ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.12.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Biserica din Malancrav, la “umbra” Conacului Apafi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Dupa Danes – Sighisoara, din localitatea Laslea intalnim un indicator care ne indreapta spre Malancrav. Trecand printr-un superb peisaj, ajungem intr-un sat uitat parca de lume, departe de forfota si tumultul strazii, un sat izolat, inchis in timpul sau... Este satul Malancrav, un sat descoperit de Printul Charles pe care l-a indragit atat de mult, incat s-a ocupat indeaproape de renasterea lui.

Satul Malancrav este mentionat devreme in documente, un sat de clacasi. La ordinul regelui, satul a trecut sub conducerea nobilului maghiar Apafi. Acesta, de cum a luat « in mana » proprietatea, a dat ordin sa se construiasca o biserica, fapt petrecut in sec. XIV.

Pozitionata in varful unei mici coline, fortificatia nu este prea inalta, Cu toate acestea, cu greu se zareste varful unei constructii. Cand am ajuns, biserica era inchisa, dar mai tarziu a sosit o doamna din sat care ne-a dechis.

Apropiindu-ne de intrare, remarcam mai bine turnul bisericii, care se ridica in spatele zidurilor.

Indata ce am intrat in interiorul fortificatiei, am ramas uimita de forma bisericii, care pare mai degraba o constructie pe doua niveluri, mai mult lunga decat inalta, cu un turn clopotnita, o forma care induce ideea de supunere datorita « alungirii » pe orizontala.

Desi inaltimea redusa, edificiul din piatra bruta induce si ideea de forta. In jur totul este ingrijit, curat, iar patrunderea in interiorul fortificatiei transpune vizitatorul intr-un alt timp.

Aproape de intrarea in biserica zarim un monument ridicat in cinstea sasilor cazuti in cele doua razboaie mondiale.

In biserica e liniste, rece si destul de intuneric. Bancutele sunt frumos aliniate amintitind interiorul unei case taranesti saseti. E construita in stil romanic.

Trecerea in nava centrala se realizeaza printr-o bolta deasupra careia este scris: “Gentile scutum appae” – Scutul familiei Apa (fi). In aceasta zona lumina e mai mare, reusind sa patrunda prin ferestrele pozitionate lateral.

Altarul poliptic a fost donat de contele Apafi si se crede ca e cel mai vechi din Transilvania. Altarul o infatiseaza pe Fecioara Maria, iar biserica este inchinata tot Ei. Foarte frumoasa e bolta de deasupra altarului, de fapt, mai multe arce care se unesc sus, cu margini dantelate, sculptate cu mare arta. Foarte mult mi-a placut!

Privind arhitectura atat de frumoasa, brusc realizez ca peretii sunt pictati!

E un lucru neobisnuit pentru o biserica saseasca, sasii avand de obicei sfintii reprezentati prin statui, dupa cum ne-a spus ghida de la Biserica Manastire din Cetatea Sighisoara. De atfel, pictura interioara e cea care da mare valoare acestei biserici, fiind cea mai lunga fresca detinuta de bisericile sasesti din Transilvania. E o pictura “linear – narativa” lunga de 20 de metri, construita pe cinci registre, fiind o ‘lucrare rara” care ilustreaza Sfanta Treime, scene biblice din Vechiul si Noul Testament. In secolul 19 ele au fost acoperite cu var, dar au fost descoperite mai tarziu, in primul razboi mondial.

Picturile au fost grav afectate, dar totusi sunt demne de admirat si impresioneaza prin poveste, culoare si stil.

Culorile sunt calde, placute, pe un fond albastru. Chiar daca arhitectura interioara este tipica, vazand picturile murale am uitat pentru cateva momente unde ma aflu, mi-am amintit de bisericile ortodoxe. In zona s-a descoperit (intamplator) ca mai exista si alte biserici, putine la numar, care au sub stratul de var alb, picturi murale, cu precadere cele din anii 1300-1500.

E un tip de pictura "gotic de curte", patruns in Transilvania prin Boemia si Slovacia - www.crestinortodox.ro.

Am platit cei 4 lei - taxa de vizitare si ne-am interesat de Conacul Apafi, pozitionat in spatele bisericii. Ni s-a spus ca se poate vizita, in grup organizat. Momentan era inchis. Tot in spatele bisericii, langa conac, se gaseste si fabrica de suc de mere a Printului Charles. Acesta, prin fundatia “Mihai Eminescu Trust” si programul “Sate de sine statatoare din Romania”, se implica intens in restaurarea bisericilor si a localitatilor, in special a celor sasesti.

Pe o culme aflata imediat langa biserica se gaseste Conacul Apafi, construit in sec. XV. Cumparand si ruinele conacului, l-a restaurat si l-a transformat intr-un hotel de patru stele. Ceea ce este interesant e faptul ca, chiar daca la noi nu se cunosc foarte multe date despre acest conac, se pare ca statul maghiar are in arhivele sale nationale date foarte exacte despre tot ce s-a intamplat cu acest castel, modificari de constructie, stocuri, mobilier, picturi, usi, etc. Despre Conacul Apafi se poate citi aici.

Satul Malancrav se afla cam la 25 km de Sighisoara, un sat parca din povesti, care devine realitate, « renaste » sub vegherea Printului Charles al Marii Britanii.


[fb]
---
Trimis de biancuta in 17.12.11 08:55:27
Validat / Publicat: 17.12.11 10:32:39
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5758 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Biserica din Malancrav - picturi murale, in spatiul format de arcele dantelate
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster13 [17.12.11 13:24:07] »

Melodia atasata se poate sterge/schimba!

biancuta [19.12.11 23:01:50] »

Multumesc mult pentru melodie, web 13!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Biserici/cetăți fortificate din Transilvania:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047393798828125 sec
    ecranul dvs: 1 x 1