ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Minisejur la Sinaia: 3/3 Castelul Peleş din 1990 şi până în zilele noastre

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

După schimbarea regimului politic din decembrie 1989, începând cu anul 1990, castelul Peleş și Pelișorul au fost redeschise ca muzee vizitabile după ce fuseseră închise din 1975. În 1997 fostului rege Mihai i s-a redat cetăţenia română după care, s-a stabilit în ţară, locuind în palatul Elisabeta şi la Savârşin. Atât Peleşul cât şi Pelişorul au fost construiţi din banii personali ai regelui Carol care-şi vânduse o moşie în Germania.

1. Situaţia juridică

Regele Mihai, ultimul proprietar al Domeniului Peleş a iniţiat procesul de retrocedare bazat pe acte, la bază fiind sursele de finanţare ale Domeniului privat regal. Procesul a durat 5 ani.

-Ce s-a retrocedat regelui Mihai din Domeniul Peleş.

-Castelele Peleş şi Pelişor, casa de poartă şi terenul aflat pe Domeniul Regal privat au fost restituite la 20 febr. 2007 şi faptic în 2008. După ce Castelul Peleș a reintrat în proprietatea sa, regele Mihai a declarat: ˝Porțile Peleșului vor rămâne deschise românilor pentru eternitate, așa cum a fost mereu, începând cu anul 1914. Castelul Peleș este un simbol al independenței și puterii țării noastre˝

-În anul 2010, autoritățile române au vrut să cumpere Castelul Peleş de la Casa Regală pentru suma de 30 de milioane de euro, însă planurile au fost date peste cap de venirea crizei economice şi nu s-a negociat nimic.

- În memorandumul încheiat se stipulează:˝Castelul a rămas în proprietatea privată a Casei Regale, dar administrat de Ministerul Culturii care l-a lăsat în circuitul turistic. Familia Regală are dreptul la o chirie lunară de 11000 eu pentru castelele Peleş, Pelişor, o anexă (căsuţa poarta) şi terenul domeniului. ˝ Din acesti 11000 eu/ l, chiria castelului Peleş este practic zero, adică (6000 lei/l, la o suprafaţă de 3200mp revenind sub 2 lei/mp). Deasemeni familia regală are dreptul de a organiza la Peleş, câteva festivităţi în fiecare an. Statul român prin Ministerul Culturii suportă însă toate cheltuielile de întreţinere, reabilitare, cost utilităţi, salarii personal. Acordurile cu Casa Regală au expirat în 2009 în cazul castelului Pelişor şi 2010 pentru castelul Peleş dar au fost prelungite.

-Ce nu s-a retrocedat şi a rămas în continuare în proprietatea statului român:

Castelul Foişor (Casa de vânătoare); Vila Economat (locuințe personal); Uzina electrică; , fosta moară a Mănăstirii Sinaia; Complexul „Casa Ceramicii” (azi Hotel „Bastion” ); Complexul „Stăvilar” ; Vila Cavalerilor (Casa de oaspeţi); Vila Șipot (dependinţe personal); Vila Casa Veche; Vila Casa Nouă; Vilele corpului de gardă.) nu au făcut parte niciodată din Domeniul regal privat şi ca atare nu au fost retrocedate. Castelul Foişor a fost iniţial cabană de vânătoare. În el s-a născut viitorul rege Mihai în 1921. Tot din Foişor a fost chemat regele Mihai pe 30 dec. 1947 de dr. Petru Groza la Bucureşti unde i s-a pus în faţă actul de abdicare. Foişorul, un palat cu 42 de camere a fost şi este folosit pentru acţiuni de protocol, (vizitele unor personalităţi marcante invitate, spaţii pentru organizare de conferinţe, seminarii, întâlniri de afaceri) şi după 1989 aparţine preşidenţiei României. Nu a fost niciodată deschis pentru a fi vizitat de public. Pe lângă clădirile propriu-zise, nu au fost niciodată retrocedate Familiei Regale rămânând în patrimoniul naţional: 60000 de piese de mobilier, 5000 de piese de ceramică 500 de piese de metal și argint, zeci de ceasuri de mare valoare, 1.500 de piese de sticlăriei, 200 de tablouri.

