ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.01.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 8 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm www.ghidroma.com
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
 • [fb]
  TIMP CITIRE: 9 MIN

  Florenta — Oltrarno sau 'dincolo de Arno'

  Ilustrație video-muzicală
  TIPĂREȘTE URM de aici

  La sud de Arno se desfasoara pe un mal al raului o buna parte a Florentei istorice si culturale marcata de locuri celebre precum Piazzale Michelangelo, Palazzo Pitti si celebrele Gradini Boboli dar si una dintre cele mai notabile biserici ale orasului Basilica Santo Spirito.

  Mergand pe celebrul Ponte Vecchio si trecand raul in zona exclusivista Oltrarno am avut bucuria sa-mi incant ochiul si sufletul cu cateva monumente si locuri de o frumusete deosebita intr-un cadru natural de exceptie. Am sa incerc sa povestesc in cateva cuvinte ceea ce am vizitat in acea zona si mi-a placut in mod deosebit intr-o zi capricioasa de toamna inceputa cu o ploaie torentiala si terminata pe inserat sub un generos apus de soare.

  In primul rand m-a coplesit BASILICA SANTO SPIRITO prin eleganta si frumusetea ei (churchesofflorence.com/oltrarno.htm). Este construita pe o donatie de teren facuta in 1250 pentru ridicarea unei manastiri augustine. Zona nu prea era populata la acea vreme, abia dupa construirea podului care avea sa poarte numele basilicii locuitorii au inceput sa populeze zona. Au fost atunci achizitionate casele din jur si s-a oranizat piateta din fata bisericii. Inca din sec. XIV biserica avea 7 altare si cateva capele. In vechea biserica sunt fresce superbe datand din 1360 precum Rastignirea si Cina cea de taina pictate de Andrea Orcagna. Este acolo o biblioteca lasata de Bocaccino la moartea sa dar si alte valori lasate de umanistii din cercul lui Cosimo Medici. Cladirea noua a bisericii a fost construita dupa planurile lui Brunelleschi. Chiar si dupa moartea sa i-au fost respectate planuri sub forma de cruce latina a constructiei, cu capele sub forma de nise egale in dimensiuni.

  Dupa 1600 i-a fost adaugat cu bile policrome un mare baldachin peste altar. Clopotnita dateaza de la 1503. Pe interior este o fereastra cu vitralii originale reprezentand scene biblice. Sunt atat de multe lucrari remarcabile in interior incat numai enumerarea lor ar umple multe randuri. In cele 38 de capele laterale sunt fresce ale lui Filippino Lippi, Botticini, Rosselli si alte nume mari ale artei florentine. Mai exista o lucrare remarcabila aflata in sacristia octogonala din partea vestica a bisericii. Este un crucifix de lemn lucrat de Michelangelo, tanar la vremea aceea avand 17 ani si facand studii anatomice pe cadavre provenite din manastire. Este un punct forte al bisericii.

  In PIAZZA Santo Spirito colt cu Via Mazzetta se afla PALAZZO GUADALGNI constructie din 1500, are ferestre cu pragul de sus arcuit, etaj cu logie deschisa prima de acest fel din oras. Pe Via Maggio exista palate din sec. XV-XVI. Piazza din San Felice are magazine frumoase si elegante. In orice parte ti-ai indrepta privirea vei ramane impresionat de maretia si frumusetea cladirilor-palate care te inconjoara.

  O mare bucurie mi-a produs-o insa vizita la PALLAZO PITTI (museumsinflorence.com, firenze-tourism.com) aflat la mica distanta dupa trecerea pe Ponte Vecchio. Palatul este deschis spre vizitare zilnic in afara zilei de luni de la 8,15 pana la orele 18,45. Nu este permisa fotografierea cu blitz, exista garderoba fara plata unde se depoziteaza obiectele precum umbrele si rucsacuri voluminoase.

