ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.01.2019
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2019
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

În afara cetății — Alte biserici din zona centrală

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

La mulți ani

Voi continua în 2019 cu un articol modest povestind din nou despre vechiul burg de pe malul Cibinului. Atât reușesc să scriu în prezent, există speranțe privind vizita unor alte destinații în viitor (departe de orașul natal bineînțeles)

Toți turiștii au auzit despre Sibiu iar orașul este asociat cu zonele cele mai turistice începând cu Piața Mare și așa mai departe dar mai puțin cu obiectivele din afara cetății. În serialul început anul trecut despre cartierele Sibiului am povestit deja despre câteva obiective turistice care merită vizitate.

În articolul din prezent doresc să relatez despre două biserici aflate în imediata apropiere a fostului burg medieval. Prima se află în cartierul Iosefin iar a doua în cartierul Gării. Prima biserică descrisă este un monument istoric și se numește Biserica din Groapă (Buna Vestire) construită în 1789 iar a doua care se află exact pe partea opusă a zidurilor cetății se numește biserica Nașterea Domnului.

Biserica din Groapă

Scurt istoric

În perioada de acum peste 200 de ani, românii din Sibiu încă nu aveau o biserică în centrul istoric. Catedrala avea să se construiască mult mai târziu. La sfârșitul secolului XVIII românii au construit trei biserici în afara cetății. Despre primele două am povestit deja acestea sînt Biserica dintre Brazi și Biserica din Maierii Sibiului iar acum a venit rândul bisericii Buna Vestire, sau după denumirea populară Biserica din Groapă.

Denumirea din groapă este datorită amplasării lăcașului de cult în valea Pârâului Trinkbach apă care în prezent curge în canale montate sub nivelul străzilor și curților localnicilor din zona centrală. În unele curți proprietarii nu au dorit să acopere cursul apei dorind probabil să aibă pârâu în curte. Dacă în trecut acest lucru venea la pachet cu gunoaie și apă urât mirositoare, în prezent nu am mai observat așa ceva.

Tot în legătură cu amplasarea am mai aflat că terenul primit pentru construcția bisericii s-a ales intenționat deoarece nu se dorea ca să se observe/să fie văzută biserica. Ca și răspuns la această provocare turnul bisericii se ridică la 40 de metri de sol, tocmai ca să se vadă din depărtare. Acest lucru a fost observat și de mine circulând în trecut pe strada respectivă doar că numai acum am aflat motivul documentându-mă pentru articol.

Cartierul în care s-a construit această biserică se numește cartieul Iosefin. Biserica construită în 1789 face parte dintr-un complex alcătuit din casă parohială și Școala Veche Româneasă. Spre deosebire de alte biserici unde clădirea se construiește din donații, în cazul de față ctitorul este unul singur pe nume Stana. Nici Sibiul nu a fost ferit de cutremure mari, așa că după cel din 1802 în care s-a dărâmat, biserica a fost refăcută integral de către Hagi Constantin Popp având resursele financiare necesare deoarece era negustor.

Documentându-mă în continuare am găsit date despre pictura interioară, acesta a fost realizată destul de recent în 1961 de către pictorul Brana. O ultimă renovare mai amplă a avut loc în 1991.

În prezent biserica ortodoxă monument istoric face parte din circuitul turistic, nefiind prea departe de centrul istoric, se poate face la pas cred maxim 5-10 minute.

Cum ajungem la Biserica din Groapă?

Cel mai apropiat drum spre obiectiv este din Piața Unirii de lângă Hotelul Ramada. Vom lua la pas strada Emil Cioran la stânga noastră afându-se Casa de Cultură a Sindicatelor cu parcul aferent. La a doua stradă pe stânga strada Justiției o luăm la stânga și vom observa pe loc biserica. Un alt indiciu ar fi că în capătul străzii se află Hotelul Ana Tower. Cu locurile de parcare este mai greu nu prea se găsesc de aceea recomand deplasarea la pas.

