ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.02.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
FEB-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Universitatea de Medicina si Farmacie Tg. Mures – din culisele romanului “Padurea spanzuratilor” de Liviu Rebreanu/file de istorie

TIPĂREȘTE

Deseori trecem nepasatori prin dreptul unei cladiri si nimic din ce se vede din afara nu aminteste de ceea ce a adapostit candva acea cladire! Zidurile groase si inalte ascund multa istorie, multa durere dar si multe secrete, pe care nu stiu daca cineva le cunoaste. Dar daca zidurile ar putea vorbi...

Ma opresc de aceasta data in dreptul Facultatii de Medicina si Farmacie din Tg. Mures. E o cladire in incinta careia au intrat foarte multi cetateni din aceasta tara, studenti sau pacienti - dar putini dintre ei stiu ca in acest loc “al vietii si sanatatii” in care vin bolnavi sa se trateze (aici functioneaza si policlinici universitare) sau studenti care invata pentru o cauza nobila, candva era un centru in care veneau oameni sanatosi, dar al caror drum era adeseori fara intoarcere, mergeau pe drumul mortii...

Este o cladire in care s-au desfasurat diferite activitati, in functie de cei care erau la conducere...

Urcand dealul de pe “strada clinicilor”, ajungem si in dreptul facultatii. O cladire impresionanta, construita in stil vienez seccesion chiar inainte de primul razboi mondial.

Daca zidurile ar putea vorbi... multa durere ar simti multi, asa cum a simtit si Emil Rebreanu in perioada cand a fost inrolat in armata austro – ungara, care-si avea sediul in in aceasta cladire, pe atunci Scoala austro – ungara de ofiteri.

Imperialii au decis infiintarea acestei scoli pentru a forma cadeti autro-ungari. Nu multa lume stie ca cel care a intruchipat personajul Apostol Bologa din romanul Padurea spanzuratilor de Emil Liviu Rebreanu a facut Scoala militara de ofiteri la Tg. Mures, in cladirea care adaposteste azi Universitatea de Medicina si Farmacie din oras.

A avut o legatura de suflet cu Cornelia Danila, fiica unui preot, cu care a corespondat in timpul « sederii » lui la Tg. Mures. Aceste scrisori ale lui Emil Rebreanu din Tg. Mures au facut posibila reconstituirea unor momente din viata lui. De asemenea, s-a putut analiza care era starea sufleteasca in care se afla fratele romancierului in timpul cat a stat in armata.

“Nelica scumpa,

Osorhei (Târgu Mures - n. r.), 31 august 1914

Îti scriu, nu deznadajduitul de ieri, ci fericitul posesor a unei epistole demult asteptata si primita cu atâta bucurie…O jale si o teama ne-a cuprins inimile tuturor... celor neatinsi înca. Luna septembrie poate s-o mai petrecem aici, însa de razboiu nici noi nu vom scapa…O sa vedem ce-o fi, însa pe mine ma framânta multe presimtiri neîntelese si atât de bine stiute. De nenumarate ori îi sarut mâinile Doamnei, salutari calde Domnului, iara D-tale îti sarut mânuta bolnava, daca nu s-ar fi vindecat de tot…si pe cea sanatoasa, pentru ca mi-a fost atât de draga… Emil”

(Fragment dintr-o scrisoare trimisa de la Târgu Mures, de Emil Rebreanu, d-rei Cornelia Danila din comuna Catina, raionul Sarmas)

Din scrisori au fost cunoscute chiar si momentele care au precedat moartea sa.

Drama lui Emil a stat la baza romanului “Padurea spanzuratilor”.

Durerea lui a fost mare. Departe de casa si de iubita lui, vesnic printre arme, privea cu amaraciune la cei care plecau la lupta. Trairile acestui personaj cu constiinta treaza se adancesc atunci cand este pus sa lupte impotriva poporului roman. Au fost probleme care l-au macinat profund. A cautat motive, dovezi si raspunsuri.

A fost un soldat exemplar, dar nu a putut sa lupte impotriva poporului roman, astfel ca el se hotaraste sa fuga de pe front. Este prins si condamnat la moarte prin spanzurare, scene evocate in roman.

