ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.10.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
TIMP CITIRE: 6 MIN

Drumetie AFA Eco Pro Natura in Muntii Bucegi

TIPĂREȘTE URM de aici

Ziua a doua actiunii “Si noua ne pasa” prezentata aici vezi impresii a functionat pe principiul imbinarii placutului cu utilul. Ne-am propus o drumetie pe Platoul Bucegilor, dar am luat si un banner de la actiunea din ziua anterioara cu noi, ca sa protestam pasnic pe unde e de protestat. Unde? Acolo unde Natura este ranita!

Preambul sau antrenament

Putin mai sus de Cabana Dichiu (1.596 m alt.) baza noastra de cazare pentru o noapte si locul unde ursul nu ne-a vizitat sau a nu a stiut sa deschida portbagajul masinii cu mancare este Varful Dichiu 1.713 m altitudine. Pe o proeminenta (inainte de varf pa stanga) este o cruce mare luminata noaptea. Am urcat pana la ea, pe jos, pret de circa 10 minute, sa ne facem antrenamentul lejer de dimineata. Am admirat Muntele Vanturis, pe care il colindasem ca huhurezii, am pozat, ne-am aruncat privirea in vale pana la Sinaia, am stat in picioare chit ca langa cruce erau 2 banci si … am coborit inapoi la cabana.

Traseul

De la Cabana Dichiu ne-am miscat cu masina pe Transbucegi pana la Muntele Nucet cativa km. Am luat in spate rucsacelul cu provizii de apa si …. gata de a purcede la traseul:

Muntele Nucet (1.770 m) – Saua Laptici (1.850 m) – Valea Izvorul Dorului (ca. 1.700 m) – Muntele Nucet

Dificultate: usor

Durata: 2 ore, mers de voie

In alcatuirea traseului am luat in considerare revenirea dupa ziua anterioara in Saua Laptici, elementul comun pentru cele 2 zile petrecute pe Platoul Bucegilor. Alt criteriu important a fost vremea superba de toamna, nesperat de calda (ca. 15 grade Celsius) pentru sfarsit de octombrie la altitudinea de peste 1700 metri. Nicio amenintare de ploaie, nicio amenintare de ceata.

Traseul reprezinta pe harta in mic triunghi. Au raspuns prezent cei ce ultima noapte au fost vizitati de fantoma cu catalige, asta e alta poveste insa. Pe numele si nick-numele lor @mihaelavulpe, @Mika, eu si tata, care la etatea de 75 ani, a facut sute de genuflexiuni cu o zi in urma si mii de pasi in aceasta drumetie ca sa isi intretina conditia fizica pentru alte trasee mai serioase.

10:25 start. Pana la Laptici @mihaelavulpe ne-a intitulat “turtles”, din nu stiu ce film de desene animate cu 4 testoase, pe care eu nu il stiu. Am parcurs vreo 2 km pe marginea soselei alpine, la pas, de voie.

10:55. In Saua Laptici, la a doua excvatie, daca o numim prima pe cea unde protestam in grup mai mare deunazi, am desfasurat banner-ul cu mesajul “NU raniti Parcurile Naturale”. Am studiat putin terenul si am vazut ca drumurile imaginare incepute din cele 2 excavatii nu pot comunica decat daca se rade de pe fata pamantului un mic mototoi (varfulet proeminent) sau daca se trece printr-o zona acum usor mlastinoasa.

Platoul Bucegilor – este preponderant o pasune alpina intinsa. Iarba si verde. Iarna – alb valurit de micile diferente de nivel si vaiuge. Primavara – full de branduse care scit capsorul firav, clopotei, gentiene si multe alte flori. Platoul pare drept si lin, dar in realitatea este usor ascendent de la sud catre nord. Zona de sosea, din p[roximitatea acesteia si a telecabinei este vizitata de sute de turisti in zilele placute. In Masivul Bucegilor sunt insa si trasee in care vizitatorii se filtreaza si intalnesti preponderent pe cei cu km in picioare si kg in rucsaci. Exista si zone foarte salbatice in caldarile glaciare nordice sau pe brane nemarcate unde ajung cei cu experienta montana mai mare (sau asa ar trebui). Bucegii sunt superbi, dar pacat ca sunt asa de populati. Sau scuze, rectific, pacat sunt asa de accesibili acelor romani care…... isi bat joc de Mama Natura.

Whatever – ma gandesc cu groaza cum va arata platoul Bucegilor peste 5 ani sau 10 ani. Ba chiar si la anul in toamna! Dar noi sa ne facem treaba si sa speram ca micul bolovan urnit (si) de noi se va rostogoli si se va transforma intr-un trovant cum frumos scria @mihaelavoicu.

