ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Crocodile dundee

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

După experiența din excursia precedentă, când ne-am pricopsit cu un taximetrist puțin vorbăreț am zis că ar fi cazul să schimbăm agenția turistică. Dacă prima era situată chiar lângă hotel, am decis să căutăm una mai prin centrul stațiunii. Asta nu înainte de a bate palma cu agenția de lângă hotel, pentru a ne asigura transferul spre aeroport la 1700 rupii, un pic mai ieftin decât la hotel, care ne-au cerut pentru acealași serviciu 2300 rupii.

Prea multe asa zise agenții turistice nu sunt. La prima la care am intrat ne-a cerut 2000 de rupii/persoană, iar la a doua 1400 de rupii/persoană. Am bătut palma cu cel ce ne oferea un preț mai decent.

Am stabilit punct de întâlnire dimineața la 8, în fața hotelului. La ora fixată a apărut agentul de turism. A dat el ceva telefoane și până la urmă a apărut un șofer particular. Ăsta nici măcar taximetrist nu era, dar ce să facem? Apoi am purces la drum.

O oră a durat drumul până la portul de îmbarcare. Curios a fost faptul că am urmat exact acelasi drum ca în ziua precedentă. Motivul? Ei bine, portul de unde urma să ne îmbarcăm era situat chiar în zona catedralelor portugheze, pe care le vizitasem în excursia precedentă. Dacă am fi știut!

Ne-am îmbarcat pe un vas destul de solid, cu locuri cam pentru 30-40 persoane. Precizez că vasul era foarte solid pentru că mergeam la crocodili, nu de-alta. S-au îmbarcat numai vreo 10 persoane, după care am ridicat ancora.

Când am achiziționat serviciile turistice l-am întrebat pe agentul de turism, dacă ne garantează vederea crocodililor. Da, da cu siguranța veți vedea, ne-a spus el foarte convingător.

Căpitanul vasului, pe care l-am poreclit ochi de vultur (avea un nas coroiat, dar și o privire de vultur) a început să ne povestească despre excursie. Știți care a fost primul lucru pe care ni l-a spus? În această excursie pe râu, nu garantez că veți vedea vreun crocodil. E o excursie mai mult pentru așa numitul bird watching, adică privitul și admiratul păsărilor. Ei bine măcar am prevăzut acest lucru, nu e pentru prima oară când mi se întâmplă.

Am intrat cu barca pe un canal mai îngust al râului Mandovi, cu ochii cât cepele în căutarea acestor animale, venite tocmai din epoca preistorică.

Între timp ochi de vultur ne mai povestea, una alta. Ne-a spus că acești crocodili de apă dulce sunt mai inofensivi, decât cei de apa sărată și că mai sunt denumiți și crocodili bufon. Eu sincer nu l-am crezut! Cum domne să fie crocodili inofensivi? Orice aș face în lumea asta, mai puțin o baie în acest râu!

Mai mult ne-a spus ca acești crocodili sunt obisnuiți cu prezența umană și dacă se apropie foarte mult de oameni, nu trebuie decât sa sări în apă și se îndepărtează. Fugi domne de-aci! Eu nu cred așa ceva, doar dacă poate nu le mai place carnea de indian și preferă vreo altă specialitate! Hahaha!

Canalul asta pe care mergeam, se aseamănă cu delta noastră, dar doar până la un punct. Ca o paranteză e mult mai frumos în deltă la noi sunt mult mai multe păsări și apa e mai curată.

Aici pe mal există un habitat de mangrove unde sunt pești, moluste, creveți, păsări, dar și crocodili. Crocodilii sunt animale cu sânge rece și de-aceea sunt nevoite să iasă la mal, să se încălzească. Aceștia ies la mal, dar nu oricum se camuflează foarte bine în noroi. Mai au un motiv sa iasă la mal și anume faptul că ei îsi depun ouăle pe mal, într-o groapă transformată în cuib. În acest cuib se depun 30-40 de ouă din care scapă doar vreo doi, trei mini crocodili. Restul ouălor sunt devorate de manguste, șobolani, furnici sau păsări. Se pare că și unii oameni consideră aceste ouă o delicatesă. Eu parcă n-aș risca. ;)

Se spune că pe acest canal de 15 kilometri, pe care am intrat cu barca, s-ar afla în jur de 40-50 de crocodili. Destui zic eu, dar deasemenea destul de greu de văzut. Crocodile palustris din rasa Cumbarjua sunt unici pentru că s-au adaptat în acest microsistem de mangrove în apă dulce, lucru nemaîntâlnit nicăieri în India.