“Atunci Apostol fu împresurat de un val de iubire izvorâta parca din rarunchii pamântului. Ridica ochii spre cerul tintuit cu putine stele întârziate. Crestele muntilor se desenau pe cer ca un ferastrau urias cu toti dintii tociti. Drept în fata lucea tainic luceafarul, vestind rasaritul soarelui. Apostol îsi potrivi singur streangul, cu ochii însetati de lumina rasaritului. Pamântul i se smulse de sub picioare. Îsi simti trupul atârnând ca o povara. Privirile însa îi zburau, nerabdatoare, spre stralucirea cereasca, în vreme ce în urechi i se stingea glasul preotului…” (executia din romanul “Padurea spânzuratilor” - Liviu Rebreanu”)

Drama lui Emil Rebreanu a fost redata de catre Liviu Rebreanu in romanul sau, dar daca acesta (autorul) nu ar fi plans alaturi de el, daca nu ar fi inteles si nu ar fi ramas marcat de cele intamplate, poate ca romanul ar fi fost altfel! Aceste fapte au fost cele care au dat romanului profunzime, realism si un mare impact emotional asupra celor care au citit acest roman. Cateva amanunte despre Emil Rebreanu si scrisorile lui se pot citi aici.

Dupa Unirea de la 1918 s-a infiintat aici Liceul Militar romanesc Mihai Viteazul. In 1940, cand Tg. Muresul a fost cedat Ungariei, Liceul Militar s-a mutat la Timisoara.

Prin preluarea orasului de catre Ungaria, in locul Liceului Militar s-au constituit centre maghiare de spionaj, atat in oras dar si in alte orase din Transilvania.

Astfel, vechea scoala de cadeti imperiali devine Scoala de spionaj, la Tg. Mures luand fiinta scoala de spionaj Polgaris. Alte amanunte se pot citi aici.

Odata cu sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Tg. Muresul revine Romaniei. Autoritatile romane se decid sa infiinteze la Tg. Mures un important centru medical. Astfel, in 1945 se infiinteaza Facultatea de Medicina si Farmacie. Doctori renumiti din toata tara au venit aici sa implementeze si sa dezvolte un invatamant medical, care a dainuit pana in prezent.

In curtea universitatii s-a infiintat mai tarziu o Gradina botanica, utila laboratoarelor facultatii de farmacie, impartita in trei sectiuni: Parc dendrologic, gradina botanica si gradina de plante medicinale. Amanunte aici.

Daca treceti prin dreptul UMF si vedeti multe masini impodobite de nunta, sa nu va mirati. Multi miri prefera sa-si faca fotografiile de nunta in Gradina Botanica de la facultate.

Si daca treceti prin dreptul UMF... amintiti-va, pentru cateva momente si de povestea acestui om devenit mai tarziu personajul tragic al unui roman de exceptie. Mormantul lui Emil Rebreanu se afla in judetul Bacau, localitatea Palanca.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 24.02.12 23:17:24
Validat / Publicat: 25.02.12 10:27:13
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4365 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Universitatea de Medicina si Farmacie Tg. Mures - intrare
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24947 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

sunflower
[25.02.12 14:11:35]
»

Nu multa lume stie ca cel care a intruchipat personajul Apostol Bologa din romanul Padurea spanzuratilor de Emil Rebreanu a facut Scoala militara de ofiteri la Tg. Mures, in cladirea care adaposteste azi Universitatea de Medicina si Farmacie din oras.

- aici din pacate s-a strecurat o greseala, romanul este scris de Liviu Rebreanu, iar Emil Rebreanu este fratele romancierului, asa cum bine ati precizat in pasajul urmator!


NOTA WM: Corectat in text.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster0
[25.02.12 19:00:17]
»

@valimi: userii AFA pot vorbi liber, dar numai atât timp cât respectă regulamentul site-ului. Cum ecoul tău la care mă refer era total off-topic şi posibil incitator la flame, a fost şters.

Uite, de data asta ţin cartonaşul în buzunar, numai aşa, să văd, până unde poţi merge cu off-topic-ul?!?

(dar să nu crezi că am să fac mereu la fel) !

valimi
[25.02.12 19:06:23]
»

bine gandit, zero!

biancutaAUTOR REVIEW
[25.02.12 19:59:23]
»

@sunflower si WM, multumesc pentru atentionare si pentru corectia din text.

