ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.09.2011
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.08.11
STATUS: SILVER
DATE SEJUR
AUG-2004
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Fuga in copilarie

TIPĂREȘTE

"Ieşi copile cu părul bălai afară şi zâmbeşte si s-o îndura soarele de zâmbetul tău" de aici porneste povestea mea.

Era o zi ploioasa de august, in care soarele nici macar nu dadea semne ca ar vrea sa apara prin vreun colt de cer. Visam deja la casa lui Nica, stiam ca vom ajunge acolo si imi inchipuiam o ulita de satuc din Moldova si cand colo ce sa vezi ca la Nica era asfalt. Ei dar casa, casuta aia mica parca m-a imbratisat de cand am ajuns. Si sa vezi si sa nu crezi ca a rasarit soarele, iar noi am ras cu gandul ca probabil Nica isi face de cap pe undeva prin curte. Ca prin vis parca l-am auzit pe Nica razand si am calcat pragul casutei, inspirand un aer de poveste, de copilarie fara griji.

Zambind am pasit in camera familiei, acolo unde a ramas sfoara cu “motocei”, dar si ceaslovul atat de bun la prins muste. Atat de mica, dar atat de autentica, aceasta casuta a copilului Nica a lu’ Stefan a Petrei Ciubotariul, este probabil cel mai frumos muzeu pentru copii. Aici ei vad locul din care a plecat Nica sa fure pupaza sau la scaldat. Peretii albi, varuiti, masuta mica de lemn, la care practic ar trebui sa stai in genunchi ca sa mananci, razboiul de tesut, hainele acelea vechi, toate sunt in cartea copilariei.

Curtea, ei asta e pentru noi astia mai mari sa stam sa cugetam la copilaria care a zburat ca gandul, dar si pentru tanci sa poata alerga sub privirea blanda a invatatorului Ion Creanga. Stand asa in curte, pe buturugile acelea lungi puse pe post de banci am admirat casuta si m-am gandit ca in casa asta a facut Nica primii pasi, spijinindu-se de “prichiciul vetrei cel humuit”, aici s-a jucat cu fratii si surorile lui, aici glasul sturlubaticului a rasunat pentru intaia oara. Aici au inceput sa-i creasca in suflet muguri de poveste…care au inflorit in Bojdeuca din Ticau, la Iasi. Acolo il voi vizita pe Ion Creanga. Da, da, acolo unde a scris el “Amintiri din copilarie”, povestile, basmele, dar si abecedarele invataceilor lui. Acolo unde alaturi de Eminescu s-a infruptat din bucatele pregatite de Tinca Vartic, acolo unde marele poet a citit pentru prima data poezia “Doina”.

Casa de la Humulesti a fost construita in 1830 de bunicul lui Nica, Petrea Ciubotariul, iar din 1951 ea a fost amenajata ca muzeu. Pana in anul transformarii ea a ramas mostenire din generatie in generatie, iar Zahei Grigoriu, unul din urmasii marelui povestitor, a cedat-o pentru a fi amenajata in casa memoriala.

A scrie mai mult ar fi de prisos, caci trebuie sa mergi sa vezi, sa simti, sa razi, sa respiri aerul de acolo, sa visezi. Acasa la Nica fugi in copilarie pentru cateva clipe si razi din tot sufletul.


[fb]
---
Trimis de simona751 in 01.09.11 14:01:01
Validat / Publicat: 01.09.11 15:07:09
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TÎRGU NEAMȚ.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1554 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (simona751); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2700 PMA (din 3 voturi)

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂCasa memorială & parcul tematic Ion Creangă [Humulești]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051480054855347 sec
    ecranul dvs: 1 x 1