ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.01.2019
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2019
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

În afara cetății - La bloc

TIPĂREȘTE URM de aici

Bulă stătea la bloc la etajul 10... A cumpărat un dulap și și-a rugat prietenul să-l ajute să care dulapul până sus. După un timp când au ajuns la etajul 9 Bulă spune.

-Uite am o veste bună și una rea, pe care s-o spun mai întâi?

-Zi pe cea bună că nu mai pot...

-Păi vestea bună că am ajuns la etajul 9. Cea rea că am greșit blocul...

Așa-i la bloc fiecare cu treaba lui, Bulă cu dulapul, eu cu finalul serialului despre cartierele din orașul natal.

Serialul despre cartierele Sibiului l-am început anul trecut din mai multe motive. Primul motiv este evident pentru informarea turistului care mai are timp de vizită și în afara obiectivelor din centrul istoric, al doilea motiv sincer este că n-am mai călătorit și lipseau temele pentru un articol dar am dorit să scriu în continuare pe AFA. Și aș dori să adaug și al treilea motiv, sînt un sibian care își iubește orașul și încerc să promovez locul cu bune și rele (mai multe bune decât rele).

Încet mă apropii de final, în afară de cartierele Hipodrom și Vasile Aaron nu mai doresc să descriu, celelalte cartiere nu își au rolul turistic dar un banc (despre calitatea anumitor lucrări) tot îmi scapă acuma pe loc:

La tribunal judecătorul îi citește sentința celui judecat care locuiește într-un bloc ANL:

-Ați fost găsit vinovat de deranjarea liniștii publice și amendat cu suma de 300 lei. Așa în paranteză, pe viitor trageți apa mai încet la WC...

Hipodromul este cel mai mare cartier din Sibiu, este de fapt un oraș în oraș. La așa un cartier vom găsi și obiective turistice atât în cartier cât și la granițele acestuia. În următoarele rânduri voi descrie istoria cartierului documentarea este din alte surse, din familie și din experiență proprie. După istoria locului voi trece la localizare, obiective turistice, locuri de luat masa și cazare.

Istoria Hipodromului

Locul imens care se afla la o răscruce de drumuri (Jungerwaldstrasse actual Calea Dumbrăvii și Roter Turm Strasse actual Vasile Milea) a fost folosit de către armata austro-ungară în scopuri militare având aici o imensă bază hipică, cazărmi și alte clădiri cu destinație militară.

În 1918 după unire s-au cam schimbat proprietarii destinația a rămas la fel, asta până în anii 60. Toată lumea inclusiv eu am crezut că transformarea locului în cartier de blocuri a fost ideea regimului ceaușist. Nu este așa, în 1928 a existat un plan pentru transformarea locului în cartier rezidențial, doar fără blocuri numai case. În anii 60 a început aventura construcției, socrul meu muncind în construcții a contribuit din plin la dezvoltarea cartierului.

Dacă până la revoluția din 1989 s-a axat mai ales pe dezvoltarea clădirilor de locuințe, infrastructurii după această dată au mai apărut lăcașuri de cult, centre comerciale, pensiuni, locuri de luat masa în plus. De văzut pentru turiști ar fi totuși atracțiile principale se află la extremitatea vestică a cartierului.

Localizarea cartierului sibian

Este cel mai mare cartier din Sibiu, cei care intră în oraș dinspre București tot ce se află pe partea stângă până la centru este Hipodromul. Este atât de mare încât este împărțit în patru cartiere, Hipodrom I, II, III și IV. La nord, nord-est se învecinează cu centrul orasului, cartierul Trei Stejari și Vasile Aaronul , la vest cu Dumbrăvii, la sud cu Arhitecților, iar la est cu Șelimbărul.

Ce este de vizitat aici?

Atracții în apropiere

Blocuri, blocuri și iar blocuri. Ce va găsi un turist aici? Să zicem că nu prea multe mai degrabă atracțiile principale se află la vest de cartier în imediata vecinătate. Aici găsim Stadionul Municipal construit în 1927 renovat de câteva ori iar în prezent se lucrează din nou pentru un nou look. Aici am vizionat live primul meci în viața mea. Sala Polivalentă se află în apropiere, este o clădire mai nouă și modernă. Nu departe de aceste locuri vom găsi un muzeu interesant este vorba de Muzeul de Vânătoare August von Spiess fost maistru de vânătoare a casei regale din România. Am vizitat acesta de câteva ori. A și să nu uităm de Parcul Sub Arini plămânii orașului din apropiere. Despre toate acestea linkuri aici:

ro.wikipedia.org/wiki/Muz ... Spiess%E2%80%9D

ro.wikipedia.org/wiki/Sta ... nicipal_(Sibiu)

salatransilvania.ro

vezi impresii

Bisericile din Hipodrom

Înainte de 1989 era imposibil ca oamenii muncii din Hipodrom să aibă o biserică a lor. De sărbători ei se deplasau fie la catedrala din centru fie la celălalte biserici aflate la o distanță considerabilă de cartier. Dar această deplasare era cu o oarecare risc pentru ei deoarece oamenii muncii de atunci trebuia să se închine la partidul comunist român și nu la Dumnezeu. După revoluție s-a mai schimbat câte ceva s-au construit lăcașuri de cult, chiar și o imensitate de catedrală pe măsura cartierului această impresionează prin dimensiuni.

