ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Targu-Jiu
ÎNSCRIS: 08.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

La pas prin Cetatea Medievală Sighișoara

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

La plecarea din Turda spre casă ne-am propus să facem un mic ocol prin Sighișoara, intenția noastră fiind să vizităm cetatea, care era pe listă de mult timp, dar din varii motive vizitarea ei a fost amânată de două ori. Sighișoara nu are nevoie de prezentare, este un oraș cu succes turistic, care atrage anual foarte mulți turiști. Acest fapt se datorează probabil în mare măsură cetății, care este încă locuită, fiind inclusă în patrimoniul cultural UNESCO.

Întrucât nu aveam foarte mult timp la dispoziție, odată ajunși în Sigișoara ne-am îndreptat direct spre cetate, lăsând mașina în parcarea situată la baza dealului pe care este ”cocoțată” aceasta. Nu aș putea spune că parcarea este încăpătoare sau nu, prima impresie ar fi că da, dar fiind o zi de weekend cu greu am găsit un loc de parcare deși am ajuns la o oră rezonabilă.

Am pornit pe jos și am urcat panta care duce către cetate, primul obiectiv întâlnit în cale fiind Turnul Croitorilor. Acesta este un turn-poartă ce datează din sec. al XIV-lea, care avea rolul de a apăra intrarea principal în cetate. Turnul a fost distrus de incendiul din anul 1676 și ulterior a fost reconstruit.

Chiar la intrarea în cetate am întâlnit două panouri informative referitoare la fortificații și traseul spre diferite obiective, imagini cu acestea puteți vedea în fotografiile atașate.

Am făcut câteva fotografii, după care am înaintat în cetate pășind pe străzile pietruite, printre turnuri și clădiri vechi dar foarte bine conservate, cu senzația că suntem în alte timpuri, că ne-am întors în timp.

După foarte puțin timp am ajuns în Piața Cetății, cea mai mare piață din cetate, aceasta fiind ”gazda” multor spectacole pe timpul verii, dar și a multor restaurante. Unul dintre acestea funcționează în Casa cu Cerb (foto nr. 4), o clădire frumoasă al cărei nume este dat de un trofeu de cerb care tronează pe unul din colțurile casei. Ne-a atras atenția arhitectura clădirii și intenționam să ne întoarcem să servim masa aici după vizitarea cetății, dar am renunțat la idee din cauza prețurilor piperate.

Continuându-ne drumul spre Turnul cu Ceas, cel care domină Cetatea Sighișoarei, am ajuns la Casa Vlad Dracul, una din casele celebre din cetate. Aceasta este casa în care a locuit tatăl lui Vlad Țepeș și și-a bătut Ducatul de Argint. Se spune că în această casă s-a născut Vlad Țepeș. În prezent în această casă este o pensiune cu restaurant.

Vis-a-vis de aceasta este Casa Venețiană, a altă casă celebră care acum găzduiește sediul Forumului Democrat German din Sighișoara.

În continuare este Turnul cu Ceas, simbolul orașului Sighișoara, care datează din sec. al XIV-lea, fiind construit pentru a asigura protecția porții principale a cetății și pentru a găzdui Sfatul. Turnul cu Ceas nu a scăpat nici el de incendiul din anul 1676, dar a fost refăcut în mai puțin de un an de zile. Acoperișul turnului se termină cu un glob de aur care are montat deasupra un stâlp meteorologic cu un cocoș în vârf care se rotește după cum bate vântul. Se spune că sighișorenii știu cu siguranță că va urma ploaia dacă acesta are fața îndreptată spre apus.

Ceasul din turn este decorat cu păpuși care întruchipează zeii patronimici ai zilelor săptămânii. Actualul mecanism al ceasului este mai nou, fiind realizat și instalat de o firmă din Elveția în anul 1906 și poate fi admirat de către vizitatori. Legenda spune că acesta nu rămâne în urmă niciodată, astfel că sighișorenii și turiștii care vin aici își pot fixa ceasurile după ceasul din turn. De-a lungul timpului Turnul cu Ceas a adăpostit și Sfatul Orașului, iar din anul 1899 găzduiește Muzeul de Istorie din Sighișoara.