Acești crocodili de apă dulce din Goa, se spune ca sunt inofensivi pentru om, mănâncă pești, păsări, crabi, chiar și câini sau pisici, depinde ce prind si ei, că nu au meniu fix. Ba chiar în zilele de sărbătoare se pot înfrupta dintr-un bivol sau dintr-un cerb. În anumite circumstanțe ei mănâncă și pietre, pietre ce acționează ca balast pentru a putea rămâne sub apă până la o oră. Ce e bine pentru noi e că nu mănânca foarte des, pentru ca li se face foame o dată cam la două săptămâni.

Lecția despre crocodili se încheie cu informația că sezonul de împerechere este între noiembrie și februarie, timp in care fac un anume spectacol, de care noi n-am avut parte. Trăiesc între 60 si 80 de ani. Cam ca noi! Și un crocodil adult poate ajunge până la 4 metri lungime.

Până să vedem crocodili sau mici părți dintr-unul, firește am admirat păsări. În primul rând am văzut o mulțime de egrete albe. Evident erau mult mai puține păsări, ca la noi în deltă. Ce am văzut foarte mulți, au fost vulturii. Era pe malul apei un copac secular, unde erau vreo 50 de vulturi. M-a mirat foarte tare acest lucru. Îmi amintesc de incursiunea noastră prin deltă, unde ne-am întins o grămadă gâturile poate, poate vedem vulturul codalb, dar fără succes. Probabil aici in Goa au ce să mănânce, stârvurile animalelor capturate de crocodili. E doar o presupunere. Da prea erau mulți.

Căpitanul ochi de vultur ne-a arătat mai întâi o coamă de crocodil. Dacă nu te uitai foarte atent nici nu-ți dădeai seama. Apoi ne-a aratat și ochii unui crocodil, cum stătea și ne urmărea ca un submarin cu periscopul ridicat. Dacă nu ni-i arăta el, nu i-am fi văzut în veci! Evident am sărit toți cu aparatele foto să imortalizăm momentul, numai că nu se vede mare lucru.

După aproximativ juma de oră de navigat a oprit motoarele și s-a apropiat cu barca de mal, de mangrove. După cinci minute de căutări a zărit și un crocodil pe mal la soare, în întreaga lui splendoare. Dacă nu era ochi de vultur, nici pe acesta nu cred că-l vedeam pentru ca era tot plin de noroi. Am stat preț de cinci minute la o sesiune de fotografii, la care modelul s-a descurcat foarte bine, nu s-a mișcat deloc.

După identificarea acestui crocodil de vreo 3-4 metri, ochi de vultur s-a relaxat și a comandat întoarcerea vasului acasă. Ne-a servit cu o plăcintă de-a lor tradițională și cu câte o bere sau un suc dupa caz. Am mâncat și câte o mini banană.

Pe drumul de întoarcere absolut întâmplător am mai zărit un crocodil ce înota în fața bărcii, dar până să ne apropiem de el, s-a băgat la fund.

Se pare că dacă am zărit 4 crocodili dintr-o populație de 40-50 exemplare, ne putem considera norocoși. Mie personal mi-ar fi plăcut o excursie mai lungă, să ne apropiem mai mult de zona lor preferată, dar economia de piață primează.

Cam două ore a durat această excursie. La final ne-am declarat mulțumiți că am făcut-o, singurul regret al nostru, fiind acela că n-am făcut-o de capul nostru. Lipsa oricăror informații și-a spus cuvântul. De-asta e bună AFA!

