ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Asklepion, loc de vindecare trupească și sufletească!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Între două excursii pe mare, am avut o „zi liberă” așa că am folosit-o pentru a vizita poate cel mai vestit sit arheologic din insula Kos, unul din cele mai importante din lume, Asklepion.

Pentru asta ne-am interesat cu o seară înainte, am zărit locul de unde pleacă trenulețul turistic, așa că duminică la ora 9.20 așteptam cu nerăbdare, călătoria. Am ales acest mod de a parcurge cei aproximativ 4 km până acolo cu trenulețul turistic, pentru a experimenta mijlocul de transport, dar și pentru că merge ceva mai încet, timp suficient pentru a mai face poze prin oraș.

Capătul traseului este peste drum de portul turistic, mai precis la capătul străzii Megalo Alexandrou, iar costul biletului este de 7 euro de persoană, dus-întors. Prima cursă pleacă la 9.30, urmând apoi alte curse la fiecare jumătate de oră.

Pentru prima cursă am avut suficient loc, :P deoarece am fost doar eu și soțul meu, șoferul a venit foarte punctual, iar timpul parcurs a fost de cca 15 minute.

Intrarea în Asklepion și casa de bilete este după poartă, după ce străbați o alee umbroasă, unde pisicuțe leneșe se lăfăie în voie spre deliciul copiilor și nu numai, o alee cu băncuțe pe margine, o alee mărginită de leandrii și pini, cu o vegetație bogată, iar prețul biletului este de 8 euro de persoană.

Orar:

zilnic 8-18.30 (vara)

luni-închis

Asklepion este poate cel mai frumos loc istoric din insula Kos, care m-a impresionat foarte tare, este sanctuarul dedicat zeului medicinei și protectorul sănătății, Asklepius sau Aesculapius, sau după cum îl cunoaștem noi, Esculap.

În mitologia și religia greacă, Asklepius a fost fiul lui Apollo și Coronis. Numele lui, ce înseamnă a tăia, vine de la faptul că mama lui a trebuit să-și taie uterul pentru a-l putea naște. Mai târziu a primit lecții și educație medicală de la un centaur, Chiron, fiind atât de îndrăgostit de arta medicinei și a vindecării, încât a ajuns să îi întoarcă pe morți la viață. Sigur că acest lucru nu a fost văzut cu ochi buni de zei, care i-au dorit moartea. :(

Șerpii erau considerați sacrii, fiind folosiți adesea la vindecări, de aceea simbolul șarpelui încolăcit pe o tijă, ce există și astăzi pe edificii medicale a devenit emblema Asklepionului.

Asklepion era numit locul de vindecare unde existau vindecători-medici și preoți în același timp. Poate primul și cel mai mare asklepion a fost cel din Peloponez, Epidaurus, din sec. V î. Hr. apoi în Trikka, actualul Trikala, unde se crede că s-a născut chiar Asklepius, apoi cel de la Acropole-Atena, Pergamon-Turcia și Lebena-Creta și nu în cele din urmă acesta, din insula Kos.

Hippocrates, descendent al lui Asklepius, s-a născut aici pe insulă, în anul 460 î. Hr, a primit învățătura medicinii tot aici în Kos, unde a și fondat mai târziu o școală unde se preda medicină. El a scris cca 20 de tratate de medicină și a fost cu siguranță cel mai cunoscut medic al timpurilor sale, pe drept cuvânt fiind considerat Părintele Medicinei. Și astăzi jurământul lui este sfânt, fiind depus de fiecare medic la absolvirea studiilor medicale.

Situl de la Asklepion din Kos, a fost descoperit undeva prin 1902, de către arheologul german Rudolf Herzog și grecul Iakovos Zaraftis, iar multe din descoperirile făcute sunt acum în muzee din Kos Town, despre vă voi povesti cu altă ocazie, Roma sau Istanbul.

Asklepion a fost amplasat la cca 4 km de mare, având decor o panoramă superbă, înconjurat de păduri de pini și chiparoși, pădure considerată sfântă, cu ape limpezi sau roșii probabil bogate în fier, săruri, magneziu și minerale.

Hippocrate era de părere că omul trebuie luat per ansamblu și studiat, boala având întotdeauna o explicație logică și rațională. Vindecarea trebuie să fie atât medicală cât și spirituală.

"Oamenii ar trebui să știe că din creier apar doar plăcerile, bucuriile, râsetele și gesturile noastre, precum și durerile și lacrimile noastre. Prin el, în mod special, gândim, vedem, auzim și distingem urâtul de frumos, răul de bine, plăcut de neplăcut. El ne face să fim nebuni sau deliranți, ne inspiră frică, ne aduce somnolență și anxietăți fără rost... În aceste moduri, cred că creierul este cel mai puternic organ din corpul uman - Hipocrate”

Asklepius a avut trei fete, Hygeia, zeița sănătății și a curățeniei, Panacea, zeița remediei universale și Iaso, zeița recuperării de boală.

