ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Targu-Jiu
ÎNSCRIS: 08.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Parga

Parga - o stațiune pitorească unde voi reveni oricând cu plăcere

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Cele trei zile petrecute în Parga au reprezentat a doua parte a sejurului din Grecia de anul acesta. Întrucât prima parte a sejurului am petrcut-o în Nidri (Lefkada), ne-am deplasat pe traseul Nidri – Levkas – Preveza – Parga. Cei 100 km care despart cele 2 stațiuni nu se parcurg pe autostradă, însă drumul este foarte bun și nu am făcut mai mult de o oră și jumătate până în satul Lichnos, situat în drumul nostru, la doar 4 km de Parga. Aici ne-am oprit pentru a vedea plaja cu același nume, după care ne-am continuat drumul spre destinație.

Parga este un oraș-stațiune pitoresc, cu aproape 12000 de locuitori, situat pe partea vestică a Greciei, la 60 km de Preveza și 48 km de Igoumenitsa. Din pricina reliefului muntos, stațiunea este construită terasat; privită din port pare un amfiteatru multicolor. Spre deosebire de multe alte localități din Grecia în care predomină casele zugrăvite în alb cu acoperiș roșu, în Parga întâlnim case zugrăvite în diverse culori.

Cei care doresc să vină în Parga ar trebui să știe că oriunde se vor caza vor fi nevoiți să urce și să coboare (trepte sau pante), ceea ce pentru sănătate nu e chiar un lucru rău.

Odată ajuns în Parga ești întâmpinat de peisaje frumoase, multă verdeață, plaje destul de bune, apă cristalină, taverne ok și multă voie bună.

Străzile din oraș sun întortocheate și înguste, unele chiar foarte înguste, dar acestea fac legătura dintre două străzi principale. Trebuie să precizez și faptul că traficul este foarte aglomerat, pe lângă mașini, pe străduțele înguste ale orașului pot fi observate și multe motoscutere. Dar marea problemă în Parga o constituie lipsa locurilor de parcare. Așadar, vreau să le recomand celor care doresc petreacă un sejur în această stațiune, să se asigure că unitatea de cazare la care intenționează să facă rezervare le asigură și loc de parcare.

Castelul Venețian

După ce ne-am cazat la Vila Ilios vezi impresii, am plecat să luăm pulsul orașului și să servim masa de prânz. Fiind cazați foarte aproape de Castelul Venețian, principala atracție a orașului, în drumul nostru spre port ne-am oprit pentru a-l vizita. Acesta este situat pe un deal și am putea spune că de la înălțimea sa domină orașul.

Castelul Venețian a fost construit în secolul al XI-lea de către locuitorii orașului pentru a-i proteja de pirați și de turci. De-a lungul timpului a fost stăpânit de diferite nații (venețieni, turci, francezi și britanici), care l-au administrat mai bine sau mai puțin bine, după posibilități și pricepere.

Două momente de răscruce în istoria castelului au fost în anii 1537 și 1572 când turcii l-au distrus, venețienii fiind cei care l-au reconstruit de fiecare dată.

Vizitarea castelului se face gratuit, dar turiștii nu beneficiază de serviciile unui ghid, iar starea avansată de degradare a unor ziduri ale castelului nu reprezintă tocmai o încântare. În plus, pe lângă copacii întâlniți în incinta castelului, în principal pini, măslini și tuia, în anumite zone am văzut buruieni care se dezvoltă în voie. Aș putea spune despre Castelul Venetian că este raiul fluturilor, în special în zonele cu vegetație abundentă am întâlnit multe asemenea vietăți.

În singura clădire bine întreținută din incinta fortăreței funcționează un bar / cafenea, despre acesta nu pot da detalii întrucât nu i-am călcat pragul.

De la poarta castelului sau din incinta acestuia am avut posibilitatea de a admira de sus atât orașul Parga, cât și plajele Valtos, Krioneri, zona de promenadă, insula Panagia, dar și de a face fotografii panoramice cu obiectivele menționate anterior. Lângă castel am remarcat un bar cochet care oferă o panoramă deosebită asupra orașului, a portului și a insulei Panagia. Barul se numește Kastoria și după masa de prânz ne-am oprit aici pentru a servi un cafe-frape (3 euro/persoană) și bineînțeles, pentru o sesiune foto.

