ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.10.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 30.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2020
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Ce culoare are credința?

TIPĂREȘTE URM de aici

În trecut

În urmă cu mulți, mulți ani, am fost acolo.

Copilul era în școala generală, era mic. Am oprit să alimentăm căruța cu benzină, în Sighet. Băiatul a dorit niște bomboane, soțul i-a cumpărat o cutie dar n-a citit ce conțin bomboanele alea, puștiul le-a dovedit pe toate, oricum se plictisise în mașină, era sătul de mănăstiri, biserici și muzee, pe vremuri nu exista pentru distracția copilărescă decât amărâtul Tetris, cărți de citit/colorat și jocurile „vorbite” gen Fazan, asculta Roxette la walkman (din păcate solista s-a stins), cam așa se distrau copiii în timpul călătoriei cu mașina pe vremuri, când colindam prin țară.

Am ajuns la Săpânța, nu erau pensiuni, nici cârciumi, am poposit la cimitir că doar pentru el am fost acolo. Biserica era albă, înconjurată de schele. Am citit și privit prin jur, n-am apucat să mă amuz prea mult, copilul avea probleme cu burtica. Am fugit în spatele cimitirului unde nu erau cruci, am ajutat copilul, nu-mi mai ardea de nimic, am mai aruncat rapid un ochi în stânga, unul în dreapta, ne-am cazat vis-a-vis de cimitir, în odaia oamenilor de acolo. „Deranjamentul” era de la bomboane, am aflat de pe cutia goală din mașină.

În prezent

Am fost acolo, iar, după vreo 20 ani. Adult copilul, bătrână eu. Ce diferențe sunt? Mda, în afară de bomboanele cu pricina am găsit și alte... culori bisericești.

În loc de Valea Regilor, am fost la Săpânța, așa a hotărât măria sa, virusul diavolicesc. Decât nimic, tot m-am ales cu ceva noutăți...

Satul Săpânța e mult mai animat decât în trecut. Sunt pensiuni, tarabe cu suvenire, o gogoșerie, magazinaș, cârciumioare, a mai apărut o biserică în peisaj, aia din cimitir s-a colorat, există acum o toaletă lângă biserică dar și o casă de bilete la intrare în cimitir, taxa e de 5 lei/adult, 4 lei/pensionari, copiii de la 7 la 14 ani plătesc 3 lei. Programul de vizitare este 8 – 20, zilnic.

„Veselia” locului vine de la „albastrul de Săpânța” dar și de la epitafurile de pe cruci. Tenta de umor, fie el și negru, a adus faimă cimitirului, unic în lume. Fiecare epitaf descrie fragmente din viața defunctului, există și cruci „vedete” , sunt evidențiate cu niște buline galbene, se spune că-s mai amuzante cuvintele.

Pe unele cruci decolorate de vreme se deslușeau cu greu vorbele maramureșene, propozițiile nu sunt tocmai ușor de citit, nu toată lumea are răbdare să traducă acele epitafuri, mă mai contraziceam cu domnul C. pe tema morții unora, de ex. am solicitat doamnei de la căsuța cu suvenire din interiorul cimitirului să-mi traducă un epitaf, nu înțelegeam dacă soldatul s-a sinucis sau a murit împușcat, am elucidat îmbârligătura cuvintelor de pe cruce. 


Cică: „așa e vorba noastră” , zise doamna vânzătoare care, apropos, nu credea în niciun virus nenorocit.

Așadar, ca noutăți avem trei căsuțe în cimitir: una pentru bilete de intrare, una cu suvenire, alta care găzduia toaletele (ce utile mi-ar fi fost pe vremuri).

În afară de elogiul defunctului sau de sentința morală, crucile lățite în partea de jos sunt vopsite cu un albastru intens, floricele și inimioare sunt desenate pe margini, veselia locului vine mai mult de la culori, părerea mea.

Peste 800 cruci sunt acum în cimitir, nu toate au „veselia” la capul mortului, o cruce costă 2500 – 3000 lei, bănuiesc eu că nu toți din sat își permit o asemenea cruce, din acest motiv sunt și cruci normale pe alocuri. Munca lui Ioan Stan Pătraș e continuată de ucenicul Dumitru Pop.