2. Vizitarea etajului II al castelului Peleş a fost posibilă începând din luna aprilie a acestui an. În perioada 2013-2022 nu a putut fi vizitat din cauza degradării scărilor de acces de lemn, ale altor stricăciuni cât şi a lipsei de personal. În prezent există 15 spaţii expoziţionale (apartamente şi saloane), pe care le-am vizitat în următoarea ordine:

-apartamentele principilor, oferit oaspeţilor de rang nobiliar. Se compune din dormitor, salon şi sală de baie. Dormitorul este inspirat din decoraţia castelului Fontainebleau. Candelabrul este din cristal de Boemia.

-salon şi baie, în stil modern englezesc. Are covor persan si piese de ceramică italiană.

-apartamentul doamnei Olga Mavrogheni, principala doamnă de onoare a reginei, soţia ministrului Mavrogheni şi fiica lui C. Catargi. Compus din salon semicircular, dormitor cu mobilier comandat la Mainz

-apartamentul dnei Zoe Bengescu, decorat în stil Secession

-apartamentul regelui Mihai, cel mai spaţios dintre toate. Regele Mihai a locuit aici între 1926-1940. Are mobilă albă în stilul modernist al secolului trecut

-aprtamentul Elenei Văcărescu care a fost domnişoară de onoare a reginei Elisabeta. Decoraţiunile sunt făcute la Viena în linia anilor 1900.

-salonul din lemn de piper, construit din lemn de paltin şi piper a servit găzduirii unor ambasadori invitaţi.

-apartamentul Mariei Poenaru, soţia gen. Poenaru ministru de război. Anexele sunt despărţite prin panouri cu grilaj şi mobila este din lemn de pin concepută în stil germa.

-apartamentul cameristei reginei Elisabeta. Ana Burin a fost principal lcameristă a reginei

-salonul rococo era cameră de zi pentru oaspeţi. Are un birou de zi în stil francez pentru doamne şi porţelanuri de Meissen şi Dresda.

-salonul Empire este decorat cu piese de argint şi metal comun. Deasemeni a fost cameră de zi pentru invitaţi.

- salonul german este mobilat sobru în stil prusac.

-atelierul de lucru al reginei Elisabeta este locul în care regina picta. Pe un perete este un portret mare al regelui Carol I.

-apartamentul lui George Enescu care era invitat anual la castelul Peleş pentru serate muzicale.

-apartamentul lui Dimitrie Dinicu, membru al cuartetului muzical Carmen Sylva.

-coridoare de acces, scări interioare. Coridoarele sunt decorate cu vaze înalte de ceramică şi pe pereţi sunt tablouri de pictori consacraţi. Scările sunt în spirală, cu trepte înalte şi balustrade de lemn, decorate cu sculpturi cu capete de animale.

3. Proiecte de viitor

Cu tot entuziasmul turiştilor care vizitează castelul Peleş şi Domeniul Regal, acestea se degradează văzând cu ochii. Datorită infiltraţiilor la terasele care încojoară castelul, întreaga clădire poate cădea. (Europa Liberă 31 oct. 2021). Deasemeni pe alocuri, acoperişul deteriorat lasă apa să se înfiltreze la mansardă. Pe scurt, la Peleş şi Pelişor plouă înăuntru, cad elemente de faţadă şi se crapă pereţii, instalaţia electrică are izolaţia îmbătrânită iar hidranţii nu merg.

Prin protocolul încheiat cu Casa Regala a României, în anul 2010 și reînnoit în anul 2012, ˝Statul român, reprezentat de Ministerul Culturii, și-a asumat obligația ca pe perioada în care va administra Muzeul Național Peleș să investească în lucrări de punere în siguranță și punere în valoare a Complexului Peleș prin intermediul Institutului Național al Patrimoniului, având ca sursă de finanțare Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice˝ Deşi retrocedat în 2008, până acum statul nu a investit fonduri pentru întreţinerea lui (https://adevarul.ro/blogurile-adevarul/castelul-peles-se-prabuseste-iar-ministerul-1970088. html/3.09.2019.) În prezent există două entităţi care se ocupă de restaurarea celor 13 terase care înconjoară castelul Peleş:

-Institutul National al Patrimoniului care a declanşat procedura de restaurare a teraselor exterioare castelului, iniţiind în primăvara 2022 o ofertă de licitaţie pentru studiul de fezabilitate care nu a avut succes. Licitaţia a fost reluată. Conform informaţiei din 5 sept. 2022 întreaga lucrare de restaurare va dura 12 luni şi va fi finanţată de Ministerul Culturii. Cu trei ani în urmă suma estimată pentru reabilitare a fost de 250 mil eu. Se au în vedere 13 terase inclusiv fântâna lui Adonis, parcul din jurul caselului şi vilele Vulpărie, Şipot, Alpinariu, Casa Ceramicii total degradate şi care ar putea după refacere să atragă venituri prin punerea lor în circuitul turistic.

-Asociaţia pentru Patrimoniul Regal Peleş este formată din personalităţi civile în colaborare cu universităţi de prestigiu (arhitectură, construcţii, agronomie) şi instituţii din străinătate. Aceasta îşi propune restaurarea şi protejarea patrimoniului natural şi a celui construit in Domeniul Regal Peleş. Finanţarea se va asigura din donaţii. ezentati cu precadere de catre boieri.

4. Tarife și program de vizitare în 2022 (19.04-30.10)

Luni: închis, marțea se vizitează numai parterul, de miercuri până duminecă se poate vizita între orele 9.15-17.15 sau 10-16.30 în funcţie de turul opţional ales. Casa se închide la 17.10 dar din cauza cozilor permanente e bine să ajungeţi cu jumătate de oră înainte de ora la care vreţi să intraţi ghidat. Pauza de dezinfectare şi aerisire este zilnic între orele 12.30-13.30

-Turul de bază: singurul care se vizitează marţea şi la alegere dintre alte tururi de miercuri până duminecă. Preţul pe bilet: adulţi 40 lei, pensionari 20 lei, elevi, studenţi 10 lei

-Turul opţional I (parter şi etajul 1) se vizitează în intervalul 10-16.30 de miercuri până duminecă. Preţul pe bilet este: adulţi 80 lei, pensionari 40 lei, elevi, studenţi 20 lei

-Turul opţional II (parter, etajul 1 şi etajul 2) se vizitează de miercuri până duminecă, ultima intrare fiind la 15.45. Preţul pe bilet este: adulţi 150 lei, pensionari 75 lei, elevi, studenţi 37.5 lei

-Se poate plăti cash, cu card sau în euro

Ghidajul este posibil în cinci limbi străine.

În fiecare an castelul Peleş este închis în luna noiembrie pentru lucrări de întreţinere

După castelul Bran care reprezintă o atracţie pentru străini în special din cauza personajului Dracula din romanul lui Bram Stoker publicat în 1897, castelul Peleş a fost vizitat anual, cu excepţia perioadei de pandemie de cca 400000 de turişti.

5. Nivelul preţurilor de intrare comparativ cu al altor muzee din lume este foarte mare. La Peles turul complet 150 lei/ pers (30 eu) este dublu faţă de muzeul Louvru (17 eu), Prado (15 eu) Vatican ( (17 eu), Prado (15 eu) şi lista ar putea continua cu British Museum în care intrarea e gratuită ( informaţii 2022). Nivelul atât de ridicat al biletului de intrare la castelulPeleş se datorează cheltuielilor enorme pentru utilităţi (Pentru gazele consumate în luna decembrie 2021, castelul Peleș are de plătit 86.463 de lei, iar pentru luna ianuarie a acestui an, factura a fost de 160.637 lei, în condițiile în care pentru aceeași perioadă se plătea în anii anteriori aproximativ 20.000 de lei.) Deasemeni lucrările de întreţinere, reparaţii, personal, pază, sunt scumpe. O soluţie de reechilibrare a bugetului a fost redeschiderea în aprilie 2022 a vizitei extinse şi la etajul II Acesta fusese închis din 2013 din cauza unor degradări. Statul roman plăteşte o sumă de 11000 eu/ l ca chirie pentru domeniul retrocedat (parţial) la care se adaugă cheltuielile de întreţinere de patru ori mai mari, ridicându-se la 50000 eu/l.

