ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

1000 – Castelul Pelișor, reședința secundară de pe cele 1000 de hectare

TIPĂREȘTE

Începutul lunii septembrie ne răsfață cu o vreme caldă și parcă ne îndeamnă să ne continuăm vacanța de vară. Profităm de soare și timp liber și pe la jumătate de săptămână facem o vizită scurtă la Sinaia. Obiectiv principal: Castelul Pelișor. Povestea reședinței de vară a regilor României începe în 1871 atunci când principele Carol I cumpără 1000 hectare de teren (numit Piatra Arsă, apoi moșia Sinaia) de la Eforia Spitalelor.

Vizită: septembrie 2023

Adresă: Aleea Peleșului nr. 2

Web: peles.ro/istorice/istoric ... telului-pelisor

Prima lună de toamnă este (încă) o perioadă aglomerată pe Valea Prahovei, numeroși vizitatori fiind prezenți în Sinaia în toate locurile frumoase și la obiectivele turistice. Am parcat autoturismul în parcarea cu plată de la Complex Furnica, am dat 15 lei/zi, bonurile erau „opționale” . De aici avem de coborât pe o stradă asfaltată circa 200 m până la complexul superb de vile de pe domeniul Peleșului.

Întrucât la început de săptămână castelele-muzeu sunt închise, la jumătatea săptămânii puzderie de turiști mișună prin curtea, grădinile și camerele celor două obiective turistice. Mulți români de toate vârstele, dar și mai mulți străini de diverse naționalități. De multă vreme nu am mai văzut coadă la casieria unui muzeu!

??? La Pelișor programul de vizitare începe în general la ora 10.00, ultima intrare fiind acceptată în jurul orei 16.00. Prețul unui bilet este de 30 lei/adult, există reduceri pentru diverse categorii de vizitatori. Se pot face fotografii gratis, fără a utiliza surse de iluminat și trepied. Studiați datele exacte aici: peles.ro/program-si-taxe.

Achiziționăm bilete (aș fi dorit să aibă un format mai mare și o imagine sugestivă – pentru colecție) și pătrundem în universul creat de regele Carol I la începutul anilor 1900 pentru principii moștenitori ai tronului României. Traseul turistic cuprinde parterul și cele două etaje, cu acces pe două scări interioare. Cele mai multe încăperi se pot privi doar din pragul ușii, doar vreo două saloane sunt accesibile în interior. Există plăcuțe explicative în limba română în dreptul fiecărei săli, pentru informații în alte limbi de circulație internațională trebuie scanat un cod QR.

Ne putem plimba după bunul plac în interiorul castelului, chiar ne întoarcem la câteva încăperi atunci când fluxul de turiști scade. Câțiva supraveghetori veghează la respectarea regulilor de vizitare. Mulți trec val-vârtej prin castelul moștenitorilor, probabil l-au vizitat pe cel „mare” și deja sunt oarecum plictisiți. De fapt, fiecare din cele două castele regale sunt frumoase în felul lor, cu asemănări și deosebiri vizibile. Pelișorul ilustrează, prin decorația interioară, iubirea de „frumos” a Mariei, viitoarea „Regină a tuturor românilor” .

La parter este găzduită expoziția Mihai I – un secol de istorie, un demers muzeistic care urmărește viața ultimului monarh al României.

??? Nu vă voi descrie pas cu pas interioarele castelului Pelișor, mergeți și vizitați – vorbim de o experiență deosebită. Nu poți uita Camera de aur unde se află inima Reginei Maria, Dormitorul de Aur și Cabinetul de lucru aparținând Reginei Maria, Holul de onoare cu al său luminator, Apartamentul Regelui Ferdinand, Sufrageria regală etc. De fapt, toate încăperile te atrag prin decorațiuni, piese de mobilier, obiecte expuse. Privim cu nesaț salonul de pictură, cel de ceai, camera de joacă a copiilor, diverse dormitoare și camere de lucru.

Vizitați castelele Peleș și Pelișor! Aceste bijuterii arhitecturale trebuie văzute măcar o dată atâta timp cât se află în circuit muzeal. Zilele trecute a demarat o licitație pentru „intervenții de urgență” la acoperișurile celor două edificii unde se observă clar semne de degradare accentuate.

Concluzii – 1000. Multe cuvinte, informații inedite, numeroase fotografii – aproape toate din România. Cam asta a fost... ???

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 19.09.23 11:26:00
Validat / Publicat: 19.09.23 12:55:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.

