BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Drumeție de vis in Cheile Nerei
Pentru aceasta vara, ne-am gândit să ne petrecem concediul in Munții Banatului.
Ne-am cazat la Sasca Montana unde am găsit o casa de închiriat numai pentru familia noastră de 4 persoane. Am hotărât să petrecem in aceasta zona 5 zile, iar traseul pe Cheile Nerei sa fie obiectivul principal.
Gazda ne-a recomandat sa începem trasul prin chei pornind din Poiana Logor și încheind in Sasca Romana. Acesta ne-a dat numărul de telefon al unui localnic care oferă servicii de transport cu microbuzul până la intrarea pe traseu. Am avut parte de o vreme nesperat de buna pentru luna iulie.
La ora 8 ne-am îmbarcat in microbuz, iar la 8:40 eram la Poiana Logor. Am inceput cu un traseu ușor, de încălzire, până la Lacul Dracului, lac carstic, format prin prăbușirea tavanului unei peșteri. Avea o culoare turcoaz, tulburătoare. Se spune că cine intră în el nu mai iese. Am făcut poze și am luat o pauza de masa.
La ora 11 eram întorși la indicatorul de traseu, bandă roșie, pregătiți pentru Cheile Nerei. Ni s-a parut ciudat că pe indicatorul spre Cantonul Damian timpul era estimat de la 4,5h la 7h (probabil că limita maxima se referă la condiții de vreme rea).
Am trecut pe la Ogașul Porcului - La Cârlige - Cantonul Damian. Traseul a fost variat, cu diverse forme de carari, majoritatea prin padure, dar și pe pereții de stanca, tăiați probabil cu dalta și ciocanul, carari care puneau în umbră "Caminito del Rey", care ne impresionase cu ani în urmă în Spania/Malaga. Jos era Nera, verde-albastra, calma sau fremătătoare, deasupra era cărarea dăltuită în stâncă și chiar scurte tuneluri de trecere. Cablurile prinse pe stâncă ne-au dat siguranță și nu am avut motive sa ne temem. Pe alocuri cărarea era chiar pe malul Nerei și se simțea miros de briza cu alge și scoici. Au fost chiar și porțiuni de cărare cu nisip de râu.
După 3,5h am ajuns "La Cârlige" unde traseul traversează vadul Nerei. Apa era până la genunchi, calda, adevărată binecuvântare pentru picioarele încinse in bocanci. Ne-am descălțat și, vedete de cinema, făcute de Andrei care ne filma de pe mal, am trecut Nera sub razele fierbinți ale soarelui. Daca până acum cărarea a fost pe malul stâng al Nerei, tocmai am trecut pe partea dreapta, tot la umbra pădurii.
După atâtea ore, rezervele noastre de apa s-au terminat. Ne-am pus mare speranță într-un izvor despre care citisem că există la cantonul Damian. Am ajuns aici după 4 ore și jumătate, adică timpul minim notat pe indicator. Ultimii 100 de metrii, până la canton, i-am parcurs pe o cărare care abia se zărea între ierburile înalte cat noi. Ne-am uitat în jur și nu am găsit izvorul deși era prezent un indicator. Niciun susur de apa, niciun semn că prin iarba de un metru jumătate este un izvor. Am fost dezamăgiți pentru că setea începuse să se facă simțită și era sâcâitoare.
Am plecat mai departe spre podul Beiului. Setea ne presa pe toți și am mărit pasul, într-o liniște care nu ne este caracteristică. Din fericire, după jumătate de oră am zărit o inscripție "Izvor" și o cărare clara care cobora pe malul râului. Băieții au coborât rapid și ne-au făcut semnul victoriei, pentru că un izvoraș amenajat țâșnea de sub stâncă la un metru de apa Nerei. Probabil când râul este umflat, izvorul este acoperit de ape. A fost cea mai bună apa de izvor băută in viața noastră, fara exagerare. Evident că senzația era sporita de setea noastră, dar cu adevărat a fost o apa binecuvântată, rece și buna, care ne-a readus energia și voioșia.
După încă o jumătate de oră, am ajuns la Podul Beiului, unde ne-am odihnit pe o bancă la umbra. Spre dezamăgirea noastră, care speram sa găsim ceva amenajat aici (terasa/rulota/izvor), am găsit doar o masa cu 2 bănci și o hartă a zonei ce ne-au determinat să poposim pentru o vreme. Trebuie spus că de la Cantonul Damian la Podul Beiului, drumul a fost drept, un fel de drum forestier mai îngust. Nu ne așteptăm ca de la podul Beiului drumul sa continue tot pe cărări asemănătoare cu cele din Chei, adică înguste cu suișuri și coborâșuri, cu pietriș, râpe, cărare pe stâncă. In plus, am întâlnit aici tunelurile despre care citisem. In ultimul și cel mai lung tunel cioplit in stâncă, ne-am aprins lanternele și ne-am întâlnit cu un "bunic" al aricilor, patronul tunelului.
Ultimul segment de traseu, spre Sasca Romana, a fost o zona umbroasă, întunecată, un fel de tunel format din coroanele arborilor in partea de sus si rădăcinile lor în partea de jos. Clar era un tunel săpat de om într-un deal prin mijlocul arborilor cu trunchiuri deformate, ca într-un episod din "Stăpânul inelelor". Foarte interesant acest tronson, ca din povești, păcat că fotografiile făcute cu telefonul nu redau fiorul și frumusețea locului.
