ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.09.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
TIMP CITIRE: 13 MIN

Deliciile şi capcanele Franţei

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Despre Paris, Franta si francezi am scris vreo 40 de review-uri. Acesta e ultimul. De ce? Pentru ca relatiile istorice dintre cele doua tari, care dupa ’89, s-au transformat chiar in relatii de prietenie sincera, admiratie reciproca si entuziasm, in ultimii ani s-au racit. Cu alte cuvinte, cand francezii aud de “romani”, manifesta rezerve. Chiar si prietenii mei cei mai buni “de partout” din zona francofona a Europei (Belgia, Elvetia, Franta), nu mi-au mai raspuns la habitualele urari de sarbatori. Si se pare ca vinovati de acest lucru suntem chiar noi romanii, care am reusit, mai ales in ultimii ani, sa “poluam imaginea turistica a oraselor Frantei”, in special faciesul turistic al centrului Parisului prin cersit si furtisaguri de prin supermarketuri sau chiar din casele sau buzunarele francezilor.

Deliciile Parisului

La Paris, dupa deliciile numite “Lafayette”, urmau invariabil cele numite “La masă”, caci pe la pranz te incerca o foame de lup si daca mai rezistai o jumatate de ora, aruncai ancora intr-un bistrou din cartierele ceva mai ieftine ale Parisului, cartierul latin, indian, evreiesc sau in Montmartre. In nici un caz noi nu serveam masa la cele din centru, caci preturile erau exagerat de mari. Chiar daca erai servit in niste conditii deosebite, chiar daca vinul era celebru si foarte vechi si dintr-un an unic, cu o recolta extraordinara, chiar daca denumirea aranjamentuli culinar, era o “opera de arta” si purta numele unui Henric, Ludovic sau chiar Napoleon, deci ceea ce savuram noi era tocmai mancarea preferata a acelui monarh cu sange albastru, nota de plata iti pica tare greu la stomac.

“Daca vrei sa vezi cum toti banii ti s-au dus

Serveste masa, la Paris, intr-un local de lux

Daca doresti insa, sa mananci mult si ieftin

Da fuga pana la un bistrou din cartierul latin”

