ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 1 zile
Familie
3 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Targu Secuiesc - un oras plin de istorie si traditie

TIPĂREȘTE URM de aici

Urmatoarea nostra minivacanta a fost decisa de cateva puncte pe care le-am avut in vedere, adica, sa nu fie o zona aglomerata, sa nu fie foarte departe de casa (nu voiam sa facem mai mult pe drum decat la locul de destinatie, asa incat avand in vedere reclama mare care s-a facut anul acesta judetului Covasna: “Visit Covasna! Safe place!” am inceput cautarile. Am incercat Targu Secuiesc dar alegerea finala avea sa fie Sfantu Gheorghe, orasul de resedinta al judetului Covasna, dar despre asta mai tarziu, dar si aproape de Brasov, deci nu foarte departe de Bucuresti. Dar noi am ales sa ajungem in Sfantu Gheorghe prin Targu Secuiesc, mai precis ruta Bucuresti-Focsani (o noapte la soacra mea) - Lepsa (cu o scurta oprire sa vedem cum mai stau lucrurile si pe acolo) – Ojdula – Targu Secuiesc.

In Targu Secuiesc am facut si o rezervare la un restaurant, dar ne-am oprit si ceva timp sa cunoastem putin din oras.

Putin pe scurt insa despre oras, este al doilea ca marime din judetul Covasna si are o populatie de circa 18000 locuitori (din care se para 90% sunt maghiari) si atestat documentar la 1407, pentru ca din anul 1472 sa fie ridicat la statutul de oras regal de regele maghiar Sigismund, avand dreptul de a tine targuri saptamanale.

Am parcat masina in centrul orasului, langa parc, insa in acea zi nu se platea parcare deoarece tocmai se amenaja un targ. Parcul se numeste Gábor Áron, in onoarea acesui luptator pasoptist. Gábor Áron a fost ofiter in armata maghiara si s-a remarcat prin fabricarea a 90 de tunuri folosite de trupele maghiare. A fost ucis in lupta la Chichis (judetul Covasna) de trupele rusesti la varsta de 31 de ani. In parc se afla la loc de onoare statuia lui alaturi de unul dintre tunurile sale. In parc se mai gasesc si niste panouri metalice in care sunt prezentate diverse personalitati, cum ar fi de exemplu actorul Tompa Sándor.

Majoritatea caselor care se gasesc in acest perimetru apartin secolului XIX avand in vedere ca orasul a trecut printr-un incendiu devastator in 1834. Parcul poate fi considerat si centrul orasului, de unde perpendicular pe aria parcului pleaca o multime de stradute numite curti, acestea fiind in numar de 72. Sunt interesante, vechi, cu un farmec aparte, transportandu-te parca inapoi in timp.

Si spre una dintre aceste curti ne-am indreptat si noi, mai precis, Curtea 12 nr. 1, la etajul 1 al unei case cu pridvor rotund numita Casa Finta. Interesul meu pentru aceasta adresa era Muzeul farmaceutic pe care speram sa il vad. Muzeul poate fi vizitat doar cu ajutorul angajatului de la Oficiul de Informare turistica (asa cum am aflat de la magazinul de suveniruri), insa spre ghinionul nostru, oficiul era inchis la acel moment si un afis postat pe geam spunea: “Sunt pe teren!” , asa ca muzeul ramane pe alta data, sau poate altcineva va ajunge pe acolo si va povesti. Ca sa starnesc interesul potentialilor vizitatori, am sa spun ca materialul expus aici se datoreaza medicului Boga Olivér, reprezentand aparatura a doua farmacii din Targu Secuiesc, aparatura provenind din anii ’50 la care a mai adaugat colectia sa private dar si obiecte provenind din donatii. Expozitia a fost deschisa in 2008 (initial un alt sediu). Si ca o informatie generala, se pare ca in Romania exista 23 de muzee farmaceutice.

Foarte aproape de acest muzeu, mult mai bine semnalat se afla Muzeul Breslelor, aici am intrat insa doar in curte, am admirat ceva exponate si am avut regretul ca nu am avut suficient timp la dispozitie sa vizitam si muzeul.

Asa cum spuneam, casele din aceasta zona provin majoritatea din secolul XIX, si ca un element interesant, multe dintre ele au balcoane din fier forjat, adevarate dantelarii in fier.

Printre cladirile care se evidentiaza in Piata Gábor Áron este Casa de Cultura Vigadó, construita in perioada 1902-1904, o cladire impresionanta, cu balcon din fier forjat, impodobit cu flori. Pe cladire se regaseste si stema orasului din anul 1902. Casa de cultura are o sala de teatru de 400 locuri si o sala de conferinte de 150 locuri.