  CLADIREA impresionanta de cca 36 m inaltime este remarcabila. Intr-un imobil vechi aflat vis-à-vis de palat a locuit Dostoievski, cladirea este frumoasa si ornamentala. M-am gandit ce imagine superba a avut marele scriitor rus vazand in fata ochilor palatul elegant si majestuos, adapostind atat de multe capodopere din patrimoniul universal. Era prima duminica a lunii si am vizitat atat palatul cu galeriile si expozitiile interioare precum si Gradinile Boboli primind biletul de acces fara a-l achita. Proiectul lui Brunelleschi pentru aristocratul si bancherul Luca Pitti s-a materializat in acest palat. Palatul a adapostit familia Pitti numai un secol caci palatul a fost preluat de familia de Medici. Cladirea initiala formata din 2 etaje a fost achizitionata in 1550 de Eleonora de Toledo, sotia Marelui Duce Cosimo I de Medici, transformand-o in resedinta oficiala a familiei. Palatul a fost modificat si extins iar pavilioanele laterale au fost construite in prima jumatae a secolului al XIX-lea. Decoratiunile interioare au fost facute tot in sec. XVII. Viata familiei de Medici s-a desfasurat in camerele din partea stanga care apartineau Marelui Duce iar cele din dreapta erau ale mostenitorilor. In aripile laterale locuiau sotiile aristocratilor. Biblioteca se afla in camerele de la etajul II iar apartamentele din stanga ale parterului erau locuite vara de Marele Duce.

  Palatul este al doilea dupa Galeria Ufizzi ca valoare a operelor de arta si muzeelor. Este legat de Ufizzi prin Coridorul Vasari via Ponte Vecchio. A fost desemnat celebrul arhitector al timpului Vasari pentru lucrarile de extindere mai ales ca ulterior a fost cumparata si gradina Boboli transformata intr-o curte somptuoasa. In curte sunt cateva elemente decorative foarte frumoase. Statuia lui Hercule, Fantana Anghinare, o alta fantana lucrata de Pietro Tacca dar si leii lucrati in rama ferestrelor sunt adevarate impresionante opere de arta.

  Complexul consta din palat, gradini si 7 muzee si galerii. In palat se afla Galeria Palatina, Apartamentele Regale, Muzeul Argintului, Muzeul Trasurilor si Galeria Costumelor iar Muzeul Portelanului (pe care nu l-am vizitat) se afla in gradina din Cazionul Cavalerului din gradina cu acelasi nume.

  GALERIA PALATINA si Apartamentele Regale sunt la primul nivel al palatului, in aripa stanga. Crearea galeriei palatine dateaza de la sfarsitul sec. XVIII-inceputul sec. XIX cand familia Habsburg-Lorraine a hotarat sa expuna cea mai mare parte a operelor de arta adunate de Familia de Medici intemeietoarea colectiei in aripa dreapta a acesteia. Extraordinara colectie include lucrari ale lui Andrea del Sarto, Raffaello, Tiziano, Correggio, Rubens si a altor artisti celebrii ai Italiei dar si din intreaga Europa a Renasterii pana in secolul XVIII. Lucrarile sunt expuse dupa criteriile tipice de prezentare muzeografica a timpului.

  APARTAMENTELE REGALE din cele 14 camere in latura dreapta a palatului sunt mobilate cu mobila luxoasa, caracteristica sec. XVIII-XIX.

  GALERIA DE ARTA MODERNA de la etajul II in camerele locuite de Marii Duci are expuse obiecte de arta, pictura si sculptura de la inceputul sec. XVIII pana in sec. XX.

  La parter, aripa stanga am gasit MUZEUL ARGINTULUI, unde sunt expuse nu numai obiecte din argint ci si articole decorative, bijuterii, lucrate cu pietre semipretioase, cristale dar si ceasuri, tapiserii, covoare.

  GALERIA COSTUMELOR singurul muzeu din Florenta care prezinta tematic aprox. 6000 exponate de imbracaminte si accesorii din sec. XVI-XX. Se afla situata in Palazzina della Meridiana cu vedere spre gradini.

  MUZEUL TRASURILOR de la parterul palatului prezinta trasuri, calesti aurite si frumos ornate folosite de Marii Duci ai Casei de Medici.