Cand eram grabiti, si nu mai ajungeam la acele bistrouri ieftine, serveam o franzeluta “ambulanta”, cu sunca si zarzavaturi la 2,5 euro si o doza de “Coca” cu 0,8 euro urcand spre Place du Tertre in Montmartre, piata pictorilor cu mult talent in varful penelului dar fara prea multi bani in buzunar si unde si bistrourile erau mai ieftine. O cafea, pe stradutele ce urca spre Sacre Coeur, nu depaseste 1,2-1,4 euro. Acolo gaseai uneori si cate un chitarist boem care te incanta cu melodiile lui Janis Joplin sau Paul Mc Cartney, iar daca lasai 10-20 de centime in plus, tinerilor ce te serveau extrem de rapid, acestia iti multumeau respectuos, aplecandu-se ca un japonez in fata ta, ba-ti mai adaugau si-un pahar cu apa rece, un servetel si-un biscuit ca bonus, si-ti mai dadeau si cheia de la toaleta daca aveai nevoie. In plus cuvintele “bonjour-merci-s’il vous plait-au revoir, monsieur, madame”, erau nelipsite din orice butic, bistrou sau cafenea din Paris. Alt cartier ieftin, este cel al studentilor, cartierul latin, aflat intre bulevardele Saint Michel si Saint Germain des Pres, unde exista “meniuri pensiune satioase”, cu 3 feluri de mancare, la 7-10 euro. Mai gasesti mini-marketuri sau magazine “pret-a-emporter”, cu alimente ceva mai ieftine, e drept, cu o gama mai saraca in produse, dar care iti pot oferi un pranz acceptabil, acasa. Cele mai ieftine produse alimentare sunt insa in magazinele chinezesti, care au impanzit Parisul. Acolo gasesti o portie mare de orez incalzit la microunde, ambalata intr-o cutie de plastic plus un betigas cu frigarui de pui, la 1,2 euro…totul e pus apoi intr-o punga in care vei primi si o pereche de betigase sau o furculita si-in cutit de unica folosinta si doua servetele si-un zambet larg…niciodata n-am inteles ce beneficiu au acesti chinezi vanzand mancarea atat de ieftin. Am asa, o vaga senzatie ca acesti chinezi mereu veseli, au scapat de o viata imposibila, venind de-acolo de unde sunt nevoiti sa stea toata ziua in apa pana-n glezne, in dosul a doi bivoli, cu o palarie mare de paie in cap, aplecandu-se de cateva sute de ori pe zi intr-o orezarie, ca sa cultive acea planta din care ei isi fac totul, si supa, si chiftelutele si painea si desertul si bautura. Mereu paraseam cu greu aceste mici bistrouri boeme “bonjour-mersi-au revoir” ale Parisului. Parisul are peste 1000 de cafenele si bistrouri, care la orele pranzului se transforma in mici restaurante, intesate de francezii, care, in pauza de pranz, nu mai au timp sa mearga pana acasa si sa “imbuce” cate ceva, in liniste. Aceste mici unitati culinare de servit dimineata cafeaua si croissant-ul cotidian si la amiaza si seara, masa de pranz sau cina, sunt celulele energetice ce alimenteaza marele organism al “orasului lumina” si-l mentin vital, in special datorita diverselor sortimente de salate si sucuri proaspete, preparate chiar acolo, sub ochii tai. Caci, e bine stiut ca orice suc de fructe sau legume, e plin de vitamine, doar in primele 20-30 de minute de la preparare, apoi, datorita unor reactii chimice cu oxigenul, azotul, bioxidul de carbon si larga gama de poluanti din atmosfera, calitatea lor scade. Uneori, in bistrouri, serveam mancaruri calde, la preturi mici, pana-n 7-8 euro, de genul aperitiv - o tartina cu “foie gras” (ficat de gasca indopata) sau cascaval sau salam, dupa care urma ceva mai consistent, adica un gratar din file de peste, pe care ti-l prajeai pe un mic resou care statea in fata ta. Puteai sa ceri sa ti se adauge si una din cele cateva zeci de branzeturi pe care le topeai intr-un vas din care o serveai topita, ungand-o tacticos pe o felie de franzela, prajita si ea pe acelasi resou. Ca desert, serveam clatite cu branza, Nutella sau gem, delicioase. Toata aceasta afacere, nu depasea 12 euro. Daca doreai sa faci o economie oarecare la capitolul "alimentatie", intrai intr-un mini-market de cartier sau intr-un magazin "pret-a-emporter" (bun de dus acasa), unde gaseai diverse alimente, precum baghete (franzele) (1 euro) salate combinate cu ou si orez (Taboule-1 euro), pateuri de ficat sau branza, Camembert, Livarot, (1,2-2 euro cutia), branza Rochefort (1,8 euro), masline, legume, fructe, sunca si o butelie de vin sau de sampanie (preturi intre 2,5 si 12 euro), si serveai masa acasa sau in camera de hotel. Si vestitele croissante sau “petit pain au chocolat” (cornulete cu ciocolata), cu preturi intre 0,5 si 0,8 euro bucata), erau excelente mai ales dimineata la cafea.

Bine-nteles nu se supara nimeni daca te plimbai prin centru, pe bulevardele Champs-Elysees, Hussmann, Rivoli sau in cartierul exclusivist Marais si iti lipeai nasul de vitrinele unor restaurante sau cofetarii de lux cu produse pentru turistii gurmanzi si cu buzunarele pline.

