ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.11.2018
DE AZE
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 02.07.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2018
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Bungard — sau în grădina cu pomi

TIPĂREȘTE URM de aici

La începutul anului povesteam aici pe AFA despre comuna cu trei sate - vezi impresii. Al treilea sat pomenit în articol se numește Bungard, vizitat de mine acum în noiembrie într- zi superbă de toamnă târzie. Pentru turistul de Sibiu este recomandată vizita contra costului maxim o oră din timpul liber și 8 km.

Cum se ajunge în satul Bungard?

Acces dinspre E81 sau A 1:

Dinspre București se va vira la dreapta de pe DN1/E81 spre comuna Șelimbăr, se va înainta pe strada Mihai Viteazu, după biserica ortodoxă din comună se va vira la dreapta pe strada 1 Decembrie iar după câteva sute de metri la stânga pe drumul comunal DC 56 care ne va conduce la destinație. Se va traversa o trecere peste cale ferată podul de peste A1 și podul peste Râul Cibin.

Dinspre Alba Iulia de pe centură sau A1 se va folosi a cincea (ultima ieșire) după care se va folosi în direcția Sibiu DN1 până în dreptul comunei Șelimbăr, de acolo se va circula la fel.

Dinspre Sibiu:

Pe DN1 se va folosi a treia ieșire din sensul giratoriu din dreptul centrului comercial (Mall) și se va continua drumul în comuna Șelimbăr pe strada Mihai Viteazu. De acolo în centrul comunei se va vira la stânga pe str 1 Decembrie.

Despre satul Bungard

Din punct de vedere geografic:

Satul care aparține comunei Șelimbăr se află la 8 km de Sibiu, la o altitudine deasupra mării de 410 m și conform recensământul din 2011 a avut atunci 568 locuitori aproape toți români și ortodocși. Denumirea satului înseamnă grădină cu pomi listez în următoarele denumirile pe care le a avut: Pangarten și Pangorten (1429), Bongarten (1468), Bomgarten (1488), Bongarth (1494), Bangarten (1495), Bungard (1733), Bongard (1805) și Baumgarten (1854).

Râul care curge lângă sat se numește Cibinul are 82 km și izvorăște din munții Cindrel.

Istoria Bungardului:

În apropierea râului Cibin s-au descoperit urmele unui fost cimitir roman. Nu este un fenomen neobișnuit existând pe vremea respectivă și un castru roman. Prima atestare documentară a satului datează din 1429, din alte surse chiar în 1370 întemeiat de sași colonizați în Transilvania. În 1485 au venit turcii, au distrus satul și au furat tot ce au putut. După invazia otomanilor satul s-a pustiit. În 1518 a avut loc o nouă colonizare a sașilor. Pe la sfârșitul anilor 1500 au ajuns și bulgari de rit lutheran pe aici și... s-au apucat de grădinărit. După această perioadă discutăm despre populația majoritară a românilor și încercarea lor de a construi o biserică. Prima capelă ortodoxă s-a construit în 1613 și a fost din lemn. În 1628 românii au reșit să-și construiască prima biserică zidită ortodoxă. Este vorba de cea pe care o voi descrie în următoarele.

În prezent satul se prezintă a fi unul gospodar, eu am găsit toate străzile ulițele asfaltate, trotuare există peste tot, are școală, grădiniță, casele sînt renovate iar unele sînt chiar vile, liniște este, peisaj este, eu zic că este plăcut să locuiești aici. Locul este atractiv atât pentru viitorii locuitori cât și pentru diferiți investitori din punct de vedere imobiliar. Industrie aici? Mai bine nu, la 6-8 km găsești locuri de muncă cât cuprinde.

Ce putem vizita aici?

În afară de sat care pentru mulți reprezintă deja un obiectiv turistic putem discuta de unul singur: Biserica monument istoric Adormirea Maicii Domnului. După construirea primului lăcaș de cult în 1613 în formă de capelă de lemn și prima biserică zidită în 1628 românii ortodocși au construit o biserică grecească în 1690. Conform documente din această biserică a rămas doar turnul iar nava lăcașului de cult pe care o vedem în prezent a fost construită în 1824. Dacă te uiți în prezent nu îți vine să crezi diferența de 200 de ani între părțile imobilului. Unul din ctitorii bisericii este un membru a familiei Cantacuzino, mai exact fiica domnitorului Țării Românești Șerban Cantacuzino.

Pictura din interiorul bisericii a fost realizată de către pictorul Modran Petru în 1927.

Adresa actuală a lăcașului de cult este Strada Bisericii nr. 50. Pentru a ajunge acolo se va urca din centrul satului spre stânga. Se poate parca oriunde dar fără a bloca vreo poartă. După modelul multor biserici și acesta se află în mijlocul cimitirului ortodox. Panorama văzută de aici este una deosebită mai ales pe vreme bună, se vede orașul Sibiu, lanțul muntos Cindrel și Făgăraș. Nu a fost prima vizită, în trecut am avut ocazia să vizitez biserica cu ocazia unui eveniment mai puțin fericit (înmormântare) și atunci am putut deja să observ pictura deosebită din interior.

Înainte de a părăsi localitatea am putut observa pe partea stângă o clădire veche, școala pe a cărei fațadă găsim inscripția: Scola Conf. Ort. Rom. 1898. Clădirea bănuiesc la fel de veche cum scrie pe fațadă este dotată cu ferestre și uși din tâmplărie termopan, panouri fotovoltaice și... un cuib de berze.

Turistul care nu este mulțumit doar de acest obiectiv poate să combină excursia cu alte vizite din împrejurimile apropiate precum biserica evanghelică și ortodoxă din comuna Șelimbăr, cele ortodoxe din Mohu și Veștem, Monumentul Eroilor din Șelimbăr, etc.

După părăsirea localității și îndepărtându-mă am simțit că ceva lipsește, era vorba de acea liniște de neprețuit în zilele noastre departe de zgomotul cotidian.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de AZE in 12.11.18 23:17:23
Validat / Publicat: 13.11.18 11:19:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI.

VIZUALIZĂRI: 729 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (AZE); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Bungard
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Mărginimea Sibiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088824987411499 sec
    ecranul dvs: 1 x 1