ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.12.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2018
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

În afara cetății — Neppendorf

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Continuând serialul despre cartierele Sibiului destul de util pentru un turist care a auzit doar de centrul istoric și nu știe ce se ascunde în jurul acestuia am ajuns și la Neppendorf o fostă localitate de sine stătătoare devenit cartier doar după cel de-al doilea război mondial.

Turnișorul deoarece despre acest cartier este vorba a fost întemeiat de sași în anul 1336. La vest de cetatea Sibiului dincolo de râul Cibin locuitorii Neppendorfului și-au construit case, o biserică și se ocupau de agricultură, diferite meserii. Doar că în 1493 turcii i-au vizitat iar acești musafiri otomani nepoftiți au ca stricat rânduiala sașilor distrugând totul inclusiv biserica construită imediat după întemeierea localității. Din acest moment sașii s-au apucat să construiască ceva mai rezistent, bazilica refăcută a fost înconjurată cu zid de incintă, iar într-un anumit punct strategic s-a construit un turn de veghe pentru a putea observa din timp o nouă vizită a otomanilor sau tătarilor. Urmele acestui turn s-au descoperit în anul 1874. Locul unde se afla turnul se numea Bei der Turm (la turn)

Denumirile satului Neppendorf-Turnișor au fost pe rând Epponis, Opponis, Epindorf, Eppendorf, Oppendorph, Neppendorf. (1468)

În afară de vizita turcilor locuitorii Neppendorfului au mai fost puși la încercare cu ocazia vizitei lui Gheorghe Rakoczy cel care a încercat să cucerească Sibiul în 1658, aici a avut tabăra de bază și bănuiesc că soldații lui au fost cazați în sat în regim AI cu autoservire fără voia poporului. În 1708 curuții și-au exercitat plăcerile piromane aici și au dat foc satului. După această perioadă mai grea documentele scriu despre un sat mixt unde familiile săsești sînt la număr egal cu familii de români. Așa se explică faptul că biserica ortodoxă din sat datează din perioada respectivă. Pe urmă vor veni landlerii care se deosebeau de populația germană de atunci atât prin religia evanghelică cât și prin originea locului de unde au venit. Populația săsească era din nou majoritară de exemplu în 1930 erau aproape 3000 față de aproximativ 500 de români.

Aș putea enumera încă câteva evenimente din secolul XX, interesant este faptul că în 1929 a existat o linie de tramvai care lega Neppendorful cu centrul Sibiului. Acest lucru a fost confirmat și de mama. Un alt eveniment trist este că după cel de-al doilea război mondial 597 locuitori au fost deportați în Uniunea Sovietică dar încă 518 persoane au reușit să fugă în Germania de atunci. Printre cei care au fugit atunci a fost o rudă mai îndepărtată, a ajuns în Münchenul plin de ruine de atunci și a supraviețuit muncind în grădinărit, avea acces la legume, fructe. A avut încă vreo 10 meserii de atunci, am luat contact cu el după 1989 iar de atunci a revizitat de câteva ori localitatea în care s-a născut.

O parte din sașii deportați au reușit să ajungă înapoi în Neppendorf iar eu în momentul în care am cunoscut localitatea în anii 70 exista o comunitate săsească destul de numeroasă. Aveam neamuri în Neppendorf și datorită vizitelor (mergeam cu autobuzul datorită distanței) pe care le-am făcut la ei am învățat câte ceva despre obiceiurile lor.

După naționalizarea din 1848 în Turnișor s-a înființat unul din primele 5 cooperative de agricultură din fosta Republică Socialistă România. Acest lucru se întâmpla în 1949. În 1954 devine cartier și alipit Sibiului. Din fericire multe clădiri au rămas în picioare, șirul de case săsești încă se poate admira, chiar dacă mulți proprietari și-au renovat clădirile cu materiale moderne. Legea nu interzice acest lucru, zona nu este centrul istoric unde recondiționarea se face cu totul alt regim și mult mai strict. Totuși îi admir pe cei care păstrează vechea formă și folosesc materiale tradiționale în reconstrucție. Un exemplu de păstrat o casă tradițională este chiar în familie, mai sus vorbeam de neamurile pe care îi vizitam, au emigrat adevărat în anii 80 în Germania dar se întorc în fiecare sezon cald. Dacă cineva a citit vreodată pe www.siebenbuerger. de articolul și pozele despre Blumenfrau aus Neppendorf (florăreasa din Neppendorf) să știți că este verișoara mea care în fiecare an primăvara își părăsește locuința din Munchen, vine în Turnișor, începe să planteze flori în grădina proprie care vor lua drumul pieței Cibin din Sibiu într-un mod tradițional cu un cărucior de flori. Cu acordul verișoarei voi scrie o dată un articol off-topic despre ea dar până atunci o puteți vedea aici ori pe FB ori în poza atașată articolului cu acordul ei.