Capcanele Frantei

De multe ori m-am intrebat” Este oare ospitalitatea turistică românescă, o prostie? ... o tema filozofica, dar legata strans de turism. Intotdeauna mi-a placut calatoria, as fi plecat oriunde si-n parcul din fata casei sau in padurea din jurul orasului doar ca sa ies din casa. Imediat dupa Revolutia din ’89, impreuna cu familia am plecat prin lume. Aveam niste prieteni la Ingolstadt, in Germania, am facut si-o mica croaziera pe Dunare, a fost frumos. Apoi, au venit prietenii nostri la noi, i-am dus prin Sighisoara, pe Valea Muresului, la Sovata, la salina Praid, a fost frumos. Din acel moment am inceput sa ma ocup cu "turismul familial" sau social, adica turismul de genul “eu vin la tine si apoi vii si tu la mine si fiecare ne prezentam celuilalt, atractiile turistice mai importante din regiunea proprie. ” Prin anii ’95 a luat fiinta la noi in oras asociatia "Amicilor Naturii" despre care v-am mai vorbit, sediul e la Viena si aceasta asociatie e un gigant turistic destinat celor cu venituri medii, ce dispune de peste 1000 de spatii de cazare sau camping in peste 20 de tari din Europa. (Adresa-Naturfreunde, 1220 Wien, Erzherzog Karl Strasse 108, tel. 01-8936141, email Wien@naturfreunde. at) iar miscarea fiinteaza si-n Italia (NaturAmici) si-n Franta si Belgia (Les amis de la Nature) si-n Germania (NaturFreunde Deutschlands) si-n alte 5-6 tari din Centrul si Vestul Europei. Pe noi ne-a vizitat un grup francez din orasul Nantes si apoi unul din Provence. Ne-am implicat cu totii, eram vreo 60 de amici ai naturii in Tg. Mures, am gazduit francezi i-am plimbat prin Transilvania. S-a organizat si o excursie comuna cu autocarul la Muzeul satului din Sibiu, Gradina Botanica din Cluj si padurea Baciului, a fost superb. Apoi francezii din Aix-en-Provence ne-au invitat la ei. Un microbus cu 26 de locuri trebuia sa gazduiasca toti cei 60 de doritori. Pretul excursiei a crescut. Seful oraganizatiei noastre locale a mai introdus câteva neamuri si cunostiinte in asociatie si se pare ca acestia au devenit majoritari. Românul tot român rămâne. A inceput turismul de cumetrie. Eu n-am fost la Aix, dar, surpriză, francezii, generosi ne-au trimis 50.000 de franci, pentru a ne construi o casuţă a amicilor naturii undeva în frumoasa Transilvanie. Am facut sedinţe peste şedinţe. Din 60 de persoane, câţi eram in grup, au fost 60 de pareri vis-à-vis de amplasamentul căsuţei. Scenariu tipic românesc. Ba la Sovata, ba la Bezid, ba pe Valea Muresului, ba la…ba la… Intr-un final, banii s-au întors in Franta, datorită "indeciziei noastre decizionale".

Poporul francez, mi s-au părut mereu, un popor foarte apropiat nouă. Nu degeaba intr-o vreme Micul Paris era la Bucureşti si franceza a fost in capitala tarii noastre, aproape a doua limba nationala…’Bonjour madame, bonjour cheri, comment ca va? , Ca va, ca va bien, merci! ” erau expresii uzuale pe care le auzeam in “chat”-ul cotidian al bunicilor mei, care erau bucuresteni. La Tg. Mures, impreuna cu un parizian ratacit prin urbea mea, director de agentie turistica din oras, in anul 1996, am creat "Clubul francofonilor". Aveam gazeta noastra proprie bilincva si scrisesem chiar si o carte de poezii si eseuri in franceza pe care o imparteam gratuit grupurilor de francofoni (in special francezi si belgieni) care ne vizitau Transilvania.

Aveam şi mult entuziasm în acea vreme

Si-n Transilvania, (in provincia istorica), ai ce sa le prezinti turistilor. Ai nevoie de 2 saptamani ca sa epuizezi toate atractiile turistice - Sighisoara, Branul, pasul Tihuta, statiunile balneare precum Sovata, Ocna Sibiului, Geoagiu, apoi Cheile Bicazului, Lacul Rosu, Lacul Sfanta Ana, salinele Praid si Turda, Cheile Turzii, ale Zarnestilor, Brasovul, Sibiul, Muzeul satului din Sibiu, apoi, trecand muntii in Maramures, Sapanata, Barsana, sau... pestera Ursilor si minele de aur din Apuseni si multe, multe altele…Dar, proportia devenise inegala, noi, românii depuneam eforturi fizice si financiare mult mai mari, prezentandu-le toate aceste atractii, iar ei francezii, acolo la ei, nu prea simteau aceste eforturi, fiind mai zgarciti la turism, rezumandu-se doar la 1-2 castele si la multe mese imbelsugate si discutii interminabile. “Nous sommes une nation de table” (Suntem o naţiune gurmandă, stam toata ziua la masa), se scuzau ei…

Apoi, entuziasmul a început să scada.

