ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.06.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sfantu Gheorghe
ÎNSCRIS: 26.08.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Etna Romaniei, situl geologic Racosul de Jos

TIPĂREȘTE

Buna dragilor,

Astazi as fi vrut sa va propun o scurta lectie de geologie, pornind de la convingerea ca Mama Natura prin vointa Creatorului realizeaza deseori incredibile opere de arta…

Aria Protejata Complexul Geologic Racosul de Jos reprezinta cu siguranta una dintre aceste minunate opere ale naturii, geositul ce include Coloanele de bazalt si Vulcanul stins fiind declarat monument al naturii inca din anul 1962.

Dar citind pe site impresiile de calatorie despre aceasta destinatie ale ilustrilor Pretori, Augusti, Titani si ale lui Poseidon insusi, am inteles pe de o parte cat de bogat in informatii e site-ul nostru indragit si pe de alta parte ca trebuie sa ajungi pe Luna sau pe Marte ca sa ai o mica sansa la un review in premiera…

Asa ca lectia de astazi se va reduce la cateva informatii de baza iar eventualii cititorii vor putea sa se bucure totusi de cateva fotografii brand new iunie 2023.

Situl geologic se afla la cca 70 km de Brasov, accesul facandu-se pe DE60 pana in Rupea Gara si apoi pe DN131C pana aproape de Racos. Aplicatiile disponibile si indicatoarele te conduc pana in parcarea sitului, taxa de vizitare de 20 lei/persoana incluzand accesul la Vulcanul stins, Lacul de smarald, Coloanele de bazalt si la Castelul din Racos.

Vulcanul stins de pe dealul Heghes

Este unul dintre martorii vulcanismului din Campul Vulcanic Muntii Persani. Are o varsta de aproximativ 1.2 milioane ani si s-a format in urma eruptiilor de tip Strombolian. Vulcanul este stins (inactiv), cel putin deocamdata, ultima eruptie avand loc acum aproximativ 10.000 de ani, adica mai ieri ca timp geologic, si anume in Holocenul Cuaternar, cu mult timp dupa incheierea glaciatiunilor si evolutia genului Homo Sapiens. Asta inseamna ca localnicii din acele vremuri s-au putut bucura de un spectacol mult mai frumos decat focurile de artificii din zilele noastre, asemanator cu cel al eruptiilor Vezuviului sau Etnei, pastrand desigur proportiile…

In timpul eruptiilor explozive, fragmentele de lava incandescenta si blocurile semisolide au fost aruncate din hornul vulcanic, apoi au cazut in jurul craterului formand un con vulcanic similar cu conul vulcanic al Etnei (Italia). Bombele vulcanice mai mari au cazut mai aproape de hornul vulcanului, in timp ce fragmentele de lava si cenusa vulcanica au ramas in coloana de eruptie mai mult timp si au acoperit partea marginala a vulcanului. Putem vedea cum scade granulometria produselor vulcanice (cenusa - sub 2mm, lapili 2-64 mm, bombe - peste 64 mm) din centru spre margini.

Aceste tipuri de explozii vulcanice pot dura de la cateva saptamani pana la cativa ani. Dupa incetarea activitatii vulcanice, vegetatia a inceput sa creasca, acoperind vulcanul. Datorita decopertarii zgurii ramase, s-a format o depresiune in pamant in jurul conului ce permite o zona de belvedere foarte frumoasa asupra conului vulcanic.

Ridica o piatra vulcanica pentru a vedea cat este de grea, si in acelasi timp poroasa. Acestea sunt numite scorii vulcanice si contin vezicule, urme fosilice ale bulelor de gaz din magma erupta. De fapt aceste bule de gaz au declansat evenimentele explozive repetate.

Pe masura ce materialul erupt s-a solidificat rapid, ramasitele bulelor de gaz au fost consevate in scorii. Culoarea rosiatica a lor se datoreaza oxidarii termice a rocii care contine fier.

Lacul de smarald

In locul acestui lac la inceputul anilor 2000 era o cariera de piatra activa de unde se exploata bazaltul (lava bazaltica solidificata). Bazaltul este folosit mai ales in constructii (drumuri, cai ferate) dar si pentru decoratiuni.