Stan Ioan s-a inspirat din cultul dacilor care aveau o cu totul altă percepție despre moarte, cam ca la noi în sat, unde n-ai voie să jelești, să plângi un mort după apusul soarelui. Cele două nopți de priveghi (la noi în sat) sunt petrecute alături de defunctul așezat în mijlocul camerei, de jur împrejurul cadavrului stau oamenii și spun glume, se râde în hohote, se mănâncă gogoși, se bea cafea și alcool. Cică să-i meargă bine mortului pe lumea aialaltă, ziua se jelea, noaptea se râdea.

Revenind la... crucile noastre, domnul Stan era trei într-unul, poet, pictor și sculptor, a fost încurajat de preotul greco-catolic Grigore Ritiu pentru a pune bazele acestui cimitir colorat. În zone rurale toată lumea cunoaște pe toată lumea, se știe cine bea lapte și cine bea alcool, care-și bate sau pupă nevasta, cine-i puturos și care-i pufos, astfel încât nu-i era greu lui Stan Ioan să încropească niscai versuri și să le scrijelească pe lemnul sculptat și colorat.

Picturile seamănă mai mult niște desene ale unor copii, personajele ne ilustrează preocuparea oamenilor din timpul vieții pământene. Ca o paranteză, am văzut un desen-pictură cu o tânără despuiată, de fapt avea doar chiloțeii roșii pe ea, m-am întrebat ce meseria avea fata și ce rost avea lenjeria aia desenată pe cruce, o rochiță, două vorbe și-un cuvânt cred că erau suficiente, despre morți numai de bine...

Cimitirul Vesel este un muzeu, și moartea face parte din viață, recomand vizitarea lui, e ceva inedit, nu-i nimic trist acolo, locul e doar controversat, am să explic mai jos titlul articolului fără să încerc să judec sau să înțeleg pe cineva anume.

Biserica (OMG, am ajuns rău, povestesc despre biserici, cred că virusul e vinovat)

În Săpânța sunt cam 1200 de familii ortodoxe și vreo 24 greco-catolice. Bine, am văzut și case a lui Jehova dar și alte „case” prin zonă, fiecare cu treaba lui.

Cică biserica din cimitirul vesel a fost construită de greco-catolici, ar exista documente-dovezi, astfel au putut să revendice în instanță biserica și cimitirul. După ani mulți de „bătălii” și certuri prin tribunale, au câștigat ortodocșii, marea majoritate a locuitorilor convertindu-se de la greco-catolici la ortodocși în decursul anilor.

Paranteză: „cel mai mare păcat e să treci de la o religie la alta, nu degeaba ai venit pe lume într-o anume religie” , zic unii... Închid paranteza.

Când am fost noi (că nu degeaba v-am povestit aduceri-aminte în introducere), biserica era albă, nu atât de înaltă, crucea din moț nu era ca cea de pe biserica din satul meu ortodox, clădirea era simplă și acoperită de schele.

Acum am găsit o cu totul altă biserică, extrem de înaltă, cu o altfel de cruce, clădirea e pictată în culori vii, până și tabla de pe acoperiș e pictată cu motive geometrice viu colorate, zidul din partea de jos e acoperit cu piatră și din loc în loc sunt pictați îngeri și țărani maramureșeni în diferite porturi populare. Brâul din partea superioară a bisericii ne prezintă numeroși sfinți, eu una nu-i cunosc, nu mă pricep la o așa recunoaștere sfântă și oricum sunt cam chioară.

În interior am găsit schele, foarte multe scaune (ca la catolici), picturi cu sfinți, mucenici, culoarea predominantă fiind albastrul de pe cruci. Amuzant pentru mine a fost portul popular în care erau îmbrăcați sfinții pictați, dar, mna... ce știu eu cum se îmbrăcau sfinții? Despre naos și pronaos nu cunosc să vă spun, eu nu știu ce-s alea și nici nu mă interesează. Dar vă pot spune că ușa bisericii era superbă, n-am idee dacă era și asta câștigată la procesul care a durat peste 20 ani (parcă așa am citit).