Biserica Înălțarea Domnului

Este cea mai mare biserică din Sibiu după catedrala mitropolitană. Îmi aduc aminte de începutul șantierului din 1990. În 2011 a fost finalizată și sfințită. Zidită în stil bizantin poartă hramul Înălțarea Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae. Pictura în frescă a fost realizată de către Pătrașcu Manole. La așa o biserică și organizarea este pe măsură, există aici două coruri, multiple activități sociale, asigurarea meselor pentru persoane defavorizate, dar și asigurarea strictului necesar de servicii (medicale de exemplu) pentru aceștia.

Biserica se află pe bulevardul Mihai Viteazul, din centrul istoric se fac la pas cc. 20-25 minute până aici.

Biserica Sfântul Ioan Botezătorul

Aproape de zona turistică Dumbrava pe strada Siretului vom găsi o altă biserică ortodoxă purtând hramul lui Sfântul Ioan Botezătorul. Piatra de temelie a lăcașului de cult s-a depus în 1991. Zidirea a avut loc mai devreme pictura în frescă în schimb s-a întins până în anul 2010. La fel arhitectura folosită este bizantină. Biserica are trei turle. Este mult mai mică decât prima descrisă în schimb utilă pentru locuitorii ortodocși din zonă. Ca și acces din Calea Dumbrăvii se va vira la stânga pe strada Siretului în imediata apropiere a cimitirului municipal și aproximativ la 10 minute de zoo.

Biserica Sfântul Mina

Nu am crezut că voi găsi o biserică de lemn în Sibiu și nu vorbesc de una stil baracă (că am văzut destule) ci de una sculptată de mesriași tâmplari adevărați. Piatra de temelie s-a depus recent în 2016. Eu am găsit acolo în curte o troiță dar și o fântână. Accesul se face de pe o arteră principală strada Rahovei iar lăcașul de cult se află pe strada Plugarilor.

Biserica Sfântul Antonie cel Mare

Istoria acestui lăcaș de cult este interesant. Zona în care se află este o zonă de case, vile și așa a fost și înainte de 1989. Chiar în acest an 1989 cu câteva luni înainte de revoluție a existat deja capela Sf Antonie cel Mare într-o casă de locuit cumpărată din donațiile enoriașilor. Îmi aduc aminte de perioada de după că biserica arăta a casă în toată regula și eventual crucea montată trăda destinația. Între 1996-2004 a avut loc o transformare din punct de vedere arhitectural, casa a primit o fațadă în stil bizantin dar partea din spate tot a casă arată, veți vedea în poze. Am participat ca invitat la o căsătorie aici în 1991.

Cazare și masă în Hipodrom

Cazarea în cartierul Hipodrom este o alternativă, în afară de câteva hoteluri și pensiuni există o grămadă de apartamente de închiriat în regim hotelier... bineînțeles la bloc, acest tip de clădire predomină aici. Sînt prea multe să le enumăr aici, se găsesc pe toate siteurile de cazare, eu voi enumera doar pe cele văzute de mine și pe care le cunosc încă de la construcție.

Hotelul Premier se află la bulevardul Vasile Milea la vreo 25 minute de mers pe jos până în centru. La o simulare o noapte ar costa 53 euro. Avantaje confortul, dezavantaje distanța față de centru, puține locuri de parcare, strada intens circulată.

Pensiunea Korona se află în imediata apropiere a hotelului Premier pe strada Luptei într-o zonă parțial case, parțial blocuri. La o simulare astăzi ar costa 45 euro dar scrie și despre prețul zilei de 38.

Hotel Class se află în apropierea bisericii de lemn Sf Mina. Se află la o distanță considerabilă față de centru dar zona este puțin mai liniștită, confortul pe măsură, toate acestea pentru 45 euro la simularea făcută astăzi.

Mult mai aproape de centru se află trei vile și la preț de pensiune. Având treabă prin zonă le-am observat. Vila Andra de exemplu de pe strada Mirăslău costă 29 euro pe noapte. Personal estimez că în 5-10 minute ajung în centrul istoric de aici. Vila Fortuna se află la fel de aproape de centru pe strada Al. I. Cuza. Bookingul ne arată astăzi 23 euro. Pensiunea Hugo de 4 stele de pe strada Hipodromului la fel de aproape de centru ne arată tot 23 de euro, dacă ar fi disponibil la așa un preț e mereu ocupat. Acestea au fost doar câteva exemple de cazare deschizând siteurile veți găsi foarte multe, în special apartamente.

