ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

O plimbare la Old Pyli, bonus... un castel!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

O plimbare la Old Pyli, bonus... un castel!

De îndată ce am plecat din fermecătorul sat Zia, despre care v-am povestit aici, am studiat iar puțin harta să vedem cum vom continua drumul, dat fiind că deja ne dăduserăm planul peste cap. Pentru că tot eram prin centrul insulei, pe drumuri de munte, Dikaeios, cel mai înalt vârf din insulă, ne-am hotărât pentru satul Pyli. Nici nu e departe de drumul principal care trece prin satul Zipari și merge spre sudul insulei, adică la doar 2 km, deci am luat-o pe drumul către sat. Satul ne-a întâmpinat cu casele frumoase, tradiționale, așezate de-a lungul străzii principale, una destul de lungă, cu multe magazine și terase, cafenele. Am oprit în parcarea unei cafenele, pentru puțin timp, cât să ne învârtim pe acolo și să facem niște poze. În centrul satului, într-o mică piațetă, este o biserică foarte frumoasă, Agios Georgios. Nu am stat prea mult, pentru că ne-am propus să mergem în satul vechi, Old Pyli, ne gândeam că ar trebui să fie interesant... Drumul către sat îl zărisem deja chiar înainte de intrarea în satul nou, un drum la stânga, de vreo 3-4 km, foarte îngust pe ultimele porțiuni, cu foarte multe curbe, dar și cu o prăpastie adâncă pe ambele părți. Pe ultima jumătate de km nici nu mai era asfalt. Oare era bine să venim?

Am ajuns în cele din urmă la capăt de drum, de aici era doar off-road, am văzut câteva mașini de teren ce continuau traseul. Noi am lăsat mașina în mica parcare, chiar în buza prăpastiei, uitându-mă în jur, la stâncile dintr-o parte și alta, făcând deja primele poze, încercând să surprind cât mai bine frumusețea locurilor.

Hopa! Uite sus, acolo e un castel! :) Vreau și eu acolo!

Soțul încă aranja prin mașină, luând rucsacul și apa, luat prin surprindere, s-a uitat la mine, cu o privire ce-mi spunea, dar e acolo, sus, crezi că... ? O, da! :)

Mai erau cca patru, cinci mașini prin zonă, nu eram chiar singurii „nebuni”, unii urcau deja, alții coborau!

Am mers la baza muntelui, care începea cu o pădurice, unde ne aștepta un bărbat îmbrăcat în costum popular, care avea un păun și puteam face poze cu ei. Sigur, de doreai, puteai să-i și oferi ceva. :)

De aici, cărarea se împărțea în două: una în dreapta, prin pădure, alta la stânga, pe un drum pietruit, care mergea pe marginea stâncii, ocolind cumva muntele. Pentru că oferea o panoramă superbă, deși eram aproape convinși că nu e drumul spre castel, am luat-o totuși pe aici. Într-adevăr, se vedeau minunat munții, stâncile golașe, sau marea în față. Am mers un timp, alături de alți plimbăreți, cu mare grijă, pentru că suprafața pietrei era foarte lucioasă și alunecoasă, iar de balustradă nici nu putea fi vorba! În stânga era doar... prăpastia!

Când ne-am convins pe deplin, că pe „aici nu se trece”, ne-am întors, luând-o evident pe drumul prin pădure, foarte plăcut de altfel, pentru că umbra era tare binevenită. Poteca era pietruită, printre rădăcinile copacilor, urma un traseu în zig-zag, pinii miroseau sublim, iar după câteva minute de urcuș, evident, am început să zărim primele așezări vechi, ruine ale caselor din vechiul sat Pyli. Satul era terasat, casele construite din piatră, parțial în picioare. Pereții caselor din partea de nord-vest a dealului arată că zona a fost locuită încă din perioada minoică, iar cercetătorii au descoperit că în zonă se află Sanctuarul Dimitra.

Old Pyli sau Paleo Pyli, se află la o distanță de cca 17 km de Kos Town și în timpul Imperiului Bizantin a fost capitala insulei.

