ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
Familie
3 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 14 MIN

Frumusețea lumii e adunată la Kroller Muller, a doua casă a lui Van Gogh, în comoara verde a Olandei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Frumusețea lumii e adunată la Kroller Muller, a doua casă a lui Van Gogh din parcul național Veluwe …arta și natura aduc liniște

Salutare dragi prieteni …nu mai trepidez pe site de ceva vreme, fiind plină de temeri, ca omul singur …fac mișcare toată ziua, sar dimineața cu ochii spre soare, zbor pe coada unei rândunici spre dealul înverzit dincolo de Olt, dau cu mătura în gugustiuci pe balconul deschis să le jumulesc penele, că fac mizerie, desenez trasee pe cer cu pescărușii de pe acoperisul casei vecinului, beau cafeaua care râde vesel, asezată pe un suport pictat cu tablouri celebre ale lui Van Gogh, azi e la rând Dormitorul din Arles.

As vrea acum să fiu în țara lalelelor înflorite cu familia mea de acolo, așa că îmi aplic un tratament de autoterapie…. vreau să întorc fusul orar și să fiu„en plein air’’în cel mai fain muzeu, căutând alinare si liniște în artă …. o să vă invit în natura verde a Olandei minunate, pe urmele lui Van Gogh, căruia i s-a furat recent în pandemie, un tablou din tinerețe cu grădina tinereții de la Nuenen, tocmai la Laren, un orășel aproape de Amsterdam, costă cam 5 milioane de euro…am apucat să văd pictura la Groningen, unde e adevărată lui casă.

Kroller Muller, o destinație de top 10, unde nu mă satur de Van Gogh

Lonely Planet plasează în 2020 Muzeul Kroller Muller si parcul international de sculpturi în aer liber, în top 10 destinații europene, e închis până la 1 iunie, ne trântește ușa în nas, e în criză culturală, dar poate fi vizitat virtual.

Chiot mare de veselie personală în cea mai mare colecție privată din lume cu operele lui Van Gogh, într-o locație scenică, în pădure... milioane de vizitatori au trecut pe aici... mă umflu în pene de bucurie, energia mea nervoasă pusese stapânire pe mine de un șir lung de ani, am tot pictat torente de linii pe hartă, am căpiat familia, le-am arătat un brici și i-am amenințat că le tai urechea, dacă nu mă depun plocon la casa de bilete a muzeului Kroller Muller, aflat în inima țării, în cel mai mare parc rezervație naturală, Hoge Veluwe, care deține și una din cele mai mari expozitii de sculpturi moderne din Europa.

Argumente de suflet... viața prin artă a lui Van Gogh

Van Gogh a fost un călător prin viață, și eu fuga fuga după el... în galeria din inima muzeului am făcut o baie artistică în a doua casă a artistului prin cele 90 de tablouri și 180 de desene originale, am simțit cum bate în ele o inimă agitată, sunt frumoase foc, de le pui pe rană, sunt tablouri din perioada olandeză și franceză, parcă mai frumoase decât cele din Amsterdam.

Haide să cădem în visare sub cerul înstelat la Arles, unde sorela îmi face o poză strâmbă și să stăm de vorbă în fața faimosului tablou, Terasa Cafenelei noaptea.

Picturile artistului sunt o poveste despre viața personală, atăt de tumultuoasă, sunt o simfonie de culori de la clar obscurul din perioada olandeză, până la tușele puternice de galben și albastru din ultimii ani de viață... am fost acolo la Kroller Muller și am dat trei ture lente prin galeria Van Gogh, văzută prin ochii mei cu prospețimea totală a noutății.

Uitați-vă la tablourile verii, auziți oare cum șusotesc în urechi lanurile de grâu în adierea vântului provensal, sub discul solar, simțiti cumva mirosul de floarea soarelui tăiată și uscată, de un galben crom puternic, mă uit la ea cu tristețe, ghiciți poate focul din inima lui Van Gogh când a pictat semănătorul, coborând de pe scările soarelui, pentru a împrăștia semințe pe câmp, din care va rodi viața... nu era departe de sfârșit, vedea deja corbii prin lanul de grâu.

Bucurați-vă ca mine de mirosul piersicului înflorit în primăvară sau poate rămâneți fascinati de livezile de măslini noduroși din Saint Remy de Provence„prea frumoși pentru a fi pictați’’?

