ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile
Business

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 4 MIN

Straja Dragonilor

TIPĂREȘTE

Mergând pe strada 9 Mai de la Sibiu, treceam printre clădiri vechi, săsești, case cu un nivel și cu frontispiciu plan vertical, spre stradă, în diverse forme poligonale. Unele au acoperiș (parțial deteriorat) cu ochi pe casă ce priveau, înțepenit, pe stradă. Putea fi de speriat. După o vreme am început să dau peste pensiuni și tot felul de prăvălii amenajate în aceste case vechi. Am trecut pe lângă Casa Băcilă, Casa Sibianului, Casa Baciu și alte prăvălii. Și tot înaintând pe strada 9 Mai am ajuns la Straja Dragonilor despre care am aflat că este una dintre cele mai vechi piețe din Sibiu unde a existat clădirea numită Straja Dragonilor, o clădire cu elemente de arhitectură barocă și clasicistă, construcție ce a rezistat până în anul 1976 – nu e chiar așa mult timp de atunci.

În această piață, Strada 9 Mai se intersectează cu Strada Ocnei care urcă, la stânga, spre Podul Minciunilor. Între străzi este amenajat un spațiu de popas, cu caldarâm, cu 3 trepte ce se etalează în evantai de o parte și de alta a unei alei. Tot ansamblul este pietros, fără vegetație iar de o parte, spre Strada Ocnei, există un panou informativ care expune despre Straja Dragonilor, într-un text succint în limba română, engleză și germană. Panoul mai amintește și despre hanul „La mielul alb” de pe Strada Ocnei, han aflat într-o clădire cu arhitectură „cu elemente gotice la parter și o loggie cu decorație în stilul Renașterii la etaj” .

Zona este, cu adevărat, complet arhaică. Deși începusem să mă plictisesc pe strada 9 Mai și părea că e peisaj urban banal, ei, bine, spre Straja Dragonilor, lucrurile au început să se schimbe, deja. Totul devenise, deja mult prea arhaice iar reperele istorice mi-au fost de folos adică nu ne aflăm nici în sat fără câini și nici nu-i vreo mahala pierdută în timp ci sunt edificii ce se păstrează peste veacuri și vorbesc despre vremuri mult apuse. Și, totodată, suntem în secolul 21 și beneficiem de binefacerile sale.

Nu am făcut plan de explorare. Intenția era să ajung în zona veche a orașului și, efectiv întâmplător, am ajuns exact unde trebuia. Piața asta din Sibiu nu am mai vizitat-o până acum și nici strada Ocnei.

Dar ce este Straja Dragonilor? O denumire care m-a uimit peste măsură și despre care nu mai auzisem.

Dragoni erau numiți o secțiune a armatei, la acea vreme. Fără să detaliez prea mult, dragonii au fost precedesorii trupelor speciale. Erau trupe de cavalerie ușoară instruite să lupte bine atât călare cât și pe jos iar scopul lor era să împrăștie surpriză în rândul inamicului pentru a bulversa, ca să amețească dușmanul și să poată fi cucerit mai ușor. Această tactică militară a fost inventată începând cu anii 1500 în Franța și Italia după care s-a dezvoltat, dragonii au fost organizați ca și escadroane distincte în armată până când, în timp, s-a renunțat la folosirea lor.

Trupe de dragoni mai sunt și astăzi, ei funcționând doar la paradă și protocol, în diverse țări: Canada, Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Chile, Portugalia, Elveția, Brazilia, Peru, Franța, Marea Britanie și SUA.

Istoria zice că pe la 1733 a staționat la Sibiu garnizoana de pace din armata austriacă, garnizoană formată la 1672. Între 1739 și 1741 a staționat la Sibiu regimentul de dragoni numărul 9. Deasemenea, au mai participat la acțiuni în zonă regimentul boemian de dragoni numărul 10 precum și numărul 13. La Sibiu, teoretic, misiunea dragonilor era de a menține ordinea dar, zapisele scriu că au mai făcut și alte lucruri. Sunt consemnate două date în care dragoni au jefuit neguțători veniți în urbe și drept consecință, doi conducători dragoni au fost executați prin spânzurătoare.

Astăzi, locul unde a existat straja dragonilor este numit Piața Dragoner.

După ce m-am minunat bine, am urcat pe Strada Ocnei spre podul Minciunilor. Deși era trecut de miezul nopții, se mai găsea câte un rătăcit pe străzile pustii, luminate auriu de felinare. Unele clădiri pot fi locuite dar sunt convinsă că sunt și clădiri pustii. O poartă săsească din lemn masiv nu era bine închisă și scârțâia lugubru. Am trecut și pe La Mielul Alb care este cofetărie acum dar nu era prea bine luminat însă, și așa, se putea ghici vechimea sa considerabilă.