Așadar, Cimitirul Vesel și Biserica „veselă” sunt proprietatea ortodocșilor, am înțeles că cimitirul are 4000 metri pătrați și catolicii ar vrea și ei partea lor, măcar ceva din țărână dacă altceva nu se poate. Cât o fi un loc de veci acolo, am uitat să întreb, măcar știam pe cât cașcaval e bătălia, din pură curiozitate.

Greco-catolicii se pricopsiră și ei cu o biserică, la mică distanță de cea veselă, este frumușică, măricică, înăltuță, din lemn, are crucea diferită de cealaltă, așa cum e „normal” .

Bine, eu sunt imparțială, am normalitatea mea, nu prea înțeleg eu culoarea credinței deoarece cred că avem toți același Dumnezeu, diferă doar cel care trage sforile sau/și încasează mălaiul, cert e că avem toți dreptate, fiecare în felul său, e loc pentru toată lumea și pentru fiecare credincios în parte, indiferent de „culoarea religioasă” .

Alegeri inspirate și înțelepciune în alegeri vă doresc!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Un loc unic, merită vizitat o dată-n viață, nu-i trist deloc, e ceva inedit.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Fără distracție, doar curiozitate și plimbăreală printre cruci. În plus avem biserica împopoțonată, e bună de reculegere.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de krisstinna in 31.10.20 11:47:32
Validat / Publicat: 31.10.20 12:21:33

VIZUALIZĂRI: 839 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Cineva n-a avut bani de cruce veselă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45200 PMA (din 48 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

nrs † [31.10.20 13:42:05] »

ce ciudata este viata, tu si prietena ati renuntat (de buna voie si silite de covid ) sa mergeti la mormintele celebre in lume insa scrieti aproape odata despre morminte in alte tari, fiecare in functie de cat a lasat-o inima sa se departeze de casa

ai mare dreptate "toti avem acelasi Dumnezeu", dar reprezentantii sai pe pamant sunt mai multi si sunt oameni. cum la oameni toate deciziile trec prin stomac toti vor o bucata cat mai mare de cascaval, de aici batalia pentru bisericii si teritorii, eu asta am vazut si acum cand cu celebrele pelerinaje interzise, locuri unde apar multi bani negri care odata cu scaderea numarului de pelerini scad si ei

doinafil [31.10.20 14:09:57] »

Bine, eu sunt imparțială, am normalitatea mea, nu prea înțeleg eu culoarea credinței

deoarece cred că avem toți același Dumnezeu, diferă doar cel care trage

sforile sau/și încasează mălaiul, cert e că avem toți dreptate, fiecare

în felul său, e loc pentru toată lumea și pentru fiecare credincios în

parte, indiferent de „culoarea religioasă” .

Așa ar trebui, să fie loc sub soare pentru toate credințele din lume, daaaar, din păcate, în numele acestei „culori” despre care spui tu, de-a lungul secolelor s-au inițiat și purtat războaie crâncene, pentru supremația uneia/altei religii!

Chiar și azi, când lumea a evoluat și d. p. d. v. material dar - mai ales - în gândire, sub diferite forme se încearcă impunerea uneia/altei religii!

Am fost și noi la Săpânța, la „Cimitirul Vesel”, acum vreo doi ani. În biserică n-am putut intra, erau schele la intrarea ei. Nu pot să spun că mi-a plăcut sau nu. Observația mea este că: dacă vrei să obții bani de pe urma acestui loc „turistic” , ar trebui să te îngrijești să recondiționezi acele cruci, cu înscrisurile și desenele de pe ele. Unele sunt atât de greu de deslușit, că-ți vine să să nu mai recomanzi la nimeni vizitarea acestui loc!

Nu cred că m-aș mai întoarce să-l revăd, (ca tine, peste ani) dacă s-ar întâmpla să mă aflu prin zonă!

