ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.06.2023
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
TIMP CITIRE: 9 MIN

Suflet de călător

TIPĂREȘTE

Citatul zilei: Călătoria este singurul lucru care se poate cumpăra și care te face mai bogat – anonim

Dat fiind ca pe toți cei de pe site-ul amfostacolo, fie povestitori fie doar cititori, ne leagă aceeași pasiune, m-am gândit să vă împărtășesc gândurile mele legate de această mare pasiune a mea călătoritul.

Se spune că cei care călătoresc se împart în două categorii, turiști și călători. Nu e nimic rău sau nelalocul lui dacă faci parte dintr-o anumită categorie. Și eu am fost la viața mea turist de multe ori, iar în ziua de azi prefer să fiu călător.

Sunt multe lucruri care îi diferențiază, dar și unul mare care îi apropie, pasiunea pentru călătorii. Dar ce îi diferențiază?

Ei bine turiștii preferă să meargă la siguranță, în locuri cunoscute, în care probabil au mai fost de multe ori ori cu agenții de turism care să respecte programul, ad literram. Turiștii preferă de multe ori resorturile care să le aducă multă odihnă și în care să aibă de toate la botul calului. Nu este nimic rău în asta sunt oameni care muncesc tot anul și vor să se relaxeze fără absolut nicio grijă în concediu. Turiștii merg doar pe urmele altor turiști în locurile foarte turistice. Turiștii de cele mai multe ori, rămân in zona lor de confort și se mulțumesc cu a vedea principalele obiective turistice. Nu depun cu adevărat eforturi pentru a se întalni cu localnicii și a afla lucruri noi. Nu sunt dispuși să experimenteze mâncăruri noi, merg de obicei la siguranță, pe ceea ce cunosc de acasă.

Un călător știe că dacă ajunge într-un loc străin cel mai bine este să se amestece cu localnicii, să vorbească cu ei. Un călător face deseori eforturi considerabile, pentru a întâlni oameni din zona în care se află. Ei incearcă mereu să discute cu localnicii, să afle cele mai bune lucruri pe care le oferă orașul sau să descopere povești unice, pe care nu le pot găsi în ghidurile de călătorie. Astfel află lucruri care nu se află scrise în nicio carte sau în niciun ghid turistic. Călătorul știe că cea mai bună și ieftină mâncare este în restaurantele pline de localnici, departe de zona centrală, de zona turistică.

Turiștii vor vorbi doar limba lor maternă sau poate engleza și vor face foarte puține eforturi (sau deloc) să învețe orice cuvânt al localnicilor. Călătorii, până să ajungă în zona pe care o vizitează, învață câteva expresii cheie pe care să le folosească. De exemplu un “te rog” , “mulțumesc” , “salut” învățat în limba locală, niște mici cuvinte pot face o mare diferență. Localnicii se bucură când te văd că încerci să le spui ceva pe limba lor.

Ceea ce spun acum poate nu o să placă, dar ghizii locali îi atrag pe turiști cu ușurință la magazinele locale cu suveniruri, de unde își iau comisioane, și care de cele mai multe ori ii jecmănesc pe față, asta deși probabil mai toate obiectele de acolo nu sunt autentice și scrie pe ele “Made in China” . Călătorii au nevoie de un pic mai mult timp și efort in căutarea micilor comori locale. Ei știu că este nevoie de ceva săpături, pentru a găsi cele mai bune oferte și cele mai autentice obiecte locale.

Turiștii se bazează în totalitate pe hărțile, care îi poartă de la un obiectiv turistic principal la altul. Ei rareori se abat de la traseu și nu concep ideea de a se pierde prin anumite locuri. Călătorii, datorită experienței, au încredere în instinctul lor care, de cele mai multe ori, le spune unde sa meargă și ce să exploreze. Asta nu înseamnă ca ei nu pornesc Google Maps pentru a ajunge dintr-un loc în altul și pentru a se orienta. Înseamnă însă că nu le este frică sa se piardă si de multe ori adoră asta și o fac intenționat. Pentru ei, a te pierde înseamnă a vedea lucruri frumoase pe care, poate, nu le-au mai văzut niciodată. Turiștii vor să bifeze toate obiectivele turistice din program, călătorii au doar un program orientativ care se poate oricând schimba. Pot vedea lucruri noi care nu sunt în program, dar pot sări cu nonșalanță obiective importante, preferând de exemplu să stea la o cafea cu localnicii și să simtă atmosfera locală.

