ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.02.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galaţi
ÎNSCRIS: 27.08.17
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Comorile naturii si ale istoriei din zona Racos

TIPĂREȘTE

In judetul Brasov exista o zona mai putin cunoscuta si vizitata, comuna Racos, care ascunde adevarate„comori” pentru iubitorii de natura si istorie: Castelul Sükösd-Bethlen si complexul geologic Racos.

Recomand sa vizitati zona aceasta, cu atat mai mult cu cat este foarte facil, de la Brasov pana aici fiind 70 km, pe drumul spre Sighisoara, imediat dupa Hoghiz, la dreapta, inca 10 km pana la Racos, pe un drum asfaltat pana in localitate.

E nevoie de cateva ore pentru a te bucura de tot ce iti poate oferi zona. Prima oprire a fost la Castelul Sükösd-Bethlen, situat in centrul comunei Racos. Am platit aici un bilet de 20 de lei, care a inclus vizitarea Castelului, dar si a Coloanelor de bazalt, Lacului de Smarald si a Vulcanului stins, situate la cateva minute distanta de Castel. Familia Sükösd, care detinea vaste terenuri in zona, a inceput constructia castelului in 1594. Acesta are mai mult aspect de fortareata, de forma patratica, intarit la cele patru colturi cu turnuri circulare, fiecare avand rolul sau in administrarea fortificației, si cu doua curti, interioara si exterioara. Cel care a marit si consolidat castelul este contele Bethlen Samuel, care a inaltat zidurile, construind si un turn de poarta. Deasupra vechii intrari in castel se afla blazonul acestei familii de nobili transilvaneni, Bethlen, care reprezinta un sarpe cu o coroana. Familia Bethlen a folosit castelul ca locuinta temporara pana in anul 1873, cand a trecut in proprietatea contelui Teleky Sámuel, care l-a vandut pentru suma de 420.000 de coroane, in anul 1903.

Ceea ce ii confera castelului aspect de fortareata este zidul dublu de aparare si santul de 5 metri adancime si 21 metri latime (care astazi nu mai exista), ce era umplut cu apa.

Intrarea actuala in castel nu este cea originala, aceasta fiind in partea opusa, in mijlocul cladirii principale cu turn, printr-o galerie semirotunda, singura cale de acces in castel in perioada medievala. Aceasta ducea spre Sala Cavalerilor, distrusa astazi in totalitate, despre care se spune ca era de o frumusete rara. In centrul cladirii exista doar 3 camere, iar bastionul sud-estic comunica direct cu acestea. Intr-unul dintre bastioane erau depozitate hainele si averea, in altul, se depozitau armele, iar in turnul sud-vestic era bucătăria. Tavanele cu sculpuri in piatra realizate de mesteri din Viena nu se mai pastreaza astazi, existand doar urme ale picturilor originale.

Ceea ce impresioneaza este insa bucataria, unica in Transilvania, datorita hotei construita deasupra acesteia, pe intreaga suprafata a turnului. Hota sub forma unui clopot de caramida, se prelungeste cu un horn impresionant.

Intre bastionul bucatariei si cel al armelor, la parter erau camerele angajatilor de la bucatarie, iar la etaj, era hambarul, in zona unde sunt geamuri inguste. In incaperile din cealalta parte a curtii stateau cei care se ocupau de administrarea domeniului.

Candva exista o fantana, adanca de 10 metri, care avea apa potabila.

Din anul 1903 castelul a fost preluat de comunitatea locala, intrand incet intr-un proces de degradare. A fost demolata Sala Cavalerilor, a devenit grajd si depozit de grane, ulterior ajungand in intretinerea C. A. P., iar unul dintre bastioane a fost transformat in statie de pompieri. Intreaga latura de est, precum si turnul de N-E s-au prabusit la cutremurul din 1977.

In anii 1990, s-a incercat restaurarea castelului, de altfel nefinalizata, fara a se tine cont de materialele folosite initial, folosindu-se caramida, chiar ciment, si nu roca bazaltica. Renovarea a fost abandonata repede si nu a mai fost reluata, astazi fiind doar o umbra a ceea ce a fost in perioada medievala.

Urmatorul obiectiv vizitat a fost Complexul Geologic Racos, pentru care ne-am pregatit intocmai ca pentru o drumetie, avand in vedere ca sunt de parcurs cativa km. Masina am lasat-o in parcarea mica de la intrare (aflata in apropierea Vulcanului stins), desi se putea merge pe drumul agricol circa 1 km pana la o alta parcare, mai mare (in apropierea Coloanelor de bazalt si a Lacului de Smarald).

Am ales sa vizitam mai intai Coloanele de bazalt, comoara muntilor Persani, care pana in anii ҆60 au facut parte dintr-o cariera de exploatare, astazi fiind declarate Rezervatie Geologica.

Acestea s-au format ca urmare a racirii lavei vulcanului din zona, din prima perioada de eruptie, in urma cu circa un milion si jumatate de ani. Au o lungime de 30 de metri si o inaltime de pana la 15 metri, intreaga formatiune semanand cu o orga de piatra.

