ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.10.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Câteva ore în Oradea, cât să regret că n-am stat măcar o zi

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce am vizitat Muzeul Cetăţii şi al Oraşului Oradea deschis doar de câteva luni, pentru Oradea am avut alocate trei ore, timp în care era inclusă şi pauza de prânz. Am putut vedea Piaţa Unirii din care am scris despre biserica cu Lună v.aici şi Complexul Vulturul Negru v. aici şi apoi Piaţa Ferdinand şi ca să nu-mi pierd timp cu dejunul am mâncat două pateuri în timp ce admiram clădirile.

Reabilitarea centrului istoric

După zeci de ani în care superbele clădiri din centrul istoric au fost lăsate în paragină, primăria a demarat un program de reabilitare în două etape: 2014-2016 şi 2016-2018. S-a avut în vedere refacerea faţadelor imobilelor de patrimoniu dar şi lucrări de sistematizare, canalizare, drumuri de acces, spaţii verzi. Pentru că majoritatea acestor imobile impunătoare sunt partajate între proprietari privaţi sau/ şi firme, primăria le-a acordat facilităţi dartorită cărora efortul lor financiar să fie sustenabil. Astfel sunt: finanţarea integrală a documentaţiei tehnice, a autorizaiilor şi un grant de 20% din contravaloarea lucrărilor. În situaţia în care proprietarii nu dispun de resurse materiale li se acordă credite fără dobândă pe o perioadă de 5 ani şi alti 5 ani scutire de impozit. În cazul în care proprietarii refuză reabilitarea faţadei imobilului, s-a hotărât supraimpozitarea acestora. Pentru imobilele valoroase din patrimoniu, primăria finanţează întreaga lucrare, urmând ca sumele să fie recuperate de la proprietari în rate avantajoase.

Piaţa Unirii

Numită anterior piaţa Ladislau după numele catedralei romano- catolice amplasată aici, a fost redenumită a Unirii în perioada interbelică. Este centrul Oraşului Nou ridicat între Crişul Repede şi Pârâul Peţa. A fost redesenată după modelul pieţelor din Budapesta şi Viena. Principalele clădiri care o înconjoară sunt Palatul Primăriei cu Turnul cu ceas, Palatul episcopal greco- catolic, Palatul Vulturul Negru, biserica Sf. Ierarh Nicolae, Biserica Sf. Ladislau, Biserica cu Lună. În centrul pieţei a fost amplasată în 1924 statuia regelui Ferdinand I a sculptorului orădean Mihai Kara. Odată cu intrarea trupelor horthyste în Oradea statuia a fost trimisă în zona liberă la Beiuş în septembrie 1940. A urmat amplasarea în piaţă a statuii lui Horthy ulterior dată jos. În anul 1994 în mijlocul pieţii Unirii a fost amplasată statuia ecvestră de 8.5 t a lui Mihai Viteazul (controversată din punct de vedere al proporţiilor) executată de Al. Gheorghiţă şi Georgeta Caragiu.

Palatul primăriei Oradea a fost construit între 1901-1903 de arhitectul Kallman Rimanoczy care a câştigat concursul din 1896. A fost înălţată în locul clădirii vechi a episcopiei catolice din sec. XVII. Clădirea în totul ei este construită în stil eclectic şi renascentist cu o pronunţată asimetrie de plan. Suprafaţa desfăşurată a palatului este de 5500m iar cea construită 1140m. Are demisol, parter, două etaje şi turnul orologiului. Acoperişul original a ars în luptele pentru eliberarea oraşului în 1944. Anul acesta, primăria, una din ultimele clădiri nerefăcute, a intrat în proces de reabilitare pentru a intra în circuitul turistic. Se va vizita partea frontală a clădirii, holurile, sala mare de Consiliu şi biroul primarului. Valoarea investiţiei este de 19 mil lei plus TVA şi are ca termen de finalizare 18 luni.