De la castel am coborât multe trepte printre baruri, cafenele și mici magazine (multe comercializează suveniruri), până în zona portului, unde sunt concentrate foarte multe taverne, baruri și magazine.

Zona portuară este una cochetă, un fel de ”kilometru zero” al orașului. Odată ajunși aici am remarcat fluturând în vânt un steag al Greciei și o ancoră veche, de mari dimensiuni, situată în mijlocul piațetei.

Portul, de mici dimensiuni și ”găzduiește” puține ambarcațiuni de agrement de mici dimensiuni, precum și câteva bărcuțe pescărești.

Faleza este destul de lată și cu toate acestea, seara când devine un adevărat furnicar este plină de turiști care admiră ”amfiteatrul luminat”.

Viața de noapte în Parga este una efervescentă. În zona portului sunt multe restaurante, baruri și cafenele care sunt deschise până târziu în noapte pentru turiștii dornici de distracție.

A doua zi a minisejurului a fost ”ocupată” de excursia în insulele Paxos și Antipaxos. Întrucât voi scrie un review separat despre această excursie, nu voi intra acum în detalii.

În cea de-a treia zi a șederii noastre în Parga am făcut cunoștință cu plajele Krioneri și Piso Krioneri, după care ne-am îndreptat către satul Athousa pentru a vizita Castelul lui Ali Pasha, moara de apă și cascada.

Castelul lui Ali Pasha

Din Parga la castel se poate ajunge cu trenulețul turistic care pleacă de la plaja Krioneri (8 euro/adult), cu mașina sau pe jos. Dacă alegeți ultima variantă ar fi bine să aveți pe lângă încălțămintea corespunzătoare și sticle cu lichide pentru hidratare, deoarece lângă castel nu sunt terase sau chioșcuri de unde puteți achiziționa o sticlă cu apă.

Întrucât ne-am propus să ajungem și la cascadă și la moara de apă din satul Anthousa, noi ne-am deplasat cu mașina personală. După ce am trecut pe lângă câteva plantații de măslini, am trecut de satul Anthousa, iar după aproximativ 500 m de la ieșirea din sat este un indicator către satul Trikorfo (indicator către castel nu există). Aici am virat la stânga și am urmat drumul până în parcarea situată la aproximativ 350-400 m de castel undei am parcat mașina și ne-am continuat drumul pe jos, urcând ușor pe o alee pietruită până la intrarea în castel.

Castelul este situat în vârful unui deal și oferă o priveliște frumoasă asupra zonelor învecinate. Din punctul de belvedere de aici se pot vedea văile și satele din apropiere, dar și Parga, insulele Paxos și Antipaxos, iar în zilele senine chiar și insula Corfu.

Castelul a fost construit de către Ali Pasha cu scopul de a supraveghea și de a susține eventuale atacuri asupra Castelului Venețian, fortificație mult râvnită de către acesta.

La fel ca în cazul Castelului Venețian intrarea în castel este liberă și bineînțeles, nici aici nu veți beneficia de serviciile unui ghid. Castelul este în ruină, pe și printre zidurile acestuia poate fi observată vegetație.

După ce am trecut de intrarea principală, am făcut un tur al curții interioare, printre ziduri cu creneluri, galerii și tunuri ruginite. Făcând o comparație cu Castelul Venețian, acesta pare a fi ceva mai bine întreținut.

Satul Anthousa: cascada și moara de apă

După ce am vizitat Castelul lui Ali Pasha ne-am întors către satul Anthousa, cu scopul de a vizita cascada și moara de apă. Din drumul principal care duce spre Parga, am virat dreapta și am intrat în sat. La un moment dat am văzut un indicator către Watermill, indicator pe care l-am urmat și am ajuns în curând la aceasta. Aici am găsit o moară de apă transformată în muzeu, pentru vizitarea căreia nu am plătit nicio taxă. În interior am putut vedea diverse obiecte utilizate în trecut în gospodăriile locale tradiționale. Lângă moară este o terasă unde puteți servi o băutură răcoritoare, aceasta beneficiind și de umbra unor copaci.