După cum spuneam nu este nimic rău sau nimic greșit în a fi turist ori călător. Eu acum mă consider mai mult călător, dar câteodată îmi este dor să o fac pe turistul și chiar o fac.

După acest preambul o să continui articolul cu experiența mea turistică sau cum am devenit din turist, călător. De mic am fost plimbat prin țară și de bunici și de părinți pe la diverse muzee sau alte obiective turistice, prin diverse orașe și la mare și la munte. Probabil de aici mi s-a insuflat această mare pasiune de a călătorii.

După ce am crescut am continuat călătoriile prin frumoasă noastră țară. Până în anii ’90 nu puteam ieși din țară, apoi dintr-un prostesc simț patriotic nu am făcut-o până în 2005, asta cu toate că am schimbat trei pașapoarte care mi-au expirat fără vreo ștampilă pe ele!!! Serviciile proaste de pe litoral și prețurile din ce în ce mai mari, m-au făcut să încerc timid să ies din țară. Și după ce am făcut-o, parcă nu îmi vine să mă mai opresc.

La început am vizitat țările mai mari și mai importante din Europa, apoi am descoperit Asia, apoi am trecut oceanul și am descoperit câteva frumoase țări în America de Sud, apoi în America Centrală și apoi America de Nord. Ultimul continent descoperit de mine a fost Africa, de care m-am îndrăgostit iremediabil. De altfel America de Sud și Africa sunt continentele mele preferate, care m-au atras în ultimii ani.

Am cheltuit mult timp, bani și energie în aceste călătorii, dar dacă faci lucrurile cu pasiune nu îți pare rău. Am trăit multe aventuri de povestit nepoților. Am dormit și la cort și sub cerul liber și pe pietre vulcanice, și la hosteluri dar și în hoteluri de lux la patru ori cinci stele. Am experimentat bucătăriile locale, uneori mi-au plăcut, alteori mai puțin. Dacă nu mi-a plăcut mâncarea am mers mai mult pe fructe, foamea tot nu am făcut-o.

Am mers și am vizitat cele mai celebre muzee din lume, m-am răsfățat în parcuri de distracție, am fost cu copilul la zoo, dar și în safari sau în junglă, unde am văzut animalele în mediul lor natural. Am fost în mari metropole, dar și în junglă, în savană ori în deșert.

Am folosit aproape toate mijloacele de transport posibile, am mers si pe jos, dar și cu bicicleta ori motorul, cu tuk-tuk-ul ori căruța, am mers cu mașina, jeep-ul, microbuzul, autobuzul, tramvaiul, metroul, vaporul, submarinul, trenul, elicopterul ori avionul. Doar cu balonul nu am zburat, trebuie să o fac o dată.

Am vizitat cam 60 de țări. Nu este un număr nici mare, nici mic. Cam o treime din cele existente pe Terra. Nu mă compar cu Ciprian Enea primul român ce le-a văzut pe toate, nici cu alți mari călători care le-au văzut pe majoritatea gen Lucian Dăghie. În unele țări am stat doar o zi, în altele două, trei săptămâni. Unele orașe le-am vizitat de mai multe ori, în topul personal fiind Beijingul de vreo 15 ori Istanbulul cu vreo 50 de vizite.

Dacă am fost într-o țară nu pot spune că am văzut acea țară. De exemplu am fost la Moscova, dar nu pot spune că am văzut Rusia în imensitatea ei. Doar am trecut pe acolo.