Turnul Primăriei construit asimetric în clădirea primăriei în partea dinspre Crişul Repede are o înălţime de 50m şi este prevăzut cu multe elemente arhitecturale inedite: balcoane, pilaştri, colonade. Are patru nivele din care trei oferă o frumoasă panoramă a oraşului. La nivelul 1 este mecanismul orologiului; nivelul 2 prezintă o panoramă la înălţimea de 34 m; nivelul 3 are montate mai multe ciocane uriaşe funcţionale; nivelul 4 oferă o panoramă superbă a oraşului şi pentru detalii se poate utiliza un telescop amplasat în balcon. Deşi în turn era sediul pompierului de serviciu al oraşului în 1944, acoperişul şi ultimul etaj au fost mistuite de flăcări. Vizitarea Turnului cu ceas se face în grupuri pe bază de programare de marţi până duminică între 12-17 contra unei taxe de 5 lei/ pers. adult şi 3 lei redusă pentru elevi, pensionari, studenţi.

Palatul Episcopiei Greco Catolice. A fost construit între 1903-1905 de acelaş architect Kallman Rimanoczy care a ridicat şi primăria. Palatul a fost proiectat în stil eclectic cu o îmbinare perfectă între stilurile baroc, romanic, rococo şi Art Nouveau. Palatul este încadrat de două turnuri laterale şi un al treilea care leagă cele două corpuri ale clădirii. Din cauza incendiului din 25 august a. c. pornit probabil de la un scurt circuit s-au distrus înafara acoperişului, un foaier de marmură de Vaşcău, deasupra căruia era un vitraliu Art Nouveau care lumina întreaga încăpere. Au mai fost distruse patru sobe valoroase, candelabre mari, tapete, covoare. Parterul clădirii găzduia biblioteca, birourile şi etajul saloanele episcopale. Era considerat una din cele mai frumoase clădiri din Oradea până la incendiul de sâmbătă 25 august a. c. Am avut şansa să-l admir înaintea incendiului. Primăria Oradei a încheiat un parteneriat cu episcopia greco catolică pentru refacerea imobilului, lucrările au început în septembrie urmând a fi finalizate în 2021. Palatul Episcopal a avut o istorie zbuciumată. În 1948, odată cu prigoana împotriva cultului Greco- catolic, episcopia a fost desfiinţată şi clădirea a fost transformată în scoală populară şi ulterior în Bibliotecă Judeţeană. După 1990 a fost retrocedată dar a fost refăcută numai la exterior abia în 2007.

Palatul Moscovits Adolf şi fiii este o frumoasă clădire stil Secession cu linii curbate. Faţadele sunt decorate cu plăcuţe colorate şi cu o friză decorativă. Construită în perioada 1905-1910 de arhitecţii fraţi Vaga, ea a aparţinut întreprinzătorului evreu Moscovici, proprietar al fabricii de spirt, drojdie şi a unei mori. Palatul avea magazine la parter, sedii de bănci şi la ultimele două etaje apartamente de locuit. Imobilul a fost reabilitat în exterior în 2014.

Biserica Sf. Ladislau de cult romano- catolic pe care am vizitat-o, este unul din cele mai vechi lăcaşuri din Oradea datând din 1741. A fost construită pe locul unei biserici mai mici închinată Sf. Brigita construită în 1692. Sfinţirea bisericii Sf. Ladislau a avut loc în 1756 deşi finalizarea lucrărilor, respectiv a turnului s-a făcut abia în 1800. Altarul se păstrează în forma originală şi tabloul de deaupra lui îl prezintă pe sf. Ladislau dând cheile oraşului episcopului de Oradea. Deşi nu prezintă elemente artistice deosebite cum sunt cele ale bisericii cu Lună, rămâne important din cauza vechimii, a decoraţiunilor păstrate în formă originală şi faptului că un timp a funcţionat ca şi catedrală episcopală romano catolică.

Piaţa Ferdinand

Este dominată de Teatrul de Stat Regina Maria dar şi de alte construcţii în stiluri arhitectonice diferite (neoclasicist, eclectic, secession). Dintre acestea am văzut palatul Sztarill actual hotel Astoria şi fostul hotel Pannonia actualmente Transilvania. Este a doua piaţă ca importanţă în centrul istoric al Oradei. Sub dominaţia austro ungară s-a numit piaţa Bemer pentru ca după Marea Unire să ia numele de Regina Maria. În 1921 a fost amplasat în centrul ei bustul suveranei dar sub ocupaţia horthystă a fost înlocuit cu cel al unui scriitor maghiar. Au urmat alte denumiri ca piaţa Stalin şi apoi a Republicii. În centrul pieţei a fost amplasat un obelisc al Armatei sovietice.