Asklepion este un așezământ situat pe trei nivele sau terase, cum vrem să le spunem, unde bolnavii veneau de departe, din toată Grecia.

Prima dată poposeau la primul nivel, unde erau camere pentru pacienți, ei erau ascultați de niște preoți, care în primă fază îi puneau să se curețe, iar în partea stângă a terasei se văd încă încăperile unde se practica hidroterapia. Nu erau primiți chiar toți bolnavii, ci doar aceia care erau considerați vrednici de a fi ascultați de un preot. :))

După această curățenie a corpului și sufletului, urma ca pacientul să ajungă la terasa a doua, unde va urma perioada de incubație, adică să doarmă pe pielea unui animal, în Abaton. Aici noaptea în vis, un zeu sau chiar însuși Asklepius, dacă aveau noroc, urma să viziteze bolnavul. Apoi pacientul trebuia să povestească a doua zi despre visul pe care l-a avut, urmând ca în urma celor descrise, medicii-preoți să prescrie tratamentul. De cele mai multe ori, tratamentul consta în repaos, relaxare, sau după caz multă gimnastică și cure de baie în apă roșie sau termală, un fel de spa modern cum s-ar zice. :) Nimic rău, de altfel.

Abatonul este pe terasa a doua în stânga, iar Excedera este pe partea dreaptă, fiind locul unde se întâlnesc preoții care discută și stabilesc simptomele și tratamentul. Boala era cauzată în concepția lor de dezechilibrul dintre minte și corp. Tocmai de aceea, este foarte importantă sugestia, iar credința în Asklepius, zeul medicinei a dat speranță pentru vindecare iar credința în vindecare este primul pas spre recuperare. Sacralitatea locului, prin temple și statui, întăreau credința bolnavilor.

Chiar pe terasa a doua, vedem urmele a două altare, unul dedicat lui Apollo, altul chiar lui Asklepius. Coloane mai stau încă în picioare, azi le putem admira cât sunt de frumoase.

Pe terasa a treia, a fost Marele altar al lui Asklepius, un templu construit în stil doric, cu statuia lui și a fiicelor sale, care se spune că erau vizibile din portul din Kos și de pe mare. Oricum de aici, de la cel mai înalt nivel putem admira și noi marea, panorama fiind una specială, cu adevărat „vindecătoare”! Se spune că aici energia naturală este cea mai puternică. :)

Nu știu dacă este adevărat, dar mă gândesc că o fi, pentru că am urcat treptele, multe de altfel, fără cea mai mică oboseală... Nu mare mi-a fost mirarea să văd în timpul plimbării noastre pe acolo, un bărbat în cârje, ce urcase până sus. Oricum suntem deja la câțiva pași de pădure, verdele crud, parcă își trimite puterile tămăduitoare peste noi!

După ce au fost interzise închinările lui Asklepius, a fost dărâmat templul, iar pe locul lui a fost construit o biserică creștină, din care acum se văd urme ale altarului.

Pe mine așa cum v-am spus de la început m-a fermecat acest loc, cu energie sau fără, mi s-a părut așa de relaxant și nu mă mai săturam să fac poze pentru a imortaliza vederea splendidă către mare. La umbra câte unui chiparos, ne mai opream așezându-ne pe vreo piatră, vrând să ne umplem plămânii cu aerul acesta așa de parfumat, cu miros de pini.

Am coborât din nou la bază, apoi pe o alee am luat-o la stânga, sub ramuri de copaci, ajungând la o clădire-muzeu, unde am intrat să vedem fragmente de marmură, cu texte scrise cu litere foarte mici, dăltuite frumos în piatră.

Foarte frumoasă plimbarea, un loc vast, încărcat de istorie, iar la ieșire pe culoarul lung către poartă, sunt toalete și un chioșc de unde vă puteți lua ceva răcoritor de băut., sau poate mai răsfoiţi broşuricile cu informaţii, din care m-am inspirat şi eu mai sus.

Urmează să ne întoarcem în Kos Town, unde vom lua orașul la pas, un oraș-muzeu în aer liber, dar despre asta în articolul următor.

Webmaster, vă rog frumos

youtu.be/zWrre7QDvAM

mulțumesc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de maryka in 06.11.18 09:55:22
Validat / Publicat: 06.11.18 18:34:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 3266 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Sau pe drum spre Asklepion. Urmează tratamentul de relax.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
[1300 PMA] [600 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59100 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmaster45 [06.11.18 18:34:19] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

iulian68 [06.11.18 18:41:20] »

Start vot! Citindu-ti articolele iar ma invart in jurul ideii: unde naiba ma duc la vara? Ca tare frumos e si Kos - ul!