După cum foarte bine spune Anita Desay: "oricare loc în care ai fost devine cumva, o parte din tine” . Ei bine din toate locurile vizitate am amintiri și povești frumoase. Lucruri neplăcute nu am prea avut, în afară de inerentele întârzieri sau anulări de avioane. Doar un incident în metroul din Barcelona, unde am prins cu mână în buzunarul meu de la spate, o țigancă de la noi!!!

Ce mai vreau să spun? Nu există cea mai frumoasă sau cea mai urâtă țară, orice țară în care am fost a avut ceva frumos, ceva ce am descoperit cu mare plăcere și mare entuziasm. Mai vreau să adaug că din punctul meu de vedere nu există țări periculoase ce nu se pot vizita, ci doar anume zone periculoase pe care este bine să le eviți.

Sincer nu știu cum va fi primit de voi acest articol, dar vreau să închei cu o statistică personală cu țările și orașele vizitate de mine, de-a lungul timpului. Dacă reușesc să inspir pe cineva, înseamnă că mi-am atins scopul!

Europa

1. Anglia- Londra

2. Austria- Viena, Pandorff

3. Belgia- Bruxelles, Charleroy

4. Bulgaria- Nessebar, Obzor, Varna

5. Danemarca- Aarhus, Sylkeburg

6. Elveția- Zurich

7. Finlanda- Helsinki

8. Franța- Paris, Versailles, Disney

9. Germania- Frankfurt, Munchen, Koln, Nurenberg, Phantasialand

10. Gibraltar

11. Grecia- Atena, Rhodos

12. Irlanda- Dublin

13. Italia- Roma, Florența, Veneția, Pisa, Milano, Verona, Bologna, Gardaland, Rimini

14. Norvegia- Oslo

15. Olanda- Amsterdam

16. Portugalia- Lisabona, Madeira, Funchal, Santa Cruz, Porto Moniz, Ponta Delgada

17. Rusia-Moscova

18. San Marino

19. Serbia- Belgrad

20. Slovacia- Bratislava

21. Spania- Barcelona, Malaga, Torremolinos, Benalmadena, Marbella, Madrid

22. Turcia- Istanbul, Antalia

23. Țara Galilor-Cardiff

24. Ungaria- Budapesta, Szeged

25. Vatican

26. România -Multe orașe și ceva restanțe prin Moldova

Asia

1. China- Beijing

2. Emiratele Arabe Unite- Dubai, Sharjah, Abu Dhabi

3. Hong Kong

4. India- Goa, Candolim, Calangute

5. Macao

6. Maldive- Maafushi, Male

7. Pakistan- Karachi, Islamabad, Skardu, Lahore, Shigar, Passu, Karimabad, Chilas, Gilgit

8. Qatar- Doha

9. Singapore

10. Sri Lanka- Colombo, Hikaduwa, Waskaduwa, Galle, Piannawala, Ella, Dambula, Sygirya

11. Thailanda- Bangkok, Kanchanaburi, Krabi, Ao Nang, Railay, Hong Island, Chicken Island, Phi Phi Island

12. Indonezia- Ubud, Denpasar, Nusa Dua, Tanah Lot, Tegallalang, Besakih, Bedugul

America

1. Argentina- Buenos Aires, Puerto Madryn, Ushuaia, El Chalten, El Calafate

2. Bahamas-Freeport, Nassau

3. Brazilia- Rio de Janeiro, Manaus, Iguazzu, Salvador de Bahia, Morro de Sao Paulo

4. Chile- Santiago, Punta Arenas, Valparaiso

5. Dominicană- Punta Cana, Santo Domingo

6. Honduras- Roatan

7. Insulele Cayman- West Bay

8. Jamaica- Ocho Rios

9. Mexic- Cozumel, Chichen Itza, Tulum, Playa del Carmen

10. USA- Miami, New York, Miami Beach, Fort Lauderdale

11. Cuba- Havana, Viniales, Trinidad

Africa

1. Algeria- Algiers, Oran, Constantine, Setif, Djanet, Ghardaia, Bechar, Taghit, Tlemcen Tamanrasset, Timgad, Tipaza

2. Benin- Porto Novo, Cotonou, Ouidah, Djougou, Nattitingou, Abomey

3. Egipt- Sharm el Sheikh, Hurghada, Safaga, Soma Bay

4. Etiopia- Addis Abeba, Lalibela, Bahir Dar, Omo Valley, Danakil, Dallol, Arba Minch

5. Gambia-Banjul, Barra, Bakau, Serenkunda

6. Ghana- Accra

7. Guineea Bissau- Sao Domingos

8. Kenya- Mombasa, Diani Beach, Tsavo East, Tsavo West

