GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Racoș - spectacolul unic al naturii impletit cu istoria
Cu peste 10.000 de ani in urma undeva pe langa Brasovul de azi s-a auzit o bubuitura puternica. Pamantul s-a cutremurat. Animalele si pasarile au fugit speriate care incotro. Bombe de lava rosie zburau in toate partile si ardeau totul in calea lor. Lava s-a scurs din conul vulcanului si s-a intarit incetisor. Anii au trecut si natura si-a reluat cursul firesc ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Iata povestea celui mai tanar vulcan din Europa, iata povestea VULCANULUI rosiatic de la Racos. Conul sau rosiatic inconjurat de bombe vulcanice si cu cate un copacel verde crescand chiar din el fac din acest loc unul dintre cele mai frumoase pe care le-am vazut vreodata.
In jurul puternicei eruptii s-au format si alte peisaje unice cum ar fi minunatele COLOANE DE BAZALT. Oamenii locului le considera incarcate cu energie benefica si pot sa jure ca daca petreci mai mult timp pe langa ele ai putea sa fii vindecat de orice fel de boala si de orice fel de suparare. Nu departe de coloanele de bazalt de afla un splendid lac format din apa pluviala adunata intr-un con format in urma eruptiei vulcanului din vecini. Localnicii l-au numit LACUL DE SMARALD datorita culorii sale de un verde intens. Malurile lui abrupte te lasa sa admiri diferite straturi geologice contorsionate de miscarile si presiunea pamantului.
Acest loc splendid in care, pe o suprafata atat de mica poti intalni formatiuni naturale atat de spectaculoase i-au atras si pe strabunii nostri daci. In zona a existat candva una dintre cele mai importante cetati ale lor, a doua ca marime dupa Sarmisegetuza. CETATEA DACICA de la Racos a servit drept capitala pentru marele rege dac Oroles. Bastarnii, neam razboinic aprig, au pornit la lupta impotriva lor dorind sa le cucereasca teritoriul. Dacii lui Oroles au fost infranti in prima batalie. Pedeapsa pe care regele le-a dat-o supravietuitorilor intorsi acasa in dezonoare a fost ca sa doarma la picioarele femeilor lor si sa execute toate muncile lor din gospodarie. Pedeapsa a fost stimulanta pentru ca a doua oara dacii nostri nu au mai fost invinsi. Orasul dacic adapostea mii de locuitori care traiau pe 20 de terase sub forma de zigurat. Garnizoana cetatii avea 300 de soldati iar pe varful muntelui se afla un snctuar rotund. Cetatea este construita pe un munte considerat sacru de catre daci. Este posibil ca aici sa fi fost Kogaionul dar nimic nu este sigur in lipsa unei atestari concrete. Ce stim cu siguranta este ca intre ruinele cetatii lui Oroles a fost gasit celebrul CUI DACIC de fier care nu rugineste. Scriitorul Andrei Vartic a furat acest cui de la Racos si l-a dus pe furis in Republica Moldova spre a fi “analizat”. In urma testelor la care a fost supus s-a ajuns la concluzia ca el ar contine 99,9% fier pur, fara impuritati tipice unei prelucrari si ca nu rugineste de peste 2000 de ani. O astfel de concentratie si astfel de calitati nu pot fi obtinute decat in laboratoare ultra-sofisticate in ziua de azi. Intrebarea este: cum a fost faurit acest cui? Imediat dupa incheierea studiului, cuiul a fost dus la Leningrad pentru “cercetari mai detaliate”. De atunci nu se mai stie nimic despre el. Valoarea unui astfel de artefact este inestimabila dar din pacate nimeni nu mai stie unde ar putea sa se afle.
Anii au continuat sa treaca si a venit vremea ca un nobil ungur sa construiasca un minunat castel care sa-i ofere protectia necesara importiva atacurilor vrajmasilor. Asa s-a nascut, tot la Racosul de azi, CASTELUL Sukosd-Bethlen. In zilele noastre nu mai are stralucirea din trecut dar cineva se ocupa serios de renovarea si restaurarea lui. In cativa ani va fi din nou stralucitor si imbietor. Se poate vizita, nu e mare lucru dar face parte din monumentele locului.
Iata cum un satuc din judetul Brasov are nu mai putin de 4 obiective importante de vazut pe tertoriul sau. Nu am pomenit de cetatea dacica la obiective deoarece nu mai este mare lucru vizibil din ea si este plasata undeva mai “peste mana”. Din pacate nimic nu este amenajat pentru turisti. Traseele sunt prost marcate sau deloc marcate. Daca mergi de capul tau e posibil sa nu ajungi sa gasesti vulcanul pentru ca nu exista nici un indicator spre el. Oare cat de greu ar putea sa fie sa pui niste simple indicatoare pentru turisti si sa marchezi traseele pas cu pas asa cum trebui cu putina vopsea? Poate cineva de la primaria locala se va sesiza si va investi cativa banuti pentru asta. In fond e vorba de bunastarea adusa tuturor locuitorilor comunei de afluxul de turisti.
Rog webmasterul sa adauge urmatorul film
https://www.youtube.com/watch?time_continue=25&v=BHk-7VJ8YtE
Trimis de buterfly* in 09.10.17 08:16:07
- A fost prima sa vizită/vacanță în VISCRI [BV]
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@buterfly: Zona localității Racoș e cunoscută pentru concentrarea câtorva obiective istorice și naturale inedite. Ar trebui să se insiste mai mult pe promovarea acestor locuri, dar și pe marcajele către ele (de exemplu găsim informații pe site-ul dedicat localității celebre din apropiere, Rupea: rupeaturistica.ro/atracti ... alt-de-la-racos).
