ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.02.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
FEB-2017
DURATA: 10 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 15 MIN

Goa, un nume ce mi-a intrat la suflet

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Dar cum îti poate intra ceva la suflet, despre care nu știai nimic, în urmă cu un an de zile? Se pare că e vorba de dragoste la prima vedere! Cine nu a visat să ajungă pe aceste meleaguri? Cine nu a citit povesti cu maharajahi și cu prințese indiene? Cine oare nu s-a lăsat purtat de visuri? Eu recunosc sunt un mare visător!

Cum spuneam mai deunăzi am ajuns aici, mai mult pentru că m-am lăsat pradă instinctului, rațiunea trecând în plan secundar!

Se spune că în fiecare an e bine să te duci într-un loc nou, în care nu ai mai fost niciodată. Odată ajuns în Goa înseamnă că mi-am atins obiectivul! :)

Mă uitam prin hubloul avionului cât de frumos se vedea Dubaiul, noul oraș al luminilor. Când am ajuns deasupra Indiei am rămas un pic șocat! Contrastul era atât de mare! Parcă eram deasupra României de pe vremuri! Lumini puține și becuri chioare! Și totuși dacă de 10 ori aș mai ajunge în zonă, absolut de fiecare dată aș alege să vizitez India, în detrimentul Dubaiului!

Dar să revenim la oile noastre! Am aterizat și am dat de un aeroport urât și la propriu și la figurat! Cei cu vize online am fost introduși într-o încăpere insalubră, unde am fost pozați, dar și amprentați. Abia după aproximativ jumătate de oră, după ce am trecut de o grămadă de filtre am fost lăsați să intrăm în țară. Acest scenariu s-a repetat și la plecare, unde de la intrarea în aeroport eram verificați de un soldat cu mitraliera în mână și apoi treceam de o mulțime de fitre. Intimidant, dar dacă e pentru siguranța noastră înțeleg și accept, firește.

În afara aeroportului eram aștepat de cel de la hotel, ca să ne asigure transferul! Fiind dimineața devreme orașul abia începea să se trezească la viață. Cred că ne-am fi speriat un pic de traseu, dacă am fi ales să mergem cu taxiul, pentru că era destul de întuneric și am circulat mai mult pe străduțe înguste. După o oră am ajuns la hotel unde iar mașina a trecut de un filtru de securitate, la fel și noi și bagajele noastre. Și asta se întâmpla zilnic, pentru securitatea noastră. Problema e că in momentul în care părăseai hotelul erai pe barba ta Dar ăsta-i riscul pe care ni l-am asumat!

A venit momentul să spun câte ceva si despre Goa! Goa este cel mai mic stat al Indiei după suprafață, dar cel mai bogat dupa venitul pe cap de locuitor. Suprafaţa sa este de 3729 kilometri pătraţi, care adăpostesc o populaţie de doar 1,5 milioane locuitori! Este o fostă colonie portugheză, la fel ca Macao! Cum fac eu, cum desfac, dar parcă pașii îmi sunt îndrumați, doar spre fostele colonii portugheze!

Statul Goa este situat în partea vestică a Indiei și a fost de multe ori supranumit Perla Orientului sau Paradis al turismului. A mai fost denumită si Roma estului datorită mulțimii de temple, biserici si catedrale existente în zonă! Populația este din ce am aflat de la băștinași cam de 50% de religie hindusă, cam de 40% creștină și restul musulmană sau alte religii. Se observă foarte clar multiculturalismul religios din această zonă! Aici se aplica principiul Sarva Dhama, Sharva Bhava, care consacră toleranța religioasă și respectul mutual între religii! Dar cum s-a ajuns la așa ceva?

Din timpuri străvechi mai multe dinastii hinduse au condus Goa. Printre acestea se fac remarcate Chalukya, Shilahara și Rashtrakuta. Conform mitologiei hinduse zeul Parashurma, care la rândul lui era o încarnare a zeului Shiva, a coborât special pe pământ pentru a crea Goa. Dar asta-i doar mitologie să revenim la istorie!

Regiunea a fost cucerită de musulmani din dinastia Bahamani, iar ultimul lor conducător a mutat capitala regatului de la Ela la Goa. Aici a construit un mare și somptuos palat la Panjim, care se poate vedea și în zilele noastre. În noiembrie 1510, Yusuf Adil Shah, ultimul conducător musulman, a pierdut Goa după mai multe lupte intense. Cel care a câștigat-o era portughezul Alfonso de Albuquerque! Ei bine portughezii s-au pus pe treabă și au transformat Goa în cea ce vedem noi astăzi. Au construit drumuri, au modernizat zona, au făcut o mulțime de catedrale. Iezuiții care erau la conducere atunci i-au creștinat, mai mult cu forța, fiind și în perioada Inchiziției, în care religia nu era opțională! Au construit orasul Old Goa care foarte rapid a dobândit faima internațională. Era un important centru comercial. De-aici plecau valoroasele mirodenii către Europa. Catedralele de-aici rivalizau cu cele de prin toată lumea, iar orașul a prins un așa avânt, că la un moment dat avea o populație mai mare ca Parisul ori Londra!