S-a dezvoltat la poalele dealului, având multe biserici, iar noi ajungeam deja la una, rămasă în stare foarte bună, fiind și foarte frumoasă, Biserica Taxiarhion (Sf. Asomati).

Este construită în trei faze, prima în perioada bizantină, atunci fiind construită partea estică a clădirii. În timpul Cavalerilor, s-a adăugat o cameră suplimentară și un acoperiș în partea de vest, iar în a treia perioadă, s-au adăugat arcade care sprijineau porticul în partea de sud. Biserica are două intrări în partea de vest și două ferestre dreptunghiulare. Și în interior, biserica care datează din sec. XIV-XVI, are o decorare bogată.

Mergem mai departe, ne adâncim în pădure, urcând tot mai mult, vedem tot mai multe case, case de formă dreptunghiulară în general, cu uși mici și ferestre dreptunghiulare. Au fost construite din piatră, dar s-au folosit tencuieli în colțuri și îmbinări, dar și cărămizi mici.

Am întâlnit și o fântână otomană, loc unde ne-am și odihnit puțin, apoi am mai mers până ce am ajuns din nou la o biserică frumoasă Mânăstirea Sf. Maria Kastrianou - Biserica Maicii Domnului (Ypapanti) . A fost fondată de călugărul Christodoulos Latrinos, același care a fondat și mânăstirea din Patmos, despre care eu deja v-am povestit, călugăr care părăsind Asia Minor, a venit în Kos, aici în Paleo Pyli. Clădirea bisericii este cu o singură cameră și are mai multe etape de construcție. Prima, datează din 1080, aparține lui Christodoulos, ulterior s-a mai construit în perioada bizantină.

Îmi pare rău doar că erau închise, nu le-am putut vedea, pentru că se spune că este o statuie a Fecioarei Maria deosebit de frumoasă, dar și fresce minunate, picturi murale, coloane din templul dedicat Demetrei, sau un altar sculptat în lemn. În zona din vecinătate s-au găsit morminte, cu multe indicii ca fiind din perioada otomană.

Plecând de la această biserică, am ajuns la alta, la fel de veche, dar mult mai simplă, tot cu o singură cameră. E vorba de biserica Sf. Ioan Theologos, în partea estică a dealului, care datează din perioada cavalerilor.

Și tot așa pe cărări de munte, se cam termină pădurea, ajungem acum pe un platou, apoi ne apropiem mult mai tare de stânca pe care stă castelul. Atât de aproape și totuși mai avem de mers...

Castelul Peripatos este construit în special pentru apărare, împotriva otomanilor dar și a atacurilor piraților. Castelul bizantin, construit în timpul dinastiei macedonene, prin sec. IX-XI, a fost reamenajat prin fortificații noi, în timpul Cavalerilor Ioaniți, undeva prin sec. XIV. Se spune că poarta centrală a castelului este făcută de un civil bizantin, un slujitor, folosind tehnica „cărămizilor ascunse”, tehnică arhitecturală unică în Dodecaneze. Forma castelului este dreptunghiulară, urmând perfect forma dealului, are șapte turnuri, care asigurau apărarea zonei. În interior am putut vedea două cisterne în care se colecta apa de ploaie.

Se pare că sfărșitul castelului a venit undeva prin 1820, după o epidemie de ciumă. :(

Nu mai spun de poziția privilegiată pe care o are, putând zări până hăt-departe spre insula Kalymnos, Pserimos dar și țărmurile Turciei, fără ca de pe mare să poată fi văzut.

Ultima porțiune este cam de escaladat, pe stânci, cu greu pot spune că sunt trepte, au fost ele poate cândva, săpate în stâncă, dar s-au degradat binișor, așa că este nevoie de multă atenție.