VIZUALIZĂRI: 1533 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Curte interioară - Pelișor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[19.09.23 14:15:55]
»

1000 de review-uri pe AFA... remarcabil! Luând în calcul o medie de 2 ore pentru un articol, rezultă că ai stat în fața calculatorului 2000 de ore, adică mai bine de 83 de zile! Felicitări!

Întotdeauna am apreciat faptul că în multe review-uri ai adus în atenția cititorilor obiective mai puțin cunoscute, din zone mai puțin călcate de piciorul turistului, recunoscând că și eu am citit în premieră despre unele din acestea.

Nici eu nu mai am mult și voi atinge numărul 1000... de ecouri!

La Peleș nu am mai ajuns de mult, ultima vizită a fost în luna august 2007, în perioada aceea Pelișorul fiind închis, dar nu mai țin minte motivul.

Gânduri bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][13 voturi]
doinafil
[19.09.23 16:08:41]
»

Uraaaaaa!!! ????????????Felicitări pentru record!

Am fost și noi la Peleș și Pelișor! Prima dată le-am văzut cu ochii unui copil - eram elevă în clasele primare - apoi pe la 31 de ani și, mai recent, anul trecut! De fiecare dată le-am perceput un pic diferit, datorită vârstei.

Vizitând atât de multe locuri după 90, cu multe castele și palate, pot să spun că și Peleșul nostru - chiar și Pelișorul - nu sunt cu nimic mai prejos decât celelalte!

Camera Reginei Maria de la Pelișor m-a impresionat în mod deosebit Frunzele de ciulin (ramurile, mai bine zis!) sunt atât de decorative! Cred că este și simbolul Scoției, dacă nu mă înșel!

Sinaia a fost și este „perla Carpaților” ! Așa era numită în copilăria mea și cred acest lucru și acum”

AZE
[19.09.23 18:51:36]
»

La mulți ani și spre încă o mie.

Felicitări pentru cele 1000 articole. La articolul cu nr. 1000 ai ales o temă frumoasă, un loc deosebit din țara noastră. Castelul Peleș și Pelișor este unul din obiectivele turistice din țara noastră la care toți turiștii ar vrea să ajungă măcar o dată în viață.

Cele 1000 articole ale tale sînt bine documentate, ilustrate corespunzător. Este multă muncă în spatele acestora. Și nu în ultimul rând articolele de o majoritate covârșitoare (peste 90 %) sînt doar despre obiective din țara noastră.

Cu această ocazie vreau să-ți mai spun că în gând te-am poreclit profesionistul AFA sau omul standard care scrie un text de o lungime aproape egală la fiecare articol și pune întotdeauna 20 de poze. Ia-o te rog ca o glumă ????

În rest numai bine și o seară fain... din Sibiu

Carmen IonPHONE
[19.09.23 20:15:21]
»

@tata123 ????: Felicitări pentru cele 1.000 de reviewuri. Absolut impresionant modul în care te-ai documentat pentru fiecare din ele și pentru faptul că promovezi cu atâta consecvență frumusețile României.

MirindaPHONE
[20.09.23 07:53:08]
»

@tata123 ????: Felicitari pentru articolul cu numarul 1000 si pentru contributia AFA. Sugestia mea este sa aduni articolele, sa adaugi pozele efectuate și sa creezi o carte sau mai multe gen Jurnal de călătorii.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.09.23 10:55:56]
»

@Safta Radu: Mulțumesc frumos! Într-adevăr e vorba de mult timp...

@doinafil: Mulțumesc pentru aprecieri. Castelul Peleș rămâne un reper din multe puncte de vedere.

@AZE: Adevărat! Pe lângă plăcerea pentru scrierile turistice trebuie să intervină și „eficiența” și „utilitatea” , lucruri pe care le-am implementat în ultimii ani în detrimentul documentărilor adânci și ilustrărilor cu fragmente drăguțe din surse credibile. Superficialul e în plin avânt, interesul pentru elemente descriptive s-a prăbușit și multe altele. Mulțumesc pentru aplecarea asupra articolelor mele și aprecieri. Călătorii frumoase!

@Carmen Ion: Apreciez cuvintele frumoase, mulțumesc! România e mereu surprinzătoare! ????

@Mirinda : Mulțumesc! Poate se va întâmpla și acest lucru...

k-lator
[20.09.23 15:34:01]
»

@tata123 ????: Felicitări pentru munca imensă și timpul sacrificat pentru documentat, scris, postat etc. Tot materialul ăsta distribuit în articole este o adevărată comoară pentru toți cei care își doresc să afle informații și impresii turistice și să viziteze obiectivele descrise. Dar cel mai important este faptul că toate lucrurile astea se găsesc într-un singur loc, ceea ce este un mare avantaj!

