ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.03.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Reghin [MS]
ÎNSCRIS: 21.03.12
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
FEB-2024
DURATA: 4 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
 • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
 • TIMP CITIRE: 13 MIN

  Florența, un vis împlinit

  TIPĂREȘTE URM de aici

     Acum 15 ani, când am cunoscut-o pe soția mea, avea în vitrină o carte poștală cu fotografia unui pod celebru, Ponte Vecchio din Florența. O avea de când era copil, primită de la o rudă ce călătorise acolo.   În bezna comunistă acea carte poștală fusese pentru ea ca un portal către o lume complet diferită  la care nici măcar nu îndrăznea să viseze.   Anii au trecut și iată-ne în 2023, de Crăciun, când  am hotărât  să-i fac soției cadou un city break în orașul visurilor copilăriei  ei.  

     În fapt, toată pregătirea escapadei a început pe la mijlocul lui Noiembrie cu rezervarea biletelor de avion. Profitând  de vacanța de schi de la sfârșitul  lui Februarie (soția e învățătoare iar fiul nostru elev într-a 5-a) am decis să merg pe varianta 4 zile, de fapt 2 pline și două  jumătăți petrecute pe drum. Plecare în 25  Februarie, Duminică și întoarcere Miercuri, 28.

   Zborul din Cluj spre Bologna, aeroportul ales de noi,   era programat aproximativ  la 14.30 dar cu o lună  înainte am primit mesaj că s-a decalat cu o oră mai devreme, adică 13.30.   

   Planul a fost așa: zburăm duminică  la Bologna, de acolo luăm trenul spre Florența, ne cazăm aproape de gara Santa Maria Novella, ne bucurăm 2 zile și o seară de Florența și miercuri o-ntindem spre casă.   Zborul înapoi era programat să decoleze la 16.30, timp berechet să parcurgem cu trenul cei 120 de km dintre Bologna și Florența.   

     Rezervând  din timp am prins prețuri destul de bune cam peste tot și ținând  cont că în Februarie în Florența  nu este sezon turistic de vârf costurile totale au fost destul de acceptabile. Zborul spre Bologna și înapoi rezervat în Noiembrie ne-a costat 630 de lei pe toți  3 iar biletele de tren Bologna-Florența și retur, luate de pe site-ul Trenitalia cu cca o lună înainte, pentru toți  3 au fost 58 de euro, cu Frecciarossa. Cu o săptămână  înainte era cam 80 de euro pe sens  deci e bine de luat din timp. Cei 120 de km i-am făcut în 37 de minute fix. Trenurile în Italia sunt foarte bune, comode, curate, vin la timp. Rezervarea se face cu loc și e foarte simplă. Biletele le-am primit pe mail sub formă de cod QRS și le-am arătat de pe telefon în tren personalului de control. Aeroportul Bologna e cam la 7-8 km de Gară. Modalități  de transfer sunt în principal 2: Trenul Marconi, care era parcă  11 euro pe sens și face câteva minute sau Taxi, cu care am fost și noi și ne-a costat 20 de euro.  . De fapt vreo 18-19 dar am lăsat și noi un euro bacșiș. Cu taxi se face cam 20 de minute și sunt disponibile tot timpul taxiuri,   atât  în aeroport cât și în gara din Bologna. Sunt 2 companii principale de taxi, Cotabo și Cat.   

     Avionul face cam 2 ore, așadar pe la vreo 14.30 (cu diferenta de o oră de fus orar) am   aterizat. Trenul era programat la 18.37 așa că nu ne-am grăbit foarte tare. Am mai pierdut vremea prin gara din Bologna vreo 2 ore. La 18.37 am plecat și la 19.24 eram în gara din Florența.   Cazare am luat pe Booking,   la o proprietate din apropiere, Madama Guest House, o cazare decentă spre foarte bună, la care am plătit 1250 de lei pentru 3 nopți de cazare. Taxa de oraș e 6 euro/ persoană/ zi, deci încă 54 de euro pentru toți  3.   