Vizita mea acolo

Dacă în trecut treceam pe lângă un obiectiv puțin mai indiferent, în prezent sînt mult mai atent la detalii, asta și datorită influenței AFA, deoarece orice obiectiv vizitat va trebui și descris. Dar cu ceva ani în urmă când nu scriam pe AFA și am luat parte la un botez aici am fost deja fascinat de pictura interioară. Turnul clopotniță înalt de 40 de metri se află la stradă, tot aici este și intrarea principală. La ultima vizită am găsit o pictură recondiționată, un mobilier reînnoit, o pardoseală mai nouă de mozaic. Corpul bisericii tip sală se află în curte și este înconjurată de un cimitir. În cimitir se află mormintele ctitorilor bisericii și diferiților personalități românești. I-aș putea enumera pe Zaharia Boiu, Ion Mețianu, Ioan Piuariu Molnar, Vasile Aaron, Vasile Moga și mulți alții.

În curtea bisericii se mai află Capela Mortuară Sfinții Constantin și Elena, o construcție mai nouă, nimic deosebit din punct de vedere arhitectural dar trebuie menționată prezența acestuia. Am mai aflat dar asta tot din documentare, știri că în vechea școală funcționează o cantină socială. Cu ocazia vizitei am avut două încercări de a intra în lăcașul de cult. În data de 31 decembrie am găsit lacătul pe intrarea principală, dar popa bisericii era în cimitir. Am intrat în vorbă cu dânsul și am aflat că nu deține cheia deoarece este pensionat. A doua zi 1 ianuarie am reușit să intru, era chiar în timpul slujbei de anul nou.

Biserica Nașterea Domnului, acces și istoric

Această biserică mai nouă se află în imediata apropiere a zidurilor cetății, mai exact Bastionul Haller, și zidului de pe strada Manejului. Turistul trebuie să coboare din cetate dinspre strada Pompeiu Onofreiu și să traverseze un mic parc central cu nume Tineretului. Biserica se află pe strada Constituției. Aici se stă ceva mai bine la capitolul parcări lângă parc există una cu ceva mai multe locuri, dar în anumite zile poate deveni neîncăpătoare. Cartierul în care este amplasată biserica se numește Gării.

În 1940 regele Carol I a donat un teren impresionant ca mărime (2,5 hectare) în această zonă Mitropoliei Ardealului cu scopul precis de a putea construi o mânăstire de maici. așezământul urma să fie una de caritate. Locul respectiv donat de rege în prezent este format din Parcul Tineretului, parcarea despre care am povestit, un teren neconstruit cu numele de Grădina Mânăstirii și locul unde se află în prezent biserica Nașterea Domnului.

Fiind al doilea război mondial nu s-a mai reușit construcția mânăstirii motivele sînt destul de cunoscute. Neuitând scopul inițial slujitorii bisericii au reușit să depună piatra de temelie în 2001, iar în 2006 biserica a fost sfințită. În prezent s-a reușit însfârșit să se creeze acel așezământ de caritate pentru care a donat regele terenul, în cadrul bisericii funcționează cantina socială și există adăposturi pentru oamenii străzii acestea funcționează însă la alte adrese din alte zone ale Sibiului.

Din punct de vedere arhitectural biserica mi se pare interesantă, seamănă mai mult cu o vilă mare doar prezența turnului clopotniță și turlei cu cruce demonstrează contrariul.

Din punct de vedere personal nu am ce povesti, nu am vizitat în trecut, nu am avut evenimente aici. Doar am asistat la construcție observând stadiul în care se află clădirea. Am intrat de anul nou și pot spune că interiorul este destul de încăpător, iar magazinul de obiecte bisericești se află de asemenea în interior.

 

Recomand vizita celor două obiective mai mult sau mai puțin turistice, rog WM să atașeze, mulțumesc

https://www.youtube.com/watch?v=VzBXJB_otlc

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 08.01.19 00:46:40
Validat / Publicat: 08.01.19 05:14:23
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 323 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Parc Tineretului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[24.01.19 19:23:51]
»

@AZE: Frumoase aceste prezentări despre urbea natală, despre Sibiu, citite cu întârzâiere mare din motive obiective!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici sibiene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064568042755127 sec
    ecranul dvs: 1 x 1