O alta cladire imresionanta aflata in aceeasi zona este Primaria, o cladire ridicata la 1907 ce a fost mai intai Casa de economii si ajutor, apoi sediul PCR, astazi este sediul administratiei locale.

Una dintre casele ce au rezistat incendiului este si Casa Rosie, care are si o placuta ce o mentioneaza ca obieciv istoric, o casa din secolul XVIII.

In apropierea parcului se gaseste Biserica Romano-Catolica, o constructie inceputa in 1701, dar a varei piatra de temelie s-a pus in 1722, constructia fiind finalizata dupa aproximativ sapte decenii. Biserica a fost sfiintita in 1796, insa de atunci a trecut prin multe incendii, cutremure, dar comunitatea se ingrijeste, astfel incat se poate spune ca domina piata cu maretia ei.

Si nu puteam parasi zona fara sa mentionez Muzeul Papusilor, despre care a povestit atat de frumos colegul nostru @qvadratvus aici vezi impresii

Ne-am indreptat spre restaurant (nu este prea departe, dar am preferat sa lasam masina cat mai aproape), asa ca am parcat din nou masina (de data aceasta cu plata, 1 leu ora), langa un alt mic parculet unde se afla un cinema dar si o terasa draguta, am mai admirat o cladire spectaculoasa care acum adaposteste sediul ANAF dupa care ne-am indreptat spre restaurant, dar despre asta data viitoare, si sper sa va tenteze sa vizitati acest micut dar primitor oras.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 24.08.20 10:59:34
Validat / Publicat: 24.08.20 11:18:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TG SECUIESC.

VIZUALIZĂRI: 6189 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Targu Secuiesc - un oras frumos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42950 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

ANILUPHONE
[24.08.20 13:53:44]
»

Am citit cu plăcere despre plimbarea voastră prin Tg. Secuiesc și mi-am amintit de aventura noastră prin zona centrală a orașului.  

Se întâmpla asta înainte de 2007, când am făcut un tur prin țară... iar aici nu reușeam să ieșim din centrul vechi, și am întrebat o localnică care nu vorbea românește...

Una lampa și dădea din mâna dreaptă... doua lampa și dădea din mâna stângă...

Lampa era semaforul... ne-am prins noi... și așa am reușit să ieșim... ​​​dar ne-am învârtit de vreo două ori...

Toate cele bune. ​

mishuAUTOR REVIEW
[24.08.20 14:07:09]
»

@ANILU

Una lampa și dădea din mâna dreaptă... doua lampa și dădea din mâna stângă...

, foarte tare. Asa cum spuneam, 90% sunt cetateni maghiari, asa ca e de inteles, insa toti cei cu care am interactionat in scurta noastra oprire aici au schimbat fara mutre in romaneste. Pana la urma traim in aceeasi tara.  

Insa asta face sa imi aduc aminte de o intamplare amuzanta patita de sotul meu, ne intorsesem din vacanta din Spania unde comunicarea se facea in engleza, si a trebuit sa plece la Chisinau cu copiii la un concurs, si acolo la statia de benzina a incercat sa comunice in engleza pana a realizat ca in romaneste era perfect .  

Si daca tot vorbim de limba maghiara, cu ocazia asta am aflat si eu cum se spune la amanet, un cuvant pe care de altfel il stiam - zálog​​.

Ma bucur ca ti-am adus in prim plan amintiri, multumesc pentru vizita si aprecieri​.

Dan&EmaPHONE
[29.08.20 07:43:02]
»

Si mie imi place Targu Secuiesc. Am fost prima data in anii ' 90 cu serviciul in urma unei colaborari cu o tiparnitza. M-a captivat oraselul din prima. De atunci am tot revenit. ​​

​​Astazi este o urbe foarte tranzitata care genereaza blocaje in trafic pe cat de mititel e orasul.  

Mi s-a parut un oras sigur si cand m-am plimbat seara tarziu pe strazile lui principale dar un oras fara viatza de noapte. ​​

​​Numai de bine! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishuAUTOR REVIEW
[31.08.20 16:45:14]
»

@Dan&Ema: Si mie mi s-a parut destul de tranzitat, insa ceea ce poti descoperi te face sa lasi traficul si sa te bucuri de ce poti vedea.

Covasna mi se pare marea castigatoare a acestui an (nu mentionez litoralul sau Valea Prahovei, un fel de Steaua si Dinamo care acaparau tot).

Covasna a stiut sa se promoveze mult si chiar daca stiam unele locuri, promovarea i-a ajutat sa fie mult mai vizitati acest an, si chiar a meritat.

Multumesc pentru vizita si aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Dan&Ema, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tîrgu Secuiesc și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061567068099976 sec
    ecranul dvs: 1 x 1