@valimi, doresc sa-ti aduc cateva lucruri la cunostinta:

1. o cladire istorica - in acest caz cladirea UMF - este considerata monument si automat obiectiv turistic!

2. cladirea UMF e considerata « un loc celebru » din Tg. Mures datorita trecutului sau dar si asocierii acestui trecut cu persoana celui care a devenit erou de roman! Iar in Bacau, mormantul lui Emil Rebreanu e monument si inscris pe lista obiectivelor culturale.

Nu toti turistii sunt interesati de locurile de distractie. Sunt foarte multe persoane care viziteaza orase doar pentru cladirile istorice. Ai auzit despre turismul cultural? Chiar daca pe tine nu te intereseaza, te asigur ca sunt foarte multe persoane interesate de acest gen de turism.

Iti inteleg perfect frustrarile “dobandite” in cursul anului 2010, din pacate te descarci pe cine nu trebuie. Chiar daca stau foarte putin pe saite, am constatat ca s-a format un grup de persoane care nu fac altceva decat sa carcoteasca despre ceea ce scriu altii. Poate ca a critica este bine, dar dupa parerea mea nu asa te faci remarcat. Cred ca multi au inceput sa confunde acest sait cu unul de socializare, unde stau de plictiseala iar altii cauta sa se razbune. Daca doresti sa te razbuni, te rog uita-te la cei care ti-au facut rau!

In plus, nu inteleg de ce te deranjeaza atat review-urile mele, mai ales ca eu nu mai sunt inscrisa in concurs, nu iau premiul nimanui, am scris rar si nu am loc fruntas in clasament. Stiu ca azi nu e prima data cand ma ataci. In 2011 am scris din nou fara nici un premiu. Am scris despre orasul meu, despre ceea ce am crezut de cuviinta. De altfel foarte multe lucruri despre care am scris pe site sunt promovate si pe alte saituri sau bloguri de catre diferite persoane, intr-o forma sau alta si sunt considerate puncte de atractie.

Daca nu te intereseaza ce am scris, te rog, "Intoarce foaia! "

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
neimportant
[25.02.12 20:06:14]
»

Din fotografiile postate cred ca am identificat cladirea. Este undeva pe strada cu Clinicile cautate de pacientii din toata tara. Undeva in apropiere este si Hotelul Tineretului, iar cum traversezi parcul din apropiere, este Clinica de Urologie. Am vizitat aceste obiective din orasul dvs., mai mult de nevoie, insa chiar si asa, tot am ramas cu ceva legat de Tg. Mures. Univ. de Med. si Farm. cred ca ar fi putut fi prezentata cu lux de amanunte (fara sa va simtiti vexata, ati facut foarte bine si dvs.), mai ales cu descrierea interioara a salilor, a profesorilor de aici, de azi si de ieri, de catre un cadru medical al acestei urbe, care pậna relativ recent a scris pe acest site. Stiu ca din cand in cand mai intra si „trage cu perifericul”, sa vada daca a mai dat careva vreun semn de neuitare...

Trimiterile la opera lui Rebreanu aduc ceva inedit, cu impuls de insfacare a cartii din raft si de recitit (desueta deprindere!) paragrafe intregi...

Sarut mậna!

biancutaAUTOR REVIEW
[26.02.12 01:33:21]
»

@zapacitu

Da, asa e, UMF este in apropiere de Hotelul Tineretului. De fapt, acest hotel apartine de Casa de Cultura "Mihai Eminecu", care are si servicii turistice. Tot acolo era si o discoteca, Cuba Libre. O perioada a fost inchisa, dar am auzit o reclama zilele trecute la radio si cred ca s-a redeschis. Nu pot oferi amanunte. muresonline.ro/casa%20de% ... tura/index.html.

Peste drum de Casa de Cultura este un mic parc, Se poate identifica dupa statuia lui M. Eminescu.

Despre operele lui Rebreanu, ai dreptate. Anumite carti le recitim din cand in cand. Ele sunt rascolitoare chiar si la a doua sau a treia citire.

Multumesc!