9. Senegal- Ziguinchor, Bignoma, Kafountine, Karang

10. Seychelles-Mahe, Praslin, La Digue, Victoria

11. Tanzania- Zanzibar, Stone Town, Arusha, Tarangire, Ngorongoro

12. Togo- Lome, Kara.

Să ne vedem cu bine în destinații cât mai interesante! Înainte de încheiere vreau să vă spun că datorită călătoriilor am devenit un om mai tolerant în raport cu oameni din alte rase ori religii, am învățat foarte multe de la oameni simpli, am învățat că nu îți trebuie mult ca să fii fericit, că te poți mulțumi cu lucruri simple, cu un răsărit de soare, dar și cu o ploaie caldă de vară!

Nu am un targhet să văd un anumit număr de țări, nu concurez cu nimeni, decât eventual cu mine însumi. Îmi doresc sănătate, pace, libertate și prosperitate pentru a putea continua călătoriile, lucruri pe care vi le doresc și vouă!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de robert in 10.06.23 11:11:38
Validat / Publicat: 10.06.23 12:36:19

VIZUALIZĂRI: 1107 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 in Brazilia- Morro de Sao Paulo
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 37 PMA (din 37 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

25 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.06.23 12:36:51]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Filozofări... turistice, DE LA LUME ADUNATE - COMUNITATE" (deja existentă pe sait) - rubrică cu regim de votare +/-1PMA

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

ANILUPHONE
[10.06.23 13:16:32]
»

Mulțumesc Robert, așa să fie, să fim sănătoși și să călătorim unde dorim!

Eu te apreciez dar te și invidiez, turistic vorbind...

Apreciez răbdarea pe care o ai în documentarea unei vacanțe și curajul de a merge în locuri mai puțin turistice...

Invidia turistică este despre călătoritul tău non-stop... așa am senzația că tu te plimbi tot timpul...

Apropo... noi am zburat cu balonul!!!

În rest numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][11 voturi]
mprofeanuPHONE
[10.06.23 13:49:26]
»

@robert: Felicitări pentru această prezentare a vieții tale de turist la început, apoi de călător autentic pot spune! Ți-am citit poveștile tale din multele călătorii și am văzut cât de mult îți place să vezi locuri noi, culturi și civilizații dar și să guști acele locuri mirifice, deosebite ale naturii...

Îți doresc să îți dublezi numărul țărilor și să nu te oprești din a cunoaște cât mai multe din lumea asta mare! Aveai o expresie care mi-a plăcut: mă mănâncă tălpile, deci ține-o tot așa! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][12 voturi]
robertAUTOR REVIEW
[10.06.23 16:02:48]
»

@ANILU:

Invidia turistică este despre călătoritul tău non-stop... așa am senzația că tu te plimbi tot timpul...

- hai că m-ai făcut să râd. Nu călătoresc non stop, doar visez la asta non stop. ; -)

Apropo... noi am zburat cu balonul!!!

-super tare sper să o fac și eu vreodată!

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu! Toate bune și vouă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
robertAUTOR REVIEW
[10.06.23 16:07:45]
»

@mprofeanu: Mulțumesc mult pentru vizită și comentariu. Și dumneavoastră sunteti o călătoare autentică și știți foate bine despre ce vorbesc.

Îți doresc să îți dublezi numărul țărilor și să nu te oprești din a cunoaște cât mai multe din lumea asta mare! Aveai o expresie care mi-a plăcut: mă mănâncă tălpile, deci ține-o tot așa! ????