Deschideți ochii să vedeti cum își ridică chiparoșii capul printre stele, sunt atât de singuri, neînțelesi ca și artistul, aruncați pe un drum de țară în Provence, acesta este marele Van Gogh, care nu a vândut la viața lui decât un tablou din cele 1800, el însuși rămâne o stea nemuritoare pe cerul artistic al acestei lumi, a lăsat în urmă doar frumusețea sufletului său zbuciumat, neînțeles de semeni.

Acestea sunt doar câteva argumente de suflet să mergeți la Otterlo, unde am descoperit cel mai frumos muzeu în natură, e unic în Europa.

Argumente cultural –obiective... ce trebuie să știe orice turist la prima vizită.

1. Mergeți la Kroller Muller, e vedeta din Veluwe, e un muzeu care deține a doua colectie din lume a pictorului, după cea de la Muzeul Van Gogh din Amsterdam, (vezi impresii).

2. Muzeul modern deține în tezaur una din cele mai mari colecții de artă privată din lume, de o valoare excepțională, cu artiști ai secolului 19 /20, plecând de la impresioniștii francezi, postimpresioniști, pointilism, cubism.

3. Clădirea muzeului a fost proiectată de un arhitect belgian, reprezentant al curentului Art Nouveau, din muzeu te uiti prin geam, direct în pădure.

Aici găsim una din cele mai mari colectii de sculptură în aer liber din Europa pe 25 de hectare, o simbioză perfectă între artă, natură și arhitectură, e o grădină uriașă în toate cele 4 anotimpuri.

5. Nu e tren până acolo, mergem peste o oră cu mașina, plecând din Amsterdam sau folosim transportul public, tren /autobuz, sunt trei intrări, noi am mers pe la Otterlo, parcarea e într-un spatiu în aer liber, la doi pași de casa de bilete, unde e coadă mare, 21.75 euro intrarea, 7 euro pacarea, 2.50 euro harta parcului rezervație.

La intrarea în parc sunt biciclete albe, gratuite, stationate la intrări... dacă vrei să explorezi parcul cu 40 km de piste ciclabile, ai sansa să dai de căprioare sau porci mistreți.

6. Ca român vei fi mândru ca un cocoș să găsești expusă în sala din interior Oul lui Constantin Brâncusi într-o vitrină specială.

Începerea lumii e lucrarea care a dat și titlul expozitiei interioare de sculpturi... bingo, cântă în mine sufletul de român, explicăm olandezului din familie ce e cu părintele sculpturii moderne și se bucură pentru noi, mă trage de ureche ca am ratat lucrarea Muză Dormind pusa în sala principală.

Cine a fost doamna Hélène Muller?

o tipă formidabil de bogată, colecționară de artăHelene Muller, o doamnă de origine germană (1869-1939), a fost o tipă bogată, patroană a artelor și mare iubitoare a lui Van Gogh. In Europa începutului de secol 20, ea a strâns ca albinuța 11500 de opere de artă între 1907-1939, având în spate un soț olandez milionar Anton Kroller, proprietar al unei mega companii industriale și unul din cei mai înstăriti oameni de afaceri ai Olandei la acea vreme.

El a cunoscut-o pe Hélène în Germania, unde avea afaceri cu tatăl acesteia... între 1909 - 1921 cuplul cumpără 6500 de hectare în actualul De Hoge Veluwe National Park, deoarece doamnei îi plăcea nespus viața la tară și domnul era căpiat după vânătoare.

Din viziunile lor combinate iese o casă de vânătoare Sent Hubertus, proiectată de faimosul H. Berlage, am salutat reședinta doar din mersul maținii, la întoarcere, după ora 17, ieșind pe altă poartă.

Helene a fost consiliată artistic de un profesor numit H. Bremmen, ea a visat să deschidă o casă muzeu pe care să o lase moștenire eternității, a cumpărat 90 de picturi ale lui Van Gogh la licitațiile de artă din Paris, Haga sau Amsterdam, fiind plină de hotărâre, era îndrăgostită de arta lui și dumneai are meritul de a-l fi popularizat pe artist.