Larissa
[26.02.12 07:55:43]
»

Venisem cu superbonusul binemeritat! Îmi place review-ul tău și, mai ales, combinația istoriei cu trimiteri literare de bună calitate a unuia dintre scriitorii români apreciați. Mă intresează ce ai scris și din perspectiva faptului că peste două luni ajung în orașul tău iubit, cu serviciul, dar sper să am timp să văd și ce e mai important ca obiective turistice. Sper să mai scrii ceva până atunci!

valimi
[26.02.12 08:44:47]
»

@biancuta, scuze daca ecourile mele la asemenea review-uri care-si au locul doar in pagina web a Primariei orasului tau te-au condus la concluzia ca am ceva cu tine si vreau sa-mi descarc cu ocazia stralucitelor tale comentarii literare energiile negative declansate de oarece frustrari (a propos, pentru 2010 am obtinut ce am dorit, nu avea cum sa ma afecteze asa de grav). Eu am incercat de fiecare data sa arat cum se schimba ocaua pe aci pe sait dupa culoarea ochilor celui care posteaza.

Nu pot, insa, sa fiu de acord cu tine in actiunea sustinuta de a ne descrie toate cladirile, parcurile si evenimentele unui oras, ca doar nu-i Parisul.

Si observ ca nu sunt singurul care nu apreciaza descrierea orasului tau, cum nici tu nu esti lasa singura de cooperativa "Reciproc" sau "scrie orice, sunt dator cu voturi la tine".

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalena
[26.02.12 10:48:24]
»

@larissa2012, iti recomand sa citesti toate impresiile @biancutei postate la Targu Mures, unde a scris despre majoritatea obiectivelor turistice din oras. Poti da click aiciamfostacolo.ro/hotel.php? ... g-mures&id=4629). Eu le-am citit si sigur le voi reciti inainte de a face o vizita in Tg. Mures, oras pe care l-am ratat de cateva ori din motive obiective.

Daca fiecare oras din Romania ar avea asemenea prezentari, turistii (romani sau straini) pasionati de istorie si cultura nu ar avea decat de castigat! Tin minte cand am fost in Austria si m-am oprit intr-un mic orasel cum, din vorba in vorba, un austriac mi-a spus ca trebuie sa ajunga in orasul meu si ca ar vrea sa stie ce merita vazut si l-am rugat sa ma contacteze pentru a-i povesti in detaliu.

A vizita un oras nu inseamna a sta la plaja sau a skia, cum se intampla in sejururile petrecute la mare sau la munte. Inseamna a face cunostinta cu istoria si cultura acestuia, dar si a locuitorilor sai si, pana la urma, cu istoria si cultura unui popor.

Oricarui oras, daca stii sa-i prezinti atuurile, poate deveni un obiectiv turistic interesant.

De exemplu, colegul nostru @valimi, a prezentat stralucit orasul sau Slobozia, despre care nu stiam cate comori ascunde si nu imi inchipuiam ca poate fi demn de o vizita turistica.

Astfel, am aflat ca in Slobozia exista un Muzeu al Agriculturii, dar si

vei constata uimit ca la Slobozia exista o copie la scara a turnului Eiffel. Daca esti mai curios din fire, vei merge pana acolo sa il vezi si vei mai vedea o grozavie, o copie si mai fidela a fermei Southfork din Dallas. Aici poti fi gazzduit chiar in doua din hotelurile complexului, Dallas si Texas, te poti balaci la strand, calari si admira ponei. Ai si doua restaurante la care poti lua masa

De asemenea:

Daca nu ai fost destul de curios si ai continuat drumul spre oras, poti opri la cumparaturi, daca ai plecat nepregatit de acasa: chiar la intrare in oras, la sensul giratoriu, s-a deschis de vre-un an un centru comercial cu Kaufland, Flanco, Proges, Tacco, Deichman si alte de-astea. Pe langa gara feroviara exista si un Plus, iar in centrul orasului gasesti magazinul Ialomita, un magazin din ala mare care exista in fiecare oras de pe timpul lui Nea' Nicu

Totodata, un orasul Slobozia exista o baza sportiva, un stadion municipal, institutia Prefectului si Primaria, banci principale, magazinul Ialomita, "magazine mai de firma sau mai de fita", dar si "edificii laice".

Nu are rost sa insist, Slobozia a devenit pentru mine un oras interesant de cand a fost prezentat de @valimi, pentru care ii multumesc inca o data, la modul cel mai sincer, amanunte despre acesta putand gasi aici: (amfostacolo.ro/hotel.php? ... lobozia&id=6062).

