ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.12.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

În afara cetății - Ștrandul

TIPĂREȘTE URM de aici

O tânără povestește unei prietene:

-Duminica trecută când am fost la ștrand s-au agățat niște tipi de mine doar pentru faptul că îmi purtam aiurea costumul de baie.

-Cum adică, nu înțeleg...

-Îl țineam în mână...

În fine de și am râs când am citit acest banc, n-am întâlnit așa ceva cu atât mai puțin în ștrandul din Sibiu. Astăzi voi continua cu descrierea cartierelor din Sibiu, a venit rândul Ștrandului un loc nu prea departe de centrul istoric.

Istoria cartierului Ștrand

Ce a fost mai întâi oul sau găina? Grea întrebare, mai ușoară pare: ce a fost mai întâi cartierul Ștrand sau ștrandul din Sibiu? . Mama mea la o vârstă de aproape 90 ani în anii 20-30 se bălăcea în bazinele ștrandului din Sibiu, cartierul încă nu exista. După povestirile mamei ștrandul din 1920 a fost construit aproape de drumul care duce spre Neppendorf localitatea spre vest de Sibiu (în prezent cartier vezi impresii de acum câteva zile: vezi impresii) iar toată populația din Sibiu vara se îndrepta spre acea zonă (și Cibinul era aproape așa că cine nu își permitea un bilet de intrare la Ștrand făcea baie în Cibin) Mama povestea că apa ștrandului se pompa din râul Cibin aflat la doar 200-300 de metri de acest loc. Probabil că era filtrat oarecum, mama povestea de o apă foarte curată din bazin.

Cartierul propriu zis s-a construit începând cu anii 70 deci este una din cartierele cele mai noi din Sibiu. În afară de marea majoritate a terenului care este ocupată de blocuri de locuințe o parte din terenuri este ocupată de case, vile construite chiar în perioada dinainte de înființarea cartierului. Apropierea față de centru, infrastructura, utilitățile, calitatea tot mai bună folosită în ultima perioadă la construcții fac din acest cartier o zonă atractivă din punct de vedere imobiliar. Necesitatea de a construi tot mai mult a dus și la înființarea cartierului Ștrand II.

Edilii orașului de atunci au ales numele cartierului pe loc, probabil că asta a și fost denumirea locului ștrandul.

Localizarea cartierului

Cartierul Ștrand se află aproape de centrul istoric să zicem că din Piața Mare se fac la pas aproximativ 15 minute până la granița cu această zonă a Sibiului. Deci nord-estul cartierului se învecinează cu centrul, sud-estul cu cartierul Dumbrăvii și plămânii orașului Parcul Sub-Arini. La sud de cartierul Ștrand vecin este Valea Aurie iar la vest deocamdată există multe terenuri neconstruite, râul Cibin iar dincolo de acesta Turnișorul.

Ce înseamnă cartierul Ștrand pentru un turist?

Dacă pentru un viitor locatar cartierul pare atractiv, turistul va vedea la început doar blocurile și eventual ștrandul dacă vizitează într-o lună călduroasă. Și totuși îndrăznesc să invit turistul să viziteze cartierul Ștrand. Îl ademenesc cu o bălăceală atunci când afară sînt 30. de grade cu plus, și pe urmă îl invit la o plimbare. Îl invit în parcurile din cartier, îi arăt lăcașele de cult, poate facem un sport, ceva pe terenurie amenajate, poate o plimbare cu ATV ul pe malul Cibiunului, idei ar fi...

Ștrandul Aqua Fun

Spre rușinea noastră noi sibienii încă nu avem un parc acvatic, adică acel loc un ștrand multiplicat cu un număr de X topogane și alte facilități care face locul mai atractiv și face lumea din alte localități să vină pănă acolo. Dl Klaus încă din funcția de primar visa la așa ceva, cred că am văzut și planurile o dată într-un ziar local. era prevăzut locul undeva în pădurea Dumbrava. Dar din același motiv pentru care multe nu funcționează în țara noastră nu s-a reușit acest lucru, și nici nu mai comentez. Ne mulțumim cu ce avem singurul ștrand din Sibiu.

Ștrandul de regulă se deschide la 1 iunie și se închide cândva în septembrie. Dispune de 4 bazine din care unul de adulți unul de copii, unul tip jakuzzi și încă unul pentru bălăcit și servit o băutură adică bazin cu bar. Programul de funcționare pentru public este între orele 9.00-20.00 zilnic. Tarifele în sezonul din 2018 au fost 30 lei pentru adulți și 20 de lei pentru copii, școlari, studenți. În fiecare zi exclus în weekend după ora 16.00 tarifele erau la jumătate adică 15/10 lei în funcție de categorie. În incintă există și terase unde se poate servi masa sau o băutură. Folosirea unui șezlong este inclusă în preț. Sînt ceva topogane, mese de tenis, ceva minim pentru distracție. Dar până la urmă ștrandul este al nostru așa că îl prețuim așa cum este.