Henry van del Velde, un arhitect belgian proiectează la poalele unui deal o clădire uriașă pentru muzeu, dar criza globală economică aduce cuplul în pragul falimentului și lucrările sunt întrerupte, Elena donează în 1932 toată colectia statului olandez.

Muzeul se deschide în 1938 sub numele de Rijkmuseum Kroller Muller , pe vremea războiului operele de artă sunt ascunse într-un buncăr... Elena moare din motive de boală în 1939.

In 1953 Henry van del Velde proiectează un spațiu muzeal nou, cu ferestre de la podea până la tavan, ca să te uiti direct în pădure, clădirea a fost extinsă prin 1977 cu o aripă nouă, cu aportul unui arhitect olandez, Wim Ouist.

Vizita muzeului pe cont propriu

Dorința Helenei a fost să creeze un muzeu în plină inimă a naturii, unde vizitatorul să uite de problemele sale personale si să –si deschidă mintea spre artă... 160 de statui de anvergură internațională asteapta să le descoperi în uriașul parc, unde am cutreierat 3 ore.

Salut la intrare pe o pajiște, pe Monsieur Jacques , un mic burghez cu o haină lungă, are mânuțele la spate, un picior împins în față și capul usor aplecat înapoi, el e simbolul artistic al vizitatorului obișnuit, poate ești tu sau eu... dincolo de muzeu am descoperit și restaurantul Mr Jacques, unde am sevit după masa o prăjitură Van Gogh printre copaci

Colecția de artă a muzeului –Galeria Van Gogh

Nu vedem bine decat cu inima

Am demarat călătoria prin primele săli, la stânga și la dreapta culoarului central... am poposit pe tărâmul impresionistilor francezi, am prins rochița unei zile de vară cu Claude Monet, părintele curentului, în Bateau –atelier am ghicit prezența artistului ascuns într-o barcă ancorată pe o apă nemiscată.

Cu Camille Pisarro am prins în compas„Un Arc de ciel’’pe un cer întunecat, apoi am aplaudat de pe un ring pe Renoir cu„Clovn muzical’’, am mers pe drumul lui Cezanne în„Drum spre lac’’și am rămas uimită de colecția numeroasă de tablori semnate de Georges Seurrat și Paul Signac... ce baie de culori, acesta a fost tare iubit de Helene Muller și e răsfatat în muzeu cu o serie de lucrări, am trecut în revistă pe Picasso cu„Femeie nud’’și sculptura Bufnița, pe Juan Gris, Piet Mondrian, Theo van Doesburg și mulți altii.

Voiajul meu artistic prin galeria lui Van Gogh a fost unul în pași de melc, picturile și desenele sunt dispuse în mai multe săli, însoțite de panouri explicative pentru cele patru teme... pe un perete mare e o hartă pictată cu anii în care Helene a cumpărat tablourile... primul tablou achizitionat se cheamă„La marginea pădurii’’.

La dreapta mea sunt lucrări despre oameni, la stânga e natura –cele 4 teme expuse sunt -studiul figurii umane, viața țăranului și munca la câmp, studiul naturii și da, peisajele... ele nu sunt aranjate în mod cronologic ca la muzeul din Amsterdam.

Van Gogh mă privește aspru din singurul autoportret expus, Zelportret 1877, ca dintr-o fotografie, parcă ar zice„nu e ușor să te pictezi pe tine ’’.

Eu voi merge cronologic pe firul vieții artistului, descoperind aici la Kroller Muller o altă versiune a Măncătorilor de cartofi din perioada olandeză de început a carierei, atunci când Van Gogh picta țăranii olandezi cu mare simpatie instinctivă în tinuturile Brabantului.

La Kroller Muller am descoperit aceleași culori pămantesti într-o suită bogată de desene, unde el pictează realist viata grea de la tară a fermierului, parcă simțeam pe umeri greutatea căldării cu apă dusă pe umăr de o țărancă.

Din perioada anilor de ucenicie de la Paris, Helene achizitionează... Four cut Sunflowers gone to seed, pictată înainte de faimoasa serie cu Sunflowers de la Arles, Interiorul unui restaurant sau Moulin de la Galette.

Floarea soarelui tăiată, care se usucă e tabloul care a fost pus pe sicriul de funeralii al Helenei Kroller, o floare solară cu semințe care vor râde în viitor, aceasta a fost moștenirea ei... un muzeu de vis pentru viitor.

