ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.12.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Biserica Ursulinelor

TIPĂREȘTE URM de aici

Biserica şi mănăstirea ursulinelor, situată în Sibiu pe fosta strada a Sării, în prezent strada Gheorghe Magheru, a fost lăcaşul de cult al unei mănăstiri a călugărilor dominicani, care în anul 1474, au construit biserica şi apoi mânăstirea in interiorul zidului de aparare al cetatii.

In urma reformei din anul 1543, populaţia săsească a fost convertita la luteranism, iar mănăstirea a fost desfiinţată, biserica intrand în posesia noului cult. În perioada Im periului Habsburgic biserica, cunoscută si sub numele de Biserica mănăstirii (în germană Klosterkirche) a revenit cultului romano-catolic si a fost încredinţată maicilor ursuline, pentru a construi langa aceasta un pension de fete.

La 12 iulie 1733 au venit de la Bratislava opt călugăriţe ursuline, fiind primite cu bucurie si in mod festiv.

Cladirea noua, care s-a construit in anul 1734 va fi extinsa in anul 1769 dupa ce imparateasa Maria Tereza a donat o anumita suma de bani calugaritelor de acolo. Acum, aici va aparea o noua institutie si anume şcoala catolică. Lucrările acesteia vor fi terminate în 1772.

Imparatul Iosef al II lea hotaraste la un moment dat ca primul ordin ce aparuse in Sibiu odata cu administratia Habsburgica, cel iezuit, sa fie desfiintat, moment in care activitatile pe care acestia le desfasurau vor fi preluate de celelalte ordine calugaresti, unul dintre acestea, rolul educational, revenind ursulinelor care, in anul 1789 vor inaugura scoala elementara catolica, o continuare a gimnaziului catolic iezuit care funcţiona din anul 1774. Şcoala ursulinelor (Ursuliner-Nonnen, Kloster und Schule) va fi una dintre şcolile de elită a oraşului, aici învăţând copii ai familiilor bogate, care vroiau sa-si educe copiii într-un mediu german după un tipic iezuit. Clădirea a adăpostit renumita şcoală de fete până în anul 1949, când a fost desfiinţată.

În perioada comunistă şi până în 2010 a funcţionat aici Colegiul Pedagogic Andrei Şaguna.

Despre Sfânta Ursula legenda spune că aceasta a fost fiica unui rege creştin şi se consacrase, în mod tainic, lui Dumnezeu. Când a fost cerută în căsătorie de un prinţ păgân, fata a cerut trei ani de gândire, timp în care a plecat într-un pelerinaj însoţită de 1.000 de tinere, iar fiecare dintre cele zece slujnice ale sale, de alte câte 1.000 de tinere. La întoarcerea din pelerinaj, la Koln, tinerele au căzut pradă furiei barbarilor, fiind ucise, cu excepţia Ursulei, pe care regele hunilor, fermecat de frumuseţea ei, şi-a dorit-o de soţie. Fata a refuzat şi a pierit la rândul ei, iar pe locul unde au fost ucise fecioarele s-a ridicat în cinstea lor o biserică.   Cultul Sfintei Ursula s-a răspândit datorită alegerii fetei de rege drept patroană a unui institut fondat în prima jumătate a secolului XVI de către Sfânta Angela de Merici. Institutul a fost deschis pentru a le forma pe tinerele din zonele sărace, aşa-numitele ”călugăriţe ursuline”. Povestea ursulinelor, la Sibiu Călugăriţele ursuline au reprezentat al doilea ordin catolic care s-a integrat în Sibiu în perioada habsburgică. Opt călugăriţe au construit aici o mânăstire şi o şcoală catolică. ”În 1725, la intervenţia comandamentului militar al Transilvaniei, Magistratul va oferi o biserică din cetate către îngrijire călugăriţelor ursuline. Este vorba despre fosta biserică a ordinului Dominican, care a fost alungat din cetate în secolul al XVI-lea odată cu implementarea Reformei. Această biserică era folosită de comunitate la sfârşitul secolului al XVII-lea.

Toate aceste amanunte culese de mine pentru a reda istoria Bisericii Ursulinelor provin de pe saitul Wikipedia.

Noi am vizitat-o la sfarsitul lunii noiembrie cu ocazia vizitei facute la Targul de Craciun din Sibiu. Este foarte aproape de Piata Mare, nu mai mult de cinci minute de mers pe jos lejer. Vizita am facut-o duminica dimineata insa nu am putut intra decat in prima sa parte, restul fiind inchis cu un grilaj. Acesta insa nu a fost un impediment in a o admira si a face poze. Din pacate, la biserica Franciscana, situata foarte aproape, usa nu era deschisa...

Calatorii frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulian68 in 12.12.18 06:54:17
Validat / Publicat: 12.12.18 07:35:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 504 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Sfanta Ursula, veghiind dupa zidul frontal al bisericii.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

Michi
[12.12.18 11:38:57]
»

Nu cunoşteam istoria Ursulinelor dar până în 1948 existau două şcoli de maici pe care se bătea lumea să-şi înscrie acolo copiii. Acestea erau Ursulinele cu secţie şi în Bucureşti şi Pitar Moş. Aveau şi liceu şi ca limbă străină se învăţa germana.Eu am făcut cursul primar la Pitar Moş care, după ce au plecat călugăriţele s-a transformat în scoală medie sanitară.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulian68AUTOR REVIEW
[12.12.18 12:24:27]
»

@Michi: Mama Michi, chiar nu stiam! Eu doar visez si incerc sa-mi inchipui acele vremuri! ???? Iti multumesc pentru ecou si pentru vizita, sarut mana!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
carmen_22_09, iulian68, Michi
Alte impresii din această RUBRICĂ[Alte] Biserici sibiene:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062126874923706 sec
    ecranul dvs: 1 x 1