Tot efortul este însă răsplătit atunci când ajungi în vârf, în punctul cel mai înalt, unde prin resturi de ziduri, „ferestre” create de natură, vezi toată valea până la mare și mai departe de atât, la insulele din jur. Aici vântul bate parcă mai tare, perfect ca să mai domolească căldura, mai ales după efortul susținut de la urcare. Ne odihnim, mă duc la toate „găurelele ”din zid, privesc spre toate zările, pentru că este așa de frumos!

Puteți face drumul înapoi sau puteți face o oprire pe partea cealaltă a dealului unde o tavernă Oria, în mediu natural, verde, vă invită la ceva răcoritor!

Mai departe nu pot decât să vă invit să vedeți și pozele, pentru a ilustra tot ce v-am povestit!

Webmaster, o rugăminte muzicală:

youtu.be/Ml3tohdBf94

mulțumesc frumos!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de maryka in 01.11.18 20:24:50
Validat / Publicat: 01.11.18 22:04:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1140 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Prima dată am luat-o pe drumul spre stânga, cu o vedere magnifică către munte, vale și mare.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmaster45 [01.11.18 22:00:39] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

krisstinna [02.11.18 06:57:44] »

@maryka: Foarte frumoasă melodia, “a mers” bine la cafea, s-a asortat

Sincer, m-aș fi cocoțat și eu un pic acolo, cu tine.

Felicitări pentru plimbărică

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [02.11.18 07:50:27] »

@maryka: Un sat grecesc tradiţional şi când iubeşti Grecia, o iubeşti cu tot ce îi aparţine. Tu ştii că ne plac cam aceleaşi locuri/lucruri, de aceea ţin să spun că locul acesta mai alea castelul mi-au amintit de insula Halki şi al ei castel. Uitându-mă la pozele tale, parcă mă vedeam pe mine şi pe al meu soţ urcând spre castel pe o potecă la fel de abruptă, cu trepte pe alocuri, fără parapete, găsind sus în vârf tot cam acelaşi tip de ruine.

Frumos articol, frumoasă plimbarea, o aştept deja pe următoarea! Na, că mi-a ieşit involuntar şi o rimă!

O zi bună!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [02.11.18 08:20:41] »

@webmaster45:

Mulţumesc frumos!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [02.11.18 08:23:59] »

@krisstinna:

Mulţumesc frumos!

A fost plăcută plimbarea, mai ales că s-a "lăsat" şi cu un castel, fie el şi ruinat... Acolo sus, ne simţeam stăpânii lumii, ai senzaţia asta, când ajungi în vârf... chiar dacă pentru doar câteva minute...

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [02.11.18 08:30:14] »

@irinad:

Ai dreptate cu satele greceşti. Frumoase, tradiţionale... după ce am vizitat satul nou Pyli, am plecat spre cel vechi... plin de farmec... uite mă întreb câteodată cum trăiau oamenii pe atunci? văzându-le casele mici şi joase, încerc să-mi imaginez de multe ori cum erau oamenii, erau oare ei fericiţi?

Dacă s-ar putea... aş face câte o călătorie virtuală

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Rodel [02.11.18 11:30:28] »

@maryka: Frumoasă vacanță, frumoase impresii, frumoase poze! Am colindat alături de tine și prin insula Kos, după Samos și Lesvos.

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [02.11.18 17:21:55] »

@Rodel:

Mulțumesc frumos! Mă bucur că v-am „purtat” cu mine în atâtea insule!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [02.11.18 18:22:42] »

@maryka: Frumos satul, frumoasă plimbarea, panorame spectaculoase - toate ingredientele unei vizite reușite.

Felicitări!

elviramvio [02.11.18 22:33:25] »

@maryka:

Şi eu aş face o călătorie virtuală în trecutul Greciei! Frumos articol, ca de obicei.

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [03.11.18 16:06:22] »

@Carmen Ion:

Mulțumesc frumos! E cu atât mai frumos, cu cât m-a surprins prin existența castelului. Am aflat de el doar acolo!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [03.11.18 16:12:16] »

@elviramvio:

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, irinad, maryka, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind insula Kos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064555883407593 sec
    ecranul dvs: 1 x 1