O altă curiozitate din Turnișor este că dacă sașii au cam plecat după 1989 s-au cam înmulțit familiile de romi. În 1997 Florin Cioabă s-a autoproclamat rege internațional al romilor. Îmi aduc aminte de decesul lui lui Cioabă în 2011, iar evenimentul de priveghere și înmormântare l-am văzut din trafic având în vedere că la traseul meu spre locul de muncă traversez Turnișorul.

În prezent cartierul Turnișor pe lângă casele tradiționale are multe blocuri de locuințe, vile, ceva zonă industrială, zone comerciale, restaurante, multe locuri de cazare și este aproape de aeroportul internațional din Sibiu. sibiuairport.ro

De fapt n-aș locui aici deoarece deasupra Turnișorului se aterizează și se decolează iar traficul este destul de insistent indiferent dacă este zi sau noapte.

Din punct de vedere geografic Turnișorul se află deasupra mării la 412 m la vest de Sibiu la drumul DN1/E68 spre Sebeș-Alba. Cartierul Turnișor fosta localitate Neppendorf are ca vecin spre nord-est cartierul Terezian, la est centrul, la sud-est cartierul Ștrand, la nord cartierul Țiglari și la vest aeroportul plus zona industrială Sibiu Vest acolo unde îmi petrec o mare parte din timpul destinat activității profesionale.

Râul care delimitează cartierul Turnișor și centrul/Ștrandul se numește Cibinul, izvorăște din Munții Cindrel. Din punct de vedere relief există un Turnișor de sus și un Turnișor de jos din această cauză o parte din terenuri se află în pantă. Din partea de sus avem o panoramă deosebită spre cartier, Sibiul în general și munții Cindrel. Infrastructura Turnișorului este bună toate străzile sînt asfaltate.

Am povestit despre istoria Neppendorfului, despre legătura mea cu această localitate dar hai să vedem ce am putea vizita aici în calitate de turist. În afara șirului de case săsești care poate fi interesant pentru unii din punct de vedere turistic se mai poate vizita fortificația evanghelică cu biserică, biserica ortodoxă cea veche o altă biserică ortodoxă mai nouă, casa lui Cioabă doar ca curiozitate și o clădire tipică construită de romi care seamănă mai degrabă cu un palat imens cu multe turnuri și turnulețe care nu se pot număra pe o singură mână.

Fortificația evanghelică din Turnișor

Istoria acestui lăcaș de cult începe în secolul XIII o dată cu întemeierea localității. Din cauza vizitei otomanilor au fost necesare lucrări de fortificare și renovare, astfel s-a construit și un zid de incintă în jurul acestuia iar ultimele modificări au avut loc în 1782. Arhitectura clădirii construite din piatră a fost bazilică romanică, forma acestuia putem observa și în prezent. Zidul de incintă construit imediat după aceea nu prea a rămas în picioare (nemaifiind necesar și probabil locuitorii aveau nevoie de piatră) s-a construit în schimb alt zid din piatră. Interiorul este simplu ca la toate bisericile evanghelice. Stilul mobilierului este baroc și acesta a fost fabricată în anii 1700. Am luat parte la trei evenimente aici o nuntă, un botez și o înmormântare. Toate cele trei evenimente au avut loc primăvara în ani diferiți și îmi aduc aminte de grădina superbă plină de flori din incinta bisericii. Înăuntru era o răcoare de nedescris zidurile au cam 3m grosime. La strada Eduard Albert Bieltz adresa bisericii se află casa parohială care însuși este un monument isotric datând din secolul XVI. Nu există program regulat de vizită trebuie luat contact cu administratorul clădirii ori prin soneria amplasată la stradă ori online contactând siteul. Nu trebuie să uităm nici de muzeul landlerilor care se află în incinta bisericii. Locuri de parcare există atât pentru autoturisme cât și pentru autocare. Siteuri utile inclusiv cu numere de telefon găsim aici. Nu există taxă de vizitare dar se pot oferi donații, nu se supără nimeni. Cimitirul se află la o stradă distanță aici există și o capelă.

Biserica Sfântul Nicolae Turnișor

Fiind o localitate de sine stătătoare familiile de credincioși ortodocși aveau nevoie de o biserică. Biserica neo-romanică aflată pe o colină mică s-a clădit în 1811. Nu știm dacă a fost pictată pe vremuri, o primă pictură are loc în 1910 iar pictura în frescă actuală datează din 1981 și a fost realizată de către pictorul Ioan Căzilă. Adresa bisericii este Piața Iancu de Hunedoara și se ajunge acolo pe strada E. A. Bieltz la cca 5 minute de mers cu mașina de la biserica evanghelică. Biserica este zidită din cărămidă și piatră este una simplă cu navă și turn clopotniță construită ceva mai târziu în 1883.