Explozie de culoare la Arles-capodopere la Kroller Muller

Sătul de Paris, Van Gogh pleacă spre sudul însorit al Franței cu tonuri de albastru, pentru o baie de căldură, la Arles închiriază o cameră într-un restaurant, împrietenindu-se cu proprietarii, sotii Ginoux... nu cunoștea pe nimeni, era excentric și introvertit, se amesteca printre locuitori, căuta subiecte, motivele lui de inspiratie sunt dealurile, copacii, cabanele de pescari, pictează în 15 luni 300 de tablouri... de dorul Olandei si al canalelor sale, merge la marginea orasului și studiază podul Langlois, expus într-o superbă variantă chiar în fata ochilor mei... Podul Langlois cu femei la spălat e o capodoperă mondială, ma rup cu greu de tablou.

Mă eternizez în fața lucrararii, Piersici roz în floare, Souvenir de Mauve, o pictură superbă, dedicată mortii pictorului Anton Mauve, un văr de-al lui, simți bucuria sosirii primăverii, piersicul e un simbol al dorințelor optimiste ale lui Van Gogh la Arles.

Terasa Cafenelei noaptea e în opinia mea cel mai frumos tablou după„Noaptea înstelată’’văzută de mine la americani.

Van Gogh devenise preocupat de felul cum să pictezi scenele de noapte, timp de 4 zile doarme ziua și se trezește noaptea, pune lumânări la pălărie pentru a picta la Arles faimoasa Terasă în 1888, el nu semnează tabloul, culoarea neagră nu există pe pânză, opera degajă pesimismul vieții, atmosfera nopții cu cerul înstelat o asociem cu singurătatea artistului... am dat 7 euro pe un magnet ceramic.

După episodul trist cu Paul Gaugain și urechea tăiată, Van Gogh se aruncă spre portrete... Dna Ginoux pozează în, Arleziana, poștasul și prietenul lui Joseph Roulin, cu o față ca a lui Socrates e pictat alături de soția acestuia, în La Berceuse ... ei sunt expuși alături... de notat și„Portretul sublocotenentului Paul –Eugene Millet’’.

Ciclul vietii și al naturii... Van Gogh a fost puternic legat de pământ... pe un perete zburdă Semănătorul , care e în conceptia lui Van Gogh„semănătorul cuvântului lui Dumnezeu, Lan de grău cu semănător și soarele care apune, Snopi de paie în Provence, Peisaj cu grău si luna care răsare .

Perioada finală, Saint Remy de Provence-1889-1890

Chiparoșii și copacii...

Van Gogh se apropie de natură, mai mult ca niciodată, odată ajuns la spitalul de boli nervoase de langă Saint Remy de Provence, stă aproape un an de zile să se trateze la Saint Paul de Mausole, o zonă înconjurată de viță de vie, măslini, lanuri de porumb. Avea voie să picteze afară însotit de un gardian.

Am văzut Grădina Azilului, Trunchiuri de copaci în iarbă și desigur„Livada cu măslini, ei se îndoaie parcă de durere mută și neliniște... apoi Van Gogh începe să picteze faimosii chiparoși, E uimitor cum nimeni nu i-a pictat așa cum îi văd, în liniile și proporțiile lor, sunt la fel de frumoși ca niște obeliscuri egiptene .

Traseul expozitional continuă cu faimosii chiparosi, acest simbol al Provenței, e calmul dinaintea furtunii... privesc facinată Drum cu chiparoși si stele, aceasta e una din ultimele picturi ale lui Van Gogh, înainte de a ajunge la Poarta eternității... ce tablou, ce avalanșă de tușe, două figuri umane apar pe drum, un cal și un han luminat pe fundal, energia nervoasă pusese stăpânire pe artist.

Oprire de 30 de minute în magazinul muzeului, cu un spatiu insuficient, e plin de suvenire scumpe și turisti, am plătit 16 euro pe un album, cu multe fotografii... e comoara mea de preț, care a atarnat 1kg juma în valiza de cabină.

In muzeu există o expozitie de sculptură interioară numită, Inceperea unei lumi noi, în interior au fost aduse din grădină 7 sculpturi, inclusiv Rodin cu„Femme accroupie’’.