  Iesind in GRADINILE BOBOLI, elegante, concepute in stil renascentist am fost uimita de diversitatea sculpturilor si a statuilor romane amplasate aici. Arhitecti au fost Nicolo Tribolo si Bartolommeo Ammanati. Organizate sub forma de amfiteatru aici au fost puse in scena piese de teatru, prima fiind jucata in 1476. Piatra rosie excavata din acest perimetru a folosit la extinderea palatului. Sunt mai multe porti intrarea principala fiind prin Piazza dei Pitti. Eu am iesit prin Porta Romana caci aveam sa iau de acolo autobuzul care m-a transportat in Piazzale Michelangelo. Am remarcat in gradini de asemenea Fantana lui Bahus care il prezinta pe Pietro Barbino, bufonul de la curtea lui Cosimo I in rolul lui Bahus dar si doua statui romane ale unor prizonieri daci care marcheaza intrarea principala in gradini.

  GROTTE GRANDE sau Grotto Buontalenti dupa numele proiectantului sau din 1583 se afla in stanga. Este o grota artificiala cu 3 camere legate intre ele cu sculpturi. Unele dintre ele sunt imitatii ale lucrarilor autentice executate dar neterminate de Michelangelo pentru mormantul Papei Iulian II. Originalele le-am vazut in Galleria dell’Accademia. In a doua camera se afla statuia lui Paris si Elena de Vicenzo Rossi de la 1560, iar in a treia camera o statuie a lui Venus de Giambologna din aceasi perioada.

  KAFFEEHAUS – gradina in trepte duce la un pavilion elegant in stil rococo din 1775 care adaposteste azi cafeneaua. Preturi comune la produsele de patiserie si la oferta cafenelei.

  AMFITEATRUL mi s-a parut zona cea mai spectaculoasa. In nise se afla statui clasice si urne.

  OBELISCUL egiptean ridicat de Ramses II a fost adus aici de la Roma de familia Medici.

  FANTANA LUI NEPTUN a lui Stoldo Lorenzi lucrare din 1565 este de asemenea admirabila si impresionanta.

  In partea de vest se afla o alee marginita de chiparosi ornata cu statui numita VIOTTOLONE. Ea duce pana la Isolotto o insula mica. In centru se afla o fantana copie a Fantanii Oceanus a lui Giambologna. Sculpturi de inspiratie mistica flancheaza intrarile in aleele laterale.

  Zona Oltrarno se lauda de asemenea si pe buna dreptate cu MUZEUL BARDINI, constructie din Piazza dei Mozzii. A fost casa unui anticar din secolul XIX-lea bogat care adaposteste la etajul I in Galeria Corsi picturi valoaroase de diferite facturi remarcandu-se trei opere ale lui Donatello dar si sculpturi din sec. XIV.Si aici intrarea a fost libera.Multe opere de arta, capodopere de care cu greu mi-a venit sa ma despart.

  Nu departe se afla CAPELA BRANACCI comandata de un negustor bogat si consul pe nume Felice Branacci in 1423. Cu 3 ani mai tarziu familia de Medici l-a acuzat pe Branacci ca ar fi furat o suma mare de bani publici si acesta a fost exilat. Capela sa a devenit Capela Maicii Domnului cu o icoana veche reprezentand-o pe aceasta. Ciclul de fresce incepute de Masaccio a fost interupt si terminat apoi de Filippo Lippi. Sunt aici de asemenea cateva lucrari care fac parte din patrimonial mondial al artelor datorita unor lucrari remarcabile infatisand expulzarea lui Adam si Eva din paradisul pamantesc, Sf. Petru vizitat de Sf. Paul, rastignirea Sf. Petru.

  PALAZZO DEI BIANCA CAPELLO se afla pe Via Maggio la numarul 26. A fost casa unei foste nobile venetiene care a fost prima amanta a lui Francesco I, Marele Duce de Medici si care a devenit apoi a doua sa sotie dupa moartea primei sotii la 1579. Frescele fatadei sunt deosebit de frumoase si elegante.Cladirea este remarcabila si merita a fi admirata.

  Basilica SAN FREDIANO IN CESTELLO care se afla in Piazza dei Cestello, in zona industriala a zonei preponderent a mestesugarilor de textile si pielarie este o biserica parohiala aflata pe malul raului Arno.