Felicitari pentru modul in care povestesti si ii faci si pe altii sa viseze la acele destinatii!

ovidiuyepi [06.11.18 19:25:52] »

Au trecut doua luni si cateva zile de la sejurul din Kos. Am vizitat acest site. Citind articolul si vazand fotografiile deja ma apuca nostalgia.

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [06.11.18 20:06:25] »

@maryka: Am citit cu mare plăcere un articol despre locul pe care l-am vizitat şi eu în urmă cu opt ani, când veneam special din Bodrum să vizităm capitala Kos şi Asklepionul. Am revăzut în pozele tale imaginile pe care am ţinut şi noi să le luăm la faţa locului, mergând cu trenuleţul turistic până acolo.

Şi ca să vezi, "gând la gând cu bucurie", lucrez la un articol despre Asklepionul de la Pergam pe care l-am vizitat vara ce-a trecut.

O seară frumoasă!

mihaelavoicu [06.11.18 21:46:31] »

Am văzut și eu Asklepionul din Epidavros, Peloponez în vara lui 1995.

Mi-am amintit acum despre ”etapele vindecării” și despre întreaga legendă. Atunci am văzut și Micene, cu poarta Leilor și muzeul cu masca Regelui Minos, cea din foiță de aur.

Mulțumesc, Maryka!

krisstinna [07.11.18 06:38:53] »

@maryka: N-am știut povestea lui Esculap, interesant mi s-a părut și locul, e chiar frumos. In ciuda faptului că am hotărât să nu mai vizitez “pietroaie”, aici m-aș opri un pic

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [07.11.18 08:21:14] »

@webmaster45:

Mulţumesc frumos!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [07.11.18 08:23:17] »

@ovidiuyepi:

Ce să spun, am aceeaşi senzaţie, revăzând pozele, scriind despre toate astea, la fel, mi-aş dori să mă plimb din nou pe străzile din Kos Town sau de ce nu prin satul Zia?

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [07.11.18 08:29:13] »

@irinad:

Vezi că mai nou şi *gândim* la fel?

Abia aştept să citesc despre cel de la Pergama!

Oricum mi-a făcut mare plăcere plimbarea, e un loc miraculos, perfect pentru vindecare mai ales pentru cea sufletească, este locul ideal pentru ce azi ar putea fi un sanatoriu modern!

Să ai o zi frumoasă şi spor la scris, eu stau cuminte şi aştept!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [07.11.18 09:04:21] »

@mihaelavoicu:

Mulţumesc frumos, acolo este o zonă tare frumoasă, încărcată cu istorie, cu foarte multe vestigii unde eu încă nu am ajuns, dar n-au intrat zilele în sac, nu?

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [07.11.18 09:06:31] »

@krisstinna:

Merită din plin o "oprire", pentru că locul în sine este deosebit de frumos, în plus e foarte aproape de mare, de capitală.

Şi are o energie pozitivă!

ANILU [07.11.18 09:25:31] »

@maryka: Recunosc locurile, am fost și eu acolo la "pietroaie"

Aleea umbroasă de la intrare este numai bună pentru o racorire după vizitarea site-ului.

Complet și frumos ai descris "pietroaiele" Felicitări!

Iar plimbarea cu trenuletul este o încântare!

Nostalgie!!!

Toate cele bune.

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [07.11.18 09:59:54] »

@iulian68:

Sper că nu am "îngreunat" alegerea!

Mulţumesc frumos pentru aprecieri!

Kos este o insulă interesantă, capitala este superbă, recomand cazarea acolo pentru a fi aproape de foarte multe obiective, are plaje minunate, sate de munte spectaculoase, dar şi multe locuri aride, neprietenoase, inclusiv la prima vedere în zona de lângă aeroport! Dar, încet descoperită, insula are "mistere" ascunse!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [08.11.18 12:54:03] »

@ANILU:

Mulțumesc frumos!

Mă bucur că am provocat amintiri plăcute, e un loc ce merită a fi vizitat, cred că este unul din locurile cele mai importante din insulă, deși aici pe acest site văd că nu a prezentat vreun interes turistic mai crescut!

O zi frumoasă!

webmaster [10.12.18 20:16:41] »

Cu o întârziere pe care mi-o asum

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut[prin excepție 1A de la procedura std — la momentul publicării existau impresii recente în rubrica curentă]

— (1) obiectiv major — „inedit” (fără impresii) sau rar descris (fără impresii recente); ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

--

Întârzierea provine din PROASTA funcționare, în trecut, a procedurii de selecție ca ”Interes editorial crescut”.

Procedura a fost deja modificată, dar pot exista cazuri ”pierdute din vedere”, în trecut, unde nu s-a completat integral.

Când ”ne ajung sub ochi” - sau dacă suntem sesizați - încercăm să corectăm.

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [11.12.18 09:15:11] »

@webmaster:

Mulțumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, irinad, iulian68, maryka, mihaelavoicu, ovidiuyepi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperind insula Kos:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.084517002105713 sec
    ecranul dvs: 1 x 1