Dupa un timp, in aceste grupuri de infrăţire turistico-culturală, au început să apară şi oamenii de afaceri. Erau francezi si belgieni, care profitau de naivitatea românilor, care, pe lângă ca-i purtau prin multe locuri frumoase din natură, culmea!... le mai si tăiau cativa purcei sau viţei si desfundau damigenele cu vin sau ţuică si le intindeau mese mari, ca în poveşti, mese mari si imbelsugate (chiar daca apoi, ei faceau foame o luna), doar asa, “ca să se dea ei ospitalieri”…dar capitalistul, tot capitalist rămâne…între două pahare de ţuică, străinii studiau toate oportunitatile de afaceri de pe la noi…vârful cultural de lance, a fost urmat de un al doilea val de turisti, care se interesau de cu totul altceva, ... cam cat costa un hectar de pamant bun, arabil, un metru cub de cherestea, sau cat face mobila veche saseasca, sau cat costa fierul-beton pe la noi, sau cum se fabrica licoarea aceea minunata numita tuica, cum se pot exporta tablouri sau icoane pictate pe sticla, sau…pur si simplu daca e voie sa fotografieze cersetori sau cartiere de romi. Nu stiu daca era voie dar cine-i putea opri?

Am participat la cateva infratiri cultural-turistice reusite cu orase din Normandia, Bretania, Gironde, Deux-Sevres (Bressuire!) sau cu Parisul si Lyon-ul. Am participat la numeroase astfel de infratiri intre localitati romanest cu altele din Franta si Belgia dar si din alte tari, la infratiri intre colective sportive, ansambluri culturale, asociatii turistice, tabere de pictura, etc (prin Clubul Francofonilor, am vizitat aproape intreaga Franta.) Apoi, un grup de elevi de la liceul targumuresean Unirea, s-a infratit cu unul similar dintr-un oras din departamentul Deux-Sevres, tinerii romani, au vizitat o parte din Franta, facand si deplasari la turistica citadela La Rochelle, la Futuroscope şi la celebra staţiune litorală Sables D'Olonne sau pe valea Loarei. In final, dupa ce grupul francez a plecat, mi-am dar seama ca aproape fiecare occidental, mai putin tinerii, avea de ascuns sub stralucitoarele haine ale prieteniei si infratirii intre popoare, un interes, mai mare sau mai mic, poate ca nici nu e vina lor, căci elementul dominat ce le guverneză lor viaţa, e interesul şi profitul.

Occidentul nu-si pierde vremea cu acţiuni ce nu le aduc un oarecare beneficiu.

Si astfel ca, sub umbrela naivitatii si entuziasmului nostru postrevolutionar, actiuni altruiste care au inceput din inimă, au sfarsit in ungherele ascunse ale creierului pus pe căpătuială.

Prin anii 2000 un amic francez din clubul meu de “Francofous”, club care avea intalniri semestriale cu cei 12 francezi stabiliti in oras si inca vreo 40-50 de francofoni romani ai urbei, ma roaga sa gazduiesc o tanara, fiica unor profesori dintr-un oras francez si sa-i prezint orasul…OK! …fata a stat 3 zile, a fotografiat cateva obiective turistice dar…mai ales cersetori, aurolaci si tigani…Peste o vreme am aflat ca dom’şoara, a marit fotografiile, si le-a expus intr-o sala a primariei oraselului ei francez, sub care a scris “Voila la Roumanie! ” (Aceasta este Romania) ”. Primarul localitatii insa, sesizand abuzul, i-a inchis fetei, dupa scurt timp, expozitia.

Nu mult timp dupa acest evenimet, in orasul meu, au aparut cativa pastori din Franta, eu eram din nou translator la grupuri si omul care le impartea cu naivitate, carti cu poezii in limba franceza. Dupa un timp un TIR plin cu carti in limba francezal, ceva mai “second-hand”, apare la Clubul Francofonilor…Vai ce ne-am bucurat în acel moment de aceste înfrăţiri culturale între ţările noastre prietene şi surori, Franţa şi România!!! …. Mai ales tinerii olimpici la limba franceză, din Tg. Mures, au avut parte de atlase minunate, dictionare, albume si carti multe. Au venit apoi si grupuri, grupuri de turisti francezi cu care puteau schimba si ei, o vorba, mai altfel decat cu profii lor de franceza. Dupa nici un an, francezii au inceput sa faca din nou fotografii in cartierele pline cu maghernite ale orasului si sa le exporte apoi la ei acasa sau pe la enoriasii bisericilor lor corespondente din America si Olanda. Pentru aceste poze si cateva randuri lacrimogene scrise sub ele, au obtinut o multime de bani pentru a costrui case pentru romi, un orfelinat si un dispensar medical in Tg. Mures, Band, Chinari, Adjud si Timisoara. Au mai costruit si inca vreo 10 astfel de edificii sociale prin Ucraina si India. Mereu am crezut în intenţiile lor sincere. Ne-am împrietenit. M-au rugat să-i insotesc pe Valea Muresului, la Cluj, sau chiar sa facem cate un "barbeque" la Sovata, unde am petrecut minuante zile la marginea Lacului Ursu. Drept recompensa, am fost invitat sa viziteaz castelele de pe valea Loarei. Si m-am dus. N-am stat decat o zi, am vizitat 4 castele, mi-a fost jena sa abuzez de ospitalitatea lor. Apoi, intr-o zi senina, a venit si reversul medaliei, ca o furtuna ce-a innegurat tot cerul asteptarilor mele. In ziarul local, pe prima pagina. apare un articol bomba…”Aproape 3 milioane de euro au disparut sub umbrela bisericii “xy”, pastorii, prefectul si administratorii acestei infratiri turistico-umanitar-culturale, au fost pusi sub lupa organelor de control". Totul a cazut in cateva zile ca un castel de nisip. Multi prieteni francezi de-ai mei si-au inchis telefoanele sau adresele de e. mail.