-chiar ar fi mare lucru să reușesc asta înseamnă că voi mai trăi ceva timp, timp în care voi calătorii non stop cum zice Anilu! ; -). Da da chiar mă mănâncă tălpile ca-n melodia lui Andrieș: "am furnici pe toata talpa... "!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
elenaadinaPHONE
[10.06.23 16:48:39]
»

Da, pe mine cu siguranță mă inspiri și mă abitionezi să visez și să merg în continuare fie ca turist fie ca și călător, depinde de circumstanțe!

Și asta e frumos, e bine și mă face fericită! ????????????

Îți doresc ca și în următorii 50 de ani să te bucuri de experiențe minunate în întreaga lume și să te simți împlinit oriunde vei ajunge! ????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][11 voturi]
AZE
[10.06.23 17:28:29]
»

Eu nu te invidiez Robert, eu mă bucur pentru tine. 60 de țări vizitate este un rezultat consistent.

Este o realizare și faptul că în ultima perioadă ai fost mai mult călător decât turist.

Eu sînt mai mult turist decât călător, și fac eforturi financiare pentru ambele cazuri(turist sau călător,de ex excursia pt Australia mi l-am economisit în 4 ani...) De asta am un rezultat mai mic cu doar 17 țări(pe AFA mai putíne) și 5 continente bifate.

Dar ce aș face dacă de exemplu aș avea o situația materială în care nu ar mai trebui să lucrez (chiar dacă aș avea mulți bani un servici normal cu perioadă de concediu anual ia mult timp și afectează numărul vizitelor peste medie și îți dă posibilitatea de 1-2 concedii pe an și ceva weekenduri prelungite în care s-ar putea face ceva)

Ce aș face? Clar aș călători în calitate de călător și poate într-o mică măsură ca turist, mai așa pentru odihnă. Citesc des când pasionați de călătorii reușesc asta cu foarte puțini bani, mai circulă cu autostopul, pe jos, mai dorm și în cort sau sub cerul liber.Și clar mănâncă cu localnicii,acceptă și ajutor de la ei. Unii dintre ei au bifat foarte multe țări.

Mă bucur că ai scris despre această diferență, ai deschis un subiect foarte interesant.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][13 voturi]
crismisPHONE
[10.06.23 17:41:38]
»

@robert: Wow! Am fost înștiințată despre acest articol la momentul publicării lui, dar, fiind pe drum, am așteptat să ajung acasă să-l citesc în liniște. Și a meritat așteptarea.

Da, deseori, departe de casă, mă gândesc și eu: "acum ce sunt, turist sau calator?! " Și câteodată rolurile se comută din mers, de mai multe ori, chiar în cursul aceleiași zile. Îmi place tot mai mult să fiu călător, dar uneori simt nevoia să zac într-un loc fără să fac nimic, doar bucurându-mă de peisaj sau, pur și simplu, de moment. Au fost momente în trecut când nici nu concepeam să ies din zona mea de confort în vacanță, orice abatere de la program stresându-mă considerabil. Dacă încerc să fac oarece corelații, inclin să cred că, măcar în ceea ce mă privește, cu cât am acumulat mai multă oboseală, cu atât am fost dispusă mai puțin să experimentez chestii noi. Deci, că să fii călător, consider că trebuie să găsești un echilibru între toate componentele vieții tale, să nu te epuizezi cu munca, să-ți păstrezi resurse spre a putea descoperi lucruri noi în micile sau marile vacanțe. Pentru că, e clar, chestia asta merită cu prisosință! Cele mai tari amintiri rămân acelea despre lucrurile aflate întâmplător, neașteptate, sau despre o anumită atmosferă de moment pe care n-ai cum s-o anticipezi...

Hai, că m-a luat valul ????... Dar chiar e fain să devii călător și să-i inspiri pe alții! Uite, tocmai m-am întors de la un eveniment profesional, unde m-am întâlnit cu mulți colegi din țară. Lumea mai știe despre mine că-mi place să "umblu" și m-a uimit să constat că mi se cere părerea în acest sens și că într-adevăr, de multe ori chiar am ce povesti! E un sentiment frumos să împărtășești din experiența ta turistico-calatoare, să te poți face util...