    Vremea nu a fost tocmai favorabilă dar nici foarte deranjantă, ziua erau 12-14 grade iar noaptea cam 6-7. În schimb a cam plouat dar știind cum va fi ne-am adus de acasă  3 umbrele și a fost ok

   De la gară la cazare am făcut 5 minute pe jos. Check-in rapid.   Ne-am lăsat bagajele, ne-am împrospătat puțin și am ieșit  pe"  ßtrasse ". La o passegiata ocazie cu care am luat pulsul orașului. Deși era 9 seara, era destul de multă  lume pe stradă.   Am făcut  cam 10 minute  până  în piața  Domului. Doamne ce frumos era. Am rămas cu gura căscată.   

    Acum, după  vreo 3 săptămâni  de când am revenit, pot spune că Florența este un oraș absolut fabulos. Are o istorie bogată, în prim plan fiind familia de Medici, care a dominat orasul de pe la 1300 până  prin 1750, când  ultima descendentă, Ana Maria Luisa de Medici, neavând urmași, a donat orasului toate obiectele de artă  și posesiunile, cu conditia să nu fie înstrăinate de Florența.   Orasul în sine nu este foarte mare, zona turistică adică orasul vechi putând fi străbătut cu ușurință în 20 de minute de mers lejer. Însă  sunt o mulțime de lucruri de făcut și locuri de vizitat încât cele 2 zile alocate de noi au fost cam insuficiente. Probabil vreo 4 ar fi ideal pentru a putea să vă bucurați  pe îndelete de tot. Lunea multe obiective sunt închise, cum e Palatul Pitti, Galeriile Uffizi, Galleria L'Academia sau Capela-dom unde sunt mormintele de Medici.  

    În prima zi se anunța timp frumos de dimineață și puțină ploaie după amiaza iar marți cam ploaie toată ziua așadar am zis ca luni cutreieram cât putem la pas orasul, iar a doua zi marți ne rezervam pentru obiectivele interioare.  . Singura rezervare a fost marți  la Palatul Pitti, resedinta oficială a familiei de Medici, plătind 48 euro pentru toți  3, cu grădinile Boboli inclus, cel mic având gratuitate. Cu codul de rezervare primit a trebuit sa luăm  de la casa de bilete tichetele propriu zise.  

    Un prim obiectiv pe care l-am stabilit sa-l atingem luni a fost piața Michelangelo, care a fost și cel mai îndepărtat loc vizitat. Am făcut de la Gară  unde aveam cazare cam 30 de minute. Drumul până acolo e foarte frumos, trece pe lângă Ponte Vecchio se traversează râul Arno la următorul pod și  pe un deal ușor, unde un drum șerpuit ce are pe margine tot felul de plante și copăcei vă va duce  la un punct de unde puteți  admira panoramic orasul Florența. În piață  sunt și câteva tarabe cu diverse, o tonetă unde se găsea cafea, băuturi,   ceva Sandwich-uri.   După  ce am stat vreo 20 de minute acolo am luat-o la pas înapoi spre următoarea destinație, biserica Santa Maria de la Croce, unde e și mormântul lui Michelangelo, al lui Dante și al altor personalități importante. Biserica este foarte frumoasă și se vizitează  gratuit. Are și destul de multe obiecte  de artă, picturi, fresce, statui-basorelief precum  și o curte interioară minunată. Aproximativ o oră am petrecut aici și parcă  nu am mai fi plecat. Dar se făcuse aproape oră 12 și începuse să ne fie puțin foame. În apropiere știam de la alți călători că este L' Antico Vinaio, un popas obligatoriu pentru cei ce vor să mănânce un Sandwich specific florentin, un fel de felii de pâine  specială,   ușor crocantă între care se pot pune ingrediente la alegere, pe loc. Un Sandwich a fost 8 euro și a fost foarte bun și foarte mare, soția nereușind să-l termine asa că m-am "sacrificat" eu.   

    După ce ne-am ospătar puțin am mers sa vizităm muzeul Galilei. Aici sunt expuse foarte multe obiecte folosite de Galileo Galilei în cercetările sale. Galilei a fost cel care a descoperit planeta Jupiter și lunile sale și a fost unul dintre marile figuri ale științei .