Mecanismul coruptiei internationale iesise la iveala. Era simplu…Ne dam turisti, ne lipim de o fundatie culturala din Romania, fotografiem mizeria tarii, o marim la nivelul unui poster, o afisam in holul bisericii, prin primarii sau sau prin “casele de cultura” din Occident, strangem bani in “cutia milei” pentru nenorocitii de copii orfani sau cersetori din Romania, o parte din banii raman la noi, ca doar ne zbatem, nu-i asa, ca sa-i scoatem pe romani din saracie? ..., si din putinul care ramane, le construim sarmanilor, cate ceva umanitar, de care duc mare lipsa, un orfelinat, o scoala, cateva case, un dispensar...

In anul 2006 am trimis amicilor mei din Franta un articol despre plusurile si minusurile acestui “turism de intrajutorare” si despre naivitatea românilor. Ei, din acel moment, acest gen de turism a disparut din orasul meu, iar din cei 7-8 buni amici francezi si belgieni ai mei, pe care i-am cinstit cu de toate (dar in primul rand cu naivitate) si i-am plimbat cu draga inima prin Transilvania, doar cativa mi-au mai raspuns la apeluri, ceva de genul, ”Hai vino, eşti invitatul meu, îţi găsesc eu un hotel bun şi, chiar dacă sunt foarte ocupat, îmi “rup” eu o ora pentru o cafea, undeva in oras”.

Iubesc Franţa dar mai puţin francezii. Iubesc trecutul ei, cultura, arta civilizatia si limba ei, dar iubesc mai putin prezentul ei.

Dar, să nu exagerez totusi, au existat si mai există printre francezi, si prieteni adevăraţi, adevăraţi "transilvanofili", care au compensat din plin lipsurile confratilor lor...

Turismul socio-cultural al infratirilor postrevolutionare s-a transformat intr-un “gypsy-turism”, intr-un “turism de oportunităţi religioase şi bussiness ocazional” sau poate intr-un un “help-Romania turism”…Unii “asa-zisi” turisti străini vin în ţara noastră, nu pentru frumuseţile naturii, pe care le gasesc din plin şi prin alte ţări, mai civilizate, ci pentru mitul lui Dracula, mănăstirile din Bucovina, Săpânţa, Delta Dunării si... pentru a vedea “in vivo”, comunităţi ţigănesti paupere, cerşetori, copii orfani ce dorm prin canale sau palatele de la Buzescu, care se pare că au devenit un bun naţional, o reală atracţie turistică. Vă rog, nu le dărâmaţi, chiar dacă nu şi-au plătit factura la electricitate! Si când acesti straini, sunt întrebaţi de prieteni, cam ce au văzut prin Romania, cu ce credeţi că încep? Cam astea sunt elementele turistice ce se prezinta prin mass-madia occidentala, cam asta e imaginea tarii noastre la ora actuala. Acest lucru l-am simtit si eu, pe pielea mea in Occident, unde un amic mi-a zis odata... ”Nu mai zi pe-aici ca esti român, zi-le ca esti transilvanean. Ei asociaza Transilvania cu Dracula, le place legenda! Daca le zici ca esti din Romania, unii o sa-ti intoarca spatele“