PS. Eu am zburat cu balonul!! Deși sigur n-am ajuns în atâtea țări și continente ca tine! Și deși în unele locuri (puține) chiar nu mă văd călătorind. Deși... never say never!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][13 voturi]
Michi
[10.06.23 18:38:41]
»

@robert :A fi invidios pe cineva este un sentiment omenesc uneori scuzabil; a fi complexat este un alt sentiment, în raport cu tine şi căruia cu înţelepciune trebuie să-i faci faţă. M-am născut prea devreme şi am trăit într-o perioadă în care nu mi s-a permis să încep să văd lumea decât aproape de 60 de ani. Sunt complexată de vârsta matusalemică la care am ajuns (90, peste 18 luni) cu întregul corolar de neputinţe. Călătoriile, fruct oprit zeci de ani, au devenit pasiunea mea şi a soţului după 1990. Din păcate astăzi se limitează la câte o excursie de o zi în jurul Bucureştiului sau vizitarea unui muzeu la care ajung cu un taxi. Şi chiar dacă nu pot realiza mai mult, fiecare ieşire e o bucurie care-mi menţine moralul ridicat şi mă fereşte de depresie. Continuă să călătoreşti, vezi destinaţii noi sau deja cunoscute, pasiunea asta te va însoţi toată viaţa, indiferent de anii care te vor împovăra.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][12 voturi]
mishu
[11.06.23 00:17:12]
»

@robert: Un articol pe care recunosc cinstita ca l-am citit de doua ori, si se poate discuta mult pe acest subiect. Chiar daca nu am vazut atatea tari cate ai vazut tu, sau pot spune ca indirect prin articolele tale si ale colegilor am vazut poate chiar mai multe , normal, am inceput sa le pun si eu pe hartie, si am constatat ca sunt undeva pana in 20. Cu ce ma pot lauda insa , este cu numarul oraselor din China pe unde am ajuns, pentru o noapte, doua sau trei, sau poate doar pentru o vizita de cateva ore si asa, pentru a-mi aduce aminte cu placere de acele locuri am sa le mentionez aici (le tin inca minte foarte bine chiar daca au trecut aproape 10 ani de la prima calatorie acolo, pentru ca eu m-am ocupat de organizare): Beijing, Weifang, Zibo, Jinan, Linyi (unul dintre cele mai misto hoteluri), Qufu (aici am vizitat templul lui Confucius, mi-a placut mai mult decat Orasul Interzis din Beijing, mai linistit si mai calm), Shanghai, Yichang, aici am amintiri amestecate, colega mea a facut un atac de panica si ca sa ii treaca am iesit la plimbare, am avut cazarea la un hotel situat exact langa Barajul 3 Defilee de pe fluviul Yangzte, si care este cel mai mare din lume, Hangzhou (aici agentul ne luase cazare in alta provincie, noroc ca eu verificam acest lucruri), Taizhou, Jingdezhen, Nanchang, Wuhan (aici am ajuns pentru ca a trebuit sa modificam traseul, se anulase un zbor si am preferat sa venim in acest oras si sa luam trenul - 1100 km/ 4.5 ore spre Guangdong, Quingyuan, Shijiazhuang (incercati sa pronuntati acest cuvand, daca nu va iese vi-l spun eu cand ne vedem .

Este frumos sa fii si turist dar si calator, asa incat nu pot decat sa te felicit pentru articol si asteptam sa iti citim povestile in continuare. Votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][11 voturi]
robertAUTOR REVIEW
[11.06.23 08:18:31]
»

@elenaadina:

Da, pe mine cu siguranță mă inspiri și mă abitionezi să visez și să merg în continuare fie ca turist fie ca și călător, depinde de circumstanțe!

Și asta e frumos, e bine și mă face fericită! ????????????

- sincer, crește inima în mine când aud asta. Așa capăt noi forțe și realizez că nu scriu degeaba!