Initiatorul colectiei de sculpturi internaționale a fost Hammacher, directorul muzeului prin anii 60, el a achizitionat lucrări de Rodin, Antoine Bourdelle, Julio Gonzales, Barbara Hepworth, Henry Moore, Jean Arp și Marino Marini.

In expozitie e pus intr-o vitrina mare Oul lui Brâncuși , sculptura care a dat și titlul expozitiei, alte vedete admirate de public -Alberto Giacometti cu„Omul care merge ’’sau Marino Marini cu Cavallo e Cavalieri.

Grădina cu sculpturi internaționale din parcul national, o experientă artistică în toate anotimpurile

Am mers la pas pe alei romantice printre copaci seculari, pe unii era inscriptia„Păzea, omizi păroase periculoase’’... m-a topit de plăcere un lac, dincolo de muzeu plutea artistic o lucrare simbol a Martei Pan numita Sculptura flotantă ... am fotografiat două forme albe organice, independente, în lucrarea Amfiteatrul descoperită prin pădure, aceeași Marta Pan invita publicul să se adune și să asculte muzică.

Jean Dubuffet cu a lui Jardin d’Email , o sculptură uriașă care măsoară mai mult de 20 de metri era închisă pentru conservare si acoperită cu un cort uriaș.

Plimbare în aer pe o scară nonconvențională, 57 de metri în aer

Nu am ratat„Penelopa” lui Antoine Bourdelle„, Aerul” lui Aristide Maillol sau„Look out Attention” ... o scară, operă de artă pe care te cațeri cu mare grijă... habar nu am cine e creatoarea, Krijn Giezen. Scara de 87 de metri, înclinată, are 270 de trepte daca ai curaj, urci, am vazut o tânără mămică cărând un bebe în spinare si doi copii de mână, am zis că e nebună de legat, eu am găsit un scaun și am așteptat olandezul zburător să coboare din ceruri, un gardian supravegea activitatea, datorită unor accidente care au avut loc în trecut... existau bare de sprijin până sus.

Punctele de atractie ale expozitiei în aer liber sunt două pavilioane de sculptură total diferite, autorii lor sunt Alde van Eyck si faimosul Gerrit Rietveld.

Alde van Eyck e prezent cu un pavilion misterios, o reproducere a celui prezentat la Arnhem în 1966, o structură răsărită în parcul Veluve, mă plimb printre șase pereti paraleli, în curbă, fără geam sau uși, ca într-un mic oras și mă uit la statui ciudate.

Gerrit Rietveld un nume consacrat în arta internatională e prezent cu un pavilion din linii drepte, unde sunt expuse lucrările faimoasei englezoaice Barbara Hepworth, cu sculpturi abstracte ale lumii moderne.

Catalogul operelor e prea vast, fiecare gaseste acolo ceva sa-i placa, am finalizat vizita la restaurantul domnului Jacques, afara la terasa sub cort, ca la un picnic modern printre opere de artă.

De la bufetul restaurantului pot fi închiriate pături pentru picnic... recomand o vizită de o zi, muzeul închide la ora 17... la 16.30 am părăsit domeniul, salutând la întoarcere pe alee, un autocar plin de asiatici, care alergau să prindă muzeul deschis, pe ultima sută de metri... nu îi lovise încă pandemia.

 

Vă rog atașati un video clip cu parcul național Hoge Veluwe și muzeul Kroller -Muller

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mireille in 28.04.20 09:34:38
Validat / Publicat: 28.04.20 11:09:05
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.

VIZUALIZĂRI: 3712 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

28 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Sculptură Flotantă ,Marta Pan ,numită de olandezi ,lebăda
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 71500 PMA (din 54 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

28 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[28.04.20 11:07:30]
»

Excelent și acest review -- desigur, din pdv al unei anumite categorii de cititori, cei intersați în... altfel de trăiri (artă).  

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).​

webmaster
[28.04.20 11:17:26]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Arnhem, ARNHEM" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Utrecht și împrejurimi]

mishu
[28.04.20 11:18:55]
»

@mireille

As vrea acum să fiu în țara lalelelor înflorite cu familia mea de acolo, așa că îmi aplic un tratament de autoterapie…. vreau să întorc fusul orar și să fiu„en plein air’’în cel mai fain muzeu, căutând alinare si liniște în artă

Cred ca multi am vrea sa fim in alte locuri, si daca inca nu se poate, ne refugiem in frumos, ne inconjuram de ceea ce ne poate face bine, iar astfel de articole sigur sunt menite sa ne unga sufletele.

