ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2022
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cimitirul Săpânța — hai să ne veselim

TIPĂREȘTE URM de aici

Aici eu mă odihnesc

AZE mă numesc

Cât am fost și n-am fost mult

Am călătorit pă unde am vrut

și când AFA apăru...

lumea mă cunoscu...

și când lumea-și aduce aminte

AZE a fost mai înainte

Excursia fulger de Maramureș am terminat-o cu veselie. Aveam nevoie după atâta tristețe întâlnită la memorialul Sighet. Păi cum să nu mă duc la cimitirul vesel dacă tot am bătut atâta drum până la Sighet.

Aveam o distanță mică de parcurs aproximativ 20 km. Drumul național DN19 trece pe lângă râul Tisa și granița cu Ukraina. Dacă în muzeu am observat numeroși turiști de Ukraina, aici pe drum am întâlnit cel puțin 3 echipaje de poliție de frontieră. Pe cine o fi căutat habar n-am pe mine nu sigur...

Cimitirul nu este chiar la drum dinspre Sighet cum intrăm în Săpânța undeva la centru se va vira stânga. Locul este marcat corspunzător. Când am dat de cea mai mare aglomerație putem spune că am ajuns... la destinație

Săpânța există din 1373 are 2900 locuitori și are de arătat cam următoarele: Cimitirul vesel, Mânăstirea Peri-Săpânța, Mlaștina Poiana Brazilor - care ar vrea să fie o rezervație naturală. În rest te mai poți minuna ca turist cam câtă lume se poate aduna într-un singur loc doar ca să vadă un cimitir să zicem unic de prin țara noastră și poate chiar prin lume.

Dacă există locuri vesele aici pe pământ să zicem că cimitirul din Săpânța este unul dintre. Cel care l-a creat Stan Ioan Pătraș s-a documentat și el înainte și a auzit că la daci când moare cineva trebuie să chefuiești. Nu de alta că și în zilele noastre se mai întâmplă (ca și idee vezi știrile din perioada pandemiei câți au chefuit la vreo înmormântare sau parastas și aici nu era problema că au chefuit ci că au fost prea mulți ca număr de persoane pe vreme de pandemie) dar așa era pe vremea dacilor moartea cuiva era percepută ca un eveniment vesel. Astfel începând din 1935 de când s-a scris primul epitaf pe acolo s-au adunat vreo 800 de inscripții de genul. Nu știu dacă le-am citit pe toate dar vreo 200 am fotografiat.

În orice caz bine a făcut ceea ce a făcut Stan Pătraș. Dacă nu era el nu veneau turiștii. Veselia a început la mine când am început să nu mai găsesc loc de parcare. Deja râdeam în hohote... Sau plângeam de veselie... În fine mi-a trecut repede găsind până la urmă un loc ceva mai sus de cimitrul vesel. Strada unde se află cimitirul este plin de locuri de cazare. Nu are rost să le enumăr acum, găsiți garantat dacă doriți să vă cazați, sînt multe. Vă garantez eu că găsiți...

Mai jos spre ieșire spre DN găsim din belșug locuri de potolit foamea. Chiar și numai cu plăcinte sau gogoși, că-s bune rău. Le-am probat și noi și bine ne-a părut. Stomacul a fost în totalitate de acord. Nici magazinele nu se lasă mai prejos. Altfel găsești de toate dar chestii tradiționale mai ales. Mulți din sat se ocupă cu așa ceva, comerț, cazare, mâncare, pe lângă alte activități agricole din asta trăiesc.

Biserica înaltă din curtea cimitirului de și frumos colorată, am fost și înauntru-nu mai este motiv de veselie. Cel puțin pentru enoriașii ortodocși și greco-catolici. Lor nu le mai vine să glumească. Ani de zile se discută despre retrocedarea bisericii construite de către greco catolici în 1886. Biserica folosită din 1948 de către credincioșii ortodocși deocamdată rămâne la ei.

Dar hai să vedem ce am găsit în curte. Majoritatea epitafurilor sînt lungi dar îți aduc zâmbetul pe buze. Da ia uite și două scurte :

Mă odihnesc pe vecie,

baba lu Moșu Ilie

până-m trăit pe lume

sau

Aci eu mă odihnesc,

Pop Grigore mă numesc,

mie mi-a plăcut tractoru,

cu sticla să-mi astâmpăr doru...

Mă amuză și acum când le citesc.

Ceva despre soacre aici :

Sub această cruce grea,

zace biata soacră-mea,

trei zile de mai trăia,

zăceam eu și cetea ea,

 

voi care treceți pe aici,

încercați să n-o treziți,

că acasă dacă vine

iară-i cu gura pe mine,

 

da așa m-oi purta

ă n-apoi n-a înturna,

stai aicea dragă soacră mea

Sau unul cu accidentu':

Ardă-te focu taxiu,

ce-ai venit de la Sibiu,

Cât e țara Românească,

n-a fost loc să oprească,

numa lângă casa noastră,

pe mine să mă lovească...

În fundul curții găsim Săpânța-Souvenir Shop. Ar fi și ceva toalete pe acolo să zicem pentru cei care au râs atât de mult la cruci că sînt nevoiți să-și facă instant nevoile fiziologice...

Ieșind din cimitirul vesel mai este o biserică de lemn înaltă este cea greco-catolică. Au încercat așa în ciudă s-o facă mai înaltă dar n-au reușit.