Apoi, am mai gazduit si o familie de belgieni de la ţară, de langa Liege “Ooo, iti multumim din inima, noi suntem oameni saraci, ne duci chiar si la un concert? ”…problema a fost cand a trebuit sa le intorc vizita, la telefon nu raspundea decat robotul... ”Va rugam sa lasati un mesaj, va vom rechema in cel mai scurt timp posibil”…inca mai astept si azi acea “rechemare”…am aflat totusi ca domnul cel sarac din Belgia si-a deschis o distilerie de tuica (in stil Valea Gurghiului) in conacul lor de la ţară si face bani frumosi, vânzând “apa de foc” de 65 dr grade. Si exemplele ar putea continua…

Concluzie

In ultimii ani, in relatiile mele turistice cu Occidentul francofon, am facut apel numai la agentiile turistice. Am pastrat legatura doar cu cativa prieteni adevarati, mai ales din lumea sportului, care au in ei, aşa, cum să vă zic eu, un fel de onestitate, un “fair-play”, care face sa nu-i intereseze niciodata cine esti si de unde vii... iar din francofil, am devenit grecofil, totul parca e mai frumos, mai cinstit si mai relaxant prin Elada, chiar daca nu cunosc deloc limba greaca…

@Web, te rog mult videoclipul “Le petit pain au chocolat”, mersi http://www.youtube.com/watch?v=2e87uBhygWo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 01.09.13 11:57:34
Validat / Publicat: 01.09.13 20:47:57
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2181 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Unul din deliciile Parisului, "Galeriile Lafayette"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2023 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

dorgoAUTOR REVIEW
[01.09.13 12:49:01]
»

(fara PMA s’il vous plait)

webmaster26
[01.09.13 12:51:52]
»

@dorgo: videoclipul solicitat, nu are cod de incoporat (a fost dezactivat), am ales alt videoclip (aceeasi melodie).

Daca nu e ok, te rog sa ne spui.

Retras PMA la cererea autorului.

dorgoAUTOR REVIEW
[01.09.13 14:39:46]
»

@webmaster26: http://www.youtube.com/watch?v=d6wuaSbSfRw... mai incercati linkul de mai sus, daca nu merge nici acesta, ramane clipul actual, mersi!

webmaster
[01.09.13 15:21:25]
»

@dorgo: nici acel videoclip nu e disponibil pentru preluare.

Pe viitor, poți verifica și singur: click pe Share, apoi, d edesubt, pe Embed și vezi dacă primești un cod (ce poae fi inserat) sau un mesaj, precum în acest caz, Embedding disabled by request

dorgoAUTOR REVIEW
[01.09.13 16:50:53]
»

@webmaster: OK, ramane cel actual, mersi!

webmaster
[01.09.13 18:53:49]
»

@dorgo: sigur nu ai incurcat datele sejurului???

dorgoAUTOR REVIEW
[01.09.13 19:01:38]
»

@webmaster: ba sunt sigur ca le-am incurcat, caci pozele sunt din ultimii 5-6 ani, de aceea am cerut fara PMA...

webmaster
[01.09.13 19:16:05]
»

@dorgo: am si eu o rugaminte imi poti spune termenul de ''valabilitate'' specificat pe cutia ''fotata'' in P13? , si 2. doamna care apare explicit in imagini si-a dat acceptul pentru pozele postate pe AFA?

dorgoAUTOR REVIEW
[01.09.13 20:16:40]
»

@webmaster: se pare ca esti "new entry", doamna din review e arhicunoscuta, e fiica-mea, a aparut in cel putin 25-30 de review-uri pana acum iar daca poza P13 are probleme, rade-o, sterge-o, pun acum alta cu salam...

dorgoAUTOR REVIEW
[01.09.13 20:59:57]
»

@dorgo: mersi webmaster!

neimportant
[01.09.13 23:07:24]
»

Texte rupte din suflet... Mi-a plăcut, mai ales descrierea relațiilor franco-române care amintesc, păstrând proporțiile, de "înfrățirea" spaniolo-aztecă din vremea lui Cortez. Ăsta cu 16 cai l-a îngenunchiat pe Moctezuma, luându-i bogățiile datorită credinței naiv-aztece, că ar fi un zeu. Din păcate naivitatea cultivată pe plai mioritic, ne aruncă în brațele "zeilor" francezi și nu numai, care ne "despoaie" de ce păcatele noastre mai reușim să cărăm cu noi prin secole...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
johnnyredlabel †
[02.09.13 01:01:34]
»

@dorgo: Trebuie să recunosc, am mai citit aceste slove ale tle ceva mai demult... și mi-au plăcut... dar nu ți-am zis... Acum pot să-și spun cu toată responsabilitatea: ai mare dreptate (evident că mă refer la partea a doua a review-ului).