Arta este cel mai bun pansament pentru suflet si cand este insotit si de vorbe calde simti ca nimic nu te mai poate atinge.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​

webmasterPHONE
[28.04.20 11:26:08]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mireilleAUTOR REVIEW
[28.04.20 11:28:10]
»

@webmasterX: multumesc mult.

mireilleAUTOR REVIEW
[28.04.20 11:47:25]
»

@mishu: multumesc pentru lectură Mihaela... da, mi-e dor de olandezii mei și le duc grija, rememorez clipele vacantei trecute ... anul acesta am renuntat categoric la biletul de avion cumpărat, trăiesc deja printre amintiri... să fim sănătoși cu toții.

webmaster
[28.04.20 11:48:21]
»

În plus, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mireilleAUTOR REVIEW
[28.04.20 11:50:45]
»

@webmaster: super multumesc!

Carmen Ion
[28.04.20 11:59:25]
»

@mireille: Minunat acest review, bravo, ce stare de bine mi-ai indus! Mulțumesc.

Am fost în Provence, am căutat urmele lui Van Gogh la Arles, unde am stat 10 zile, am fotografiat ”casa galbenă”, am privit Rhonul, speculând asupra locului exact unde Van Gogh a pictat”moaptea înstelată”, am văzut podul Trinquetaille, am vizitat și spitalul din Saint Remy, dar... pe artist nu l-am găsit.

Din câte știu, Provence nu păstrează în muzeele sale nici măcar un tabloul de-al lui Van Gogh! Ce ironie amară! În Arles există însă o fundație care îi poartă numele și organizează periodic expoziții cu lucrările sale. N-am avut noroc să ”prind” așa ceva...

Unul dintre motivele pentru care îmi doresc de mult timp să ajung în Olanda (numai că mă sperie prețurile) este acela de a vedea cele mai mari colecții Van Gogh din lume, cea de la Amsterdam și cea pe care ne-ai prezentat-o tu acum: întreg parcul e superb, întâlnirea cu marele pictor, dar și cu alți artiști de imensă valoare, nu poate fi decât o mare bucurie pentru minte și suflet.

doinafil
[28.04.20 14:21:23]
»

Foarte frumos și interesant acest review, atât ca descriere - cu un stil deja consacrat aici, printre colegii AFA, marca „@mirelle” - cât și prin fotografiile atașate. Îmi place Van Gogh, are un stil inconfundabil, imediat recunoști un tablou al lui dintre multe altele!

 Nu știam că Picasso are și „sculpturi”. Cea prezentă aici, fotografiată de tine, după părerea mea, este urâtă! (stati așa, nu mă înjurați!!! Ce să fac dacă nu-mi place?! )

Felicitări, @mirelle​​, pentru prezentarea făcurtă!

Dan&EmaPHONE
[28.04.20 14:36:27]
»

Excelent! ????​​​​

Van Gogh e un pansament pentru iubitorii de arta si nu numai. In afara de superbele tablouri si exponate mi-a pkacut mult si parcul si statuia aceea neagra - a vizitatorului.  

 o scară, operă de artă pe care te cațeri cu mare grijă... habar nu am cine e creatoarea, Krijn Giezen. Scara de 87 de metri, înclinată, are 270 de trepte daca ai curaj, urci,

... pentru senzatii tari si cei cu frica de inaltime, ca si mine...  ​​

​​Felicitari pentru articol si poze! Numai bine! ????

mireilleAUTOR REVIEW
[28.04.20 14:49:25]
»

@Carmen Ion: Merci Carmen pentru lectură și comentarii...

​facem schimb de planuri și eu aș fi vrut să fiu pe drumul lui Van Gogh din sudul Franței, m-am oprit doar în Marsilia si Avignon ... să văd actuala cafenea și toate locurile unde el a pictat cele mai minunate tablouri de la Arles, of... era visul meu să fac turul organizat cu ruta lui Van Gogh pe acolo...