Toate gândurile bune, călătorii minunate și review-uri cât mai utile, dar nu în ultimul rând, vorba ta... Alegeri inspirate!

L.E. Peleșul este întotdeauna... regal, indiferent de anotimpul în care l-am vizitat!

mprofeanuPHONE
[20.09.23 19:37:39]
»

@tata123 ????: Felicitări pentru cele 1000 de articole scrise aici pe AFA! Încă pe atâtea îți doresc! Ești un profesionist atât de bine documentat, nu există colțișor din frumoasa noastră țară pe care să nu-l fi văzut! M-am inspirat de multe ori din articolele tale, uneori am mers pe urmele pașilor tăi.

Multă muncă și multă dăruire! Bravo!!

mihaelavoicu
[24.09.23 12:36:02]
»

1000!... 1001,1002... este halucinant! Extrem de intereesante și bine făcute aceste 1000 relatări turistice în care dai atâtea informații utile.

Felicitări, e puțin zis!

Momentan, nu am inspirație dar am admirație pentru munca și dragostea cu care privești și scrii despe fiecare locșor nou descoperit.

Nu-mi rămâne decât să iau trenul spre Sinaia și un buchet de flori pentru spovedanie: nu am văzut Peleșul ????

Yolanda
[04.11.23 17:38:40]
»

@tata123 ????: o doleanta catre admini: sa se dea si un premiu de excelenta pentru cele mai multe rw-uri scrise pe site, cap de lista fiind tata123 ???? cu cele 1000 rw...

Felicitari!

⭐ValentinB_88⭐
[13.11.23 12:13:34]
»

Felicitări, la cât mai multe și de acum încolo. Sunteți la egalitate cu doamna iulianic, tot 1000 are și dânsa. ????

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.11.23 20:29:54]
»

@k-lator: Mulțumesc frumos pentru gândurile bune și urări. „România Express” continuă!

@mprofeanu: Mă bucur că articolele mele v-au inspirat în călătoriile prin țară. Mulțumesc pentru aprecieri.

@mihaelavoicu: 1001... and still counting. Locurile prezentate, unele comune, altele inedite, poate că ajută călătorii să își creioneze un traseu interesant pe plaiuri românești. Reușesc sau nu să fiu pe placul cititorilor și să le expun informații utile și fotografii drăguțe? Nu mă pronunț! ????

Peleșul mă așteaptă și pe mine să revin (pentru etaje). Prețul biletelor a crescut, dar nu mai există grupuri la ore fixe și nici interdicția de a fotografia.

Mulțumesc!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.11.23 20:42:38]
»

@Yolanda: Mulțumesc pentru intențiile bune! ???? Borna celor 1000 de articole a fost atinsă prima dată de @iulianic, apoi de @tata123 ????

@⭐ValentinB_88⭐: Mulțumesc, odiseea AFA continuă! Numărul de 1000 de articole pe AmFostAcolo a fost împlinit prima dată de @iulianic, eu urmând la scurt timp să ating acest „prag” și să îl depășesc în momentul de față. ????

mihaelavoicu
[14.11.23 22:06:42]
»

@tata123 ????:

Locurile prezentate, unele comune, altele inedite, poate că ajută călătorii

Cum să nu... prin documentarea de excepție și fotografiile în prezentarea locurilor comune, le faci să fie mai puțin comune chiar și celor care au trecut pe acolo pentru că află ceva nou de la tine, un secret, o chichiță, o documentare în plus.

Cât despre cele ionedite, ce să mai spun, îți rămân tributare pentru scosul lor la lumină. Rețin, nu mai știu pe unde, ai prezentat o bisericuță cu pridvorul susținut de niște coloane scurte, groase și roșii la culoare. Era vai de mama ei, dar ai făcut-o vedetă cu AFA. Și mai câte, altele...

Așa că, bocceluța la spinare, gaz pentru alimentare și condeie-n buzunare! Și, neapărat, deși demodat, un „binoclu” , permanent la putător.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Carmen Ion, doinafil, k-lator, mihaelavoicu, Mirinda, mprofeanu, Safta Radu, tata123 🔱, Yolanda, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂCastelele Peleș şi Pelişor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08068323135376 sec
    ecranul dvs: 1 x 1