6. Concluzii

-Chiar dacă biletele de intrare sunt scumpe pentru cei care vin cu mai mulţi membrii ai familiei, eu vă propun să faceţi un efort material şi să-l vizitaţi integral. Am văzut destule castele şi palate în viaţa mea şi cu mâna pe inimă spun că e unul dintre cele mai reuşite.

- La anul- dacă m-o ajuta Dzeu, - aşi vrea să-l mai vizitez de la ora 10 la 17 cât e permis, natural cu un sanviş în poşetă (idee pe care am preluat-o de la regina Elisabeta a II-a)

WEB, dacă se poate, video etajul II al castelului Peleş: https://www.youtube.com/watch?v=9bgTd2Y1P9Y

.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Despre locaţia superbă la poalele munţilor Bucegi am scris în episoadele anterioare. Aici prezint apartamentele şi saloanele etajului II, recent deschise pentru public


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Vizitarea castelului îţi dă posibilitatea să asişti la confluenţa a trei regimuri politice: monarhic, comunist şi capitalist

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 04.10.22 17:40:47
Validat / Publicat: 04.10.22 20:33:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.

VIZUALIZĂRI: 1030 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Apartamentul principilor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Carmen IonPHONE
[04.10.22 20:50:51]
»

@Michi: Am onoarea primului vot!

Un serial excelent documentat. Felicitări!

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[05.10.22 09:13:03]
»

@Michi: Mulțumim pentru această serie de articole și pentru informațiile actualizate!

Am vizitat Castelul Peleș (și Castelul Pelișor) - pentru a nu știu câta oară - în primăvara acestui an. Abia se introdusese în circuitul turistic și vizitarea etajului al doilea, cel în care se află apartamentele și saloanele principilor și ale doamnelor de onoare.

Am fost împreună cu sora mea care declarase de mai multe ori că a vizitat atât de multe palate regale din Europa, dar nu a fost în stare să viziteze Peleșul din țara sa. A fost un cadou pentru ea atât din partea mea care am suportat toate taxele de vizitare, cât și din partea fiului său care ne-a dus cu mașina.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[05.10.22 10:08:12]
»

Am vizitat de mai multe ori castelul Peleş dar în anii în care circulam foarte mult, n-am avut niciodată curajul şi timpul să scriu un review despre el. Acel timp a venit şi mulţumesc tuturor celor care au citit şi apreciat aceste trei reviewuri greoaie. Am simţit nevoia să fac o documentare la greu în special din cauza controverselor legate de apartenenţa castelului şi starea de degradare în care se află, despre care eu nu mi-am dat seama dar specialiştii o spun şi până şi Min. Culturii deschide pentru prima oară punga pentru remedieri. De ex. la afirmaţia găsită într-un text că intrarea la Peles ar fi cea mai scumpă din muzeele din Europa, am mers la surse: Luvru, Vatican, Prado, British şi am verifcat că aşa e. Mulţumesc încă odată celor care au avut răbdarea şi disponibilitatea să citească reviewurile.

⭐ValentinB_88⭐
[05.10.22 17:32:27]
»

Foarte fain povestit. Am aflat lucruri noi si interesanta. Si un binemeritat superbonus.

Nivelul preţurilor de intrare comparativ cu al altor muzee din lume este foarte mare. La Peles turul complet 150 lei/ pers (30 eu) este dublu faţă de muzeul Louvru... Prado... Vatican... Prado... şi lista ar putea continua cu British Museum în care intrarea e gratuită (informaţii 2022). Nivelul atât de ridicat al biletului de intrare la castelul Peleş se datorează cheltuielilor enorme pentru utilităţi (Pentru gazele consumate în luna decembrie 2021, ... 86.463 de lei, ianuarie... 160.637 lei, în condițiile în care pentru aceeași perioadă se plătea în anii anteriori aproximativ 20.000 de lei.) Deasemeni lucrările de întreţinere, reparaţii, personal, pază, sunt scumpe.....

