ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.09.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Minisejur la Sinaia: 3/2 Castelul Peles în perioada comunistă (1948-1989)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Perioada comunistă reprezintă o fractură în existenţa de 165 de ani (din 1883) a castelului Peleş. După 1948 când a fost rechiziţionat de comunişti, Castelul Peleș a devenit proprietatea statului român. În 1953 a redevenit muzeu naţional aşa cum mai fusese şi în timpul regelui Carol I. În perioada ianuarie – martie 1948, castelul a fost închis iar bunurile de patrimoniu inventariate. Multe din colecţiile castelului de mobilier, pictură şi cărţi au fost transferate la Muzeul National de Artă din Bucureşti, la alte muzee din ţară şi unele au fost furate.

Din cauză că sub comunişti nu s-au alocat fonduri de întreţinere, castelul a început să se degradeze astfel că începând din 1975 şi până în 1990 nu a mai fost deschis pentru public. A fost redus personalul, acesta limitându-se la cel de pază şi câţiva angajaţi pentru întreţinere. Muzeografii castelului, cunoscând spaima conducătorilor de boli, au lansat ideea că în castel, s-a dezvoltat pe lemnărie o ciupercă otrăvitoare foarte periculoasă pentru om, aşa încât soţii Ceauşescu au renunţat să-l mai viziteze. Nicolae Ceauşescu a vizitat rar castelul Peleş dormind în el o singură noapte dar nu în Peleş ci în Foişor

Adevărul e că din cauza umidităţii şi neaerisirii camerelor, unele grinzi de lemn vechi de 70-80 de ani au fost invadate de o ciupercă. Muzeografii au instaurat un program de aerisire, astfel încât ciuperca nu s-a extins şi nu a degradat ireversibil castelul. Ulterior a fost înlocuită structura de rezistenţă din holul de onoare şi sufrageria de la parter. Castelul Pelişor şi Foişorul, (iniţial Casă de vânătoare, completat cu o aripă înainte de 1990) au devenit case de creaţie şi odihnă pentru scriitorii şi artistii plastici care-i ridicau osanale lui Ceauşescu şi regimului comunist. Pentru o perioadă relativ scurtă, într-o dependinţă a castelului între 1966 şi 1982 a funcţionat un muzeu de Ceramică în care erau expuse piese din colecţiile regale care n-au fost transferate sau furate.

-Vizite de protocol la castelul Peleş

Castelul a fost declarat zonă de interes protocolar, Ceauşescu organizand la Peleş o serie de vizite de protocol. A fost vizitat de Iosif Broz Tito, Teodor Jivkov, Gaddafi şi Erich Honecker. Cea mai importantă întâlnire a fost cu preşedintele Statelor Unite Gerald Ford în 1975. În sala maură a castelului s-a semnat acordarea pentru România a ˝clauzei naţiunii celei mai favorizate˝. Influenţat de părerea excelentă a preş. Ford despre castelul Peleş şi zona Sinaiei, Ceauşescu a scos Peleşul din circuitul public, a hotărât mutarea unei părţi importante din colecţii într-un depozit din conacul Bibescu din Posada şi a acordat fonduri pentru restaurarea castelului Peleş

Neadevăruri inoculate populaţiei timp de 50 de ani şi mai mult.

a. Exilul regelui Mihai. Legenda lansată că regele Mihai a plecat cu vagoane de bunuri de patrimoniu s-a demonstrat de istorici că e falsă. Toate generaţiile postbelice au fost inoculate cu acest neadevăr care a continuat în parte în mass media în anii 1990-1992 (TVR, Adevărul, Azi, Dimineaţa, Ev. Zilei şi de factori de opinie ca CTP, Darie Novăceanu, Corneliu Vadim Tudor, Sergiu Andon, ministrul Mihai Chiţac). Şi astăzi o parte din populaţie a rămas cu această impresie de nezdruncinat.

Pentru restabilirea adevărului istoric citez: ˝Pe 3 ianuarie 1948, după lovitura de stat comunistă de la 30 decembrie 1947 care a determinat abdicarea forțată prin şantaj, Regele Mihai, a fost silit de noile autorități să părăsească România. Plecarea s-a făcut din Gara Regală de la Sinaia, în Trenul Regal, după detaliate și umilitoare controale de valori ce s-au făcut asupra bagajelor, asupra membrilor Familiei Regale și asupra personalului (singurele bunuri de valoare permise au fost patru automobile, proprietate personală a Regelui, care au fost încărcate pe un vagon separat). Pe peron, Familia Regală și însoțitorii ei au mers la tren printre două șiruri de militari ce fuseseră instruiți să stea cu spatele la Rege, pentru a evita contactul vizual. La plecare, ușile și ferestrele Trenului Regal au fost închise (cu obloane, fără vizibilitate), sub stricta pază militară a autorităților comuniste. În tren, chiar și pâinea și fructele ce se găseau pe masa din vagonul destinat Reginei Elena au fost tăiate în bucăți, pentru a nu ascunde eventuale bijuterii sau alte obiecte personale de valoare (ro.wikipedia.org/wiki/Abd ... cu_Trenul_Regal).