După vizitarea micului muzeu ne-am îndreptat către cascada situată la câteva sute de metri de moara de apă. Deși nu este la fel de spectaculoasă ca și cascada Dimosari din Nidri, merită să ajungeți să o vedeți.

Excursii

De la agențiile de turism din oraș sau chiar din port pot fi achiziționate excursii atât către zonele / plajele învecinate, dar și către insulele ionice sau chiar Albania.

Pentru a vizita obiectivele turistice din satul Anthousa, din Parga pleacă la ore regulate 2 trenulețe turistice: unul spre Castelul lui Ali Pașa, iar celălalt spre watermill-waterfall. Prețul unei călătorii este de 8 euro/ adult și 6 euro/copil.

Taverne

Întrucât am stat o perioadă destul de scurtă în Parga nu voi putea da foarte multe detalii despre acest subiect. Masa de prânz am servit-o la 2 dintre tavernele situate în zona portului. Deși totul a fost ok, totuși nimic ieșit din comun, motiv pentru care nu am reținut numele acestora.

Cina am servit-o în fiecare din cele 3 seri la taverna Sakis, o tavernă simplă, cu mesele așezate în stradă, cu fețe de masă alb-albastru, situată la aproximativ 150 m de Castelul Venețian. Referințe despre această tavernă aveam încă de acasă, dar și gazda noastră ne-a recomandat-o. Aici am primit din partea casei un păhărel de ouzo, un aperitiv constând într-o felie de pâine prăjită, cu ulei de măsline și oregano, iar la desert pepene verde. Toate preparatele servite aici au fost gustoase iar prețul plătit unul ok. Aș dori să mai precizez că la această tavernă nu se poate servi decât cina și că este foarte aglomerată, seara la ora 20.00 trebuie să aștepți să se elibereze o masă.

Plajele din Parga

Plajele din Parga și din apropierea ei sunt frumoase, însă niciuna dintre cele văzute de mine (nu am reușit să ajungem la Sarakiniko) nu se ridică la nivelul celor din Lefkada.

[]iLichnos Beach

Întrucât am venit dinspre Preveza, prima plajă cu care am luat contact a fost Lichnos, care se afla în drumul nostru. Denumirea plajei vine de la satul în care este situată. Este o plajă mare, pe care am întâlnit un mix de nisip și pietricele, în special la intrarea în apă. Plaja este amenajată cu șezlonguri și umbrele în partea centrală și este înconjurată de o pădure de măslini.

Dacă nu sunteți cazați în complexul hotelier situat pe plajă, accesul la aceasta se face cu mașina, fiind nevoie să coborâți pe un drum nu foarte îngust, dar destul de abrupt și cu multe serpentine. Accesul la această plajă se poate face și cu un taxi-boat cu plecare din portul orașului Parga, pentru care veți plăti 8 euro/adult.

Valtos Beach

Deoarece Vila Ilios este situată pe dealul din spatele plajei Valtos, aceasta a fost a doua plajă pe care am explorat-o în Parga, însă prima în preferințele mele. Este o plajă mare, cred că are o lungime de aproape 2 km, destul de lată și este cea mai cosmopolită plajă dintre cele văzute de mine în Parga. Este amenajată cu nisip și pietricele foarte mici care îți crează impresia că este doar nisip (partea dinspre Castelul Venețian are mai multe pietre). Intrarea în apă este destul de abruptă. Partea centrală a plajei este ocupată de o zonă cu multe șezlonguri, iar în spatele acestora sunt câteva taverne și hoteluri cochete (cel puțin pe dinafară).

Plaja Valtos este despărțită de plaja Krioneri de Castelul Venețian și portul orașului.