P. S. Numele articolului l-am preluat exact după denumirea excursiei!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 28.02.17 15:57:35
Validat / Publicat: 28.02.17 16:47:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 1687 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 spectaculoasele mangrove
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

robert [28.02.17 16:28:50] »

rog: https://www.youtube.com/watch?v=Y2Ta0qCG8No

MERSI

webmasterX [28.02.17 16:32:20] »

@robert: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmaster [28.02.17 16:46:58] »

În plus, începând chiar cu acest review - vechea pagină „poze din destinația X” a primit o formă nouă - vezi de exemplu pentru destinația crt = „Descoperă Goa”, pagina foto

robert [28.02.17 17:04:04] »

@webmaster: like

adri-nico [28.02.17 19:28:53] »

daca e reclama la Vodafone, "e de toate" in India asta...

nu am inteles de ce ai luat teapa. daca nu vedeati crocodilii, mai ziceam... sau poate ca ati fi vrut sa nu mai mergeti pe acelasi traseu... dar daca nu va incadrati in timp?

ce sa fac, eu tin cu ursul!

1400 a costat si pentru copila?

la poza cu vulturii, te rog sa faci niste incercuieli ca tu stii pe unde sint, si dupa ce o modifici, sa o atasezi din nou ca sa va si eu acele zburatare... ca in afara de frunze, abia am zarit o lighioaie.

Dana2008 [28.02.17 19:37:15] »

Felicitări pentru articol și fotografii!

Greu testul cu descoperirea vulturilor, a crocodilului în apă, în noroi.

Ești foarte curajos! Să plutești deasupra a zecilor de crocodili!!!

Călătorii plăcute și reușite!

Carmen Ion [28.02.17 20:11:58] »

@robert: La fel ca @adri-nico, nici eu n-am văzut animale în poză, mai precis n-am depistat crocodilii, căci vulturul apare în P06. Dar e normal, doar nu am ochi de vultur, ci dioptrii, şi încă multe

În rest, ai avut o experienţă interesantă şi nu mă mir deloc că apreciezi mai mult delta noastră. Şi eu, când am fost în Franţa şi am făcut o croazieră în Camargue (delta fluviului Rhone), am fost niţel dezamăgită: foarte puţine păsări şi vegetaţie deloc spectaculoasă. Singura consolare a venit de la taurii negri de talie mică şi cu coarne largi crescuţi pentru aşa-numitele courses camarguaises şi de la caii albi pătaţi.

ANILU [28.02.17 21:28:38] »

@robert: Ești un visător, ai spus-o și tu la un moment dat. Asta apropo de melodia atașată.

Deci un pic dezamăgit după excursia asta, nici eu nu am reușit să văd vulturii în copacul acela plin de frunze, dar am văzut un cap de crocodil în apă înaintea pietrei. Asta ca ai zis tu unde este altfel nu-l vedeam nici pe ăla. De cel din noroi nu mai zic că nu l-am identificat.

Aștept continuarea povestii din sejurul vostru indian.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
krisstinna [28.02.17 22:05:35] »

@robert: Eu nu mă urcam în barca aia nici dacă mă plăteai

Îmi place aventura dar aici deja depășește orice idee de aventură.

Bravo vouă! Foarte interesant și amuzant review, ați avut vulturul în barcă, nu mai aveați nevoie de alte păsări

De ce scoteau oamenii pământ din apă?

Și da, ai dreptate, Delta noastră e superbă în comparație cu asta.

robert [01.03.17 09:00:47] »

@ all- La mulți ani, doamnelor si domnișoarelor și o primăvară frumoasă.

@ adri-nico- când am precizat ca am luat țeapă m-am referit ca dacă aș fi stiut unde e portul mi-aș fi organizat singur excursia și mult mai bine si mai ieftin. Da și fata a plătit la fel ca noi. Pozele sunt ca un puzzle, așa ca te las să descoperi singură. Mersi pentru vizită!

@ Dana2008 - ești mult prea drăguță. Nu a fost un mare act de curaj, ci doar o excursie normală. Că aș fi facut-o și în alt fel, asta e o altă problemă. Mersi pt cuvintele frumoase.