Poate pentru noi ca romani, are mai putina importanta descrierea oraselor proprii, dar pentru turistii straini prezentarea unui oras, in impresiile de fata, Targu Mures, poate fi la fel de interesanta ca pentru noi prezentarea oraselor din afara.

Fiecare extragem informatia care ne intereseaza.

Eu cred, @valimi, ca mai potrivit era sa spui "Nu pot, insa, sa fiu de acord cu tine in actiunea sustinuta de a ne descrie toate cladirile, parcurile si evenimentele unui oras, ca doar nu-i Slobozia. " Pentru ca @biancuta este atasata de orasul sau, asa cum esti si tu de orasul tau. Si in Galati ai prezentat cu viu interes "Gradina Publica - monument istoric", de exemplu, dar si Braila cu a sa Gradina Publica, s. a. m. d. Probabil ca intre timp ti-ai schimbat scara valorilor, de ai ajuns sa te contrazici singur. Iar la capitolul evenimente, am citit evenimentele din orasul tau, precum 1 decembrie sau Ziua Recoltei.

Hai sa lasam astfel de comentarii sa fie prezente in discutiile particulare si sa nu ne batem joc nici de munca unui om si nici de un oras care chiar merita atentia cuvenita!

biancutaAUTOR REVIEW
[26.02.12 18:05:36]
»

@larissa2012, asa cum ti-a spus si @magdalena, la sectiunea “ Descopera Tg. Mures” am scris despre obiectivele din oras. Depinde si ce anume te-ar interesa. In mare, ce pot sa-ti spun:

Daca te intereseaza muzeele, poti incepe cu cele de la Palatul Culturii, Muzeul de Etnografie si cel de Stiinte ale Naturii.

Doua muzee de arheologie si istorie sunt si in cetate, unde functioneaza chiar si un teatru (Teatru ’74) intr-unul din bastioane. De fapt sunt doua, dar despre unul nu stiu mai nimic.

In legatura cu aceste muzee doresc sa-ti spun ca fata de momentul in care le-am scris, s-au facut anumite modificari. La Muzeele de Etnografie si de Stiinte se fac anumite reorganizari, dar nu stiu cand incep si cand se finalizeaza lucrarile. Sper sa se aduca imbunatatiri, fiindca ele sunt asa cum erau in anii ’80. Oricum, nu cred ca ele vor fi inchise. Modificari concrete stiu in legatura cu cele din cetate, unde am fost in toamna anului trecut (de scris am scris in 2010). Aici spatiul expozitional s-a marit, pe perete s-a montat si un monitor LCD pe care ruleaza filme documentare despre expozitia din acel moment. Cand am fost eu, in toamna era ceva foarte interesant, despre castrul roman Porolissum (detalii aici: porolissumsalaj.ro).

Daca te intereseaza locuri de relaxare poti face o vizita la Platoul Cornesti, sau sa te plimbi pe strazile orasului. Despre alte cladiri pe care poti vedea in plimbare am mai scris un review.

Poti merge la film la Mall sau la Cinema Arta, care s-a redeschis in cursul acestei luni. Mai multe amanunte poti citi in rws. mele sau pe site-ul primariei, tirgumures.ro/index.php?o ... mid=237&lang=ro sau la sectiunile Timp liber/Cultura

In oras sunt cafenele, ceainarii, restaurante, cofetarii, ai unde sa te opresti.

Daca ai nevoie de anumite amanunte, te ajut, in masura in care pot.

@Magdalena, multumesc pentru interes!

Larissa
[26.02.12 22:04:59]
»

@biancuta: Mulțumesc pentru detalii, o să le citesc.

Mulțumesc și ție, magdalena, ecoul tău este foarte la obiect!

sunflower
[27.02.12 08:29:15]
»

Foarte interesant reviewul, aveti votul meu! Imi place turismul cultural si il practic ori de cate ori am ocazia, iar astfel de reviewuri sunt intotdeauna binevenite, sunt lucruri pe care mai greu le afli din carti!