​da, Terasa cafenelei din Piața Forumului o găsim la Kroller Muller, la fel ca și tabloul cu Podul Langlois... mare bucurie pt olandezi să vadă tablourile acestea la ei acasă,

​sper să ajungi și în Olanda, nu e ieftină, dar merită efortul...

​articolul e axatat mai mult pe pictorul olandez, dar muzeul și padurea e plină de valori artistice...

mireilleAUTOR REVIEW
[28.04.20 15:02:29]
»

@doinafil Bună... da, bufnita lui Picasso m-a frapat și pe mine... nu-mi venea să cred că lucrarea purta numele pictorului cel vestit...

​Petite Chouette e numele ei, in 1948 Picasso se mută în sudul Frantei și se stabileste la Vallauris, unde existau mai multe ateliere de ceramică, acolo el cumpără o veche parfumerie și o transformă în atelier, unde face experimente cu lut și sculpturi compuse din obiecte găsite, un borcan spart de ex, o furculița, etc... el zicea „Nu caut, gasesc''... asa și cu bufnita asta ciudată-are aripi, picioare si gheare din cuie, din resturi de obiecte a creat o pasare de pradă mică... artă nu glumă...

​Picasso are aici la Kroller M. si 2 picturi, Vioara si Nud in picioare, nu prea m-au uns pe suflet.

mireilleAUTOR REVIEW
[28.04.20 15:22:16]
»

@Dan&Ema: Hello... merci pentru vizita, arta și natura se înteleg de minune in inima Olandei... Parcul cu sculpturi de anvergură internatională e o experiență inedită, în poza cu scara infinitului e cumnatul meu olandez, fotografiat din spate... pt el nu a fost un exercitiu de artă să urce pană la capăt, la coborâre mi-a zis că am ratat o priveliste de vis asupra rezervatiei.

​Domnul Jacques, statuia cenusie e simblul vizitatorului obisnuit, el a dat și numele restaurantului în aer liber, ascuns sub un cort între copaci...

mireilleAUTOR REVIEW
[28.04.20 15:25:30]
»

@Carmen Ion: scuze pt dezacordul final... „muzeul și padurea sunt pline de valori artistice''... sunt f. confuza si agitata in perioada asta, mă concentrez greu.

RodelPHONE
[28.04.20 16:53:36]
»

Excelent! Ești o norocoasă, ai pășit în lumea lui Van Gogh, unul dintre preferații mei!  

mprofeanu
[28.04.20 19:42:20]
»

Frumoasă această vizită într-un muzeu privat și frumos prezentată, ca de obicei!

Nu știam nimic despre munca acestei colecționare Helene Muller, mare admiratoare a frumosului și a lui Van Gogh, din această pasiune a apărut un muzeu deosebit, de neratat... Dacă voi ajunge în Amsterdam sper să ajung și acolo, mulțumesc...

Mika
[28.04.20 20:47:42]
»

@mireille: Superb! Acest review ar putea face parte din ghidul muzeului.

​Am fost in Arles acum ceva timp, pe urmele lui Van Gogh.  Scrierea ta mi-a adus aminte de acea vacanță. Am citit cu multă plăcere. Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[28.04.20 20:59:29]
»

Doamne ce frumos scrii Mireille! Ne umpli sufletul de bucurie. Sinceră să fiu, am urmărit mai puţin ce ai scris, ci mai mult cum ai scris. Va trebui să-l mai citesc o dată la rece dezbărată de emoţia pe care mi-a produs-o reviewul tău. A fost ca o oază în deşert.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[29.04.20 08:03:53]
»

@mprofeanu: multumesc pentru lectura, ma bucur că am adus pe site și locuri mai putin bătătorite de turistul român, muzeul e în topul olandez și are o poveste interesantă, păcat că e amplasat cam departe de Amsterdam... să te bucuri pe viitor de frumusetile locului.

​Colectia privată a Elenei Kroller Muller e printre cele mai mari din lume la capitolul arta secolului 20. Visul ei de casă/ muzeu explică gama largă si compozitia colectiei uriașe, care a fost extinsă cu o grădină de sculpturi, după 1953... natura și sculptura fac casă bună la Otterlo.

mireilleAUTOR REVIEW
[29.04.20 08:12:09]
»

@Rodel: Merci Rodica, sunt un umil călător prin opera unui artist de geniu ... l-am admirat pe unde am putut.

mireilleAUTOR REVIEW
[29.04.20 11:00:29]
»

@Mika: mă bucur că-l iubești pe Van Gogh, da Kroller Muller e un paradis pentru iubitorii naturii și artei, capodoperele de la muzeu și din parc sunt un magnet pentru milioane de turisti care au trecut pe aici...

