ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.04.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 28.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2006
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
PLAJA şi MAREA:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Daniil Sihastrul - intre sfintenie si istorie!

TIPĂREȘTE

Despre Daniil Sihastrul a auzit toata lumea. De cand eram elevi ni se spunea la lectiile de istorie: “ Daniil Sihastrul duhovnicul Domnitorului Stefan cel Mare al Moldovei “. Si de atunci asa a ramas in constiinta noastra. Dar cine a fost el de fapt?

Daniil Sihastrul s-a nascut la inceputul sec. XV intr-o familie saraca si de mic copil s-a simtit foarte atras de credinta si viata duhovnicesca. Acest fapt este intarit de cronicile vremii care vorbesc despre Dumitru (numele lui de botez) ca fiind un copil aparte si care rar se juca impreuna cu ceilalti copii de varsta lui. Astfel, la varsta de 10 ani a devenit foarte iubit de calugarii locului (de la o Manastire din Radauti) si a uimit prin faptul ca la el rugaciunea si trairea spirituala erau atat de intense incat a invatat pe de rost mai multe carti bisericesti. La varsta de 15 ani este uns monah si remarcat apoi in timp printr-o viata monahala desavarsita, ulterior viata ascetica insotita de rugaciune multa, post aspru si o intelepciune demna de a unui sfant!

Stiati ca i-a profetit lui Stefan ca va deveni Domn al Moldovei?

Iata cateva date oficiale : "Tot la îndemnul lui Daniil Sihastru, Ştefan cel Mare construieşte Mănăstirea Putna în anul 1466. După sfinţirea, în 1470, a acestui lăcaş, se retrage la Voroneţ, pe malul pârâului Corbului, sub stânca Şoimului, unde îşi continuă viaţa monahală.

La Voroneţ îl vizitează din nou Ştefan cel Mare, după înfrângerea de la Războieni din 1476, consultându-l. Daniil Sihastru îl sfătuieşte să continue luptele cu turcii, prevăzând că va birui, ceea ce s-a şi întâmplat.

În amintirea acestei victorii, în anul 1488 Ştefan cel Mare construieşte Mănăstirea Voroneţ. După sfinţirea mănăstirii, Daniil se mută de la chilie în mănăstire. Aici îşi petrece ultima parte a vieţii, până în anul 1496, când decedează, fiind înmormântat în biserica Mănăstirii Voroneţ.

Pe piatra de mormânt care s-a făcut la dorinţa lui Ştefan cel Mare stă scris: Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimonahul Daniil (sursa Wikipedia)

O descriere de ansamblu asupra importantei istorice a acestui Om care in acele timpuri sangeroase a fost pentru Domnitor probabil singurul in care avea incredere si caruia putea sa-i impartaseasca fara teama - gandurile, sentimentele, dorintele si idealurile. I-a oferit astfel echilibrul interior de care toti avem nevoie in periplul nostru prin viata, l-a sustinut moral in a-si atinge idealurile, i-a profetit viitorul si i-a alinat sufletul in momentele de cumpana……

Vorbeam mai devreme de viata lui ascetica. I-ati vazut chilia, cea din satul Putna unde a vietuit 20 ani? Stiati ca aici s-a adapostit Stefan in tinerete, cand deznadajduit de moartea tatalui sau Bogdan II (ucis de unchiul sau - Petru Aron) cutreiera plin de tristete prin padurile si codrii din zona? Aceleasi paduri si aceiasi codrii in care vietuiau 50 de sihastri, ucenici ai lui Daniil. La el Stefan a gasit alinare, in el si-a gasit sustinatorul moral si spiritual, cu ajutorul lui Stefan a pastrat vie constiinta si credinta crestina in Moldova si Bucovina! Fiind duhovnicul Domnului Moldovei a avut ocazia de a ocupa functii bisericesti importante in acea perioada dar …… a Refuzat; a preferat sa vietuiasca mai departe in chilia lui la care, din cand in cand Stefan venea pentru rugaciune, spovedanie si o noua povata.

Ce simte turistul cand calca pragul chiliei Sfantului Daniil Sihastrul? Uimire. Da, uimire cand afli ca a „ sapat-o” cu mainile lui, apoi te cuprinde o tacere „adanca „ – ce ar mai fi de spus cand incerci cu imaginatia profana sa intelegi cum poate trai un om intr-o stanca? Si nu a fost singurul pustnic din tara noastra care a vietuit asa; vedem chilii/grote la Manastirea Turnu, Manastirea Bistrita, etc. …... in multe locuri din tara noastra renumita printr-o bogata istorie crestina. Inevitabil gandeam cum pustnicul primeste doar ce-i ofera Natura (Dumnezeu), nu ia nimic de la sine; se hraneste cu ierburile si fructele padurii, doarme pe frunze, bea apa ploii cu care se si spala …… si totul pentru a cunoastele tainele sufletului si implicit ale indumnezeirii. Multi turisti la chilia Sfantului Daniil! In interior un calugar smerit vindea carti despre viata sfantului. O secunda am avut impresia ca-l vedem pe Daniil. Barba lunga si neagra, privirea blanda si absenta la zgomotele din jur…… pe care l-am pozat cu teama sa nu-i deranjam linistea interioara. Am privit imprejurul chiliei situata la cca 200 metri de drumul principal si …… padure, multa padure. 20 ani sa vezi numai asta!!! Este imposibil sa intelegem; cu totii privim gestul pusnicului cu detasare, ca pe o alegere personala a acelor vremi, vom face poze si …. vom pleca mai departe ……. , dar la o analiza mai profunda intelegem ca a fost un Ales al lui Dumnezeu pentru a-l ajuta pe Stefan sa faca cele mai bune Alegeri!!!

44 de manastiri a construit Stefan la sugestia sfantului. Iata de ce alaturi de Stefan, Daniil este la fel de Mare. Unul a pastrat independenta Tarii Moldovei care a fost ca un Zid in calea expansiunii otomane spre Europa Vestica. Celalalt a pus temelia unei vieti spitituale in Moldova, unica in istoria Tarilor Romane printr-o viata monahala sporita, arta bisericeasca desavarsita si ……. azi o Perla a Turismului Mondial.


[fb]
---
Trimis de mirelutza in 21.04.10 11:46:05
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2658 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mirelutza); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Chilia Sfantului Daniil Sihastrul .....poza printre cateva fire de telefon si de electricitate ....... ; civilizatia se strecoara usor usor sub presiunea timpului peste tot.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1000 PMA (din 3 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterXY*
[21.04.10 12:35:26]
»

@mirelutza, n-ar fi fost rau, sa pui intre ghilimele fragmentele citate de tine din anumite surse, pentru ca cel care citeste sa faca clar delimitarea intre impresiile scrise de tine si cele citate.

Am corectat eu in text, dar te rog pe viitor sa tii seama de acest aspect.

mirelutzaAUTOR REVIEW
[21.04.10 13:00:09]
»

ok web si mersi mult; odata am pus ceva de genul acesta si m-am trezit ca mi-a disparut textul (programul probabil e setat asa); no problem, asa voi face de acum in colo. scuze

nu puncta ecoul.

mirelutzaAUTOR REVIEW
[18.05.10 15:34:13]
»

web, am mai adaugat cateva poze... ca erau doar doua... ; pot fi validate? nu puncta

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
domidoc, mirelutza
Alte impresii din această RUBRICĂChilia lui Daniil Sihastru:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053018093109131 sec
    ecranul dvs: 1 x 1