As fi zis ca stiu destule despre Padurea spanzuratilor, insa ceea ce ati relatat chiar nu stiam. Stiam ca Emil, unul dintre cei 13 frati ai lui L. Rebreanu, a fost spanzurat pentru ca a dezertat la"trupele inamice" romanesti, dar nu stiam istoricul acestei cladiri. As vrea sa mai adaug ca insusi scriitorul a dus-o extrem de greu in timpul razboiului, el a ramas in zona ocupata, iar autoritatile austro-ungare l-au arestat ca dezertor. A reusit insa sa se refugieze in Moldova, scapand astfel cu viata. Aceste orori familiale nu sunt insa singura sursa de inspiratie a acestui tulburator roman. Ceea ce l-a determinat pe Rebreanu sa se puna la masa de scris a fost un album de fotografii consacrat atrocitatilor razboiului. Apareau aici scene infioratoare, printre altele, paduri transformate in siruri de spanzuratori. Aici atarnau prada corbilor oameni care asemeni lui Apostol Bologa (Emil Rebreanu) nu au dorit sa lupte impotriva propriului popor.

As vrea sa mai adaug faptul ca patriotrismul a fost profund inteles si profund trait de catre scriitor... Rebreanu a cumparat biroul lui Avram Iancu si l-a folosit pana la sfarsitul vietii, acum el poate fi admirat la Casa Memoriala Rebreanu .

valimi
[27.02.12 10:42:22]
»

@magdalena, fiind o membra de onoare a aceleiasi categorii de ghizi ai orasului de bastina, categorie din care fac parte si eu, ca si biancuta, imi dau seama ca nu ai retinut esentialul: nu descrierea in sine mi-a atras atentia, ci faptul ca de un an si jumatate de cand sunt membru AFA am asistat la a 23-a prezentare a diverselor locatii din acest minunat oras scrise doar de biancuta, ca sa nu mai punem la socoteala si iesirile prin superbul judet din care face parte. Sunt multi useri "plimbati" prin lumea larga care nu au putut "stoarce" de la locatii de vis sau atractii cu adevarat turistice un numar apropiat de review-uri cum sunt si orase minunate in Europa cu adevarat vizitate de turisti care nu au reusit sa stranga review-uri nici pe jumatate cat acest targ. Iar toate aceste prezentari sunt nu doar acceptate de staff-ul saitului, ci si deosebit de apreciate, apreciere exprimata in voturi si ecouri rasunatoare.

Asadar, vorbeam de esential:

Eu am incercat de fiecare data sa arat cum se schimba ocaua pe aci pe sait dupa culoarea ochilor celui care posteaza.

cum nici tu nu esti lasa singura de cooperativa "Reciproc" sau "scrie orice, sunt dator cu voturi la tine"

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster0
[27.02.12 11:05:55]
»

@valimi: desi nu imi place sa folosesc expresii cu incarcatura negativa, in cazul tau practic nu am alternativa: Iarta-ma, dar devii penibil in insistentele tale...

De cand esti tu membru pe acest site, acesta a evoluat, regulamentul a suferit o serie de aduceri la zi, la fel si concursurile (si nu numai). Din pacate, modul tau de a privi lucrurile a ramas acelasi din 2010...

Daca dupa rasunatorul succes de atunci ai fi continuat sa scrii articole in loc sa carcotesti pe la colturi, ai fi putut lesne observa ca ai fi beneficiat de aceleasi "conditii", indiferent de culoarea pe care o poarta ochii tai sau a partidului din care face parte primarul urbei descrise...

De aceasta data este chiar ultimul avertisment: INCETEAZA te rog cu off-topic-ul!

PS daca vrei totusi sa "dezvolti" in continuare subiectul, esti liber s-o faci pe FORUM.

biancutaAUTOR REVIEW
[27.02.12 22:58:28]
»

@sunflower, asa este. Romanul « padurea spanzuratilor » a fost scris intelegand perfect drama fratelui sau (si nu doar a lui), la care se adauga o fotografie vazuta cu alti oameni spanzurati: fotografie “plina cu ochi spanzurati in dosul frontului austriac spre Italia”. Scriitorul a inteles perfect drama psihologica a celor in cauza

De altfel toate aceste capodopere ale scriitorului s-au putut concretiza prin profunda intelegere a sufletului omenesc, incercat de atatea greutati. Astfel el a reusit sa redea in cuvinte adevarate momente de viata. Daca nu erau toate acestea, romanul era doar o imaginatie bogata transpusa pe hartie, ” lipsita de seva vie, ..., pe care numai experienta vietii o zamisleste in sufletul creatorului’.