Am ieșit apoi în dogoarea soarelui, aproape de un lan de porumb și am realizat că am ajuns la civilizație. Totuși mai aveam ceva de facut, pentru ca finalul unei călătorii impresionante sa nu fie banal. Un pod ancorat cu fire groase de fier ruginit și cu podele ici-colo șubrede, cat sa nu-l traversezi fluierând, a încheiat traseul nostru început dimineață la 8:40. Trecuseră 10h de mers și 23 km de cărări care ne-au pus la încercare genunchii. Dar ce frumos, ce imagini rare, parca ireale, care te fac sa realizezi măreția naturii!
Am mulțumit lui Dumnezeu că ne-a ajutat sa încheiem voioși și sănătoși încă o drumeție de neuitat. La capătul traseului, șoferul de microbuz ne aștepta să ne ducă la cazare, așa cum stabilisem la începutul zilei.
Detalii tehnice:
- Poiana Logor - Lacul Dracul: 1h 40' (bandă albastră)
- întoarcere 15' bandă albastră către intrare pe traseul Cheile Nerei.
- bandă roșie către Cantonul Damian, 4h 40'
- Cantonul Damian - Podul Beiului, 1h, bandă roșie
- Podul Beiului - La tunele - Sasca Română, 1h, banda rosie
- timpii nu includ pauzele intermediare
- vreme foarte buna, călduroasă, uscata, nivel redus al apelor Nerei.
- transport cu microbuzul Sasca Montana - Poiana Logor la dus și Sasca Romana - Sasca Montană seara. Dacă aveți nevoie, va pot trimite în particular numărul de telefon.
- participanți: 4 persoane (2 x 47a ni & 2 x 20 ani);
- echipament obligatoriu: bocanci, jambiere/pantaloni lungi, bete de tracking, mănuși (in funcție de vreme - pelerina de ploaie).
- izvor la Ogașul Porcului și la jumătatea distanței Canton Damian - Podul Beiului
Trimis de @Lavi73 in 10.07.21 22:21:20
- A fost prima sa vizită/vacanță în SASCA MONTANĂ
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (@Lavi73); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 44.95584430 N, 21.88779020 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@@Lavi73: Excelent articol, cu date la cald despre un loc minunat al acestei țări, drumeție de vis cum bine ai ales titlul review-ului! Păcat că nu ai pus mai multe poze ca să mă bucur și eu de frumusețea locului.
Am fost în zonă vara trecută, am admirat Lacul Dracului, La Tunele, dar în chei nu am ajuns, un vis al meu de demult ce nu se va împlini, din considerente de vârstă...
Foarte utile informatiile, având în vedere că avem programat un sejur, în următoarele zile, în această zonă. Mulțumim!
Ne puteți comunica datele de contact ale persoanei care v-a ajutat cu transportul la punctul de start pe traseul Cheile Nerei? Ne-ar fi deosebit de utilă și această informație.
@andre ea: [.....] aceasta este nr de telefon al domnului. Îmi pare rău, dar nu îi mai știu numele. Dacă o să stați în Sasca Montană, vă recomandăm pâinea și mai ales cornurile de la brutăria din sat. Deschide seara după ora 18. Patronul este un sirian foarte amabil. Să aveți o vacanță frumoasă!
@@Lavi73: Multumesc mult pentru ajutor!
Multumiri si pentru recomandarile suplimentare.
Drumetii frumoase in continuare!
@@Lavi73: Pe AmFostAcolo nu acceptăm postarea în clar a informaţiilor de tip date personale (nume, numere de telefon, adrese de mail etc) — sunt interzise, de ceva timp, și de lege. Aceste info se pot trimite/primi însă prin mesaje private, destinatarul primind aceste mesaje în aceeaşi căsuţă de mail în care primeşte şi înştinţările despre ecouri.
Pentru a transmite un mesaj personal: click pe linkul "mesaj pers" afişat la fiecare ecou, lângă username (click pe „pliculeț”).
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă bifată opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI. Opțiunea se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.
@webmasterX: Mulțumesc! Am trimis mesaj privat.
Foarte utile informatiile, având în vedere că avem programat un sejur, în următoarele zile, în această zonă. Mulțumim!
Imi puteti comunica si mie in privat datele de contact ale persoanei unde ati fost cazata? Intentionez 4 zile in zona la sf lunii august (4 persoane)
Multumesc!
@eliza_gio: Cazarea am găsit-o pe Booking. Se numește Casa de vacanță Andrei in Sasca Montană. Noi am fost 4 persoane, dar trebuie să știți că această casă are capacitate pt 10-12 persoane. Am preferat așa, dat fiind contextul pandemic (3 dormitoare și un living). Este o casă normală, fără pretenții mari, curata, cu curte pentru parcat mașina, grătar și foișor sus pe deal. Este foarte aproape de întrarea pe traseul către cascada Șușara. Vacanță frumoasă!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Cheile Nerei, pentru iubitorii de natura si drumetii — scris în 25.08.23 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ
- Apr.2023 Frumusetile de pe Raul Beiu — scris în 09.12.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Lacul Dracului, cel fara fund — scris în 12.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Tunelurile de pe Cheile Nerei si „terasa suspendata” — scris în 10.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Un albastru infinit – Ochiul Bei şi mult verde crud - Cascada Beusnita — scris în 10.10.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 La Tunele, un traseu plăcut — scris în 18.09.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Cascadele Beușnița și Lacul Ochiul Beiului, frumuseți datorate unei triste povești — scris în 16.09.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