În ceea ce -i privește pe francezi, i-a caracterizat, fără să se gândească la faptul că peste secole, expresia sa va avea alt înțeles, marele lor Dumas:

No tutti francesi sono landroni, ma buonna parte

Iar asta spuneau ei că ar fi un proverb italian ce s-ar fi adresat, peiorativ, celui ce a fost... Buona Parte

Istoria pedepsește prostia...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
johnnyredlabel †
[02.09.13 01:07:24]
»

@johnnyredlabel: Ca să fiu corect pentru toți userii ce vor citi ecoul de mai sus...

La expresia de mai sus, cel ce a emis-o a primit o farfurie -n cap... Ambii eroi ai întîmplării erau francezi... dacă aveți neămuriri, citiți * CONJURAȚII*...

icata24
[02.09.13 03:51:45]
»

Foarte realistic scrise aceste impresii, de un bun cunoscator din cate imi dau eu seama.

Nefiind absolut deloc un cunoscator al Frantei, ci doar un rezident al Regatului Unit pentru ultimii 10 ani, nu pot sa nu remarc oarece similititudini in reactia celor de aici, vizavi de noi, romanii.

Oricui ma prezint ca roman (sunt asistent medical care fac vizite la domiciliu) imediat ma asociaza cu... Dracula/Transilvania, unii cu Gica Hagi, prea putini cu... Nadia si, mult prea multi cu orfelinatele din tara.

Pentru multi chiar, este o revelatie faptul ca Transilvania nu este o tara! "What?? " si ca Dracula este inventia unui irlandez.

Multumim Dorgo,

este o placere sa citesc din ce scrii, oferi in scris mai multe detalii decat ne-a dat Michelangelo cand a pictat Capela!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
amero
[02.09.13 10:26:32]
»

draga dorgo ca o mare iubitoare a cartierului latin al Parisului te rog sa ma crezi ca din pacate in primavara acestui an nu am mai vazut niciunde o franzeluta din aceea cu vagi urme de sunca si frunza de salata sub 4 Eur. fata de acum 2 ani preturile mi s-au parut cu 10-15% mai mari si asta nu numai la mancare. dar vorbim de Paris nu-i asa???

dorgoAUTOR REVIEW
[02.09.13 15:46:32]
»

@amero: In general, cine doreste sa ajunga in Place du Tertre (piata pictorilor) sau la Bazilica Sacre Coeur (si cine n-ar dori s-o faca?), foloseste metroul nr. 2 (Porte Dauphine-Nation) si coboara la una din statiile Blanche, Pigalle sau Anvers, aflate la baza colinei Montmartre pe Bulevardele Clichy (unde se afla Moulin Rouge) si Bd. Rochechouart, care sunt foarte animate si pline de buticuri, atat ziua cat si noaptea. De aici, eu foloseaam de obicei rue Lepic, pentru a urca la Place du Tertre direct (dar ai ce merge) si la Sacre Coeur dar mai exista si alte strazi. Coboram colina pe scarile de langa funicularul Montmartre, pana inapoi le Bd. Rochechouart. Bistrourile ieftine se afla cam peste tot in acest areal. Nu cunosc preturile actuale, dar e foarte posibil ca ele sa fi crescut si mai ales in sezonul estival... dar, daca tot esti la statia Anvers sau Pigalle (metroul 2), mai mergi doua statii (Brabes-Rochechouart si La Chapelle) apoi cobori si acolo vei da, pe stanga de magazinele Tati iar pe dreapta vei intra in cartierul indian, pe care-l "simti" deja din metrou, dupa esentele exotice pe care le emana buticurile indiene...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
mauricius*
[03.09.13 15:04:37]
»

Citind reviewul tău am avut un sentiment de deja vue, mai ales în partea a doua. În februarie-martie 1990 ne-am trezit la universitate cu un autocar cu studenți parizieni și un camion cu ajutoare. "Ajutoarele" erau haine și încălțăminte care în loc să ajungă la gunoi au ajuns în saci "pour les ami roumaines". Cum n-aveau aranjat nimic în privința cazării, ne-am strâns mai mulți studenți care ne-am găsit pe "colină" și am încercat să găsim o soluție. La acel moment nu existau telefoane mobile iar organizațiile studențești abia începeau să se cristalizeze. Cum căminele erau pline am zis hai să ia fiecare acasă câte 1-2, după posibilități.