Pelesul a avut mereu tarife MARI comparativ cu orice alt obiectiv. Gazele pana acum 2-3 ani nu erau scumpe, asa cum ai mentionat si tu, facturile lor fiind undeva la 10-15% din cele primite acum. Totusi biletul nu costa 10-15% din cat costa acum. Insa la noi intotdeauna se cauta justificari care de multe ori nu sunt corelate cu realitatea.

Nu neg ca nu costa multa sa intretii un asemenea spatiu, sunt sigur ca este o munca titanica cu costuri pe masura dar oricum ce reparatii fac ei acolo... clar nu fac bine sau nu fac suficient. Mi se pare penibil ca intr-un loc de o asemenea anvergura sa PLOUĂ. PE-NI-BIL! Râd străinii de noi.

Dar si la alte locatii din afara precum ai enuntat si tu, acolo unde biletul costa 12-15 euro, oare acolo nu costa intretinerea? Banuiesc ca da... si acolo mana de lucru culmea, este mai scumpa! Un muncitor necalificat la noi are 400-500 de euro pe luna, acolo de vreo 3-4 ori mai mult. Pai cum vine asta? Ah si acolo... nu cred ca ploua in interior.

Dar astia suntem, atat putem... pacat.

Votat cu drag.

MichiAUTOR REVIEW
[05.10.22 18:00:55]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Si eu mi-am pus întrebarea cum tu, stat român, care ai făcut un acord cu proprietarul să-i dai o chirie relativ mică dar să plăteşti toate lucrările de întreţinere, să încasezi banii pe bilete din 2008 în 2022 şi să nu faci nicio cheltuială pentru conservarea unei asemenea bijuterii? Nu e singurul caz de nepăsare în faţa istoriei noastre, ar trebui să ne fie ruşine dar din păcate... Ai dreptate şi la Paris şi la Londa, Madrid sau Roma e recesiune dar preţurile de intrare permit şi omului de rând să se bucure de aceste muzee.

Nasshu
[05.10.22 20:12:58]
»

@Michi:

să-i dai o chirie relativ mică

Daca sapi un pic pe www o sa vezi ca e vorba de cca 20.000 euro lunar chiria pe care, chiriasul, (Muzeul National Peles) o plateste Casei Regale pentru tot ce e acolo (Peles/Pelisor/domeniu). Mie nu mi se pare mica, cand tu ca si proprietar imi pasezi tot mie cheltuielile cu reparatiile (structura/instalatii).

De aici se adauga (si) alte cheltuieli (TOT chiriasului): salariati (cca 126/ 15.000 euro lunar), utilitati (doar nu crezi ca le plateste Casa Regala), intretinerea domeniului/castelului. Daca nu erau subventiile acordate de Ministerul Culturii (in pandemie cica) cred ca preturile de acces erau si mai mari ca cele de acum.

Sunt niste cifre, nu am garantia ca sunt cele reale/exacte dar sunt de parere ca nu iese fum fara foc, deci sunt cit de cit (aprox) reale.

Regele Mihai: „Porțile Peleșului vor rămâne deschise românilor pentru eternitate”

Mda...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Nasshu
[05.10.22 20:57:00]
»

@Michi: ps

-Se poate plăti cash, cu card sau în euro

Este vorba despre Cardul Euro 26 in baza caruia tinerii (pina la 26 ani) din Europa au diverse reduceri in strainatate si in RO.

MichiAUTOR REVIEW
[06.10.22 15:23:08]
»

@Nasshu: În primul rând îţi mulţumesc că ţi-ai făcut timp să citeşti acest episod destul de greoi din istoria zbuciumată a castelului Peleş (poate ai citit si primele două episoade?)

Mi- a plăcut stilul elegant în care ai făcut nişte observaţii, care se potrivesc parţial cu ce am scris eu. Subiectul fiind controversat, am apelat pentru fiecare afirmaţie pe care am făcut-o la 4-5 surse de documentare.

Dacă ai timp citeşte ce am postat în legătură cu acest subiect în rubrica Documentare trimisă acum la validare sub titlul ˝Precizări privind miniserialul din sept-oct. 2022 privind castelul Peles˝ - vezi impresii

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, iulianic, Michi, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂCastelele Peleș şi Pelişor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068664789199829 sec
    ecranul dvs: 1 x 1