Abia în 2012 în locul obeliscului a fost amplasată o nouă statuie a reginei Maria în faţa hotelului Transilvania. Regina stă în picioare ţinând în mână un document regal. Monumentul are 2.6 m înălţime şi e amplasat pe un soclu de piatră de 2,5 m. Piaţa este de fapt o intersecţie de străzi iar sistematizarea ei a făcut obiectul unui studiu aprobat în 2012 cu o valoare de finanţare de 20.8 mil lei, din care pentru 17.6 mil lei primăria face demersuri să le acceseze din fonduri europene. Proiectul de sistematizare al arhitectului Edmodi Tamas urmează a fi realizat în 2019-2020. Se preconizează transformarea intersecţiei într-un spaţiu pietonal căptuşit 85% cu porfir, restul fiind andezit. Pentru soclul Teatrului National şi borduri se va folosi granit. În jurul statuii Reginei Maria va fi amenajat un spaţiu verde

Teatrul de Stat Regina Maria domină întreaga piaţă Ferdinand putând fi observant din orice colţ al ei. Este o realizare excepţională a anului 1900 a arhitecţilor vienezi Fellner şi Helmer. Impunătoarea construcţie a fost executată în 15 luni de inginerii Rimanoczy, Gutman şi Rendes astfel încât la 15 octombrie 1900 a avut loc deschiderea festivă cu un spectacol ţinut în limba maghiară. Prima piesă prezentată în limba româna a fost abia în 1927 sub directoratul lui Victor Eftimiu. Teatrul are trei etaje, sală, loji şi balcon cu o capacitate de 1000 locuri. Acustica teatrului este perfectă. Teatrul a avut momente de glorie şi declin dar şi-a revenit după anii 2006 când a fost nominalizat la câteva premii UNITER pentru calitatea spectacolelor. Faţada are elemente decorative neoclasice şi neorenascentiste iar în faţa teatrului se află statui reprezentative ale teatrului grec Melpomene şi Thalia

Hotel Panonia, actualmente Transilvania a fost construit în 1903-1904 de arhitectul orădean Guttman Josef în stil eclectic cu accente secesioniste. La exterior are frize şi stucaturi, balcoane de fer forjat, ancadramente de feronerie care fac un tot unitar. Proprietarul hotelului, Guttman care a fost şi proiectant a ridicat o clădire de top cu două etaje şi mansardă la cele mai înalte standarde ale acelor vremuri. Avea 60 de camere cu băi, sală de banchet, încălzire centrală. La parter funcţiona o cafenea de mari dimensini, un restaurant şi o grădină încălzită de iarnă. Din 1907 o sală din hotel a fost alocată cinematografului Urania. În faţa hotelului a fost amplasată statuia reginei Maria

Hotel Astoria s-a denumit iniţial Palatul Sztarill Ferncz după numele arhitectului şi totodată proprietarul acestui imobil. Este amplasat pe colţul a două străzi, are două etaje dar ceeace se reţine este turnul circular de la nivelul cornişei, cu mult mai înalt decât restul clădirii şi care poate fi văzut din orice colţ al pieţii Ferdinand. La parter funcţiona o cafenea literară pe al cărei perete se află o placă comemorativă a poetului Ady Endre, care-şi scria poeziile pe o măsuţă din local. Astăzi funcţionează ca hotel de 4 stele iar preţurile unei camera duble sunt în jur de 300 lei/ noapte

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 30.10.18 10:27:38
Validat / Publicat: 30.10.18 11:38:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORADEA.

VIZUALIZĂRI: 1477 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Piaţa Unirii, vedere generală
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 39 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[30.10.18 20:14:51]
»

@Michi: Ce poze frumoase, ce arhitectură! Am crezut că suntem în altă țară! Omul sfințește locul...

Frumoasă țărișoară avem!

webmaster
[31.10.18 08:17:48]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

MichiAUTOR REVIEW
[31.10.18 12:27:36]
»

@webmaster: Mulţumesc

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Oradea şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078307151794434 sec
    ecranul dvs: 1 x 1