Regele a ales să se stabilească în Elveţia după câtiva ani petrecuţi în Marea Britanie în căutarea unui mod de a-şi câştiga existenţa. Acomodarea în exil a fost grea din cauza lipsei banilor şi a schimbării statutului social. A locuit în şapte case cu chirie, ajutat de mama sa regina Elena. Întretimp s-au născut cele cinci fete a căror educaţie cerea bani. Regele a lucrat ca pilot comercial la o compamie de aeronave, broker, apoi împreună cu regina Ana au înfiinţat o fermă de păsări vânzând ouă şi găini pe piaţa locală. Se ajunsese la un număr de 800 găini şi pui. În 1953 televiziunea britanică a făcut un reportaj despre regele fermier. În 1956 a înfiinţat un atelier de reparaţii auto (pasiunea lui de o viaţă) care a funcţionat până în 1976 într-o magazie din vila de la Vercoix, ultima locaţie a atelierului fiind la reşedinţa sa din Aubonne. Aceasta este o comună din Elveţia unde regele a decedat în 2017, la vârsta de 96 de ani. Atelierul auto atât de drag lui, a fost adus la Săvârşin. În Elveţia a trăit 44 din cei 50 de ani de exil impus. În mai 1948 prin decret, autorităţile comuniste i-au retras cetăţenia română atât regelui cât şi întregii familii regale, confiscându-le întreaga avere. În toată perioada de exil a fost supravegheat de informatori ai Securităţii şi de legionari stabiliţi în străinătate. Din dosarele CNSAS a reiesit că în apropierea imediată a regelui erau 14 informatori.

Notă: Am scris toată această istorie dramatică ˝fără ură şi fără părtinire˝ având la bază surse credibile şi studii ale unor istorici care nu pot fi bănuiţi de partizanat. Cei ce vor citi pot să-si facă o părere personală, consultând şi alte surse. Materialul documentar are la bază interwieurile luate de Stelian Tănase, V. Arachelian, revista Historia, personalităţi ca Ioan Aurel Pop, Răzvan Teodorescu, Neagu Juvara, etc.

b. Un alt neadevăr a fost că Domeniul Regal Peleş ar fi făcut parte din Domeniul Coroanei care era proprietate a statului roman. Adevărul e că atât Peleşul cât şi Pelişorul au fost construiţi din banii personali ai regelui Carol care-şi vânduse o moşie în Germania (dovedit cu acte la procesul de retrocedare). După decesul acestuia a fost moştenit de regele Ferdinand, ultimul proprietar fiind regele Mihai. Castelul Foişor (fostă cabană de vânătoare) nu a aparţinut niciodată familiei regale, el făcând parte din Domeniul Coroanei, respectiv al satului român şi fiind utilizat totdeauna pentru vizite de protocol.

Eu nu cred că monarhia mai are viitor în România. Sunt convinsă însă că dacă regele Mihai nu ar fi fost alungat din ţară de oamenii lui Iliescu în 1990 iar populaţia nu ar fi avut creerii spălaţi timp de peste 50 de ani - cum regele a mai trăit încă 27 de ani - altul ar fi fost astăzi locul nostru în lume.

Fotografii postate

În primul episod al acestui ministerial am postat 60 de fotografii din exteriorul castelului, din curtea interioară, din Holul de Onoare, Sălile armelor, Cabinetul regelui Carol I, Sufrageria, Biblioteca, Salonul de muzică, Salonul de primire, Sala maură şi Salonul turcesc, scriind pe fiecare poză din ce încăpere face parte. În acest episod care se referă la perioada 1948-1989 am continuat postarea pozelor din alte săli, construite şi decorate până în 1914 când s-a finalizat Castelul Peleş. Acestea sunt:Sala de concerte, Sala florentină, Sala franceză, Apartamentul regal, Apartamentul imperial, salon mic dejun, sala toalete şi baia regală, sala de gardă, vitralii, coridoare, scări sculptate, colecţii de vase şi tablouri. În intervalul 1948-1989 nu s-a construit nimic în plus.

În ultimul episod, al treilea, voi posta fotografii de la etajul al II-lea, recent deschis spre vizitare, în care sunt 15 saloane şi apartamente.

WEB, dacă se poate înserează videoul făcut de A. CIOROIANU: https://www.youtube.com/watch?v=9nteUGYalzU

-va continua-


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Asezat la poalele munţilor Bucegi, castelul Peleş este unul din cele mai frumoase din Europa.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Nu poate fi vorba de distracţie ci de o lecţie de cultură şi de adevăr istoric. Ar trebui vizitat măcar odată în viaţă de fiecare român

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 30.09.22 09:09:28
Validat / Publicat: 30.09.22 11:25:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.

VIZUALIZĂRI: 500 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Salonul francez
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.09.22 11:25:25]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiAUTOR REVIEW
[30.09.22 11:33:48]
»

@webmasterX: Mulţumesc, nu prea mă aşteptam că am pus-o cam târziu. Chiar că îţi mulţumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂCastelele Peleș şi Pelişor:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049962997436523 sec
    ecranul dvs: 1 x 1