Reședința Sükösd-Bethlen ne introduce în viața nobililor din Transilvania secolelor trecute, reușind prin ținuta (încă) impunătoare și detaliile arhitecturale să ofere informații prețioase și să degaje aer de legendă. În P08 este hornul bucătăriei, un colos de piatră și cărămidă de peste 5 m care aduna fumul degajat de vetrele și plitele din încăperea de la nivelul inferior.
P. S. Aici câteva informații despre cetatea dacică de la Racoș și cuiul dacic: rupea-cohalm.ro/fileadmin ... lt_ro_Racos.pdf.
@buterfly: Foarte interesant articolul, felicitări!
Intrigată de povestea Cuiului dacic, am săpat un pic pe net și am găsit mai multe articole pe această temă, dintre care unul mi-a atras în mod deosebit atenția: dzr.org.ro/cuiul-dacic-re ... a-sa-rugineasca
Din articol rezultă că Vartic a găsit 40 kg de cuie dacice, din care a primit cadou una bucată, restul aflându-se în prezent la Institutul de Arheologie din Cluj.
Nu știu cât de exacte sunt aceste informații și nu mă hazardez în ipoteze referitoare la tehnologia folosită la fabricarea unor asemenea obiecte, dar pentru mine un lucru e cert: nepăsarea autorităților românești, lucru pe care l-ai subliniat și tu în review.
Păcat! Mare păcat!!!
Am fost anul trecut, e un sat care m-a fermecat prin simplitate şi prin multitudinea de obiective ce pot fi văzute de cei care ştiu. e drept că şi localnicii au fost foarte săritori şi dornici de a oferi informaţii astfel că nu am avut probleme în a găsi punctele de interes mai ales că le-am abordat pe jos. Foarte frumos, recomand şi eu cu drag spre a fi văzute!
@buterfly: Un loc minunat si caruia merita sa-i acorzi atentia si sa te rogi sa nu te ratacesti .
Cred ca astfel de locuri ne ridica multe intrebari carora de multe ori le dam raspunsul prin imaginatie.
cat despre
”Imediat dupa incheierea studiului, cuiul a fost dus la Leningrad pentru “cercetari mai detaliate”. De atunci nu se mai stie nimic despre el.
de ce nu ma mir?
As vrea sa spun AmFost (si eu) Acolo insa pana una alta spun doar, felicitari, votat cu mare placere.
@buterfly: Cuiul dacic? Sau Cuiul lui Pepelea?
Oare ce tehnologii or fi avut dacii de și aducțiunile de apă, și drumurile, și zidurile au rezistat peste veacuri?
@tata123: multumesc pentru vizita si aprecieri! Am gasit si eu informatiile dar sunt foarte putine si total nesatisfacatoare. Noroc ca mai am si alte surse de inspiratie. Zona este superba, cam fiecare sat are ceva de oferit turistilor, mai rar exista o asemenea zona. Ma mandresc ca sunt din Brasov!
@Carmen Ion: multumesc pentru vizita si aprecieri! Nu am informatii in lgatura cu existenta a 40 de kg de cuie dacice, stiu de acesta care a si disparut intre timp. daca informatia ar fi adevarata ar fi motiv serios de depresie. Adica sa avem noi asa o comoara si sa nici nu avem idee de existenta ei?! Nici nu-i de mirare cand tara noastra nu are voie sa aibe un muzeu de istorie. Asta de la Bucuresti sta sa cada si in afara de cateva REPRODUCERI de pe Columna lui Traian si micul tezaur ramas in tara, nu mai contine nimic. Rusine si cu statuia aia obscena de pe scari.
@maryka: Multumesc pentru vizita si aprecieri! Cum spuneam mai sus, toata zona merita vizitata, fiecare sat contine cel putin un obiectiv turistic demn de a fi mentionat. Cat despre intrebat localnicii e ok, numai sa dai de ei prin pustietatile alea.
@mishu: multumesc pentru vizita si aprecieri! Daca ai vreodata drum incolo fa o oprire la Racos, e superb acest loc. O sa-ti ia ceva vreme sa vezi tot ce are el de aratat.
@Zoazore: multumesc pentru vizita si aprecieri! Pai da, cuiul lui Pepelea! Ar trebui sa starneasca polemici dar nu o face... inca. Cat despre tehnologiile dacilor, sunt faimoase in toata lumea, mai ales celebrul Murus Dacicus, zidul care nu poate fi doborat. Este inutil sa mai vorbesc de tuneluri si strazi... si cine stie cate altele or mai fi
Foarte frumos scris, aproape că am văzut cu ochii minţii. Acum doi ani când am vizitat cetatea Rupea, era cât pe ce să vizităm coloanele de bazalt dar începuse să plouă şi nu eram siguri pe starea drumului.Despre cetatea dacică nu auzisem şi probabil că nu mai sunt urme la drumul mare. Am pierdut ocazia. În viaţă e bine să prinzi trenul care-ţi aduce o bucurie.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Racoș și 'comorile' ascunse ale zonei» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2023 Etna Romaniei, situl geologic Racosul de Jos — scris în 17.06.23 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Racoș și minunile lui naturale — scris în 16.08.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Castelul Sükösd - Bethlen — scris în 10.08.22 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Racoș – fenomene geologice și istorie într-un singur areal — scris în 08.10.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Comorile naturii si ale istoriei din zona Racos — scris în 27.02.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- May.2019 Racoș, o experiență unică — scris în 17.06.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Vulcanul Stins, Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt de la Racoș, obiective minunate de vizitat în Rezervația naturală Complex Vulcanic Racoș — scris în 20.10.18 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