La așa un cartier imposibil să rămâi flămând. Voi enumera locuri de luat masa vizitate de mine dar și altele unde nu am servit încă masa. La Terasa Carul cu Flori am fost de câteva ori, recunosc nu numai pentru preparatele bune dar și pentru aranjamentele deosebite din zona exterioară. Mâncători de pizza ce sîntem am servit la Pizzeria de Vito aflat într-un comlex comercial. Și pentru că mâncarea la mama este bună am frecventat și Mamma Mia din complexul comercial Cedonia. Tot la acest complex a existat un restaurant încă din timpul lui Ceaușescu, acolo am servit masa dar am participat și la o nuntă ca invitat. Aș mai putea enumera restaurantul Hugo și Korona (de la pensiunile de mai sus) restaurantul Sarmis, Taverna Amicii și așa mai departe, în Sibiu n-ai voie să rabzi de foame.

Cartierul Vasile Aaron

De și este un cartier ne-turistic dați-mi voie să scriu câteva cuvinte, are istorie plus că este și locul unde am copilărit. Și până la urmă voi găsi ceva și pentru turist. Numele cartierului este dat după poetul, avocatul și luptătorul pentru drepturile românilor Vasile Aaron (1770-1822) Mormântul lui se află în curtea Bisericii din Groapă din Sibiu.

Înainte de 1976 nu era nimic pe aici, din poveștile mamei unchii mei mergeau la pescuit pe Valea Săpunului asta a fost în perioada interbelică. Ceva mai târziu, în anii 60 tata zidea o casă modestă la periferie. Îmi aduc aminte că din fereastră vedeam plin câmp și munții Făgăraș, ori pe aceeași fereastră acum văd doar... blocuri. În 1976 s-a dat startul la blocurile făcute la normă, cred că și aici este valabil bancul de la început cel cu trasul apei la WC.

Ce putem vedea acum acolo, dar mai ales unde să ne cazăm? Pentru cei cu credință există și aici o biserică Ilie Tesviteanul se află pe strada Șureanu în mijlocul unui parc plin cu aparate de fitness în aer liber. Piatra de temelie s-a depus în 1999, acum este finalizată. Este încăpătoare dă impresie de clădire modernă chiar și turnul.

În afară de această biserică mai mare vom găsi una mai mică cu numele Biserica Tuturor Sfinților. Este practic o baracă dar se construiește una din zidărie. Se află pe strada Oncești.

Dacă în cartierul Hipodrom nu mai găsim nici o bază hipică o vom găsi aici în Vasile Aron. Pentru informații suplimentare atașez următorul link. equitana.ro/baza-hipica-sibiu-jud-sibiu

Personal n-am călărit niciodată doar am vizitat diferite evenimente hipice organizate aici. În cazul în care discutăm de cazare ar fi Pensiunea Laura de pe strada Vasile Aaron pentru 30 euro/noapte sau apartamente de închiriat în regim hotelier. Dacă este vorba de mâncat, recomand Crazy Pizza (foarte buun...) sau din nou Super Mamma.

 

Și ca să termin serialul așa cum se cuvine voi posta din nou un banc de la bloc.

În cartier se află două blocuri de locuit amplasate vizavi, vecinii de la etajul 5 au iesit la o țigară la balcon, unul din ei îl sună pe celălat şi-i zice:

- Vecine cînd e ziua ta de nastere?

- 12 februarie, de ce?

- Vreau să-ţi cumpăr nişte jaluzele pentru geamuri... m-am săturat deja sa văd cum faci dragoste cu nevastă-ta.

Celălalt se gândește un pic și întreabă:

- Dar ziua ta cînd e?

- 12 ianuarie, zice el... de ce?

- Vreau să-ţi fac cadou o lunetă să vezi mai bine al cui e soţia... a mea sau a ta...


[fb]
---
Trimis de AZE in 15.01.19 00:33:21
Validat / Publicat: 15.01.19 09:01:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 712 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Biserica Înălțarea Domnului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

dorgo
[15.01.19 12:31:29]
»

In Hipodrom, a locuit multi ani, bunica-mea, aerul era curat, batea insa uneori vantul cam tare pe-acolo, pe fereastra se vedeau crestele inzapezite ale Fagarasilor, adeseori chiar si vara. In fiecare an facea cate o cura de bai sarate+namol la Ocna Sibiului (unde se si nascuse). A trait 83 de ani si a fost sanatoasa intreaga ei viata. Sa fi fost din cauza bailor?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZEAUTOR REVIEW
[15.01.19 13:23:47]
»

@dorgo: În Hipodrom calitatea vieții la bloc a fost superioară față de viața la bloc din Vasile Aaron. Poate si din motive de confort, suprafață de locuit, ceva mai aproape de munți, nu știu exact. De și n-am trăit la bloc știu că fiecare cartier își are povestea plus ca prin intermediul colegilor de școală din care mulți locuiau în această zonă am trăit si eu intr-un fel... La bloc.

Cât despre bunică-ta eu zic stilul de viață își spune cuvântul nu neapărat băile.

O zi faină

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, dorgo
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sibiul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072241067886353 sec
    ecranul dvs: 1 x 1