@ Carmen Ion- trebuie să mă credeți pe cuvânt, că i-am văzut și că se observă cu greu si în poze. Delta noastră e absolut superbă, păcat că mulți caută să vadă așa ceva pe meleaguri străine, când o avem chiar la nasul nostru. Mulțumesc frumos.

@anilu- deci nu pot sa cred că nu-l vedeți nici pe cel de pe mal! Apare în P16, P17, P18, P27 chiar în centru imaginii. Mersi pentru vizită.

@ krisstinna hai măi că nu era așa periculos. Singura dată când mi-a fost frică în relatia cu animalele sălbatice s-a întâmplat la Templul Tigrilor din Thailanda - vezi impresii Mersi frumos pentru vizită.

Pământ din apă scoteau chiar în centrul râului si apoi îl descărcau pe mal. Era un pământ roșiatic folosit probabil la confecționarea cărămizilor. Dar asta e doar o presupunere.

Tare asta cu ochi de vultur. I-am făcut și poze da sunt cam mișcate.

krisstinna [01.03.17 10:19:45] »

@robert: Mulțumesc frumos, să ai o primăvară frumoasă alături de prințesele tale!

robert [01.03.17 10:28:42] »

@krisstinna: Și eu mulțumesc frumos!

diana2015 [01.03.17 23:41:47] »

@robert: Brrrrrr... să-ți deschizi mintea??? Pe bune??? La ce?

Crocodilul acela brrr îmi dă fiori reci la câte reportaje am văzut cu ei și cum se comportă, nu, nu, mai degrabă cu tigrii aceia din Thailanda care erau îmblânziți

Unde mai pui că dacă intrai în apă "gustau" și ei o delicatesă hihihi

Vai și vasul cu care ați călătorit, ce să zic este... vintage...

Să nu uit și nu vreau să supăr pe nimeni dar eu cred că am reușit să văd 4 sau 5 vulturi

În concluzie mi-a plăcut mult plimbarea aceasta și am votat cu inima deschisă mulțumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robert [02.03.17 08:26:50] »

@diana2015: da pe nenea crocodilul de pe mal l-ai văzut, că am și eu o dilemă?

diana2015 [02.03.17 20:56:39] »

@robert: daaaa și așa niște pantofi frumoși ar ieși și o gentuță în ton... uaileuuuu... bun lăsând gluma deoparte da l-am văzut și mi s-a părut enorm, din acest motiv am scris "brrrrr"

adrianaglogo [02.03.17 22:41:51] »

@robert: Deci asta seara relaxare in India, la crocodili. Pot sa ma laud ca am vazut vreo trei vulturi in copacul cu pricina, si asta din prima.

Cu crocodilul ai jucat cu noi un fel de apa, apa, foc, foc!

Cel din P16-17 seamana cu un... porc gras! Sau asa l-au vazut dioptriile mele!

Frumoasa vacanta, locuri unde putini ajung.

mishu [03.03.17 09:23:09] »

@robert: Recunosc cinstit ca nici eu nu as fi sesizat crocodilii (decat cu mare greutate) daca nu ne-ai fi atentionat asupra lor. Cred ca in orice situatie excursia merita facuta, nu se stie cand mai ajungi a doua oara in acele locuri.

Oricate asigurari as fi avut nici eu nu as fi incercat sa sperii crocodilul, in mod sigur nu m-as speria de el decat daca ar fi impaiat.

Felicitari pentru excursie, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robert [03.03.17 10:39:59] »

@adrianaglogo: Mulțumesc!

robert [11.03.17 09:11:42] »

@mishu: Știi vorba aia: ai dreptate draga mea! Fireste la precizarea că orice excursie trebuie făcută pentru ca nu se știe dacă vei mai ajunge vreodată prin zonă!

Multumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, adrianaglogo, ANILU, diana2015, mishu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Goa, cel mai mic stat stat indian:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062875032424927 sec
    ecranul dvs: 1 x 1