Strada Ocnei șerpuia pe sub Podul Minciunor, scurt dar masiv, turnat în fontă și acoperit cu coviltir.

Am trecut printr-un tunel luminat cu lumini din caldarâm și am ajuns spre Piața Mare unde patinoarul de Crăciun este funcțional, bradul imens este împodobit, plin cu globuri colorate, așa cum este, stilizat, ca un con imens. Evident, nu a fost nicicând plantă. Căsuțele se construiesc și se lucrează intensiv la amenajarea târgului de Crăciun. Terasele stau întinse în plină noapte și chiar un meniu am găsit afară, cu coperți din lemn, la Crama Sibiană.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 16.11.23 23:31:39
Validat / Publicat: 17.11.23 07:19:34
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în SIBIU

VIZUALIZĂRI: 471 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Strada 9 Mai, Sibiu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 10800 PMA (din 12 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Rodel
[18.11.23 14:08:30]
»

Strada 9 Mai este una dintre cele mai vechi din Sibiu, fiind atestată în anul 1556 cu numele de Elisabethgasse, dar se presupune că primii coloniști sași s -au așezat acolo încă de la venirea lor, în sec. al XII-lea, săpăturile arheologice descoperind urme ale unor așezări.

Sibiul medieval fascineză orice trecător prin vechiul burg.

Felicitări pentru review!

Yersinia Pestis
[28.11.23 20:15:01]
»

Acuma io o să-mi iau o porție de huiduieli, dar, nah, nu pot să nu-mi bag deștele-n priză chiar dacă nu vreau s-am părul creț: am fost cazat la „Casa Baciu” acun vreo 4-5 ani îndărăt. Nu m-o dat pe spate, chiar spun că a fost una din cele mai modeste cazări, ever!

Apoi, nici Sibiul nu m-o convins, clar, io-s un țăran prost! Dar, ce vrei, nu mi-o plăcut, mai ales din cauza tinerilor de-i vedeam pe străzi: se purtau șleampăt, niște târșăloși, cu fețe voit îmbătrânite devreme.

Prin Sibiu am venit destul de des, raportat la cei 350 km dintre domiciliul meu și urbea-n cauză. Înainte de „Casa Baciu” m-am cazat la Da Vinci Residence, acolo, da, mi-a plăcut!

Dar orașul, nu, mi se pare aidoma fostului primar: sec, artificial și fără viață, e așa, să treacă ziua!

Cred c-am scris pe-aicea și de „Casa Baciu” și de „Da Vinci” , sigur despre Păltiniș și Valea Zânelor, dar, pe cine interesează?!

Nasshu
[28.11.23 20:32:00]
»

@Yersinia Pestis:

Apoi, nici Sibiul nu m-o convins

1-2 zile este ok, daca stai acolo (long term) te izbesti de toate problemele zilnice - care nu sunt numai la Sibiu - si evident ca nu iti mai place.

mai ales din cauza tinerilor de-i vedeam pe străzi: se purtau șleampăt, niște târșăloși, cu fețe voit îmbătrânite devreme

nah poate te uiti cu alti ''ochi'', eu zic ca doar ti s-a parut si n-ai mai fost de mult pe acolo! Sa nu-mi spui ca cei din Marasesti sunt ''fruncea'' tarii!!! Sibiu este - totusi - un mic centru UNIVERSITAR!

Dar orașul, nu, mi se pare aidoma fostului primar: sec, artificial și fără viață, e așa, să treacă ziua!

exceptand faza cu primaru', sec, artificial, are si viata si ai (si) cum petrece ziua.

Prin comaparatie cu alte orase din tara, e chiar ok.

Yersinia Pestis
[28.11.23 20:59:04]
»

Cum spuneam, sunt un țăran prost!

Evident că tinerii din Mărășești nu-s fruntea! Doar că tinerilor din Sibiu, pe care i-am văzut de fiecare dată când am ajuns acolo, le lipsește exuberanța.

Acuma, nah, ce știu eu despre distracția lor, în alea trei seri în care-am umblat prin oraș, la terase, muzee și dughene, nu am văzut viața aia, trepidantă, era o atmosferă rece.

Comparând cu Brașov, Iași, Timișoara, aici, în Sibiu, ritmul de viață era anost. Nici nu trebuie să explic, nu pretind că am dreptate dar, mie, Sibiul îmi pare un oraș cenușiu! Și, nici măcar nu-mi place Bacovia, și pentru mine e prea depresiv!