    De aici am plecat mai departe spre biserica Domului unde am stat vreo 10 minute la coadă să intrăm.   Control de securitate ca la aeroport, fără  cola sau mâncare. Biserica Domului din Florența este imensă, cel mai mare dom din lume după cunoștințele  mele, cupola acestuia fiind pictată de Michelangelo. Michelangelo ăsta a fost artistul de casă  al familiei de Medici. Un geniu care alături de da Vinci și alți artiști celebri au dat startul și consistență perioadei Renașterii, o epocă deosebit de prolifică in opere de artă.   Întreg orașul Florența are aerul acesta boem, de leagăn al geniului artistic. Am petrecut și în Basilica di Duomo cca o oră. De aici ne-am îndreptat spre Palazzo Vechio, prima reședință  a familiei de Medici care la parter se poate vizita, având numeroase obiecte de arta precum și un muzeu.   La etaj este sediul primăriei. Am părăsit Palazzo Vecchio în jurul orei 17 și ne-am îndreptat spre cazare, să ne odihnim puțin și să ne pregătim de cină.  

   În jurul orei 19 am ieșit la cină.   Ochisem un restaurant,   Lorenzo de Medici, unde speram să găsim gustul autentic, italian. Eu am luat paste carbonara,   soția o pizza iar cel mic paste  quatro -formaggi.   Toate au fost delicioase și recomandăm din plin acest restaurant. Prețurile, de asemenea sunt acceptabile, pizza 10 euro, pastele 9. Am văzut la masa alăturată că cineva comandase vită florentină, care arăta grozav. Uitându-mă în meniu am văzut că era 8 euro 100 de grame iar gramajul minim comandat era o porție de 1 kg🤪. Eu sunt fan carne de vită dar ai mei nu așa că nu m-am îndurat să dau 100 de euro pe o porție. Poate data viitoare.   După masă ne-am mai plimbat cca o oră pe străduțele pitorești  ale orașului, am mai dat o tură în jurul Domului și apoi ne-am întors la cazare sleiți de puteri dar încântați  de ce descoperisem în cursul zilei. În apropiere de cazare era și un market, de unde seara și dimineața ne-am luat apă, sucuri, ceva de ronțăit.  

    A doua zi aveam rezervare de la ora 10  la Palazzo Pitti. Reședința oficială timp de 400 de ani a familiei de Medici. Pentru a ajunge aici trebuie traversat Ponte Vecchio, celebrul pod al Florenței, unde am petrecut putin timp pentru ai admira arhitectura și celebrele magazine de bijuterii.  

    Acest palat are foarte, dar foarte multe obiecte de artă, în special picturi. Este structurat pe 2 secțiuni,   la etajul 1, artă veche și la etajul 2 artă modernă. La etajul al doilea este si o sectiune a modei, practic exponate cu rochii, pantofi si pălării și evoluția design-ului acestora în timp. Am alocat 2 ore acestui loc minunat și am reușit să parcurgem la pas ușor toate încăperile,   în schimb pentru a putea admira în voie toate operele de artă e nevoie de mult mai mult. După  ce ne-am culturalizat din plin, admirând picturi și alte opere de artă realizate de artiști celebri ca Rafael, Michelangelo,   șa.   ne-am îndreptat spre grădinile acestui palat, Boboli cum se numesc. Acestea sunt cumva dispuse pe un deal ce înconjoară muzeul și odată  ajuns în vârf se poate admira panoramic atât  cladirea palatului cât și parțial orașul.  

   Părăsind Palato Pitti în jurul amiezii am cautat din nou restaurantul unde cinasem ieri și care din nou  nu ne-a dezamăgit. 2 Pizza și o porție de paste bologneze au fost exact ce aveam nevoie. După ce ne-am ospătar copios am luat-o agale prin oraș, la plimbare, hotărâți  să străbatem cât mai mult din minunatele străzi și piețe  ale Florenței. Străduțele orașului sunt foarte pitorești,   clădirile sunt toate renovate și la tot pasul sunt foarte multe magazine,   în special cu pielărie, zona Florenței  fiind recunoscută ca mare producătoare de obiecte din piele, haine, genți, accesorii. De la unul dintre ele i-am luat soției  cadou o geantă din piele la care prețul inițial era 180 de euro dar pe care după ceva negocieri am luat-o cu 70 de euro. Cash. Un  deal destul de bun. În drumul nostru am vizitat și celebra Fontana di Porcellino, unde este un porc mistreț din bronz și  dacă pui un bănuț  în gura  purcelușului si acesta cade și nimerește o gaură in pardosea o să te întorci în Florența. Bine, dacă ai   vreo mie de euro extra poti să te întorci si dacă nu cade bănuțul în gaură. Soția și copilul au încercat, s-au amuzat, momentul a fost imortalizat. Pentru mine mai interesat a fost să mănânc celebrul Sandwich cu burtă de vită ce poate fi cumpărat  de la un vânzător stradal celebru ce are o un Food-truck aici încă din 1963 și pe care îl recomandă toți. A fost foarte bun, interesant și a costat 5 euro. Practic burta de vită fiartă  intr-un amestec de ierburi aromatice și destul de usturoiată, iar pâinea a fost unsă cu un pesto de măsline ușor picant.   Bineînțeles că nu am putut rata ocazia de a mânca și  gelato de la mama ei, Florența fiind locul unde s-a inventat înghețata.  