Ca să scurtez povestea, ei au constituit Asociația France-Roumanie Echanges iar noi Asociația de Prietenie Universitară Româno-Franceză. Au reușit să strângă sponsorizări și cu ce am mai pus de la noi am fost aproape 200 de studenți la Paris. Nu povestesc despre ce condiții le-am oferit noi aici și în ce condiții ne-au primit ei acolo. Ca să vă faceți o idee, desertul la una dintre mesele de prânz pregătită de gazda mea a fost un măr la 4 persoane. Apartamentul cu 2 camere în care am stat avea maxim 16 mp.

Cert este că în anul următor "prietenia" s-a înmuiat de tot, după ce au apărut ceva probleme acolo cu sponsorizările colectate. Așa că nu strică să-l cauți la dinți pe calul primit în dar. Mai ales dacă-i primit de la greci, că tot veni vorba )

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
dorgoAUTOR REVIEW
[29.09.13 18:18:15]
»

@zapacitu: secventa aceea cu Montezuma si prietenii lui spanioli Cortez si Pizzaro a fost cam asa, dar poate gresesc, un pic, memoria ma mai indeala... aztecii erau speriati si venerau zalele si coifurile calaretilor si mastile din metal stralucitor ale cailor lor, creazand ca sunt zeii lor ce s-au intors pe pamant din cerui... intalnirea decisiva a avut loc intr-o piata mare dar inchisa pe cele 4 laturi, in care erau ascunsi, dupa niste porti, cei 16 cai si cateva zeci, poate o suta de spanioli inarmati pana-n dinti, care taceau chitic... Montezuma cocotat pe-un tron a fost adus pe umerii servitorilor sai... intelegerea a fost ca fiecare parte sa-si lase armele "acasa", era doar o intrevedere pasnica, nu-i asa? ... Cortez fuma pipa pacii cateva minute cu Montezuma, care era insotit de peste o mie (sau chiar mai multi) de supusi... apoi, "la un semn", calaretii tabarara peste azteci... cam o ora intreaga acestia taiara in carne vie de aztec, macelarind tot ce le iesea in cale, pana obosira, chiar daca proportia era cam 1 la 10... Montezuma fu crutat... a fost introdus intr-o celula ceva mai mare si i s-a spus poporului sau ca va fi ucis prin sugrumare, nu prin sabie, (ceea ce la azteci era foarte grav, insemna ca sufletul lui nu va mai ajunge in "Rai"-ul lor), decat daca aurul ce-l vor aduce aztecii, il va acoperi... aztecii au umplut acea camera cu aur, acoperindu-l pe Montezuma... spaniolii au luat aurul, le-au multumit aztecilor si apoi l-au sugrumat pe Montezuma... (asta am retinut eu dintr-un documentar de pe Discovery)...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
valimi
[30.09.13 10:56:52]
»

@dorgo:

asta am retinut eu dintr-un documentar de pe Discovery

Maestre, nu-ti lasa talentul sa se iroseasca in van, mai bine asterne in ale eterului meandre un review si despre aceasta mirabila intamplare, la care ai luat parte, fireste, tot din sufragerie, la televizor.

dorgoAUTOR REVIEW
[30.09.13 20:00:46]
»

@valimi: nu e talentul meu, e o simpla completare a unui ecou, care denota fapte istorice si iti explica de ce Spania nu prea face comert cu noi, cu UE, n-are nevoie de acest lucru, ea face un comert avantajos de peste 5 secole cu fostele sale colonii, vorbitoare de limba spaniola, de la Mexic in jos (America centrala si de Sud), de unde vestitii exploratori (Columb 1492) (Magellan (1519-1522) si conchistadorii Pizzaro si Cortez (1518-1519) au adus informatii si foarte foarte multe bogatii coroanei Spaniei, care a sponsorizat aceste expeditii. Ori aceste fapte nu pot fi decat reproduse de pe canalele Histrory sau Discovery, din fotoliu...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
amero, dorgo, icata24, mauricius*, neimportant, valimi
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.20030307769775 sec
    ecranul dvs: 1 x 1