Curios este faptul că restul Indiei era sub ocupatie britanică și totusi i-au tolerat mutual și pe portughezi. In anul 1961 armata națională indiană a pus piciorul în prag și a eliberat Goa de sub ocupația portugheză!

În zilele noastre se întâmplă un adevarat paradox! Sunt unii care consideră ca a fost rău sub ocupația portugheză, iar alții care cred că este rău sub ocupația indiană! Pentru că asta e realitatea goanezii, dacă le pot spune așa, se cred diferiți de restul Indiei și de restul indienilor. Dacă îmi este permisă o comparație, cam cum sunt catalanii de restul spaniolilor!

Goa, acest stat situat în vestul Indiei care are ieșire la marea Arabiei era cunoscută în vechime sub numele de Konkan. Ei bine din momentul în care a fost cucerită de India a devenit stat și limba oficială a devenit Konkani. Se știe că în India se vorbesc mai multe dialecte. Cu toate că cel mai mare oraș este Vasco da Gama unde este și aeroportul internațional, totusi capitala statului este Panjim.

Celebritatea statului Goa din zilele noastre a fost căpătată în perioada hippie, în perioada flowers power, când hippioți din toată lumea își dădeau întâlnire aici, se asculta muzică bună, se făceau petreceri monstruase, se consuma marijuana!

Această perioadă a apus de mult! Ce a rămas în urmă este moștenirea portugheză, multiculturalismul religios și plajele întinse si idilice! Toate astea la un loc ne-au atras în această zonă!

În încheierea descrierii acestui stat, aș vrea să mai menționez că se spune, la modul figurativ desigur, că forma statului Goa este ca o jumătate de inimă, restul din cealaltă jumătate, fiind inima fiecărui goanez. Foarte frumos spus!

Cine a mai fost în India o să spună că Goa nu e reprezentativă pentru India. Chiar recomandă să vii în Goa, dar doar după ce ai vizitat adevărata Indie. Și când o să ajungi pe meleagurile statului Goa, o să fii plăcut surprins. Iar dacă o să faci așa cum am făcut noi, adică o să vii din Europa direct în Goa, o să fii dezamăgit! Sincer și eu aveam cele mai negre temeri, când am ales să vizitez India. Sincer mi-era teamă de mizerie extremă, de mirosuri și de șobolani. Mi-era teama de sărăcie extremă, care poate duce la infracționalitate ridicată!

Ei bine aici în Goa am dat doar de mizerie, nu atât de mare pe cât m-aș fi așteptat. Chiar pot spune că am fost plăcut surpins de ce am găsit! Evident față de standardele din Europa e mizerie, dar față de Asia e chiar ok. Și cum noi am vizitat ceva din Asia, am reușit să trecem cu ușurință peste acest mic neajuns.

Când mă refer la mizerie, mă refer că străzile orașului sau ale stațiunii erau murdare, dar în rest la hotel totul era impecabil, la fel la restaurante. Iar de plajă ce să mai zic era superbă!

De altfel ăsta-i principalul neajuns al zonei. Dacă reușești să treci de el, poți avea o vacanță superbă, așa cum am avut și noi.

Mai este un mare neajuns. Traficul. Nu este atât de aglomerat cum mă așteptam, dar e un haos de îți vine să-ți iei câmpii. E plin de scutere, străzile sunt foarte înguste. Se claxonează încontinuu. Și cu motiv și fără. Chiar dacă se claxonează nimeni nu se sinchisește de asta, să se dea la o parte. Probabil e mai mult așa de avertizare. Asta m-a cam înnebunit la cap!

Tot referitor la trafic deranjează foarte rău lipsa trotuarelor sau când acestea există, starea lor e deplorabilă, sunt pline de gropi. Cu toate aceste inconveniente stațiune era plină ochi, de turiști europeni, în special englezi.

Plajele. Ei bine în Goa plajele sunt nesfârșite. Sunt unele în sud mai sălbatice și mult mai mari, unde e un fel de Vama Veche de pe vremuri și unele în nord unde este o zonă mai dezvoltată turistic! Aici în nord au ajuns prima dată hipioți. Un hipiot batrân chiar îmi spunea că dacă ar fi arătat ca acu zona, nu s-ar mai fi oprit aici niciodată!