Coloanele au o succesiune de asezare a bazaltelor: la baza, pe o inaltime de 6-8 metri coloanele sunt verticale, pentagonale, urmeaza o curgere orizontala cu grosimea de maxim 2 metri, iar peste acestea se dezvolta coloane verticale, pentagonale, mai putin inalte.

Pentru a ajunge la lac, ne-am intors in parcarea mare si am pornit pe drumul marcat spre partea N-E a Complexului Geologic. Lacul de Smarald e inconjurat de formatiuni de bazalt si are o culoare verde-albastruie, mult influentata de prezenta sau lipsa soarelui. Lacul s-a format de fapt pe fundul unei„caldari” gigant a vulcanului bazaltic, de 200 metri lungime si peste 50 metri inaltime, in trecut aici fiind cariera Brazi. Apa s-a acumulat aici din precipitatii, din topirea zapezilor, dar si din izvoarele de fund, identificate inca din timpul exploatarii bazaltului. In prezent adancimea maxima a lacului este de circa 18 m si creste anual cu aproximativ 0,5 m – 1 m.

Am inconjurat lacul si ne-am indreptat spre ultima locatie, Vulcanul Stins, unde am avut un sentiment ciudat pasind pe terenul nisipos si rosiatic, intr-un peisaj ca de pe planeta Marte. Culorile ce definesc aceasta locatie sunt rosu-portocaliu, negru profund, galben lutos si gri. Din loc in loc au crescut ierburi diverse, care iti amintesc ca esti pe Pamant.

Vulcanul si zona inconjuratoare acestuia reprezinta ultimele activitati vulcanice de pe teritoriul Romaniei, ultimele eruptii bazaltice cuaternare ale muntilor Carpati. In urma eruptiei si a racirii lavei, s-au format zgura, bazaltul si roca poroasa numita piatra ponce. Locul unde este craterul vulcanului a fost exploatat pentru foarte multa vreme pentru zgura, pana in anul 2005 cand intreaga zona a fost declarata protejata.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de geani anto in 27.02.22 19:38:07
Validat / Publicat: 27.02.22 20:10:02

VIZUALIZĂRI: 291 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (geani anto); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Coloanele de bazalt
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.02.22 20:08:06]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Racoș și 'comorile' ascunse ale zonei, VISCRI-BUNEȘTI [BV]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Sugestii pentru timp liber în Brașov și împrejurimi]

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.02.22 11:39:12]
»

@geani anto: Racoșul reprezintă o zonă naturală de o mare valoare științifică, dar și turistică. Drept urmare în ultimii ani numărul turiștilor ajunși în zona pitoreștilor obiectivelor naturale de lângă sat, precum și la castelul din Racoș, a crescut spectaculos.

S-au făcut ceva amenajări, s-a introdus taxă de vizitare, s-au creat niște locuri de muncă, au apărut tonete și o terasă cu de-ale gurii.

Vulcanul stins era închis vizitării până în 2022 întrucât în interiorul craterului se construise un sat american - se filmează serialul „Django” . Din fotografii observ că ați ajuns la vulcan.

P. S. Cred că luna vizitării - ianuarie 2022 - nu este corectă. Parcă e prea „cald” în fotografii ????

geani antoPHONEAUTOR REVIEW
[28.02.22 18:05:55]
»

@tata123 ????: Asa e, am vizitat în septembrie 2020. Nu știu de ce apare alta data.

webmasterX
[28.02.22 19:02:27]
»

@geani anto: Am modificat, în caseta tehnică, rubrica „Data vizitei” -- în «SEP 2020»

MarinaCoPHONE
[02.03.22 12:33:08]
»

@geani anto: foarte interesantă zona. Dacă tot s-a introdus taxă, poate că vor începe și restaurările.

Felicitări, voat cu mare drag!

geani antoPHONEAUTOR REVIEW
[02.03.22 19:34:03]
»

@MarinaCo: Mulțumesc

liviu49
[03.03.22 10:15:35]
»

Frumoasa zona, iar din ce am constatat anul trecut si vizitata.

La sfarsitul lui iunie 2021, am ajuns la lac pe o caldura de murea camila de sete la umbra. Am coborat la lac unde temperatura era acceptabila si am profitat de ocazie pentru a ne baga picioarele in apa. Dupa ce am admirat pestisorii care se jucau in apa, am urcat, evident mai greu ca la coborare, dealul si ne-am deplasat spre, celebrele de acum, coloane de bazalt de la Racos. Din pacate la vulcan nu ni s-a permis sa ne apropiem, din motive de filmari.

Din pacate timpul a fost si de data asta dusmanul nostru si ne-a oprit sa vizitam si castelul, grabindu-ne spre cazarea de la Praid.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
geani antoPHONEAUTOR REVIEW
[03.03.22 12:49:46]
»

@liviu49: Mulțumesc, la fel!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
geani anto, liviu49, MarinaCo, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Racoș și 'comorile' ascunse ale zonei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.069725036621094 sec
    ecranul dvs: 1 x 1