Am vizitat si eu Casa Memoriala Liviu Rebreanu si am si scris despre ea: vezi impresii. Iti multumesc pentru aprecieri! Si nu pot decat sa ma bucur ca prin cele povestite de mine ti-am trezit interesul!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[27.02.12 23:03:38]
»

@valimi, dar tu chiar ai ramas blocat intr-o bula a timpului, in 2010!

Spuneai ca

am asistat la a 23-a prezentare!

Te obliga cineva sa asisti? Te rog treci mai departe! Si ai uitat sa spui ca e al treilea an in care scriu, iar majoritatea au fost scrise in 2010, cand am scris despre multe alte destinatii!... Numara si tu atunci cate ai scris despre Slobozia si de prin imprejurimi! Iar cu o gandire ca a ta, ca doar “orasele minunate din Europa” sunt vizitate de turisti, nu e de mirare ca multe merg in prost in tara asta!

Nu stiu la Slobozia cum e, dar la Tg. Mures (si nu numai!) vin turisti straini si sunt interesati de cladirile vechi, de arhitectura, etc... dar tu poate ca nu cunosti aceste lucruri insa te trezesti vorbind... Eu nu am facut comparatii intre orase, nu am spus ca Tg. Mures ar fi altfel decat alte orase. Fiecare oras are un farmec al sau, depinde de cel care-l viziteaza sa-l descopere, in functie de informatiile pe care le are si de interes, bineinteles! Am scris si despre alte orase din tara, unde am admirat cladirile, daca nu am apucat sa vizitez nimic. Uite aici un exemplu: vezi impresii.

Referitor la faptul ca alti « plimbareti » prin lumea larga nu au spus atat de multe cum am spus eu, mai cauta... Si cine cauta gaseste!

Este o vorba: ‘‘Un nebun arunca o piatra in apa si zece intelepti sar repede sa o scoata”!... fara sa se gandeasca daca stiu inota! La fel si in legatura cu mine si cu cele despre orasul meu: cineva a spus odata ceva si repede s-au aruncat si altii, fara macar sa verifice!

Nu te supara ca te intreb, dar cand raspunzi unui ecou citesti ce-ai scris in ecourile anterioare? Citeste! Vei constata ca te contrazici singur! Am impresia ca-ti dai cu stangu-n dreptu’ si dai din colt in colt! Spui ceva intr-un ecou apoi o dai pe cotitura...

Nu am de gand sa ma mai intind la vorba cu tine, ti-am raspuns clar si mai sus, as mai avea inca multe de spus, dar ma abtin. Chiar nu am chef de astfel de discutii. Prefer sa ne oprim aici, eu cred ca s-a ajuns prea departe.

Daca ai nevoie de informatii reale legate de Tg. Mures, te ajut cu placere, daca nu... cu un simplu click treci mai departe!

Si... Da! Constat ca ai ceva cu mine!

Cu asta am pus punct acestei discutii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster0
[27.02.12 23:13:06]
»

@biancuta&all: consider că s-a dezbătut suficient subiectul. Orice altă deviere de la topic va duce la sancţionarea autorului şi posibil chiar la închiderea firului de discuţie.

Mulţumesc,

valimi
[28.02.12 09:07:32]
»

@biancuta, imi cer scuze pentru reactia pe care am declansat-o.

Are dreptate zero.

biancutaAUTOR REVIEW
[03.03.12 16:59:04]
»

OK, @valimi! Oricum, era bine daca nu se ajungea aici.

Ca fapt divers si in spiritul acestui sait, judetul Mures se afla pe locul 7 in clasamentul celor mai vizitate judete din Romania, atat in 2010 kissfm.ro/blogs/mures/tag/turism cat si in 2011 evz.ro/detalii/stiri/topu ... nia-969511.html.

Doar in Tg. Mures, in 2011, la Centrul de Informare turistica au sosit straini din 45 de tari. Stirea se poate vedea aici: adevarul.ro/locale/targu- ... _637136857.html.

Un weekend placut iti doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
didona_stelea
[12.10.17 12:20:20]
»

Doamne, ce frumos scris! Mi-au dat lacrimile! Si eu am terminat la UMF, iar baiatul meu e acum anul I. Multumesc mult!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, didona_stelea, magdalena, neimportant, sunflower, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Tîrgu Mureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08400297164917 sec
    ecranul dvs: 1 x 1