In sud sunt celebre plajele Cansaulim, Majorda, Colva, Benaulim, Varca, Cotigau, iar în nord Candolim, Calangute sau Baga! Noi am ales plaja Candolim și nu am regretat deloc!

Candolim beach este una dintre cele mai frumoase plaje pe care am văzut-o la viața mea! Evident nu luăm în calcule plajele din Maldive, pentru că acolo sunt ireal de frumoase sunt parcă de pe o altă planetă! În primul rând are un nisip foarte fin, fără pietre și fără scoici! Este foarte curată. Se face curățenie de câteva ori pe zi pe plajă. De acest lucru au grijă administratorii teraselor care au închiriat si câte un petec de plaja unde sunt amplasate șezlongurile. Dacă tot am ajuns la capitolul șezlonguri, vreau să precizez că închirierea unuia variază în funcție de amplasare, dar si de politica fiecaruia. Am plătit și 200 de rupii și 100 de rupii și 50 de rupii, pentru un șezlong! 1USD- 65 RUPII. De multe ori am stat chiar pe gratis, doar cu promisiunea că o să consumăm de la ei băutura și eventual o să și servim prânzul tot acolo! Terasele toate erau construite pe plajă, doar din lemn și stuf! Fără construcții grandioase, fără betoane și fiare și plastice. Până și sezlongurile, scaunele si mesele erau doar din lemn ori răchită. Doar materiale ce se găsesc în natură și sunt bio degradabile. Absolut superb.

Pe plajă era așa o atmosferă relaxantă, un fel de dolce farniente! Cu toate că plaja e foarte lată și era plină de clienți era foarte liniște. Oameni de calitate cu bun simț. Majoritatea trândăveau la soare, cu o carte în mână și cu o bere sau un cockteil pe măsuță. Cel puțin aici în Candolim marea majoritate a turiștilor erau englezi în vârstă. Pensionari ce-și permit probabil să stea toată iarna aici. Mai ales că majoritatea locuiau în case mai modeste, în așa numitele guest house!

Evident pe plajă erau și mulți indieni! Pe acestia îi împart în două categorii, unii erau la distracție, iar alții la treabă! Cei care erau la distracției stăteau mai mult în apă, că de bronz oricum nici nu poate fi vorba! Cei care erau la muncă erau vânzătorii ambulanți care încercau ori să ne vândă ceva ori să-și ofere serviciile de masaj sau poate de o henna! Erau agasanți doar dacă îi băgai în seamă și intrai în vorbă cu ei. Dacă le spuneai din start că nu ești interesat de nimic de la ei te lasau în pace și dupa câteva zile chiar te ignorau!

Vacile. După cum se știe în India sunt animale sfinte! Le găseai peste tot, pe stradă, în oraș sau pe plajă. Nu vă închipuiți că erau cirezi de vaci, dar te întâlneai cu ele peste tot! Pentru noi românii nu era chiar așa ieșit din comun, pentru că avem și noi destule pe stradă pe la țară, dar pentru occidentalii ce le-au văzut doar în farfurie sub formă de friptură era ceva inedit! Pe plajă nu prea înțelegeam eu ce caută, dar apoi mi-am dat seama că cerșeau de mâncare de pe la turiști!

În India, încă din negura vremurilor, vacile au fost considerate adevărate simboluri ale bogăţiei şi păcii. Venerarea vacilor în această cultură, civilizaţie şi religie aparte, a apărut ca o formă de respect pentru laptele şi produsele derivate pe care vacile le oferă zilnic oamenilor, pentru ca aceştia să se poată hrăni. Deoarece vacile păşteau câmpurile şi produceau cantităţi uriaşe de bălegar, acesta era folosit de hinduşi drept formă de combustibili şi fertilizator principal.

Astfel, odată cu trecerea timpului, statutul vacilor, de adevărate fiinţe cu suflet bun şi blând care au grijă şi-i servesc pe oameni a devenit unul aproape matern în India. Religia hindusă se bazează pe conceptul omniprezenţei Divinului în toate creaturile vii, precum şi în omniprezenţa divină în sufletul tuturor fiinţelor, incluzând aici şi vitele. Din aceste motive, uciderea oricărui animal, cu atât mai mult a unei vaci, a fost şi este încă văzută în hinduism drept un păcat capital.

În plus, zeul Krişna, una dintre încarnările zeului Vişnu din mitologia hindusă, iubea foarte mult vacile. De asemenea, tot în hinduism, vaca şi taurul simbolizează Dharma (Legile Universului). Motiv pentru care venerarea vitelor este prezentă în toate marile texte ale religiei vedice precum, Rig Veda, Atharva Veda, Brahma Samhita, Havarimsham şi toate Puranele. De asemenea, Mahatma Ghandi, părintele Indiei moderne era şi el un mare iubitor şi adorator al tuturor vacilor. Apropo și eu iubesc vacile, mai ales laptele lor!