A propos chiar sunt trovanti in jud Dambovita pe raul Bizdidel vezi impresii).

Etapa a doua a traseului nostru, a doua latura a triunghiului, ar fi putut urma marcajul banda rosie care traverseaza soseaua alpina in Saua Laptici. Testoasele de noi am preferat sa mergem pe “nemarcat”, asa pe direct, prin pasunea alpina si sa scurtam putin drumul. A fost o decizie inspirata. Pasii nostri au trecut pe sau printre galme / un fel de musuroaie inierbate si moi, (exercitiu pentru glezne) pe poteci ciobanesti. Am trecut si o vaiuga secundara de parau cu o apa asa de limpede, cum numai la munte poti vedea.

Eram pe iarba in mijlocul Platoului Bucegilor si admiram varfurile de pe extremitatea estica a masivului muntos: Varful cu Dor, Furnica, Piatra Arsa, Jepii Mari, Jepii Mici, Caraiman, Costila – si ce rapa ascund in spatele lor (!). Continuam pe orizontul nordic unde se remarca Obarsia in spatele caruia era Bucsoiul, Bucura si Omu (dar care nu erau vizibili). Pe latura vestica am trecut in revista Doamnele, Coltii Tapului, inconfundabila Saua Strunga, iar spre sud Nucetul si in apropierea noastra Valea Izvorul Dorului. In curand a intrat in perimetrul nostru vizual si poteca marcata, bine marcata, banda rosie, care serpuia pe malul raului insotita de stalpi indicatori metalici montati foarte des, lucru bun pentru vreme fara perspectiva larga (ceata, viscol).

11:40. Jos in Valea Izvoul Dorului eram practic la baza partiilor de schi care coboara de la Varful cu Dor si Furnica si a instalatiilor de teleschi aferente, in apropierea cabanei Valea Dorului, acum inchisa. Suntem aproximativ la cota 1.700 si la intersectia de drumuri Valea Dorului – Bolboci (cruce galbena), Varful cu Dor – Valea Dorului – Laptici – Padina (banda rosie) si la capatul superior al spectaculosului traseu punct rosu pe Valea Dorului cu continuare spre Coltii lui Barbes sau si mai in jos catre salbaticile caderi de apa ale Vanturisului, mai putin cunoscute publicului larg.

In aceasta imporanta intersectie de drumuri am gasit un mega depozit de lemne si piatra parasite in natura, pe pajistea alpina. Am mai vazut stationata si o masina care tocmai a coborit pe un drum interzis circulatiei auto. L-am abordat pe sofer spunandu-i ca aici nu trebuia sa ajunga pe roti si ori juca bine teatru ori era limitat mintal (ceea ce nu cred) pentru ca spunea cu convingere si nonsalanta ca a venit pe un drum public si ca semnul de interzis se refera sa nu circule pe iarba, nu pe drumul pietruit! Pe cat de serios, pe atat de tragic!

Asa ca in cateva minute am derulat din nou banner-ul ”Nu raniti Parcurile Naturale” si am mai facut niste poze cu el desfasurat.

Valea Dorului era seaca, doar pe alocuri ramasese apa baltita si … inghetata! Incredibil, dar adevarat. Gheata la 20 grade! Pun poza.

Desi am avut initial in intentie sa coborim pe Valea Dorului catre Lacurile Vanturis pe punct rosu, dupa cateva minute am facut cale intoarsa, caci in lipsa apei de pe vale, probabil ca in locul oglinzilor de apa ale celor 2 lacuri am fi gasit fundul uscat al laculetelor.

De la punctul de intersectie ne-am incadrat pe cea de-a treia latura a triunghiului nostru, marcaj cruce galbena catre Muntele Nucet. Traseul urmeaza drumul forestier pe care venise masina de care am amintit si urca lin pana la soseaua asfaltata.

12:20 cap de linie, inchis triunghiul.

Ne-am bucurat toata ziua de vreme senina si calda, de un cer albastru impecabil si de o plimbare de voie (puteti sa ii spuneti si mars de protest tinand cont ca am pozat cu mesajele noastre eco).

La sosea ne-am urcat in masina parcata regulamentar, pe care am intors-o regulamentar, adica unde era permis si am pornit la vale, via DJ713A de la Cabana Dichiu, via intersectie Zanoaga catre Sanatoriul Moroieni, prin padure. Am facut foarte multe popasuri, caci am strans conuri de brad, am admirat culorile toamnei, dansul frunzelor, ne-am si jucat cu ele sau am admirat peisajele unde privelistea se deschidea larg din nou catre Cariera Lespezi si Muntii Leaota. Drumul DJ713A este dupa interesctia Zanoaga neasfaltat, dar bine nivelat.