Dar cea mai înaltă se află dincolo de DN 19. Mânăstirea Săpânța Peri a existat din 1391 dar a fost distrusă în 1783. S-a reînființat în 1997. Biserica cu turla înaltă de 78 m s-a construit între anii 1998-2003. Ca înălțime este a treia din țară, se vede de departe, inclusiv și ucrainienii de dincolo se uită așa în ciudă la ea.

După această ultimă vizită am finalizat excursia-fulger parțială de Maramureș, am adăpat repede căluții din motorul vehiculului cu nume dacic și dus am fost înapoi la locul de cazare. Va urma în acest an altă excursie de Maramu... în altă direcție nevizitată încă cu tot tacâmul cazare, masă, etc.

Vă doresc călătorii cu multă veselie

## end review sc

[fb]
---
Trimis de AZE in 20.02.22 00:20:24
Validat / Publicat: 20.02.22 08:25:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SĂPÂNŢA [MM].

VIZUALIZĂRI: 468 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Cruci în cimitirul vesel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

liviu49
[20.02.22 08:49:21]
»

Tocmai ma pregateam sa te cert ca nu ai fost si la manastirea Sapanta Peri, dar vad ca pomenesti de ea. Poze, insa, ioc! Pacat, ca aveai ce poza. Eu stiam ca turla bisericii manastirii este cea mai inalta constructie din lemn din Europa, dar a cata e intre bisericile din Romania nu stiam.

Am fost asta vara in zona si as sfatui pe toti care merg acolo sa aiba grija cu telefoanele, ca s-ar putea sa nu cunoasca limba ucrainiana si vor crede ca au trecut frontiera. Mai ales cand folosesc GPS-ul.

Repet indemnul pe care l-am mai facut sa nu mergeti in Maramures pentru ca va fi foarte greu sa va hotarati sa va intoarceti acasa.

Numai bine si calatorii placute!

MarinaCoPHONE
[20.02.22 13:16:44]
»

@AZE: e un cimitir tare fain și îngrijit sper că ați fost și la casa meșterului. Mie mi s-a părut deosebit modul în care se făceau modelele de pe pereți, diferit de cum văzusem eu la noi în Moldova.

Daca la noi se foloseau niște role, acolo foloseau niște tipare de lemn, 1 pentru fiecare culoare folosită, pe care le suprapuneau.

Pentru noi Săpânța a reprezentat unul dintre primele concedii împreună.

Îmi amintesc și acum camera de zestre de la pensiunea unde am stat, deși anii i-au șters numele din memoria mea????.

Iar Mânăstirea Peri este cu adevărat impresionantă.

mishu
[22.02.22 19:18:59]
»

@liviu49: Intradevar turla bisericii Sapanta Peri este cea mai inalta constructie din lemn din Europa (cel putin asa am citit), si pot spune ca mi-a placut teribil de mult acolo, nu este atat de "calcata" de turisti precum alte manastiri din zona, si poate de aceea iti ofera o liniste aparte.

Am fost si la Cimitirul vesel, si daca m-ar pune cineva sa aleg un singur loc dintre cele doua unde as reveni, as alege fara nici o rezerva manastirea.

Am fost acolo in 2017 si imi aduc aminte si acum fiecare moment petrecut acolo.

mishu
[22.02.22 19:24:19]
»

Este normal ca daca tot ai ajuns in zona sa vezi tot ce se poate. Pentru noi, cei din Bucuresti, a fost un drum lung si greu (mai ales avand in vedere drumurile noastre), astfel incat si noi am vrut sa vedem tot ce s-a putut in zona.

Si asa cum spunea @Liviu49, ma bucur ca ai ajuns sa vezi si Manastirea Sapanta Peri.

Felicitari pentru articol, amuzat si inceputul , votat cu mare drag.

AZEAUTOR REVIEW
[22.02.22 21:52:57]
»

Ms. pt ecouri tuturor.

Și hai să ne veselim mai departe: "păi cum se nu me duc" și la mânăstirea Săpânța Peri dacă am fost acolo aproape. Vb. lui @Liviu49 poze ioc. Păi da, era cât pe ce să "nu me duc" deloc, eram contra cronometru, mă așteptau la ora 21.00 la o masă festivă de rusalii la sute de km ceva mai departe. Așa că am dat talpă vehiculului dacic și dus am fost, nici un radar nu "m-o prins". Deci poze de la Săpânța Peri am de la voi sau de pe net.

Călătorii faine vă doresc

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.12.22 14:59:26]
»

@all: O veste tristă a fost difuzată zilele trecute pe canalele media: meșterul popular Dumitru Pop Tincu s-a stins. Demn urmaș al celui care a inițiat epitafurile vesele din Cimitirul Vesel, Stan Ioan Pătraș, crucerul Dumitru Pop Tincu tocmai fusese numit în 2021 Tezaur Uman Viu - purtător și păstrător al patrimoniului cultural imaterial (agerpres.ro/cultura/2022/ ... de-ani--1030303).

Întrebarea care plutește acum în aer este: cine va continua această activitate care a pus localitatea Săpânța pe harta turistică a lumii? Se pare că ginerele meșterului Tincu duce mai departe meșteșugul realizării crucilor de lemn colorate și a epitafurilor hazlii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, liviu49, MarinaCo, mishu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂCimitirul Vesel din Săpânța:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0796799659729 sec
    ecranul dvs: 1 x 1