Ce mi s-a părut ciudat este faptul că păreau să nu aibă niciun stăpân. Noaptea când am plecat la aeroport, dormeau chiar pe stradă! Și altceva mai este ciudat, nu mă așteptam să le găsesc în meniu! ;)

Marea. Ei bine această mare a Arabiei mi-a plăcut nespus de mult. Apa foarte curată și limpede, cu o salinitate nu foarte ridicată, fără pietre, fără scoici, fără meduze sau alți peștișori agresivi, fără alge absolut superbă. Iar valurile, o minunătie de valuri! Intrarea în mare se face lin pe sute de metri, cam ca la noi la Mamaia! Valuri atât de mari și de spectaculoase eu n-am mai întâlnit! Când venea câte unul ți se retrăgea apa până la nivelul genuchiului și apoi năvălea peste tine cu putere un val de 3,4 metri! Absolut minunat. N-am mai stat atât de mult în mare, cred că de foarte mulți ani! Mi-a plăcut maxim!

Și asta nu e totul! Fluxul și mai ales refluxul care aducea privirii o plajă nouă, de vreo 100 de metri era un spectacol pentru noi! Noi nu am mai văzut așa ceva, decât prin filmele americane! Era o adevărată desfătare, să hoinărești pe aceste plaje!

Ne-a plăcut mult această plajă, de pensionari englezi așa cum am denumit-o, dar am fost de câteva ori si pe celebra plajă Calangute, unde media de vârstă scădea în special datorită turiștilor ruși. Ne-a plăcut și acolo, dar parcă mai frumos era la noi!

Mâncarea! Cum am precizat anterior la hotelul nostru unde se mânca foarte bine, dar si foarte scump am servit masa doar de vreo 3 ori, exceptând micul dejun firește! În rest prânzul îl serveam pe plajă, iar cina la un local în stațiune.

Pe plajă se mișcau un pic mai greu, de multe ori ospătarul era și bucătar! Ce m-a impresionat la ei este faptul că totdeauna erau zâmbitori și serviabili. Niciodată nu ni s-a întâmplat să comandăm ceva din lista de meniuri și să spună că nu au! Am reușit să mănânc pentru prima oară în viață homar, deoarece aici era acceptabil la preț. Un platou mare cu un homar cu garnitura de salată, dar și cu cartofi prăjiți și cu orez costa 2000 de rupii. Cel mai ieftin pe care l-am văzut! O porție de mâncare era în jur de 200-300 de rupii, iar o bere de-a lor locală Kingfisher 100 de rupii. Astfel o masă de prânz cu berea inclusă, rareori depăsea 5 USD de persoană. Am savurat și fructe de mare și pește! Am savurat o specialitate locală, respectiv red fischer. Bun, bun. Am încercat deseori diferite feluri de mâncare indiene sau goaneze, dar rareori m-au dat pe spate. Amestecul lor de mirodenii nu prea a fost pe gustul meu, mai ales că ei folosesc mult ghimbir! Nu mai spun că la majoritatea îmi lua gura foc, la propriu.

Seara ieșeam să servim masa în oraș. Aici erau o mulțime de localuri, care de care mai arătoase. Fiecare încerca să te îmbie cu ceva. Unii aveau ofertă la bere, 1,5 l de bere la 200 de rupii. Beau englezii pe rupte. Altele cu diverse tipuri de mâncare, care de care mai delicioasă. Efectiv aveai pentru toate gusturile. Găseai și mâncare așa zisă continentală, care era pentru noi europenii, dar aveai și paste și pizza. Doar să nu vrei și nu aveai ce să mănânci!

La majoritatea localurilor din stațiune era muzică live! Coveruri internationale, dar și muzică de-a lor tradițională. Nouă ne-ar fi plăcut să vedem un local cu dansuri indiene, dar nu am găsit așa ceva. Erau și cluburi de noapte, dar nu mai suntem pentru așa ceva!

Comerț. Evident existau super market-uri unde găseai tot ce vroiai la prețuri mai mici decât la noi în țară. Cu o singură excepție, băuturile alcoolice cu multe grade, care erau duble ca preț. În rest cam pe la toate magazinele se putea negocia. Din punctul meu de vedere un preț acceptabil era cam jumatate din cât îți cereau prima dată. Ne-am cumpărat multe nimicuri, dar doar din cele care nu se găsesc pe la noi. Atenție la țepe. Cu toate că eram învățați cu așa ceva, în special din China, am fost păcăliți de două ori. O dată ne-au dat o altă mărime și altădată un alt produs cu defect! Din nefericire am văzut asta doar în țară!