Felicitări și

krisstinnascris / TELEFON [31.10.20 14:15:41] »

@nrs:  Ai punctat bine, nu m-a lăsat inima să ies din țară. La propriu. ​​​​

​​Eu știu că nu e bine să minți și nici sa furi ​​

​​Și-atunci mă-ntreb cine minte, cine fură, care pe care inșeală, care acte sunt false și care-s autentice. ​​

​​Un caz identic s-a petrecut și in alt sat din alta zonă a țării, fix aceeași "luptători", cu același rezultat. ​​

Să fie sănătoși, fiecare-și duce crucea...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnascris / TELEFON [31.10.20 14:25:11] »

@doinafil:  Nici eu nu aveam in plan să mai merg vreodată acolo. Dar, din cauza vremurilor actuale am ajuns in zonă și-am fost să văd ceea ce e nou pe acolo.  Sunt peste 20 de ani de când vizitasem Săpânța, dacă ar fi fost doar 2 ani distanta între vizite, sigur nu mai  călcam prin cimitir.

Crucile sunt scumpe, cred ca și refacerea lor e foarte costisitoare, de-aia sunt lăsate de izbeliște.  Nu mă așteptam să fie atât de scumpe, mi se pare aiurea să dai bani mulți pe așa ceva. Dar, așa e moda in sat

Te imbratisez cu drag

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdan [31.10.20 15:18:58] »

ce ciudata este viata, tu si prietena ati renuntat (de buna voie si silite de covid ) sa mergeti la mormintele celebre in lume insa scrieti aproape odata despre morminte in alte tari, fiecare in functie de cat a lasat-o inima sa se departeze de casa 

Nrs-ule daca iti spun ca am vorbit cu Cristina acum doua zile la telefon si am barfit noi acolo ca fetele ​despre te miri ce dar nu ne-am spus nimic de cimitirele astea si uite acum am constatat ca de "Mosi"  am scris ambele despre morminte.  

Va imbratisez! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
nicole33 [31.10.20 15:40:40] »

@krisstinna:  

M-a surprins şi totodată mi-a plăcut acest articol al tău, diferit de cele cu care ne-ai obişnuit, o analiză la rece a intereselor​ care guvernează şi influenţează "obiectivul" turistic prezentat, un cimitir vestit, unic în lume.

Ca o paranteză, am văzut un desen-pictură cu o tânără despuiată, de fapt avea doar chiloțeii roșii pe ea, m-am întrebat ce meseria avea fata și ce rost avea lenjeria aia desenată pe cruce, o rochiță, două vorbe și-un cuvânt cred că erau suficiente, despre morți numai de bine... ​

M-a amuzat şi parateza de mai sus, amintindu-mi, involuntar, de bancul cu ginecolugul aflat la mormântul prietenului său cardiolog, mormânt pe care trona o mare inimă din marmură, tipul gândindu-se la cum ar arăta propriul lui mormânt după trecerea sa la cele veşnice . ​

Ce culoare are credința?

Nu ştiu ce culoare are credinţa, dar ştiu că biserica din ultima fotografie postată de tine mi se pare mult mai frumoasă decât cea din poza P02​​Este, desigur, punctul de vedere al unui nespecialist, al unei persoane care, ca şi tine, nu prea ştie cum este cu naosul, pronaosul şi alţi termeni similari , cum nu ştiam nici despre obiceiurile la priveghi, evitând până acum să particip noaptea la vreunul.

În loc de Valea Regilor, am fost la Săpânța, așa a hotărât măria sa, virusul diavolicesc.  ​

Ştiu că regreţi faptul că virusul ăsta nenorocit ţi-a dat peste cap toate planurile de vacanţă, la fel ca multora dintre noi, dar şi mormintele din Valea Regilor şi Piramidele vor rămâne tot acolo şi anii viitori. Pentru că am fost acolo în urmă cu doi ani, îţi spun că nu se compară o plimbare în aer liber prin cimitirul vesel cu sauna, la propriu, făcută în interiorul celor trei morminte vizitate, cu aerul greu de respirat, înăbuşitor.

Noi să fim sănătoşi, că vom avea timp să ne împlinim visele! ​

ANILUscris / TELEFON [31.10.20 16:44:46] »

O dată merită văzut cimitirul vesel ca să ai idee de ce a ajuns "obiectiv turistic " în zonă!!!

