GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cimitirul vesel de la Săpânţa după... 40 ani
Dupa fix 40 ani ne aflam iarasi in Maramures sa revedem zona si o serie de obiective renumite... asa ca intr-o zi f calduroasa din luna august ne-am pornit la drum sa vizitam si Cimitirul vesel de la Sapanta... ne asteptam sa revedem ca in urma cu ani la fiecare gospodarie din sat expuse in fata portilor lucrurile facute cu mult har in gospodariile satenilor, lucruri de arta populara autentica care scot in evidenta nu numai maiestria dar si harnicia locuitorilor (renumite cergi din lana, scoarte, costume populare, obiecte din lemn de utilitate casnica)... ne-am gandit ca probabil sunt organizati altfel, desi expunerea facuta in fata caselor dadea si un pitoresc satului care ni s-a parut acum cam trist si pustiu!
Ajungem in fata cimitirului, aglomerat la intrare, desi era o zi lucratoare si intram (gratuit!). Cimitirul pastreaza in mare acelasi stil care l-a facut faimos in urma cu ani, dar cu mici exceptii regretabile... au aparut si morminte cu cruci din beton, este mai putin ingrijit si ni s-a parut ca nu se indreapta pe calea ce-a buna in pastrarea traditiei si a faimei!
La aceasta se adauga construirea unei biserici din beton in locul unei biserici din lemn care sa se integreze specificului locului si traditei maramuresene, constructie care prin maretie parca striveste bunul gust si impieteaza asupra cimitirului (asa cel putin am simtit si am fost dezamagiti!)
In apropierea cimitirului este organizat un fel de targ in care sunt expuse la vanzare obiecte care se vor a fi in stil popular (dar probabil in stilul altor popoare!), incat pana si renumitele scoarte maramuresene au fost inlocuite de covorase turcesti (din cele folosite pentru rugaciune!). Si ne-am intrebat... incotro ne indreptam noi ca popor, daca pana si in aceasta zona cu care se mandresc maramuresenii, banii sunt cei care-si spun cuvantul in detrimentul bunului gust si a traditiei?
De altfel asa cum am remarcat de-a lungul traseelor parcurse in Maramures, maramauresenii oameni harnici peste poate, au hotarat, mare parte din ei, sa edifice vile din beton cu multe etaje, viu colorate in detrimentul materialelor traditionale (lemn si piatra) desi prin alte parti ale lumii se pune accent tot mai mult pe aceste tipuri de materiale!
Daca vreti sa va faceti propria parere mergeti in Maramures... daca veniti dinspre Moldova NU alegeti traseul Vatra Dornei- Borsa (este drum in lucru si probabil asa va fi multi ani de aici incolo!)
Trimis de VOIAJ in 08.10.17 11:05:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SĂPÂNŢA [MM].
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (VOIAJ); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.97137100 N, 23.69558300 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@VOIAJ:
Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 94&ridAnt=82529
@VOIAJ: Cred ca nu era nimeni sa va ia banii la intrare, altfel sigur ati fi platit intrarea asa cum am facut noi cand am fost anul acesta in august (dar era in weekend si probabil mai multi turisti).
De fapt asta nu m-a incantat fiind weekend, erau turisti de parca eram la plimbare pe bulevard si fiind si foarte cald mai era un angajat care stropea cu furtunul pe jos iar asta nu facea decat sa se ridice praful astfel incat asta repirai.
Dar locul mi-a placut si mie si nu am regretat de loc ca am ajuns acolo.
Felicitari, votat cu placere.
@webmaster45: Nu am făcut poze pentru că deși e vesel ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Săpânța - La Cimitirul Vesel și la Mănăstirea Săpânța Peri — scris în 26.02.23 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Cimitirul Săpânța — hai să ne veselim — scris în 20.02.22 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Feb.2021 Bucurie — scris în 23.02.21 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Mandria Sapantei: cimitirul ,,vesel” si cea mai inalta constructie din lemn a Europei — scris în 09.12.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Ce culoare are credința? — scris în 31.10.20 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 O locatie UNICA in Romania dar si in Europa cel putin.. — scris în 15.12.20 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Cimitirul „vesel” Săpânța — scris în 31.07.20 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