​sinceră admiratie pentru sudul francez și călătoria ta pe urmele pictorului, acolo la Saint -Remy, unde traia izolat din cauza bolii, el reflecta că în secolul 20 lumea își va aminti probabil de el si îl va întelege mult mai bine...

​uite că el a trecut cu corabia și în secolul nostru și tot ne emotionează...

​merci pt vizită și ecou...

Michi
[29.04.20 11:49:34]
»

@mireille: Am citit reviewul de data asta pentru conţinut, nu pentru formă. Nu ştiam/ nu auzisem de Helene Muller ca şi de alţi mari colecţionari.

În tinereţe şi ca adult am avut o meserie fără nicio tangenţă cu arta şi cu greutăţile vieţii de atunci plus responsabilitatea familiei nu am avut tinp să intru pe acest tărâm necunoscut.

Cu atât mai mult apreciez informaţiile aduse de un review ca acesta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[29.04.20 12:03:19]
»

@Michi: multumesc frumos pentru lectura atentă și repetată... lucrez de multă vreme la articol, m-am tot rotit prin casă ca un fluture să adun notitele scrise de 3 luni, într-o sinteză... sunt crochiuri de vacanță fericită, desenate prin vorbe, după cum am simțit...

​am încercat să deschid o fereastră artistică nouă , ca să omor timpul cu folos, aflată în totală izolare , pană nu mă omoară timpul si-mi ia pielea de pe mine... ...

​am pregatit si alte noutati artistice, momentan sunt cu capul în nori...

krisstinnaPHONE
[29.04.20 20:22:41]
»

@mireille: Ești o pensionara super intelegatoare și cuminte, nu te vaiți de programul impus, nu ieși aiurea la plimbare, citești, muncești la documentarea/scrierea unui articol, faci lucruri frumoase și utile pentru noi dar și pentru tine.  Te felicit pentru atitudine, pentru povestea expusă pe sait, pentru poze și pentru "cumințenie"​​

​​Un exemplu de urmat pentru cei mai in vârsta decât noi, bravo! ​​​​

Va trece și perioada asta grea și virusată, o să fii bine, și cei dragi ție vor fi și ei la fel de bine, o să vezi!

​​

Sănătate!  

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireilleAUTOR REVIEW
[30.04.20 09:36:38]
»

@krisstinna: Bună Cristina, un zâmbet matinal, la ora cafelei, de data asta pe suportul de sub ceașcă mă rasfață desenul cu Floarea soarelui lui Van Gogh , ca să nu mă abat de la subiectul articolașului... da, stau izolată din propria mea vointă pt siguranța mea, telefoanele prietenelor sunt un balsam pentru suflet , de când s-a deschis cutia Pandorei.

​ Ce zi e azi? am în plan doar o drumeție de 5 minute la punctul de colectare a gunoiului, din spatele blocului ... sunt plină de temeri pt situatia din Olanda, unde cifrele au luat-o razna... dar să fim optimisti, sanatate tuturor... te pup.

Mihaela124PHONE
[01.05.20 08:24:14]
»

BUNĂ ziua! Mulțumim pt inspiratul articol, detalii importante, descriere captivantă, f potrivit pt vremea aceasta restrictivă. M-A impresionat! Sincere felicitări! Un adevărat cadou pt cititori! Sănătate BUNĂ! La cât mai multe călătorii impresionante ca și aceasta descrisă mai sus! ????????????????????????????

mireilleAUTOR REVIEW
[01.05.20 12:24:16]
»

@Mihaela124: mă bucur că ai citit impresiile mele de călătorie, am căutat să aduc o pată de culoare artistică pentru iubitorii artei , multumesc pentru comentarii... sa ne auzim sanatosi.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, mecut, Michi, Mihaela124, Mika, mireille, mishu, mprofeanu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Arnhem:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.21938300132751 sec
    ecranul dvs: 1 x 1