Ai dreptate cu biserica din cimitir, când am fost noi acum vreo 15 ani așa arăta, albă, ca în ultima poză pusă de tine!!!

Aaaa... și atunci nu se plătea intrarea, dar de...

Știu că ați făcut o plimbare prin nordul țării și cu ocazia asta ai revăzut ce schimbări mai sunt pe acolo...

Toate cele bune! ​​​​

krisstinnascris / TELEFON [31.10.20 16:51:02] »

@nicole33:  Poza cu biserica albă e luată de pe net pentru a vă arăta diferența majoră dintre ce a fost și ce este acum, acolo.  Nu am avut timp să caut poze de când am fost noi cu băiatul, nici nu știu dacă am pozat biserica, sunt zeci de ani de atunci. ​​

​​Tot citeam rw-uri despre Săpânța, priveam pozele și vedeam ca schelele erau mereu acolo, nu înțelegeam motivul. Cât a durat procesul, lucrările erau sistate.  Apoi au grăbit lucrările, au modificat totul, nu am mai recunoscut biserica. Am zis că sunt eu expirată și nu văd bine , stăteam și priveam biserica in cimitir și ziceam: "ce naiba, parca era altă biserică in cimitir"​​

​​Apoi am elucidat misterul, am văzut și biserica celorlalți, e foarte multă ură, sunt două tabere rivale.   -​​

​​Să știi ca nu mi-am făcut griji pentru vacanță, Roxana îmi spunea încă de la Eforie, in iulie, "ce facem, unde mergem in septembrie? "​​

​​Eu, calmă, i-am spus: "in Maramureș, prin țară, nu mă agit, nu îmi pasă"​​

Ea nici nu concepea sa își facă vacanța in România ​​

Poate confirma cele spuse, eu nu am fost deloc incantata să ies din țară ​​

​​-​​

Mulțumesc pentru aprecieri!

​​

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnascris / TELEFON [31.10.20 17:02:32] »

@ANILU:  Așa e, deci și tu ai văzut-o pe cea albă ​​

​​Am văzut și locuri noi, de-aia am ales satul Mara, am mai vizitat un cimitir, asta ca sa fiu in ton cu virușii​​

​​Plus că am văzut mai multe biserici, mănăstiri, doar ceea ce nu văzusem in trecut. ​​

A fost o plimbare liniștită, nu zic vacanță, am vizitat lejer câteva locuri din țara noastră.  

Trist e ca vor veni vremuri și mai complicate, la anul nici prin țară nu cred că se va plimba cineva, poate doar virușii. Iar vacanțele in afara vor fi doar amintiri, eu așa cred​​

​​Sănătate și toate cele bune vă doresc

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
adrianbogdan [31.10.20 17:04:29] »

Crisule, credinta are culoarea pe care o lasa fiecare sa o aiba.

Imi place mult gandirea ta analitica si m-ai amuzat la faza cu cele 3 noi casute de la intrarea in cimitir. Bine, eu ma gandesc strict la buda.

Nu am fost la Sapanta​ dar sa sti ca am in plan o vizita la cimitirul asta.

Cu bine! ​

nrs † [31.10.20 17:41:56] »

pai aia nu e biserica, e o pagoda. nu stiu de ce biserica trebuie sa arate opulenta, am remarcat acest lucru in mai multe locuri: catedrala uriasa din Bucuresti, am pus la un moment dat o poza a sefului bisericii din Valcea care avea o trena regala, peste tot popii nostrii trebuie sa aiba cat mai mult auriu in vestimentatie de parca sunt dintr-o nationalitate conlocuitoare toti. de ce nu poti fi un credincios adevarat daca nu epatezi?

krisstinnascris / TELEFON [31.10.20 20:55:42] »

@adrianbogdan:  Toaletele sunt binevenite, nu am intrat sa le inspectez dar in trecut mi-ar fi fost foarte utile pentru copil ​​

​​Ai ce vedea in zonă, dar îți recomand vara, nu alt anotimp. ​​

​​

krisstinnascris / TELEFON [31.10.20 20:57:08] »

@nrs:  Să îți povestesc ceva de la mine din sat, nu știu dacă e peste tot la fel. Tragi tu concluziile ​​

Pe vremuri era un preot in vârstă. Bunica nu îl suporta neam, era “cerșetor” .  

