi o problemă dacă după centura Ploiești-ului n-ar urma niște sate aglomerate, mai nou și cu lucrări de week-end, că așa îi stă bine românului. Prin Vălenii de Munte am trecut cel mai greu, dar începând cu Izvoarele – Măneciu au început serpentinele și peisajul frumos, așa că nu a mai contat nimic.
Noi n-am avut nici o grabă pentru că în afară de drumeție, care știam că ne va lua 2-3 ore, nu mai aveam alte planuri decât să stăm pe marginea apei, la un picnic. Am ajuns la Cheia, la intrarea în traseu pe la 10,30.
Că am fost izolați și aici nu încape îndoială pentru că, și de data aceasta, ne-am întâlnit cu o singură familie cu copii mai micuți, care însă s-au întors de la intrarea în chei, considerând că este prea dificil pentru unul din copii.
Și iată-ne iarăși singuri-singurei prin pădure timp de 2,5 ore cât am stat noi pe traseul ăsta, chiar dacă la carte zice 1,5 ore. Ne-am uitat și fluierul acasă, zgomotul apei acoperea orice altceva, așa că ne-am întrebat de multe ori dacă n-o hălădui și Moș Martin prin preajmă. Dar n-a fost să fie și ferească-ne Dumnezeu, sper să nu îl întâlnim vreodată.
Traseul Cheile Cheiței pornește din Cheia, din spatele hotelului de la capătul stațiunii, lăsat în paragină acum, vila-pensiune Zăganu. Altă dată poarta mare, de lemn, era deschisă și intrai cu mașina în curtea lor, dar acum trebuie să parchezi afară, în stradă, și să mergi pe jos până în spatele hotelului, acolo unde este o punte îngustă peste pârâul Cheița și un indicator de intrare în traseu.
Cum spuneam, indicatorul arată 1,5 ore, marcaj triunghi albastru. Dar triunghiul albastru se termină undeva într-un alt drum forestier și de-acolo te porți întoarce înapoi pe unde ai venit, însă noi am făcut un circuit și am închis traseul pe cruce albastră.
După ce am trecut podețul îngust peste pârâul Cheița, am luat-o la dreapta prin pădure, pe un drum forestier, paralel cu apa, care durează vreo 5-600 de m. La inceputul traseului, imediat după podeț și la capătul drumului forestier, sunt 2 mese cu băncuțe, unde poți face un popas.
Mai departe, am intrat pe o potecă îngustă pe versantul Muntelui Babeș, unde din loc în loc am trecut peste șuvițe de apă. Noaptea sau dimineața plouase în zonă pentru că se vedea umezeală și apa încă se scurgea pe versanți. Dar era un miros și atâta verde...
Până la intrarea în chei valea se îngustează din ce în ce mai mult și am fost nevoiți să mai urcăm pe versanți, pe poteca de deasupra apei, ca să nu facem totuși o băiță. Când e secetă se poate trece prin apă, sărind peste pietre, Cheița nu este deloc mare, dar după ploaie debitul este mai mare și noi așa l-am prins acum.
Am ajuns în cheile de la izvoarele Teleajenului, cunoscute ca și Cheița, locul cel mai strâmt al văii. Cam 150-200 de m este această porțiune, care este cea mai dificilă să spunem, dar sub nici o formă de netrecut de către oricine nu are o problemă serioasă de mobilitate.
Aici am făcut o pauză destul de mare. Sus se văd contraforturile șoselei naționale și de la apă până acolo este o zonă cu brusture care se vede foarte, foarte frumos. Am rămas aici mai mult, ne-am jucat cu apa, am făcut poze și ne-am mâncat merele.
Spuneam că asta ar fi porțiunea cea mai dificilă dar trebuie să ținem seama și de pomii groși, căzuți pe potecă, de care nu se ocupă nimeni, erau foarte multe uscături și mulți pomi căzuți. Pe unii i-am ocolit, pe unii i-am sărit, dar pe unul n-am putut nici una nici alta, așa că am trecut de el de-a bușilea.
După încă 20-30 de minute de la chei am ajuns la gura Babeșului al cărui izvor se află sub muntele cu același nume. Aici avem o bifurcație: Valea Cheiței rămâne în dreapta iar noi am traversat pârâul Babeș și am continuat pe potecă, având acum apa în partea stângă.