  Exteriorul sau este din piatra iar cupola este distinctiva in zona. Constructia este de la sfasitul sec. XVII-lea si s-a ridicat pe locul unei biserici vechi, parte a manastirii Sf. Maria Magdalena a carmelitilor. Zidurile orasului sunt in apropiere o parte din ele datand din sec. XIV sunt foarte bine conservate. PORTA SAN FREDIANO are un turn cu vedere spre drumul spre Pisa dar si usi din lemn bine conservate.

  Sigur, in Oltrarno cei mai multi turisti merg sa viziteze PIAZZALLE MICHELANGELO. Coborand din gradinile Boboli spre Porta Romana, bine conservata din vremuri demult apuse autobuzul 12 sau 13 va va duce in cca 10 minute spre Piazzalle Michelangelo de unde veti avea o perspectiva superba asupra orasului si a imprejurimilor Florentei.Daca doriti sa faceti o plimbare per pedes puteti ajunge urcand din Piazza Poggi.Celebrul arhitect Giuseppe Poggi a conceput aceasta zona in 1869 gandind chiar si o cladire care avea sa devina adapost si muzeu pentru operele lui Michelangelo. Nu se stie din care motiv s-a renuntat, cladirea fiind acum un restaurant cu preturi piperate.Exista insa in piateta chioscuri cu diverse oferte incepand de la gustari la bauturi racaritoare de unde va puteti lua o cafea sau o gustare. O copie fidela a celebrului David al lui Michelangelo supravegheaza cu atentie zona, privind parca in departare spre eleganta si cocheta Florenta, leaganul renasterii umanitatii.

  Va doresc tuturor calatorii frumoase.

  Il rog pe web daca poate introduce un cantec de pe albumul Toscana – Andrea Boccelli, multumesc

  Citește și CONTINUAREA aici

  [fb]
  ---
  Trimis de amero in 15.01.16 17:25:37
  Validat / Publicat: 15.01.16 19:52:48
  VIZUALIZĂRI: 4592INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.
  SESIZEAZĂ
  greșeală / conținut, limbaj
  Adn. FAVORIT
  7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  P06 din frumusetile si bogatiile palatului Pitti
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
  Puteți VOTA acest articol:
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 83200 PMA (din 71 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

  ECOURI la acest articol

  7 ecouri scrise, până acum

  webmasterX [15.01.16 19:51:39] »

  Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

  Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

  mishu [22.01.16 21:52:06] »

  Mi -a facut mare placere citirea acestui review si-l votez cu mare drag. O lectura superinteresanta inainte de un weekend friguros. Felicitari

  amero [22.01.16 22:32:20] »

  @mishu: va multumesc pentru vizita si apreciere. Ma bucur daca v-a placut modesta mea prezentare a orasului renasterii italiene.

  Radu Tudoran [07.02.16 00:55:38] »

  Ce ma bucur ca mi-ai adus aminte de Florenta. Am vazut atatea lucruri frumoase acolo, atata arta si istorie la un loc, ca nici n-am bagat de seama ca a plouat aproape tot timpul. Si vreau sa remarc ca am gasit prin toate tarile pe unde am fost romani, dar in Florenta am intalnit pe cei mai prietenosi si mai amabili, dornici sa te ajute cu adevarat, indiferent ca e vorba de un supermarket, un restaurant sau o agentie de turism.

  amero [07.02.16 09:11:19] »

  @Radu Tudoran - multumesc pentru ecou, intradevar Florenta are o extraordinara incarcatura culturala, istorie, arhitectura, frumusete si eleganta deosebita. Sunt multi romani prietenosi in Toscana care iti dau senzatia si poate chiar asa este ca s-au "cizelat" conform locurilor in care traiesc. Oricand mi-ar place o revedere a Florentei.

  alex_iasi [07.05.16 07:59:06] »

  E o adevarata placere sa citesc o descriere atat de complexa si de frumos relatata! Felicitari!

  mihaelavoicu [08.11.17 22:49:15] »

  Mare plăcere mi-a făcut descrierea Florenței și amintirea locurilor vizitate nu de mult timp.

  Vă felicit pentru acest review atât de amănunțit.

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  alex_iasi, amero, mihaelavoicu, mishu, Radu Tudoran
  Alte impresii din această RUBRICĂ:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  pagină generată în 0.0903811454773 sec
  ecranul dvs: 1 x 1