Banii. Ei bine acolo se plătește exclusiv în rupii indiene. La casa de schimb 1 USD era 65 de rupii pentru hârtiile mici, iar pentru hârtiile de 50 sau 100 USD era 62 de rupii. La bănci unde e de preferat să schimbi banii, de câte ori am încercat să schimb, mi-au spus că n-au bani! Ciudat, foarte ciudat! Așa că am folosit doar cardul ca să scot de la bancomat. La ei tocmai se schimbaseră banii și îmi era frică să schimb la case de schimb valutar, să nu-mi dea hârtii vechi, fără valoare!

Excursii. Noi aici am venit pentru mare și pentru soare. Să scăpăm de frigul din România. Aici am găsit o stațiune în care la mare, la soare plictiseala este ca o binecuvântare. Și totuși dacă tot am bătut drumul ne-am aruncat ochii și spre oferta turistică a zonei. Ce se poate vizita? Erau două tururi, nord și sud. La fiecare dintre ele aveai incluse catedrale, temple, dar și plaje. Noi fiind în nord, evident că am ales excursia din sud, dar despre asta o să fac vorbire în articolul următor. Mai se putea merge pe mare la snorkeling sau să pescuim sau să vedem delfini. Mai era un așa zis safari, dar safari era doar cu numele, te ducea prin junglă cu o mașină de teren doar să vezi o cascadă spectaculoasă și eventual niște maimuțe. Mai se puteau vizita două sau trei grădini zoologice. Asta m-ar fi interesat, dar pierdeam o zi întreagă pe drumuri și era păcat să stăm în trafic, la fel ca la noi. O altă opțiune era o plimbare cu barca pe râu în sus, pentru a vedea crocodilii în mediul natural! Am făcut și această excursie!

Alte excursii erau la obiectivele celebre ale Indiei, dar necesitau câteva zile. La astea am zis pas. Poate la o vizită ulterioară în India.

Where are you from! Întrebarea asta o primești peste tot, din două motive. În primul rând ca să se bage în vorbă cu tine și apoi să te evalueze să vadă cam câți bani poate stoarce de la tine. E prima oară când mi se întâmplă ca absolut nimeni să nu fi auzit de România și să stie ceva cât de mic de ea! Am fost neplăcut surprins! Ca de obicei eram de multe ori etichetați ca ruși. De altfel toți comercianți sau cei care lucrau în hoteluri sau restaurante, știau atât engleza, cât și rusa! Sper din toata inima să nu ajungem și noi vreodată, să fim obligați să o învățăm! La rusă mă refer firește!

Nici nu stiu ce ar mai fi de spus! Total neașteptat pentru mine, ne-am simțit foarte bine acolo și dacă s-ar mai ivi ocazia, ne-am întoarce cu mare plăcere!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 20.02.17 14:50:25
Validat / Publicat: 20.02.17 16:49:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.

VIZUALIZĂRI: 7825 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

40 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46100 PMA (din 49 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2

40 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 40
robertAUTOR REVIEW
[20.02.17 15:16:04]
»

rog melodia: https://www.youtube.com/watch?v=bNowU63PF5E

mersi

gettyy
[20.02.17 17:48:19]
»

Ți-am citit toate articolele de pe AFA, deosebit de interesante, destinații care mai de care mai exotice... locuri în care ştiu sigur că eu nu voi putea ajunge vreodată... dar, îți mărturisesc sincer, GOA mi-a intrat şi mie la suflet!!!

GOA m-a impresionat cel mai mult!

Te felicit din suflet în primul rând pentru curajul pe care l-ai avut când ai ales destinația, pentru modul cum ai ştiut să accepți totul... şi mai ales pentru simplitatea şi naturalețea prin care ne-ai relatat vacanța ta!!!

Se vede cât de mult ți-a plăcut acolo...

Bravo!!!

Aştept cu nerăbdare continuarea.

Michi
[20.02.17 18:08:07]
»

Foarte frumos descris, aproape vizual dacă m-am exprimat bine. Acum vreo 20 ani am avut de ales între două oferte convenabile: Thailanda şi India. Am ales-o pe prima şi nu regret pentru că în India mi-era frică de boli, mizerie, animale sfinte pe străzi, sărăcie. Nu poţi prinde două trenuri care pleacă în acelaş timp din gară. Bine că pe AFA poţi citi reviewuri despre destinaţii la care nu poţi ajunge vreodată.