   Spre seara,   înainte de a ne retrage spre cazare pentru puțină odihnă înainte de cină am vizitat și muzeul iluziilor, unde chiar dacă  a fost destul de scumpă intrarea,   cca 50 de euro pentru toți 3, ne-am distrat copios. Sunt destul de multe exponate, majoritatea interactive  și unde angajații muzeului explică tuturor cum să se bucure de trăznăile de pe acolo. Copiilor le va plăcea, cu siguranță.

   Seara celei de-a doua zi am încheiat-o din nou cinând în oraș,   de data asta la un alt restaurant. Ne-am mai plimbat puțin prin zona Domului și ne-am retras apoi spre cazare.  

     Miercuri, în ziua a 4-a ne-am trezit de dimineață pentru a reuși sa vizităm capela De Medici, care era aproape de unde ne cazasem și pe lângă care tot trecusem în zilele trecute. A fost o decizie foarte inspirată deoarece locul unde sunt înmormântați membri familiei este absolut fabulos, de neratat as zice. Sala mare este din marmură  cu o acustică impresionantă.   La parter este si o statuie foarte frumoasă, a ultimei descendente a familiei De Medici, Ana Maria Luisa De Medici.

   De aici ne-am reîntors la cazare,   am făcut rapid  check-out și ne-am dus la gară.   Aveam bilet pentru trenul de 10.40. Am tot urmărit sa vedem de la ce linie pleacă dar am aflat ca doar cu 10 minute înainte de plecare se va afisa.   Am așteptat cuminți, trenul a venit, ne-am găsit vagonul și locurile și dacă drumul spre Florența l-am făcut  seara, pe întuneric, neputând  vedea nimic acum am zis că o să admirăm minunata Toscana. Da de unde, în 90 % din timp trenul a circulat prin tunel. Oricum, undeva pe la 11 și ceva eram în Bologna. Având  zbor la 16.30 și știind că până la aeroport facem maxim 20 de minute  cu taxi inițial ne programasem să vizităm vreo 2  ore și Bologna dar o ploaie sâcâitoare și rece ne-a făcut să ne schimb planurile. Am mai stat puțin prin gara din Bologna, am băut o cafea și ne-am luat ceva de mâncare, apoi am luat un taxi și am plecat la aeroport. Zborul înapoi a fost fără  probleme.

    A fost o minivacanță minunată. Florența  este o destinație pe care chiar dacă poți să o studiezi înainte, să citești multe articole, bloguri să  vizualizezi nenumărate  videoclipuri pe youtube adevăratul său farmec îl poți descoperi doar vizitând-o. Deși se spune că în Februarie e extrasezon am întâlnit peste tot o puzderie de turiști. Nu vreau să-mi închipui ce este aici în plin sezon.

   Aș vrea în final să vă mulțumesc celor ce ați avut răbdare să citiți aceste impresii. Inițial m-am gândit  să îl structurez în 2 părți,   una despre sfaturi utile privind aceasta destinație  și în  cealaltă să detaliez despre fiecare obiectiv vizitat dar am ajuns la concluzia că sunt atât de multe de spus despre fiecare biserică, muzeu, palat, stradă, etc încât ar fi review-uri kilometrice și oricum, au făcut-o cu succes alți user-i înaintea mea.

    Toate cele bune și distracție maximă la Păltiniș!!!