Mulțumesc mult de urări pe care ți le întorc înzecit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
robertAUTOR REVIEW
[11.06.23 08:24:27]
»

@AZE: să știi că ai pus bine punctul pe i, în afara de bani pentru călatorii de multe ori parcă este mai important timpul liber. Poți călători și cu bani puțini, dar lipsa timpului liber este greu de compensat.

Mulți dintre backpack-erii la care faci referire sunt așa numiți nomazi digitali, care nu au nevoie decât de un laptop și o conexiune la internet și pot lucra de oriunde din lumea asta. Sincer eu îi invidiez, dar sunt prea în etate pentru a putea face așa ceva.

Cert este că suntem diferiți și fiecare dintre noi călătorește în ritmul lui, turist sau călător asta are mai mică importanță!

Mulțumesc frumos pentru vizită și mă bucur că ți-a plăcut articolul meu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
robertAUTOR REVIEW
[11.06.23 08:29:29]
»

@Michi: mama Michi ce să vă zic? Vă doresc multă sănătate și să aveți putere să mai vizitați din lucrurile care vă fac atâta plăcere.

Mulțumesc mult de vizită și comentariu! Așa o să fac, o să continui să călătoresc atât cât va fi posibil, cât mă va ține punga, dar și picioarele!

robertAUTOR REVIEW
[11.06.23 08:35:24]
»

@crismis:

Deci, că să fii călător, consider că trebuie să găsești un echilibru între toate componentele vieții tale, să nu te epuizezi cu munca, să-ți păstrezi resurse spre a putea descoperi lucruri noi în micile sau marile vacanțe. Pentru că, e clar, chestia asta merită cu prisosință! Cele mai tari amintiri rămân acelea despre lucrurile aflate întâmplător, neașteptate, sau despre o anumită atmosferă de moment pe care n-ai cum s-o anticipezi...

- foarte bine ai punctat. Exact ce spuneam, când esti obosit și stresat vrei doar liniște în concediu și nu mai vrei să te stresezi și preferi calitatea de turist.

Dacă de mine a zis Anilu că aș călatori nonstop mie personal chiar mi se pare că tu o faci. Nu știu de unde ai atâta timp și atâta energie. Evident că nu are cum să nu observe asta și colegii tăi și să-ți ceară sfaturi turistice.

Eu am zburat cu balonul!!

- bravo. pentru mine este bine că mai am la ce visa!

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
robertAUTOR REVIEW
[11.06.23 08:41:06]
»

@mishu: moamă da ai făcut China de la est la vest și de la nord la sud. Super tare este o țară absolut senzațională. Nu ai făcut și tu ochii mici după atâta China?

Glumesc firește. Viața ne-a dus în locuri diferite si fiecare a experimentat ce a putut! Știu ca ai stat o buna perioadă și în Austria și sunt sigur că Austria, dar si Germania nu mai au niciun secret pentru tine. Ai doar 20 de țari vizitate, dar pun pariu că ai mult mai multe zile petrecute în afara granițelor fața de mine! ; -)

Turist sau călator nu are nicio importanță e bine doar să avem timp și bani pentru a călători în voie! Mulțumesc frumos pentru vizită si comentariu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
crismisPHONE
[11.06.23 08:55:14]
»

@robert: În mod paradoxal, cu cât înaintez în vârstă, îmi crește și energia pentru călătorii ????, probabil în subconștient zace chestia aia, "hai acum, cât încă mai poți! ". Pe urmă, banii. Nu câștig foarte-foarte mulți, dar nici puțini și, în afară de oarece cheltuieli cu copiii, în alte părți nu prea au unde să se ducă, deci rămân destui pentru acest hobby pe care îl împart cu soțul meu (că și el e ducace, slavă Domnului!). Cât despre timp, îmi fac. Din fericire, sunt propriul meu șef (cât am luptat și riscat pentru asta!!) și pot să-mi dau liber aproape când vreau. De fapt nu chiar oricând, pentru că, normal, am multe obligații legate de job.