Radu Tudoran
[20.02.17 18:23:13]
»

Astept sa povestesti despre crocodilii vazuti la ei acasa. Banuiesc ca nu erau afise "Nu hraniti animalele" sau "nu va jucati cu ele"

In afara statiunii era cat de cat siguranta pe strada sau era bine sa nu cobori din masina?

Rodel
[20.02.17 19:02:04]
»

Am citit cu mult interes, pentru că India este într-adevăr interesantă, altceva față de alte destinații mai aproape de noi și de civilizație. Și tot citind impresiile tale, mi-a încolțit așa un gând și o dorință să ajung și eu acolo. Dar deocamdată mă voi mulțumi să văd imagini, să mă delectez cu articole depre incredibila Indie și să visez. Foarte frumos, plastic redate impresiile. Felicitări!

robertAUTOR REVIEW
[20.02.17 19:21:24]
»

@gettyy: Mersi Getty! Mă înclin! Sunt foarte fericit că am reușit să ajung la sufletul tău!

mprofeanu
[20.02.17 19:29:32]
»

@robert: Felicitări încă o dată pentru reviewul scris despre o locație deosebită și îndepărtată.

Este interesant să citești și să afli despre atâtea locuri minunate de pe acest glob pământesc!

În India nu cred că voi ajunge și nici în Goa dar asta nu înseamnă că nu voi citi cu interes ce vei scrie de acolo.

robertAUTOR REVIEW
[20.02.17 20:21:12]
»

@Michi: Mulțumesc frumos pentru vorbele frumoase! Ați ales foarte bine și Thailanda e o țară frumoasa care are foarte multe de oferit turiștilor!

Sa nu aveți regrete pentru că nimeni nu le poate vedea pe toate! Evident doar cu foarte mici excepții!

Toate cele bune vă doresc!

robertAUTOR REVIEW
[20.02.17 20:58:53]
»

@Radu Tudoran: Chiar i-am văzut, cu greu, în mediul lor natural! O experienta unică pentru mine!

Străzile mi s-au părut destul de sigure! Nu am stat doar în stațiune ci am Dostoievski și în oraș! Sunt foarte mulți occidentali stabiliți acolo și mă gândesc că e destul de ok!

E drept după 10 seara nu am ieșit pe străzi!

Mersi pentru vizita!

Michi
[20.02.17 20:59:09]
»

@robert: Nu ştiu de cât timp călătoreşti dar până acum ai văzut foarte mult, în special destinaţii inedite. Ţinând seama că eşti încă destul de tânăr şi poţi avea în faţă încă 30-35 de ani de călătorii, ai tot timpul să calci aproape toate meridianele şi paralele planetei.

Şansa generaţiei voastre este libera circulaţie, limbile stăine învăţate din şcoală, internetul şi în general că v-aţi format ca open-mind. Toate acestea n-au fost posibile pentru cei în vârstă dar chiar şi aşa, mai cu senior voyage, mai individual după ce capeţi ceva experienţă, şi la vârste înaintate te poţi bucura de frumuseşţea călătoriilor.

robertAUTOR REVIEW
[21.02.17 08:00:54]
»

@Radu Tudoran: Scuze nu stiu de unde a aparut si Dostoievski! Scriam de pe telefon si n-am obseravt ca predictivul a preluat inițiativa!

robertAUTOR REVIEW
[21.02.17 08:03:08]
»

@Rodel: Rodel știi foarte bine parerea mea: niciodată nu înceta să visezi! Câteodată visele se transformă în realitate!

Mulțumesc pentru aprecieri!

robertAUTOR REVIEW
[21.02.17 08:06:44]
»

@mprofeanu: Mersi mult pentru vizită si pentru vorbele frumoase! Asa e, lumea are atâtea de oferit si e păcat să nu încercăm să o descoperim, în limita posibilităților desigur!

Eu unul nu mă pot niciodată întoarce în același loc! Când văd pe unii că își fac mult asteptatele concedii, mereu si mereu în acelasi loc si probabil chiar la acelasi hotel... Eu m-aș plictisi îngrozitor!

robertAUTOR REVIEW
[21.02.17 08:15:26]
»

@Michi: Asa e mama Michi! Sunteți o veterană a călatoriilor și am văzut că nu vă dați în lături de la nimic! Din acest punct de vedere sunteți un exemplu pentru noi ăștia puțin mai tineri!

Eu călătoresc în afara țări de foarte puțin timp! De abia în 2005 am ieșit prima oară din țară, în Bulgaria! A urmat în 2006 primul zbor cu avionul spre Dubai via Istanbul și lungile drumuri spre China!