    

    

     

    

    

   

    

     

     

   

     

    

     


  [fb]
  ---
  Trimis de calincheita in 19.03.24 22:44:44
  Validat / Publicat: 20.03.24 06:32:54
  INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Franța, Italia, Anglia, Germania, Spania, Austria, Turcia,

  VIZUALIZĂRI: 2053 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
  SESIZEAZĂ
  conținut, limbaj

  4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

  NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (calincheita); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
  Poze atașate (se deschid în pg nouă)
  P04 Biserica Sânta Maria del Fiore-Domului. Era asa de mare că trebuia să fi la 50 de m să o cuprinzi în fotografie
  EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
  Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
  Puteți VOTA acest articol:
  PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 22 voturi)
  NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

  ECOURI la acest articol

  4 ecouri scrise, până acum

  calincheitaPHONEAUTOR REVIEW
  [21.03.24 10:44:47]
  »

  Recitind review-ul am observat și o inexactitate, capela cu mormintele De Medici e închisă marți nu luni.

  LizaM
  [02.06.24 22:16:45]
  »

  Buna seara,

  sunt super incantata ca sunt persoane care posteaza impresiile lor in diverse locatii si asa putem obtine si noi, ceilalti, informatii utile. Noi mergem la sfarsitul lunii iulie in Florenta. Vom ajunge cu trenul cred ca in jur de ora 16.30 si as avea cateva intrebari;

  1. Gara este departe de exemplu gara de Piazza della Signoria, se poate merge pe jos?

  2, Ati cumparat online intrarea la obiective? Daca da, de pe ce site? Pe net sunt diverse site-uri cu diverse preturi si nu stiu cam care ar fi pretul corect.

  3. Preturile suvenirurilor sunt mari sau se gasesc si la preturi rezonabile?

  4. In general distantele intre obiectivele turistice sunt mari? Intreb pentru ca avem cu noi un copil si incercam sa ne organizam putin.

  Multumesc!

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
  calincheitaPHONEAUTOR REVIEW
  [02.06.24 22:33:45]
  »

  @LizaM: Bună seara

  Cam toate punctele de interes în Florența sunt în centrul istoric, care poate fi parcurs la pas lejer în 15-20 de minute, gara fiind la marginea centrului istoric.

  Gara Santa Maria Novela este la cca 1.2 km de Piazza de la Signoria, drum parcurs ușor în cca 15 minute.

  Noi am fost în extrasezon, în Februarie și nu a fost așa aglomerat. Citisem pe site că lunile de vară sunt de vârf așadar dacă nu doriți sa stați 1 oră la coadă de bilete e de preferat să luați online, securizându-vă și ora de întrare. E simplu și sigur. Noi de obicei cumparam de pe site-ul oficial al locației sau de pe GetYourGuide. Prețul e ușor mai mare la GYG, dar nu cu mult.

  uffizi.it/en/tickets#tickets

  Noi de aici am luat bilete la Palato Pitti. La Ufizzi n-am mai intrat.

  Preturile la suveniruri nu sunt foarte mari în schimb difera de la magazin la magazin. Tot plimbandu-ne am găsit un magazin de suveniruri foarte accesibil, unde dacă magneții im alta parte erau 3 euro aici era 1 euro. Florența e renumita pentru pielărie, soția si-a dorit o geantă și am negociat cu un magazin din zonă pieței mari de la 180 de euro la 70, ' preț special' cică pentru că era ploaie. Nu vă aruncați la cumpărături în prima zi. Explorați și comparați.

  Masa v-o recomand în restaurantul Lorenzo de medici, preturi bune și mâncare excelentă. maps.app.goo.gl/v1u6XsTsutF6eDWWA

  Și nu ratați L' antico Vinaio, cu celebrele sandwich-uri precum și un Sandwich cu burtă de vită la Tripaio del porcelino.

  Sper să vă fie de folos

  LizaM
  [03.06.24 22:17:34]
  »

  @calincheita: Cu siguranta ca ne vor fi de folos informatiile. Vom cumpara si noi biletele de pe site. Am vazut ca se achizitioneaza separat pentru palatul Pitti si gradinile Boboli. Intrarea trebuie selectata la intervale orare diferite sau intrarea este comuna pentru ambele obiective? Copii au reducere la bilete? Va multumesc inca o data si la cat mai multe vacante frumoase.

  RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  LizaM
  Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Florența şi împrejurimile:


   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

   
  [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.081613063812256 sec
  ecranul dvs: 1 x 1