Programul de vizitare a muzeului este următorul:

- program de vară (15 mai - 15 septembrie): luni - închis; marți -vineri 09.00 – 17.30; sâmbăta - duminica: 10.00 – 17.30.

- program de iarnă (15 septembrie - 14 mai): se modifică doar ora de închidere care este 15.30.

Fiind o zi de duminică erau foarte mulți vizitatori în cetate și am fost nevoiți să așteptam să ne vină rândul pentru a avea acces în incintă. Am achitat biletele de intrare (14 lei /adult) și am purces la vizitarea muzeului. Există și o taxă pentru fotografiat care se plătește separat, dar nu am optat pentru această variantă.

Primul nivel din cele cinci este dedicat inițiatorului și primului custode al muzeului, medicul sighișorean Josef Bacon. În continuare sunt expuse piese arheologice, piese ale diferitelor bresle, textile, ceasuri de epocă, o colecție de icoane pe lemn și sticlă și instrumente medicale.

Turnul cu ceas este și cel mai bun punct de belvedere din cetate. Din balconul de la ultimul nivel al turnului am admirat cetatea în toată splendoarea ei, orașul și am făcut numeroase fotografii. Tot aici sunt numeroase plăcuțe care indică direcția și distanța până la diferite orașe din lume.

După ce am coborât din Turnul cu Ceas ne-am îndreptat către Biserica Cetății, o biserică evanghelică luterană de dimensiuni impresionante. Aceasta ne-a atras atenția încă dinainte de a intra în turn, atât prin măreția sa, cât și prin frumoasele acorduri interpretate la orgă ce răzbăteau de aici. Din păcate, atunci când am încercat noi ușa era închisă și nu am putut intra.

În spatele Bisericii Cetății, se află Turnul Fierarilor, care a fost construit în anul 1631 în locul vechiului turn al bărbierilor cu scopul de a apăra Biserica Cetății. Și acest turn a ars în incendiul din 1676, dar a fost refăcut. În prezent în acest turn își are sediul Asociația Artiștilor Plastici Alma Mater Castrum Sex. Un localnic încearcă să reînvie vremurile de altădată și crează magneți, rame, scaune, cutiuțe din lemn, etc.

Am continuat explorarea cetății îndreptându-ne către Scara Acoperită, calea de acces către Biserica din Deal și Școala din Deal. Scara Acoperită are 176 de trepte din lemn, fiind grupate câte câte șase, acestea reprezentând fiecare câte o zi lucrătoare, cea de-a șaptea fiind pentru duminică. Acestea din urmă sunt mult mai lungi, vizitatorii având astfel posibilitatea de a-și trage sufletul înainte de a ”ataca” un alt grup de șase trepte.

Odată ajunși în vârful dealului am putut vedea Școala din Deal, care a fost înființată în urmă în anul 1522. În această clădire funcționează în prezent Liceul Joseph Haltrich, liceu cu predare în limba română și germană.

Biserica din Deal domină întreaga zonă, înălțându-se semeață pe dealul din cetate. Aceasta este o biserică evanghelică construită în anul 1483, fiind singura biserică din Transilvania care ”găzduiește” o criptă cu 60 de morminte care se poate vizita. În fața bisericii se găsește Cimitirul Evanghelic, iar în apropiere, pe zidul de incintă poate fi observat Turnul Frânghierilor, un turn de dimensiuni reduse care a fost transformat în locuința administratorului cimitirului.