În curte care este împrejmuită se mai află un loc de aprins lumânări și monumentul eroilor. Fiind vorba despre un momunent istoric merită o deplasare și o vizită locuri de parcare se găsesc chiar și la intrare.

Biserica nouă din Turnișor

Turnișorul dezvoltându-se continuu avea nevoie de o a doua biserică ortodoxă. O mare parte din populație locuiește în blocuri de locuințe iar acestea se află puțin departe de biserica veche care este și puțin neîncăpătoare (doar 70 mp în interior) Așa că în anul 1994 s-a depus piatra de temelie a bisericii cu hramul Sfântul Ilie Tesviteanul și Sfântul Mare Mucenic Mina iar în anul 2000 s-a început zidirea. În 2014 s-a terminat fațada bisericii bizantine cu trei turle iar în prezent putem discuta de o biserică finalizată, poate mai trebuie amenajată puțin zona verde. Ca și acces de pe Șoseaua Alba-Iulia în direcția Sebeș imediat după o benzinărie Aral virăm la dreapta iar după 200 de metri putem parca în fața lăcașului de cult.

Cazare și masă în Turnișor

Chiar dacă Turnișorul este un pic mai departe de centru (pe jos ar dura 30-40 minute) este un loc atractiv pentru cei care vizitează Sibiul. Se poate ajunge cu un taxi în centru sau cu transportul în comun. Pe un site de specialitate găsim următoarele locuri cu prețuri de cazare: Nefiind amplasate pe o arteră intens circulată cum este Șoseaua Alba-Iulia aș putea recomanda Bliss Hotel (250 lei) aici am participat la un eveniment tip nuntă și am văzut și camerele unde erau cazați alți nuntași veniți din altă localitate. Părea ok. Tot pe acestă stradă care se numește Calea Turnișorului vom găsi Pensiunea Magnolia cu 185 lei/noapte, Vila Anca cu 230 lei/noapte, Stefani cu 240 lei/noapte și apartamente Studio Family cu 450 lei pe noapte. Pe partea cealaltă cu biserica evanghelică strada Eduard Albert Bieltz am văzut că este Casa Sashi la 180 lei, GreenHouse Hotel la 210 lei. De și arată foarte bine (trec zilnic lângă această pensiune) nu pot recomanda Eden (230 lei /noapte) este amplasată la șoseaua cea mai intens circulată unde și eu stau câte 30 de minute în coloană la ore de vârf. Rezumatul arată că prețurile sînt puțin nesimțite poate și din cauza apropierii de aeroport în orice caz pentru mine ar fi mari aceste prețuri și aș căuta altceva.

În Turnișor am servit masa de mai multe ori în patru locații. Foarte aproape de biserica evanghelică găsim un restaurant mic și cochet Hanul Turnișorului. Aici am luat parte în trecut la un eveniment corporate cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Nu departe de acesta este La Sepp un restaurant ceva mai puțin cochet dar se poate petrece bine. Aici am servit masa cu ocazia unui botez, nuntă, înmormântare și eveniment corporate. Se mănâncă bine și există prețuri simțite. Se poate mânca foarte bine și la Bliss dar este puțin mai scump. A patra locație unde am servit masa cu ocazia unor evenimente este Majestic la graniță cu cartierul Terezian. Să nu uităm nici de Mac Donaldsul la limita între cartierele Turnișor și Ștrand. Aici mai găsim 2 benzinării Petrom, un magazin Lidl, Kaufland, Penny și restaurantul Select acesta însă aparține deja de cartierul Ștrand.

 

Pentru turiștii vizitatori ai Sibiului recomand să-și rupă ceva timp și pentru vizitarea Neppendorfului.

 

WM rog să atașați la început (în clip apare și carul cu flori cu care merge verișoara mea la piață), mulțumesc. youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 16.12.18 22:39:20
Validat / Publicat: 16.12.18 23:38:10
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 441 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Neppendorf-Turnișor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX [16.12.18 23:37:26] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Yolanda [20.12.18 07:42:56] »

@AZE: frumos articol despre orasul Sibiu. Când eram mica auzeam mereu povesti despre acest oras, aveam o vecina de vârsta mea ce avea bunicii aici, mi se parea un oras de poveste fata de oraselul unde stateam-Orastie HD...

Anul trecut am fost în Sibiu, în trecere, am stat ceva în centrul istoric, dând ture prin împrejurimi, e un oras în care vrei sa traiesti!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Yolanda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sibiul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055337905883789 sec
    ecranul dvs: 1 x 1