Peisajul a devenit și mai frumos, am mers printr-o zonă unde apa începe să curgă în mici cascade și curând am ajuns la cea mai frumoasă și mai înaltă, care are 2 m. Am făcut o pauză și aici și după această porțiune am mai urcat puțin, panta s-a mai îndulcit iar valea se lărgește.
Am ajuns perpendicular pe un drum forestier ce urcă din șoseaua națională, semn că traseul nostru s-a terminat. De fapt triunghiul albastru mai continua 200-250 de m pe o pantă abruptă din față, dar nu are rost să continuați acolo pentru că se termină la întâlnirea cu banda albastră, traseu care vine din drumul national, nu este ceva semnificativ.
Noi am luat-o la dreapta pe drumul forestier, cam 500 de m, pentru a ieși în șoseaua națională ca să ajungem înapoi la mașină făcând un circuit. Nu este cea mai fericită soluție să mergi pe șosea dar am preferat să facem 1 km până am intrat din nou în pădure decât să ne ducem și să ne întoarcem pe același traseu.
Deci, din drumul forestier am făcut iarăși la dreapta către stațiunea Cheia și am mers cam 1 km. De sus, de pe șosea, am admirat sălbăticia văii, cu poteca îngustă pe care tocmai urcasem, de la parapetul șoselei am admirat și cheile cu zona de brusture unde am făcut pauza, am avut și alte puncte de peisaj pe traseul de aproape 1 km și ne-am bucurat de flora văii.
Exact după parapetul de unde se vede foarte frumos, printre brazi, stațiunea Cheia se intră din nou în pădure pe poteca marcată cu crucea albastră, am tot coborât și ea ne-a scos tot în spatele vilei- pensiune Zăganu, dar în nord, în afara incintei.
N-am făcut decât câțiva pași până la mașina pe care o lăsasem în fața porții hotelului și am închis astfel un circuit foarte frumos, într-o zi la fel de frumoasă.
Ca să tragem o concluzie, traseul Cheile Cheiței este relativ ușor, cu o porțiune de 150-200 de m prin chei, unde trebuie puțină atenție. Urcușul nu mi s-a părut deloc solicitant, a fost o plăcută plimbare prin pădure. Numai că parcă ne-ar fi plăcut să ne mai întâlnim cu oameni pe traseu, nici chiar așa izolați nu-i bine.
La plecare ne-am oprit în mica piețișoară din Cheia, am luat niște brânză și niște caș bune, niște roșii, păturica o avem întotdeauna în mașină și la ieșirea din stațiune ne-am oprit într-un loc mai retras, pe malul apei și am mâncat brânza cu roșii, după care am tras un pui de somn în susurul apei.
Ne-am ridicat spre seară dar pentru că încă ni se părea devreme ne-am abătut la Schiulești, un sat care ne-a plăcut mult când am fost la Mrea Crasna și pe dealurile dinspre mănăstire am căutat coada calului pentru că acolo știam că găsesc.
Dacă n-ați fost sau vreți să revedeți Cheile Cheiței vă recomand din suflet. Este un traseu ușor și combinat cu o leneveală pe malul apei vă poate umple o zi când nu mai știți încotro.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Cadru natural dătător de energie.
Trimis de Aurici in 25.07.20 13:22:48
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHEIA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă zona Cheia, CHEIA" (deja existentă pe sait)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Aurici: O idee bună pentru o drumeție de weekend, traseu situat la o distanță rezonabilă față de București. Răcoarea oferită de apă și umbra copacilor sunt de preferat căldurii din Capitală. Adăugăm și distanțarea fizică
Apropo de trasee mai puțin aglomerate, în mijlocul Naturii, am citit recent despre o rută nou marcată în Munții Baiului numită Creasta Baiului cu plecare din Posada, punctul cel mai înalt se atinge în Vf. Baiul Mare - 1895 m (adevarul.ro/locale/ploies ... 0983/index.html).
Numai bine!