După ce am coborât în cetate, ne-am continuat periplul spre Palatul Comitatului care în prezent găzduiește Primăria Sighișoarei. Este o clădire impresionantă construită în stil renascentist. După ce am admirat-o și fotografiat-o ne-am continuat plimbarea și am ajuns la Biserica Romano-Catolică, o biserică cu o arhitectură foarte frumoasă. Turnul clopotniță foarte înalt îi conferă un aer de măreție. Biserica a fost construită în anul 1894 în onoarea Sfântului Iosif. Întrucât aici urma să aibă loc o cununie, am vizitat în fugă biserica (invitații care așteptau pe treptele bisericii pot fi observați în una din fotografiile atașate).

Foarte aproape de Biserica Romano-Catolică este un mic părculeț unde este amplasat Bustul poetului Petőfi Sándor, poet cu origini slovace, dar este cunoscut ca poet al ungurilor, care a murit pentru dreptate la vârsta de 26 de ani.

Foarte aproape de această statuie este Turnul Cizmarilor unul dintre cele mai vechi din cetate, fiind construit în secolul al XIV – lea. Întrucât a fost afectat de incendiul din anul 1676, a fost refăcut în anul 1681. În prezent găzduiește o stație locală de radio.

Ne-am continuat periplul prin cetate și am ajuns din nou în fața Turnului Croitorilor, continuându-ne turul de vizitare pe strada Zidul Cetății spre ultimele două turnuri de pe această latură: Turnul Cojocarilor și cel al Măcelarilor, situate foarte aproape unul de celălalt. Turnul Cojocarilor a fost construit în secolul al XV-lea și refăcut după incendiul din anul 1676. Este un turn simplu, cu formă patrulateră și în interiorul său puteți vedea atelierul unui meșteșugar local care confecționează obiecte din piele: curele, centuri, hamuri. Turnul Măcelarilor este despărțit de cel anterior printr-o poartă de acces, a fost construit în secolul al XV-lea și are o formă hexagonală.

Pe străzile cetății sunt multe magazine cu suveniruri, ale căror prețuri nu sunt deloc mici, dar având în vedere importanța și faima obiectivului în care ne aflam ne așteptam la așa ceva.

După câteva ore de plimbare în incinta cetății am plecat încântați de ce am văzut, motiv pentru care recomand tuturor vizitarea cetății.

Drumuri bune și călătorii frumoase vă doresc!

Rog webmasterul să atașeze următorul videoclip: www.youtube.com/watch?v=XqoyQmx-CJg


[fb]
---
Trimis de costy69 in 05.06.16 22:32:58
Validat / Publicat: 06.06.16 07:13:59
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIGHIȘOARA [MS].

VIZUALIZĂRI: 3166 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Cetatea Sighișoara - fotografie realizată din Turnul cu Ceas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX [06.06.16 07:15:43] »

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Radu Tudoran [06.06.16 10:03:59] »

Cum sta cetatea la capitolul indicatoare, adica vezi sageti "Spre Casa... "? Gasesti harti cu zona sau trebuie sa vii pregatit de-acasa? Vacante frumoase in continuare.

tata123 🔱 [06.06.16 11:37:20] »

@costy69 - Drăguță incursiune! Weekendul acesta am trecut pe la o aruncătură de băț de orașul medieval Sighișoara - la următoarea vizită vreau să trec și eu în revistă toate turnurile cetății.

Am vizionat ieri un filmuleț drăguț dedicat Sighișoarei pe care îl recomand - e un bun clip de promovare a orașului (gandul.info/magazin/sighi ... aculos-15404691).

Dacă doriți să participați la Festivalul medieval ar cam fi cazul să faceți rezervările deja - luna iulie vine acuși, acuși.

@Radu Tudoran - Există un centru de informare turistică în oraș deschis acum vreo doi ani (mediafax.ro/social/centru ... ne-lei-13717463) - nu știu dacă mai are hărți . Costy69 a fost mai recent în Sighișoara așa că ne poate spune cum stă treaba cu indicatoarele și panourile informative.