La această plajă se poate ajunge în 3 moduri: cu un taxi-boat (2 euro/persoană) din portul orașului; cu mașina și pe jos. Dacă alegeți ultima variantă trebuie să știți că aveți de urcat și de coborât aproximativ 100 de trepte. Plaja dispune de locuri de parcare, care mie mi s-au părut suficiente atunci când am fost noi aici.

Krioneri Beach

Ultima plajă cu care am luat contact, este situată aproape de centrul orașului chiar lângă port. Aceasta este o plajă micuță și foarte aglomerată chiar și în luna iunie, cu nisip fin, intrare lină în apă, dar mai sunt și câteva pietricele. În apropierea plajei sunt multe unități de cazare, taverne, cafenele și magazine cu suveniruri. Cel mai mult la această plajă mi-a plăcut priveliștea micuței insule Panagia cu a ei bisericuță de la care îi vine și numele. De pe plaja Krioneri se poate ajunge relativ ușor pe insulă, doritorii având de parcurs prin apă o distanță mai mică de 100 m. Întrucât această insuliță m-a încântat încă de la primul contact vizual, nu am rezistat tentației de a o explora. Am pornit de la marginea dinspre port a plajei Krioneri, am alternat mersul prin apă cu înotul și am ajuns în câteva minute pe insuliță. Insula Panagia este acoperită cu vegetație în mare măsură, iar în partea ei centrală este un ponton pe care tronează micuța biserică. Aceasta era închisă în acel moment și nu știu dacă aici se oficiază slujbe. Dacă am spus despre Castelul Venețian că este raiul fluturilor, atunci această micuță insulă este ”raiul raiului fluturilor”. Aici am întâlnit o mare concentrație de fluturi, o parte dintre aceștia ajung chiar și pe plajă, pe unul dintre ei am reușit să-l imortalizez.

În mod special aș dori să-i avertizez pe cei care vin cu mașina la această plajă, că locurile de parcare sunt foarte puține.

Piso Krioneri

Este o plajă mică și aglomerată, situată în apropierea Krioneri Beach, la care am fost doar să o vedem. Aceasta este amenajată cu pietriș și este mărginită de stânci de mari dimensiuni, dar are un farmec aparte. Plaja este căutată în special de către cei care sunt pasionați de scufundări și snorkeling.

La 19 km de orașul Parga mai este o plajă, Sarakiniko, însă timpul scurt petrecut în Parga nu ne-a permis să ajungem și la aceasta.

Concluzii

Parga este o stațiune frumoasă, care atrage anual foarte mulți turiști, ceea ce face din ea o stațiune aglomerată chiar și în luna iunie.

În Parga cu siguranță nu vă veți plictisi, sunt destule atracții și posibilități de petrecere a timpului liber: plaje, obiective turistice, excursii, magazine, baruri, restaurante, cafenele, cluburi.

Parga are un farmec aparte, e un loc pitoresc unde voi reveni oricând cu plăcere și le recomand tuturor petrecerea unui sejur aici.

Sper că rândurile de mai sus le vor fi de folos cât mai multor turiști care doresc să ajungă anul viitor în Praga.

Bibliografie:

- https://en. wikipedia.org/wiki/Parga;

- [***]

Sărbători fericite și vacanțe multe și frumoase în noul an!

Web, rog atașați următorul clip muzical:

https://www.youtube.com/watch?v=bTXxOBTF-Ds

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de costy69 in 13.12.15 17:39:57
Validat / Publicat: 13.12.15 19:21:58
VIZUALIZĂRI: 3845INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (costy69); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Insula Panagia văzută de la poarta Castelului Venețian
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66550 PMA (din 52 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX [13.12.15 19:21:39] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Parga, PARGA" (deja existentă pe sait)

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

-

ATENȚIE! referirile la AGENȚII și alte entități din România care funcționează pe principii COMERCIALE (portaluri web de profil etc) sunt INTERZISE

Puteți trimite, în schimb, aceste informații prin intermediul mesajelor personale (pe privat) - click pe numele utilizatorului, apoi, în fereastra nou-deschisă, pe linkul "Trimite mesaj pers".
Notă: Este necesar ca destinatarul să aibă opţiunea ACCEPT PRIMIRE MESAJE DE LA CEILALŢI UTILIZATORI bifată. Opțiunea respectivă se poate seta/deseta din secțiunea CONTUL MEU.