Din 1920 până în prezent ștrandul s-a modificat și renovat de nenumărate ori. Ultima renovare a avut loc în 2008. De atunci arată ca în prezentAm fost și eu în trecut acolo, m-am bălăcit, m-am distrat. Astăzi voi atașa o poză de pe net cu ștrandul și încă una personală cu intrarea. Totuși este decembrie. și nu-i de făcut baie în aer liber.

Adresa ștrandului este pe str Poet Vasile Cârlova

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

Chiar dacă cartierul Ștrand s-a înființat în 1970 pe vremea respectivă se construiau blouri de locuință la greu, nicidecum biserici. Populația ortodoxă din cartier se deplasa în centrul istoric la catedrală sau la Biserica Din Groapă unde era arondată comunitatea. După revoluția din 1989 s-a mai schimbat situația iar nevoia de a avea o biserică de cartier a fost tot mai mare. Doar că această biserică din cartierul Ștrand a devenit una impresionantă.

Primul preot care a contribuit la înființarea acestei parohii a fost Gheorghe Șpan, el a fost primul care a oficiat slujbe în aer liber, asta înainte de 1991 anul în care s-a construit o biserică mică din lemn. Zidirea bisericii actuale a început în 1997 iar finalizarea tuturor lucrărilor a avut loc în 2013. Nimic nu se face de azi pe mâine, o construcție de acest gen cu turnul de 30 m durează mult. Ceea ce am înțeles că multe lucrări s-au făcut din donații private astfel multe familii de credincioși din acest cartier devenind și ctitori ai bisericii. O curiozitate ce am citit că candelabrele au fost aduse tot prin formă de donații din Salonic Grecia, bănuiesc că de la o altă biserică de acolo. În fine dimensiunile impresionante ale acestei biserici bizantine le-am văzut și eu iar la ultima vizită am avut ocazia să observ și interiorul foarte bine.

Parcul în care este amplasată biserica se numește Parcul Ștrand și este impresionantă ca dimensiune. Aici găsim un adevărat loc de recreere pentru locuitorii cartierului. Terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii, tot felul de amenajări, toate acestea sînt făcute pentru locuitorii din jur.

Adresa bisericii este pe strada Maramureșului

Alte biserici din cartierul Ștrand.

Șoseaua de legătură între Șoseaua Alba Iulia (DN1) și zona de agrement (ZOO, muzeul satului, Păltiniș, etc) al orașului se numește Maramureșului. Urcând pe această stradă observăm un parc și o biserică cu o arhitectură foarte modernă. Parcul se numește Cristianului (probabill denumit din cauza că localitatea Cristian se află în această direcție) iar biserica Sfântul Ioan Botezătorul.

Nu departe de Parcul Cristianului vom găsi Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Deocamdată găsim o biserică de lemn și o construcție începută în 2010. Acest lăcaș de cult se află mai aproape de Ștrand II.

Capela de la Spitalului Militar o găsim chiar acolo în curtea instituției. Este o construcție în renovare.

Spitalul Militar din Sibiu

Dacă cumva plimbarea noastră în cartierul Ștrand se termină undeva în dreptul Parcului Sub Arini vom da de o clădire istorică, cu funcție de spital atât în trecut cât și în prezent. S-a construit în 1859 un sediu nou după cel din 1742 primul spital militar din Sibiu dar în altă locație. Până în 1918 sub regimul austro-ungar spitalul s-a numit Franz Joseph II. După 1918 denumirea spitalului va fi Spitalul Corpului VII Armatei Române. Pe urmă se numește Regele Carol al II lea, Regina Mamă Elena, pe urmă între 1948-2000 simplu Spitalul Militar de urgență. În prezent se numește Dr Alexandru Augustin. Recomand observarea exteriorului în calitate de turist, în interior am fost chiar și în calitate de pacient și nu a fost prea plăcut...

La granița cartierului Ștand vom găsi plămânii orașului se numește Parcul Sub Ariniun parc cu multă istorie din orașul Sibiu. Am scris acum 2 ani despre parc aici:vezi impresii

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 20.12.18 00:39:23
Validat / Publicat: 20.12.18 06:37:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 689 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Biserica Sfinții Arhangheli Ștrand Sibiu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34850 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sibiul:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053905010223389 sec
    ecranul dvs: 1 x 1