O zi superba pe Platoul Bucegi! Sau in general in Bucegi! Care a venit dupa alta zi superba in Bucegi plina cu actiuni Pro Natura.

Numai de bine! O toamna bogata tuturor!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 24.10.19 16:03:28
Validat / Publicat: 24.10.19 16:51:01

VIZUALIZĂRI: 746 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Am protestat din nou in Saua Laptici
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29262 PMA (din 45 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[24.10.19 17:57:55]
»

Felicitări din toată inima pentru nobila voastră acțiune! Felicitări fetelor pentru participare!

E posibil ca mașina de București care a intrat ca-n brânză în Parcul Rezervație, să fi venit exact pentru voi. Știi, o informație bună se ia direct de la sursă!

Numai bine pentru Bucegi și să fie într-un ceas bun!

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.10.19 18:02:13]
»

@mihaelavoicu:

Sa fie! Multumim, vom continua!

AZE
[24.10.19 21:30:19]
»

@Dan&Ema: Felicitări pentru participare.

Problema cu Bucegiul este și accesul prea ușor (am povestit și eu despre excursia noastră de anul trecut), variantele prea multe (telecabină+autoturism) prin care ajung și cei care nu respectă întocmai muntele.

Una din regulile este ca să nu lași deșeuri după tine, este logic nu există nimeni care să adune după tine, nu există serviciu de salubrizare (nici în orașe n-ar trebui să se arunce nimic)

În munții Făgăraș situația este puțin alta cel puțin pe creastă acolo nu mai ajunge oricine iar cei care ajung au învățat deja anumite reguli ale muntelui. Situația diferă puțin în preajma refugiilor acolo chiar am observat deșeuri. Iar în trecut (dar asta a fost prin anii 2000) am descoperit adevărate gropi pline cu butelii de gaz golite (din acelea mici de camping) Acuma pe bune, cine dracu va căra deșeurile de lângă refugii? Este atât de greu pentru fiecare să care o butelie goală de câteva grame???

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][5 voturi]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[24.10.19 22:57:52]
»

@AZE:

Ai punctat exact cauzele pentru care Bucegiul e mai poluat decat Fagarasul. De fapt peste tot pe unde accesul pe alte cai decat pe propriile picioare e facil creste gradul de mizerie lasata de locuitorii acestor pamanturi.

Din cauza gradului redus de respect fata de natura al multor romani, eu as interzice accesul auto pe munte.

In povestea cu taxele (chiar daca in unele locuri functioneaza) nu cred cat timp nu exista rangerii si nu se iau masuri.

Pe platou erau pe Transbucegi vreo 200 de masini sambata, hai sa spunem vreo 600 de turisti veniti pe roti. Daca ar fi platit taxa afisata s-ar fi strans 6000 lei. Nu aveau insa unde. Daca s-ar folosi aceste sume de bani deloc neglijabile in scop corect ar fi o treaba, dar...

Iti urez numai de bine si drumetii faine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / zSTRATOSFERA
[24.10.19 23:16:43]
»

@Dan&Ema:

doar pe alocuri ramasese apa baltita si … inghetata! Incredibil, dar adevarat. Gheata la 20 grade!

Anul ăsta am dat de zăpadă pe platou chiar și în iulie. Iar acum, am găsit un petic de zăpadă chiar pe Coștila, plus o mulțime de limbi de zăpadă și gheață pe porțiunea de pe fața nordică a muntelui Obârșia, de-a lungul potecii de vară pe la Cerdacul Obârşiei spre Vf. Omu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
Admin
[25.10.19 12:08:39]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "MiniÎntâlnirea AFA [Șî nouă ne pasă] 19 oct. 2019 Platoul Bucegi, ÎNTÂLNIRILE AFA" (deja existentă pe sait) - rubrică dintr-o secțiune OFFTOPIC sau DE INTERES TURISTIC RESTRÂNS!

[Rubrica inițială: Redescoperă Masivul Bucegi]

--

Sunt de părere că e mai potrivit aici, ca o continuare a primei zile a acestei miniÎntâlniri -- chiar dacă e (de fapt va fi de acum încolo) doar cu voturi simbolice -- nu cred că Dan se va supăra...

Dan&EmaAUTOR REVIEW
[25.10.19 13:06:56]
»

@Admin: e ok

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Dan&Ema, mihaelavoicu
Alte articole din această RUBRICĂMiniÎntâlnirea AFA [Șî nouă ne pasă] 19 oct. 2019 Platoul Bucegi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.04309606552124 sec
    ecranul dvs: 1 x 1