Așa am prins curaj si experiență în a te descurca de unul singur! Am văzut întâi Europa și acu în ultimii cinci ani mă canalizez pe destinațiile mai îndepărtate! Scăderea drastică a prețului biletelor de avion m-a ajutat foarte mult în acest sens! Și faptul că de fiecare dată am fost doar noi trei! Nu depindem de nimeni si de niciun program suntem liberi să explorăm ce dorim!

Multumesc înca o dată si multă sănătate va doresc!

horachira
[21.02.17 10:13:21]
»

@robert: prima data felicitari, super articol

Vizavi de vaci, perceptia mea, intarita apoi de localnici e cam asa:Ei folosesc vacile exact ca noi pentru lapte, fac fin etc. etc.

Eh, problema apare cind devin sterpe sau bolnave. Atunci nu le omoara fiindca-s sfinte, in schimb le dau liber pe drum, nu mai au grija de ele. De aceea eu am vazut multe bolnave, pline de mucus la nas, sint de evitat cine stie ce boli pot cara. Ca sa nu vorbesc ca am vazut si zeci de porci salbaticiti pe care ei nu ii maninca dar din toleranta nici nu ii omoara

robertAUTOR REVIEW
[21.02.17 12:13:02]
»

@horachira: Mulțumesc frumos!

Așa o fi cum spui! Sincer nu am studiat problema! Întrebarea asta mi-am pus-o si eu: au sau n-au stăpân?

Cert e ca am văzut și viței pe plajă! Vezi că am mai pus o poză!

Toate bune și călătorii frumoase!

diana2015
[21.02.17 12:35:03]
»

@robert: Deci ce pot sa spun decat ca ai descris foarte frumos

Ieri am citit articolul si l-am votat cu tot dragul, azi l-am mai citit inca odata pentru sufletul meu (ca tare bine si detaliat mai scrii) si m-am decis sa scriu acest ecou .

In India NU cred ca mi-ar placea sa merg vreodata , scuze dar nu ma atrage in nici un fel. Tu ai scris tare bine si frumos dar nu cred ca pot fi convinsa sa aleg aceasta destinatie, asa ca detaliaza cat poti de mult. Pozele sunt foarte frumoase si concludente

Multumesc si astept alte review-uri

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[21.02.17 12:56:54]
»

@robert: Nu stiu daca mai ai de gand sa continui povestirea ca tare mult imi mai place si va trebui in caz contrar sa le reiau. Ceea ce ai remarcat tu

Cel puțin aici în Candolim marea majoritate a turiștilor erau englezi în vârstă. Pensionari ce-și permit probabil să stea toată iarna aici.

vazusem si eu in poze si chiar voiam sa comentez, am mai vazut astfel de situatii in diverse tari.

Si la Albena era un mos neamt care de abia mai mergea, si statea aici din mai pana in septembrie.

Despre statul in trafic, din povestile colegelor mele, este mai rau ca la noi asa incat poate cu o viitoare ocazie sa faci si excursii.

Cat despre

Where are you from! Întrebarea asta o primești peste tot, din două motive. În primul rând ca să se bage în vorbă cu tine și apoi să te evalueze să vadă cam câți bani poate stoarce de la tine. E prima oară când mi se întâmplă ca absolut nimeni să nu fi auzit de România și să stie ceva cât de mic de ea!

se intampla. Eu insa mai am o chestie, cand ma duc pe undeva incerc sa gasest o persoana cunoscuta, de obicei din sport ca la politica nu ma bag. Pentru India gasisem 2 sportivi Dinesh Patel si Rinku Singh, jucatori de cricket care au fost "transformati" in jucatori de baseball. Intamplarea a fost sa-i vad intr-un film dragut, The Million Dollar Arm, si asa sa-i retin si daca voi ajunge prin India sa pot spune ca stiu si eu niste sportivi.

Si apropo tot de a cunoaste pe cineva, in avion intre China si Malaezia am stat langa un american in varsta, de origine suedeza si care fusese pilot si la pensie devenise pilot privat angajat de personalitati si care a fost foarte surprins sa auda de la mine ca o cunosc (din filme) pe Sonja Henie, filmul al carui nume il retinusem era Serenada in Valea Soarelui (film din 1941)

Felicitari, votat cu mare drag si zau ca mai vreau.

robertAUTOR REVIEW
[21.02.17 15:50:25]
»

@diana2015: Mersi măi Diana-Veronica esti o drăguță!

Nu ți-ai imaginat niciodată cum e să fii îmbracată în sari, cum e să ai inele în nas si la picioare, cum e să fii tatuată cu henna ca o adevărată prințesă indiană?

Părerea mea este ca niciodată, să nu spui niciodată pentru ca n-ai cum să știi pe unde te-or ducu pașii în lumea asta, voit sau mai puțin voit!

