GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Stolzenburg - Cetatea Slimnicului
Intr-o dupa amiaza insorita din august trecând prin Slimnic in directia Sibiu privirea mea s-a indreptat inevitabil spre Cetatea Slimnicului. Totul a fost ceva spontan: in subconstientul meu mi-am spus, trebuie sa revizitez cetatea, in urmatorul moment: actionare brusca ambreiaj, frana, intoarcere pana in locul in care exista binecunoscuta placa maro semnaland un obiectiv turistic si panoul trilingv Cetatea Slimnicului / Stolzenburg / Slimnic Town.
Localizare si acces obiectiv: Accesul rutier dinspre Sibiu se face de pe centura Sibiu/A1/E81 la iesirea spre Medias/Sibiu, punct de reper fiind magazinul Hornbach, de aici pana la Slimnic sint 18 km pe DN14. Dinspre Sibiu dupa ce intram in localitate si trecem de Primaria Slimnic urmeaza o curba la dreapta, trecem pe un pod si de aici trebuie redusa viteza deoarece urmeaza imediat locul unde apare panoul indicator Cetate. Aici este un pod, se poate parca atat inainte cat si dupa pod, de aici si pana la obiectiv sint 5 minute pe jos. Dar se poate urca si cu masina pana sus la cetate pe aici este un drum de pamant ingust. Ar mai fi 2 strazi de acces din DN14 dar trebuie folosit GPS, o strada ar fi str, Cetatii si alta str. Dupa Cetate. Ambele duc pana sus lanfa cetate. Cea mai apropiata gara CFR este la 6 km (Mandra). Din punct de vedere geografic Slimnicul se afla in sud-vestul Podisului Transilvaniei. Raul care strabate localitatea se numeste Sarba (afluent al raului Slimnic)
Istorie obiectiv: Slimnicul exista din 1282 pe drumul Sibiu-Medias. Slimnicul apartinea de Scaunul Sibiului (unitate administrativa importanta a comunitatii sasilor din Transilvania) in acea vreme. Fiind o zona strategica s-a impus construirea unei incinte fortificate cu rol defensiv de aparare. Pentru constructie s-a ales o zona inalta din localitate care se numea colina Burgbasch. Cetatea care se vede in prezent a fost construita in sec. 14 in stil gotic, dar fiind o constructie defensiva toate zidurile sint sprijinite de contraforturi. Contraforturile (mareste rezistenta zidurilor) se observa la foarte multe constructii din Transilvania de acest gen defensiv. Materialul folosit a fost la inceput piatra (sec 13) pe urma caramida. In curtea interioara pe partea nordica exista o capela pe 3 nivele si un turn clopotnita. Pe partea nordica se vad zidurile fortificate unei biserici gotice neterminate. Accesul in aceasta perioada se facea si printr-un tunel (neaccesibil astazi) iar in interior a existat si o fantana.
Evenimente care au avut loc aici: Invazia tatara din secolul 13, invazia turcilor din secolul 15 (nereusind sa cucereasca), rascoala curutilor din secolul 18 (distrugeri partiale), epidemie de ciuma tot in secolul 18, distrugeri partiale cauzate predominant de localnici folosind materialele in alta parte, lucrari de restaurare in anii 1958. Astazi este monument istoric protejat dar ar fi binevenite niste fonduri pentru restaurare deoarece nu arata prea bine.
Programul de vizitare este intre orele 10.00-19.00. Intrarea se face pe partea sudica, poarta metalica stramba se impinge (nici nu se poate incuia) si am intrat in curtea cetatii. Se poate face o vizita de recunoastere in jurul cetatii fiind o poteca. Panorama vazuta de aici de sus merita admirata. Intrarea de fapt singura este o usa mica pe partea stanga a cetatii, pe usa orarul si taxa (simbolica de altfel 3 ron) Usa este incuiata si in timpul programului dar exista un buton de sonerie. Se pare ca îngrijitorul/paznicul/ghidul si-a amenajat o gospodarie aici in incinta cetatii (ce sa mai zic plictiseala este mare in lipsa turistilor mai ales in zi de lucru când am fost eu) Se poate vizita incinta pe interior, capela cu turnul clopotnita si se poate urca pe niste scari de lemn. Camera impacarii era un loc unde se incuiau sotii care doreau sa divorteze. Autoritatile ii tineau acolo sub lacat pana se impacau. Este interesant, parca te întorci in timp. Din turn se poate admira zona dintr-un punct si mai inalt.
Pe scurt: Este un obiectiv care nu trebuie ratat de catre cei care sint in drum pe DN14 sau care viziteaza doar Sibiul, pana la urma sint doar 18km pe un drum perfect asfaltat. Costurile si timpul petrecut sint minime. Recomand.
O excelenta filmare cu drona (oare când o sa am drona mea?) am gasit pe Youtube, rog WM sa o posteze la începutul articolului, multumesc.
https://www.youtube.com/watch?v=OiehoByloWo
Trimis de AZE in 01.09.16 20:19:32
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLIMNIC / ȘEICA [SB].
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.91895000 N, 24.15912200 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2019 La Cetatea Slimnicului - Stolzenburg — scris în 02.10.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Stolzenburg - Mandria unei cetati odata mandre, Cetatea Slimnic, Sibiu — scris în 21.08.17 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Cetatea taraneasca Slimnic - Cetatea Mandra — scris în 01.09.15 de sed din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2015 Cetatea Slimnic - mândră odinioară — scris în 06.06.16 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Cetatea Mandra - Cetatea Slimnicului! — scris în 17.02.15 de Testosu' din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2012 Cetatea Slimnic - o cetate parasita de autoritati — scris în 21.04.12 de elenahelen din TIMIşOARA - nu recomandă
- Jul.2008 Cetatea Slimnic — scris în 02.02.10 de mario 110 din IASI - RECOMANDĂ