Odata cu adancirea carierei a fost atins un nivel de la care a izbucnit un mic izvor de apa. Acesta, impreuna cu apa de ploaie si topirea zapezii au format un lac al carui nivel creste anual cu cativa centimetri. Astazi lacul are o adancime de cca 20 metri. Culoarea de smarald a lacului se datoreaza prezentei in apa a unor alge verzi si a unor particule de roca bazaltica care reflecta intr-un mare fel lumina soarelui. Lacul are diferite nuante in diferite perioade ale zilei pentru ca isi schimba culoarea in functie de unghiul de incidenta al razelor solare, dar si in functie de anotimp.

Culoarea cea mai frumoasa, cu nuante de smarald si turcoaz este la orele pranzului, cand razele soarelui cad perpendicular pe suprafata apei si primavara si vara cand infloresc algele.

Lacul are o suprafață destul de intinsa, fiind marginit de o secțiune geologică a peretelui vulcanic din bazalt de 200 metri lungime și peste 50 metri înălțime. Localnicii au populat lacul cu cateva specii de pesti, care impreuna cu broscutele, algele s. a. m. d. creeaza un un adevarat ecosistem acvatic. Daca arunci o bucatica de paine in apa, la suprafata lacului vor aparea o gramada de pestisori iar la o anumita adancime vei putea intrezari si pesti mai mari… Iar daca ti s-a facut pofta privindu-i, gasesti un meniu diversificat la terasa de la marginea parcarii sitului.

Coloanele de bazalt

In acest loc minunat loc, nu demult, dupa cum spuneam, curgerea de lava vulcanica de bazalt topit s-a adunat intr-o mica depresiune formand un lac de lava de cel putin 20-30 metri adancime. Odata cu racirea lavei (de la 1100-1200 grade Celsius), aceasta a inceput sa se contracte. Frontul de racire se propaga treptat de la margine spre interiorul lavei ducand la aparitia fisurilor ce produc coloanele de bazalt. Acestea se formeaza perpendicular pe suprafata de racire a fluxului de lava. Racirea unor mase mari de lava poate dura mai multe luni. Cel mai adesa se formeaza coloane pentagonale si hexagonale.

Castelul din Racos

Castelul e prezent in documentele istorice din perioada principilor transilvăneni Gábor Bethlen și György Rákóczi I și al II-lea (1613–1657). Ansamblul din Racoș este considerat un exemplu timpuriu al tipului de castel cu turnuri circulare la colțuri, răspândit pe teritoriul Transilvaniei în cursul sec. al XVII-lea.

Castelul din Racoș se afla în zona de mijloc a perimetrului zidurilor, pe un plan patrulater, în colțuri cu turnuri circulare (bastioane). Pe latura sudică sub un turn patrulater înalt se deschide intrarea boltită în curtea interioară, înconjurată de aripi de clădiri, cu excepția laturii nordice, unde se ridica doar zidul cu coridorul de apărare și nise de tragere.

Vacante faine va doresc!


[fb]
---
Trimis de raducondurache in 17.06.23 22:41:45
Validat / Publicat: 17.06.23 23:21:57
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în VISCRI [BV]

VIZUALIZĂRI: 497 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Coloanele de bazalt - Aria Protejata Complexul Geologic Racosul de Jos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19550 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[17.06.23 23:21:11]
»

Foarte bun și acest review...

am inteles [... ] ca trebuie sa ajungi pe Luna sau pe Marte ca sa ai o mica sansa la un review in premiera…

)) )) ))

webmaster
[17.06.23 23:46:45]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[18.06.23 10:23:02]
»

@raducondurache: Poseidon te salută! ???? Oriunde se află o picătură de apă trebuie să fiu prezent, nu? Zeii cunosc (aproape) tot! ???????? Am călătorit destul de mult prin România și am povestit și pentru alții, poate vor dori să viziteze locuri pitorești.

La Racoș găsim mai multe obiective interesante reunite într-un areal destul de restrâns. Natura e atât de ofertantă! La vulcanul stins nu am putut ajunge, se desfășurau filmări la serialul „Django” (păcat că nu au lăsat decorurile acolo, măcar pentru o perioadă).

Mulțumim pentru prezentarea actualizată. Călătorii frumoase!

raducondurachePHONEAUTOR REVIEW
[18.06.23 12:11:47]
»

@tata123 ????: Mulțumesc Poseidon! Toate cele bune!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
raducondurache, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Racoș și 'comorile' ascunse ale zonei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055631875991821 sec
    ecranul dvs: 1 x 1