@Aurici: Frumos traseul și accesibil oricui dorește să petreacă câteva ore plăcute in natură. Recunosc că nu am fost, deși am făcut câteva trasee in zonă. Foarte frumoase fotografiile! Votat cu mult drag!
@tata123: & @Mika: Va mulțumesc pentru ecou și scuze pentru întârziere. Sunt pe coclauri și am semnal rar. Cheile Cheitei sunt accesibile pentru oricine, după părerea mea iar de distanțare ce sa zic? Nu prea sunt căutate, mi-am dat seama, n-am întâlnit drumeți.
Numai bine, vara frumoasa!
Citind articolul, am avut senzația că sunt gata echipată pentru o drumeție prin pădure, lăsând departe canicula orașului. Faptul că traseul este ușor mă face să vreau să merg și eu pe acolo. Pozele sunt minunate toate. Articolul mi-a făcut o reală plăcere, imaginile - la fel, așa că am votat în consecință.
@Daisy Petal: Traseul este ușor, da și mi se pare accesibil pentru absolut toată lumea. Asa ca, fugi de căldura din București și răcorește-te.
Multumesc mult pentru vizita, vara frumoasa în continuare!
Eu as cataloga traseul asta mediu spre greu. Personal m-am descurcat fiind obisnuit cu muntele dar sotia si fata (24 ani), cam greu. Am prins si debit mare al apei (3 Mai 2021).
In general m-am ghidat dupa descrierea dvs si m-a ajutat sa-mi incurajez "echipa". Mai greu pentru ele a fost la coborarea pe trunchiul de brad de pe versant, si la trecerile peste ape dar cu "indicatiile" mele, au trecut cu brio.
Nici noi n-am intalnit vreun "picior de om" pe tot traseul.
Urs n-am intalnit (asta mai lipsea). Cred ca faceam traseul intr-un minut .
Mai enervant a fost sa mergem pe DN1A caci treau masinile foarte aproape de noi. Dar sa ma intorc iar prin chei, nici gand
Apropo:unei mese din cele doua,i-au fost rupte picioarele si aruncate pe ici pe colo.Am vrut sa o repar cat de cat,dar nu aveam unelte,asa ca am improvizat "un ciocan" dintr-o piatra.Nu stiu cata va rezista.Oare e asa greu sa pastram ceva si nu sa distrugem?
Oricum a fost un traseu putin istovitor si totusi te imbia sa-l faci. Avem o tara extrem de frumoasa.
@4Dr14n: Poate ai dreptate și evaluăm eronat doar prin prisma antrenamentului nostru. Am zis că zona cheilor e mai dificilă, dar în rest nouă ni s-a părut oarecum lejer. Poate și pentru că ne-am lălăit destul. Pe indicator scria 1,5 ore iar noi am făcut aproape dublu. Ne place să ne oprim să admirăm natura, plantele, florile, să auzim apa... și cred că sunt pauze suficiente, astfel încât nu ni se pare greu.
Am zis și eu că nu-i o fericire să mergi pe șosea, dar, ca și voi, am preferat km-ul acela în loc să ne întoarcem pe același drum.
Așa este, avem o țară extrem, extrem de frumoasă! Ne-am convins de asta și în week-end-ul care tocmai a trecut, din nou prin ținuturile buzoiene. Am făcut niște poze pe care le-am trimis grupului nostru și toți s-au minunat, spunând că peisajele sunt de revistă. Acuma, să avem timp să și descoperim țara, aici avem o problemă, cel puțin noi.
Soția și fiica cred că trebuie antrenate, așa că vă doresc multe drumeții și călătorii în acest an.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Platoul Slon – frumusețea meleagurilor prahovene — scris în 06.12.23 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Cascada Schinda, ascunsă bine pe Valea Telejenelului — scris în 10.01.22 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Peisaje de toamnă în Masivul Ciucaș - plimbare prin poiana Muntele Roșu — scris în 01.10.19 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Cheia — scris în 22.01.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2017 Pe valea Teleajenului: Cheia – Muntele Roșu — scris în 06.03.17 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Nov.2016 Dintre escapadele toamnei - Muntele Roșu, Cheia — scris în 09.01.17 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2016 Pe Valea Teleajenului - la Cheia — scris în 12.06.16 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