Intr-o zi a murit popa. Atunci am aflat că popii morți  nu se țin in casă, stau numai in biserica in care au “cântat” . Nu se stă la priveghi noaptea, se inchide biserica și se lasă acolo mortul, nu mănâncă nimeni gogoși și nu spune nimeni glume noaptea, e doar popa cu Dumnezeu, închiși amândoi in biserică.

Am întrebat motivul acestui obicei, mi s-a spus că preoții au multe “pe cap” , trebuie să fie iertați de Domnul.  

Cât de adevarata e povestea cu iertarea nu știu a-ți spune, dar așa-i obiceiul la noi in sat.  

De atunci s-au perindat mulți preoți pe la biserica noastră, nu sunt sate/comune bogate și de-aia cred ca nu stau mulți ani pe acolo.

Acum avem unul pe care sper din suflet sa nu îl bată careva, inclusiv soțul meu e supărat pe el. ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
nicole33 [01.11.20 09:48:28] »

@krisstinna:  

​​Plus că am văzut mai multe biserici, mănăstiri, doar ceea ce nu văzusem in trecut. ​​​

N-ai curaj să ne povesteşti despre fiecare în parte!

Intr-o zi a murit popa. Atunci am aflat că popii morți  nu se țin in casă, stau numai in biserica in care au “cântat” . Nu se stă la priveghi noaptea, se inchide biserica și se lasă acolo mortul, nu mănâncă nimeni gogoși și nu spune nimeni glume noaptea, e doar popa cu Dumnezeu, închiși amândoi in biserică. ​

Habar nu am avut de acest obicei. Este ciudat, deoarece şi ei au familii, care poate ar dori să le fie aproape în aceste ultime clipe, însă cred că este normal pentru că regulile care li se aplică acestora în relaţia cu Divinitatea sunt mai stricte decât în cazul oamenilor obişnuiţi. ​

krisstinnascris / TELEFON [01.11.20 20:09:28] »

@nicole33

Știi, e ca la post, părerea mea. Sau ca la acte de binefacere. NU te lauzi ca ții post, nu te lauzi că ajuți. Astea le faci pentru suflet, pentru că așa simți.

Și da, mi-au plăcut bisericile din lemn, mănăstirile, dar nu mă pricep să descriu așa ceva și nici timp de inspirație (copiere) nu prea am

Sunt varza la descrieri bisericești, eu mă întrebam și la Săpânța de ce au Sfinții costume populare pe ei, eu îi știam in alte straie

In fine, sunt păcătoasa și poate de-aia nu înțeleg. Da-mi place sa fiu așa, sunt naturală

 

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [02.11.20 18:47:14] »

@nicole33:  Citind ecoul tău nu m-am putut abține sa nu rad știind și eu catrenul:​​​​

“Fiindcă-ai fost stomatolog ți-au făcut drept cadru gura,

​​De-ai fi fost ginecolog, unde ți-ar fi pus figura?” ​​

Și de fiecare data când îmi aduc aminte de asta in cine știe ce context, ma gândesc ce poet e romanul ????????????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [02.11.20 18:52:04] »

@krisstinna

Biserica  (OMG, am ajuns rău, povestesc despre biserici, cred că virusul e vinovat)

???????????? lasă ca te vindeci tu, in fond, cimitirul vesel este un obiectiv, ia-l ca atare.  ​​

​​L-am văzut și eu acum vreo trei ani și era ful de turiști, și intr-adevăr și mie mi s-ar părea normal sa ii fie acordată ceva mai multă atenție, însă asta e. ​​

​​Felicitări însă pentru excursie, votat cu mare drag.

​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinnascris / TELEFON [02.11.20 20:35:13] »

@mishu:  De aceea îl și recomand, este inedit și oferă prilejul de a vedea și altceva in afara de mănăstirile și bisericile din zonă. ​​

​​Pupici!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, ANILU, doinafil, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂCimitirul Vesel din Săpânța:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10683298110962 sec
    ecranul dvs: 1 x 1