Pare că plec mult de acasă și poate e mult (în comparație cu alții, sigur e mult; totul e relativ, precum știm). Adevărul e că încercăm să fructificăm cât mai multe zile libere în acest sens. Rareori ne prinde vreo zi liberă pe acasă. Mai o punte, mai o zi-2 de concediu - și gata, s-a făcut de-o minivacanță! De Crăciun și Paști e lege, mergem cu copiii, doar așa-i mai prindem... Anul ăsta i-am prins și de Rusalii, au început să capete și ei gustul!...

Deci, da, profităm cât putem, că nu se știe ce aduce ziua de mâine! ???? Ceea ce-ți doresc cu toată inima!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
elenaadinaPHONE
[11.06.23 10:34:44]
»

@robert:

Mulțumesc! ????

robertAUTOR REVIEW
[11.06.23 10:36:23]
»

@crismis: să le luăm un pic pe rând! În primul rând ai avut mare curaj să te rupi de munca la stat, ai riscat și ai căștigat, lucru pe care îl apreciez foarte tare.

În al doilea rând să stii că nu sunt nici un pic invidios pe banii ori timpul tău, în schimb sunt extrem de invidios pe energia ta. Ai o mulțime de energie dacă poți pleca atâta de acasă și apoi dacă poți scrie atât de mult și de frumos! Bravo!

Si eu zic să profităm cât putem și deasemenea mai zic să ne mai întâlnim la o bere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
crismisPHONE
[11.06.23 10:41:49]
»

@robert: Mulțam frumos pentru aprecieri!

Asta cu berea e o idee de luat în seamă!... Să ne organizăm, zic! Tocmai am fost prin București, dar n-am avut timp nici să respir. Mai ajungem prin oct, am luat bilete la concertul lui Bregovic. Sau poate ajungeți voi în Galați (și se nimerește să nu fim plecați ????).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[11.06.23 10:46:00]
»

@crismis: încercăm da nu promitem! Vezi că în iulie este concert Guns N' Roses la București!

crismisPHONE
[11.06.23 10:47:29]
»

@robert: știu, dar nu pot. În oct, precum zisei.

Dragoș_MD
[12.06.23 12:36:04]
»

@robert: ai grijă, că cică e unu' care zice că după ce a vizitat toate țările din lume s-a apucat și și-a făcut una nouă, doar a lui...

robertAUTOR REVIEW
[12.06.23 13:28:10]
»

@Dragoș_????????: din (ne) fericire n-ajung io acolo să văd cum e! ????

Da știu eu alta:

-de ce călătorim?

-păi ca să ne creăm amintiri, ca să avem ce povesti nepoților!

-și ce facem dacă ajungem la bătrânețe și nu mai știm nici cum ne cheamă???

Așa că mergem înainte, fiecare pe drumul lui și vedem unde ajungem!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Pușcașu Marin
[01.09.23 20:41:46]
»

@robert: Daca n-ai ajuns la Strejnicu, tot degeaba

Glumesc, desigur. Imi place tare mult paralela cu turistul si calatorul. Nu m-am gandit niciodata. Si daca e sa ma iau dupa paralela asta, constat ca in ultimii ani a-nceput mult sa-mi placa postura de calatoro-turist Adica sa fiu calator prima jumatate a vacantei si turist in cea de-a doua jumatate a aceleiasi vacante. Desi... nici in a doua jumatate nu prea am astampar, dar totusi o consider c-as fi turist.

Colegial vorbind, pentru anumite localtii pe care le-ai atins, te invidiez . Mai ales pentru China. Dar, de m-or tine picioare si "carca", poate-oi pune piciorul si pe-acolo. Om trai si om vedea.

Pana atunci eu iti doresc sa CALATORESTI!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][8 voturi]
robertAUTOR REVIEW
[02.09.23 11:01:40]
»

@ghisor: mersi frumos! Călatorii frumoase îți doresc și io! ; -)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, AZE, crismis, elenaadina, hlli, Michi, mishu, mprofeanu, Pușcașu Marin, robert
Alte articole din această RUBRICĂFilozofări... turistice:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073197841644287 sec
    ecranul dvs: 1 x 1