Dan&Ema [13.12.15 19:42:05] »

Poate vom fi unii dintre cei ce vom tine cont de recomandarea ta de a ajunge la anul in Parga. Un articol complet. Felicitari!

costy69 [13.12.15 19:50:38] »

@webmasterX - Scuze! Nu mi-am dat seama.

costy69 [13.12.15 19:59:46] »

@Dan&Ema - Mulțumesc!

Parga este cu siguranță o bună opțiune pentru petrecerea unui concediu. Are un aer aparte și pe mine m-a încântat. Asta dacă nu luăm în considerare aglomerația și lipsa locurilor de parcare.

Sărbători fericite și vacanțe frumoase!

Dan-Ioan [13.12.15 20:20:40] »

@costy69 -

Genul de review pe care ți-l dorești pe acest site, pe care să-l votezi ca util/f. util nu din respect pentru statutul autorului, ci pentru că întradevăr este util. L-am apreciat cu atât mai mult, cu cât s-a nimerit într-o perioadă când s-au terminat vacanțele, s-au scris impresiile și pînă la noi vacanțe/impresii, se completează cele vechi cu informații enciclopedice. Referirea bibliografiei am recepționat-o ca o dovadă de modestie.

costy69 [13.12.15 20:57:29] »

@Dan-Ioan - Mulțumesc pentru vizită, aprecieri și vot!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA [13.12.15 20:59:10] »

@costy69 - Când e vorba de Parga devin foarte sensibilă, căci este locul unde am fost doi ani consecutiv, în septembrie (în 2013 şi 2014). Este, fără îndoială, staţiunea care mi-a rămas lipită de suflet atât, dar mai ales soţului meu.

Aşadar, mulţumesc pentru un articol cu care mi-am delectat seara şi vă întorc urările de bine pentru anul ce urmează!

iulianic [14.12.15 11:06:07] »

@costy69 - Încă te mai gândești la Parga, stimate @costy69? Parga este o stațiune în care vei reveni oricând cu plăcere? Într-adevăr, este frumoasă și oferă turiștilor cam tot ceea ce și-ar putea dori într-o vacanță, dar Grecia este atât de mare, are atâtea insule cu plaje frumoase, ca să nu mai vorbim de locurile istorice care sunt și ele nenumărate și foarte importante.

În altă ordine de idei, felicitări pentru un articol frumos, complet și util celor care vor merge acolo în sezonul viitor.

costy69 [14.12.15 20:14:14] »

@irinad - Mulțumesc pentru vizită și vot!

Parga este un loc care nu are cum să nu te impresioneze în mod plăcut.

Eu înțeleg de ce ați revenit în anul 2014 și nici eu nu exclud ideea de a reveni cândva aici, mai ales că în cele trei zile nu am reușit să văd tot și mai am câteva ”restanțe”. Nu știu dacă acest lucru se va întâmpla, dar mi-ar face plăcere să revin măcar pentru 2-3 zile, în completarea unui sejur într-o insulă ionică.

Numai bine și mult succes în noul an!

costy69 [14.12.15 20:44:32] »

@iulianic - Mulțumesc pentru vizită și pentru aprecieri!

Da, e adevărat, voi reveni cu plăcere în Parga și chiar mi-am propus să revin cândva, așa cum scriam și în răspunsul adresat @irinad, ca o completare a unui sejur în una din insulele ionice situate în apropiere.

Sunt de acord cu opinia dumneavoastră referitoare la Grecia (și nu numai). Sunt atâtea locuri frumoase, timpul scurt și posibilitățile reduse, încât mă determină să merg în fiecare an în altă parte.

Numai bine și multe călătorii frumoase!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
costy69, Dan&Ema, Dan-Ioan, irinad, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.105207920074 sec
ecranul dvs: 1 x 1