Cu respect sincer!

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[28.11.23 23:20:27]
»

@Yersinia Pestis: la Sibiu, în oraș și județ au fost mulți germani care au plecat în țara lor de origine după '90. Am cunoscut și eu câțiva, la vremea aceea. Îmi amintesc, am fost la Ocna Sibiului dar înainte am trecut pe la un cămin studențesc din Sibiu. Tocmai se terminase sesiunea dar căminul era pustiu. Ne miram: unde îs oamenii ăștia? I-am găsit pe toți îngrămădiți pe acoperișul clădirii, făceau micul dejun: ouă la primus și alte cele. Era 6:00 dimineață. I-a apucat foamea după ce au chefuit toată noaptea pe acoperiș fericiți că s-a terminat sesiunea. Eu nu mai văzusem așa ceva. Mă uitam ca la felul 14. Apoi, o parte au venit cu noi la Ocna Sibiului.

Trebuie să recunosc, mie zona aia îmi sugerează ceva lipsă de potențial. Nicăieri nu am simțit pustie ca la Sibiu. Și oraș și județ, zic. Parcă tot ceva lipsește și pustie stă în aer. Apoi, așa confuzie ca acolo eu n-am mai văzut, îi întreb, par că nu știu ce-i cu ei, nu-s ce să zic.

Sașii vin anual să vadă locurile unde au trăit o vreme. Au ei o sărbătoare. Vin în mai multe orașe din Transilvania. Au tradiție. Lipsa lor se simte, cumva. Lasă mereu în urmă o nostalgie. Istoria ne-a lovit în multe feluri.

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[28.11.23 23:59:18]
»

@Yersinia Pestis:

Am avut multe evenimente prin țară. Cel mai beton dintre toate a fost la Timișoara în 2004 de-a căzut tătă țara-n c#r de ce organizare am avut parte cu coloană de mașini mereu după participanți la ore fixe.

Aradul e mereu pus pe șotii și ghidușii dar foarte buni organizatori mereu. Patria lor e la Moneasa.

La Oradea mereu erau mulți și serioși, făceau treabă bună. Așa bună că au și mutit câțiva de exces de zel. Ne-a întristat pe toți și ținem minte și acum, după mulți ani. Patria lor e la Șuncuiuș. Nu m-am mirat deloc de ce super arată Muzeul Țării Crișurilor. Sunt serioși și cooperanți.

La Alba Iulia a fost mereu bine deși se știe că nu poți lăsa mașina-n codru în Apuseni că te ușurează moțul de echipament. S-a întâmplat de mai multe ori. Și n-ai ce le face. Ia-i de unde nu-s! Haiduci...

în Mehedinți am avut organizare super bună dar au ieșit la iveală niște lucruri pe care alții nu le-au văzut. După 20 de ani mi-a confirmat cineva c-am văzut eu bine ce-am văzut și mi-a mai spus niște lucruri aiuristice despre care nu știam dar se lega, totuși, cu ce văzusem eu. E ceva friky în zona aia. La fel era și anul ăsta când am fost la Orșova. Nu știu să spun ce dar plutește în aer.

Cele mai disperate artificii le-am avut în Bacău: de la extaz la agonie deși nu este în circuitul nostru.

Surprinzător, la Sibiu n-am avut nici o acțiune NICIODATĂ. Aia cu studenții de pe cămin și cu Ocna Sibiului de pe vremea când plecau nemții a fost o chestie personală, individuală, nu între organizații. Iar tura asta răzvrătită, asta ultima, din noiembrie, acum, 23, cu nocturnă la Sibiu, a ieșit de n-am crezut că poate fi ceva mai rău vreodată. Un model de hell de care, eu personal, n-am mai avut parte, n-am crezut că poate fi așa ceva. Nici le mineri, în Hunedoara, n-am avut așa rău. La Hunedoara, chiar, am avut prima tură adevărată, în Palma lui Dumnezeu, la Ohaba Ponor, în Cioclovina cu apă și-a fost super adevărat. Au venit și de la Arad atunci. A fost chiar înainte de Sibiul cu nemții care pleacă.

Au fost la Reșița, la Blaj mai mulți ani dar la Sibiu NICIODATĂ, repet, NICIODATĂ și nici nu-mi aduc aminte să fi venit cineva din Sibiu, vreodată, pe undeva. De-aia zic, e ceva lipsă acolo.

Până și în Dâmbovița a fost anul trecut și a ieșit bine.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik, Rodel, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sibiul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077867984771729 sec
    ecranul dvs: 1 x 1