Cum îi spuneam si lui Mishu eu doar am călcat pe pământ indian și nu pot spune că am vizitat această țară imensă, care are atât de multe de oferit!

robertAUTOR REVIEW
[21.02.17 16:00:01]
»

@mishu: O să mai urmeze două articole, dintre care unul e mai laborios un pic, datorită multelor obiective vizitate!

Problema nu era că nu stiu eu vedete de la ei din tara, ci că goanezii astia nu stiau absolut nimic de România, cred că nici nu știau că există o asemenea țară. Unii credeau chiar că e vreo provincie rusească, Doamne ferește!

Mersi frumos pentru vorbele frumoase și o sa mai urmeze...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
sebigeanina
[21.02.17 17:38:50]
»

Salut Robert am citit şi votat cu plăcere acest articol care cred sincer că este unul din cele mai frumoase citite pe AFA şi acesta este încă un motiv să ne cunoaştem la Slănic Moldova pentru a ne cunoaşte şi detalia mai mult impresii despre vacanţe.

robertAUTOR REVIEW
[21.02.17 18:39:45]
»

@sebigeanina: Salutare! Mersi frumos! Sigur o să ne împrietenim la o țuică de Buzău!

ANILU
[21.02.17 20:25:01]
»

@robert: Am citit cu plăcere, de fapt l-am recitit acum, ascultând melodia atașată. Bună alegere, se potrivește cu descrierea zonei pe unde v-ati plimbat, mă refer mai mult la zona plajelor.

Acum pot spune exotic...

P. S. Aștept cartea de la elefant.ro am comandat-o și abia aștept să o citesc.

robertAUTOR REVIEW
[22.02.17 08:24:46]
»

@ANILU: mă bucur că ți-a placut! Cartea eu o am, dar încă nu m-am apucat de ea!

Mersi frumos!

krisstinna
[22.02.17 21:50:30]
»

@robert: Credeai că am dispărut? Nuuu, nu aveam cum, doar lipsa iubitului Timp m-a împiedicat să te salut.

M-ai omorât întâi cu Laid Back, apoi cu descrierea și nu în ultimul rând cu pozele.

Nu pot să cred că nu ai găsit un local cu muzică si dans de la mama lor

Prințesa a vrut henna?

Cam mare halba, nu s-a încălzit berea?

Mulțumesc, am visat și eu un pic

Mai "sufăr" o dată patru minute cu Laid, îmi place teribil pentru că îmi aduce aminte de tinerețe, de vacanțe, de mare.

Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[23.02.17 08:48:47]
»

@krisstinna: Cine credeai, ca vrea să dispari?

Mersi pentru apreciere!

Berea nu avea cum să se incalzeasca, la cat de insetati eram dupa o zi de mare și de soare, la vreo 33-35 de grade!

Ce m-a impresionat foarte tare acolo era faptul ca 99% din pensionarii englezi, fie barbați fie femei aveau o mulțime de tatuaje. Când te gândesti ca este vorba de persoane in vârstă între 60 si 80 de ani!!! Lucru de neconceput la noi! Așa că și prințesa vroia o henna si nu aveam cum s-o refuz!

Local cu dansuri specifice nu am găsit, dar nici nu ne-am omorât cu căutatul!

Toate bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Carmen Ion
[23.02.17 08:59:25]
»

@robert: Foarte pertinente comentariile tale, foarte sugestive fotografiile. Un review excelent, demn de un loc exotic atât de ademenitor.

Felicitări!

robertAUTOR REVIEW
[23.02.17 14:12:50]
»

@Carmen Ion: Mulțumesc frumos!

roth
[23.02.17 22:20:08]
»

Am citit, am votat, dar nu prea am comentat. Sunt inca sub vraja povesti asa ca astept continuarea.

ela7
[26.02.17 10:22:52]
»

Buna! Am citit cu mult interes ceea ce ai scris, pentru ca despre Goa am aflat, cu ceva ani in urma, de la un cunoscut, care, pensionar fiind, isi petrecea acolo 6 luni pe an. Isi inchiria o casuta si statea impreuna cu sotia. Foarte interesant tot ce ai scris. Bineinteles ca am votat cu numarul maxim de puncte si sper sa fie catalogat ca "mini-ghid" (daca se mai face asa ceva pe site-ul asta. Nu stiu ca nu am mai intrat de mult timp!). Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
13 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, ANILU, diana2015, gettyy, iulianic, Michi, mishu, mprofeanu, Radu Tudoran, robert, Rodel, roth, sebigeanina
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Goa, cel mai mic stat stat indian:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.11659097671509 sec
    ecranul dvs: 1 x 1