NELUTU D-tru [06.06.16 12:29:22] »

Am fost acolo acum 4 ani cu ocazia festivalului medieval si am vizitat si cetatea Sighisoara. Un loc frumos, pacat ca am cautat atunci cam mult un loc de parcare, in rest am fost multumiti de ce am vazut.

costy69 [06.06.16 17:06:40] »

@webmasterX - Mulțumesc!

costy69 [06.06.16 17:25:13] »

@Radu Tudoran - Mulțumesc pentru vizită și scuze pentru întârzierea cu care vă răspund. Cred ați aflat deja mare parte din ceea ce doreați să aflați din răspunsul lui @tata123.

Știu și eu că există un centru de informare turistică, eu nu am apelat la serviciile lor. M-am documentat înainte de a pleca de acasă și am luat la pas cetatea. Sunt indicatoare și panouri informative precum cele din P24 și P25. Pe fiecare obiectiv important (ex. Casa Vlad Dracul) sunt amplasate plăcuțe care oferă o minimă informație vizitatorului.

Hartă nu am avut și nu neg faptul că ar fi utilă, însă cred că vă puteți descurca și fără aceasta, în situația în care nu găsiți. Având experiența vizitei anterioare, eu aș începe turul de vizitare de la Turnul Croitorilor urmând în dreapta zidurile cetății, bifând fiecare obiectiv în parte.

Călătorii frumoase vă doresc!

costy69 [06.06.16 17:32:31] »

@tata123 - Mulțumesc pentru vizită!

Frumos filmulețul postat de tine.

Numai bine!

costy69 [06.06.16 17:39:56] »

@NELUTU D-tru - Sighișoara este cu siguranță un loc ce merită vizitat. Aglomerația și lipsa locurilor de parcare în weekend-uri și cu ocazia festivalurilor este pe undeva normală având în vedere măreția și renumele cetății. Soluția pentru a evita aceste mici neplăceri ar fi vizitarea ei într-o zi lucrătoare (cu excepția zilei de luni).

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
AZE [06.06.16 21:41:46] »

@costy69: Articol foarte bun, cum stăm la capitolul: renovari? La ultima vizita. din 2014 erau încă foarte multe clădiri nerenovate in cetate cadea tencuiala.

Oricum, Sighisoara pt mine este un loc care merita văzut si de recomandat.

costy69 [06.06.16 22:06:18] »

@AZE - Vă mulțumesc pentru vizită și aprecieri!

Nu pot să fac o comparație, dar lucrurile s-au mai schimbat în bine. Aici vorbim doar de clădiri vechi, întreținerea lor este ceva mai dificilă, așa că trebuie să mai ”închidem ochii”. Așa este, mai pot fi văzute câteva clădiri care au nevoie de renovări, chiar și turnuri care au pe alocuri tencuiala căzută (P17-Turnul Cojocarilor la bază). Cu toate acestea Sighișoara merită vizitată.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [08.06.16 10:38:15] »

Am citit articolul cu mare placere deoarece Sighisoara este din pacate un oras pe langa care eventual am trecut fara a-l vedea insa (din tren doar).

Am tot urmarit diferite reportaje iar cand am fost la Veliko Tranovo, lumea spunea ca seamana cu Sighisoara.

Pozele mi s-au parut minunate si reprezinta o foarte buna invitatie pentru a vizita acel loc astfel incat in speranta ca voi ajunge si acolo am ma marchez acest articol la Favorite.

Felicitari, votat cu placere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
costy69 [08.06.16 17:12:04] »

@mishu - Vă mulțumesc pentru vizită, vot și aprecieri!

De multe ori ni se întâmplă să căutăm locuri frumoase în alte țări, când în România acestea sunt din abundență.

Nu este nicio problemă că nu ați ajuns încă în Sighișoara, timpul este înainte. Și eu am ratat vizita în acest oraș doi ani la rând, dar în al treilea am reușit. Cetatea Sighișoara chiar merită vizitată.

Numai bine și călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, costy69, mishu, NELUTU D-tru, Radu Tudoran, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sighișoara şi împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067873954772949 sec
    ecranul dvs: 1 x 1