ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.01.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: ORSOVA
    ÎNSCRIS: 30.11.10
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    JAN-2011
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Manastirea Sfanta Ana - Orsova

    TIPĂREȘTE

    Intr-un review din anul trecut promiteam o dezvaluire pe larg a zonelor turistice din Orsova si imprejurimi; iata-ma venind cu primele informatii. Si nu din intamplare am ales ca in primul meu review despre Orsova, din acest an, sa scriu despre Manastirea Sf Ana

    Intre anii 1936-1939, Pamfil Seicaru, ctitoreste Manastirea Sf Ana, de la Orsova, careia ii da numele mamei sale.

    Pamfil Seicaru (1894-1980), un cunoscut ziarist din perioada interbelica, a luptat aici ca tanar sublocotenent, al regimentului 17 infanterie, in anii razboiului pt Rentregirea Neamului (1916-1918) si care pt faptele sale de arme a fost distins cu titlul de Cavaler al Ordinului ''Mihai Viteazu'' de catre Regele Ferdinand 1 al Romaniei. Ctitoreste aceasta Manastire pe coama Dealul Mosului, unde in 1916, ziaristu scapa cu viata, in urma exploziei unui obuz, impreuna cu cavalerul sau de arme Petre Gavanescu.

    Manastirea constituie totodata prinosul sau de recunostinta adus memoriei camarazilor sai de arme, care au sfintit cu sangele lor aceste locuri in vara anului 1916, dar si ''in memoria tuturor eroilor cazuti pt o Romanie Mare'', dupa cum el insusi scria in actul de donatie al manastirii catre mitropolia Olteniei, act notificat la Munchen in 24 martie 1975.

    Constructia manastirii s-a executat intre anii 1936-1939 pe baza unui proiect al arhitectului Stefan Peternelli, executia lucrarilor fiind condusa de inginerul Gheorghe Betelevici din Cernauti, inimosul diriginte de santier fiind Grigore Sarbu, care mai tarziu devine primar al orasului Orsova.

    Constructia manastirii a fost precedata de taierea prin padure a unui drum de acces pietruit, fiind numit ''Drumul Eroilor'', ce urca din centrul vechi al orasului Orsova serpuit printre dealuri, care pe parcursul sau de 1500 de m, era strajuit de 7 troite si banci din lemn de stejar in care erau sapate dedicatii pt fiecare regiment ce a participatla luptele de la Alion, Cerna si eliberarea Orsovei in vara anului 1916. In deceniul al saselea aceste troite fiind distruse de intemperii si de elemente iresponsabile, fiind irecuperabil pierdute.

    Arhitectura manastirii se inscrie in maniera vechilor noastre biserici de lemn cu inerentele modernizari aduse stilului rustic romanesc.

    In proiectie verticala, Manastirea Sf Ana, are forma literei ''U'' mare. In centru se afla biserica cu plan trilobat si cu turla centrala, cu ferestre ce au avut initial geamurile pictate in imitatii de vitralii. Pe cele doua laturi se afla chiliile, care impreuna cu biserica inchid o curte interioara. De jur-imprejurul manastirii pe interior se afla o sala-tinda continua, acoperita, marginita de o prispa si din loc in loc de stalpi sculptati ce sustin cosoroaba acoperisului.

    Peretii bisericii au fost captusiti cu zidarie din caramida, aplicanduse o pictura murala, realizata de I. Ivanescu din Bucuresti in tehnica ''fresca'' cu culori aduse din Italia si Spania.

    Din pacate aceasta pictura iconografica bizantin-ortodoxa, in anii '70 este acoperita de un strat de var alb, in forma sa originala pastranduse doar in turla. La mijlocul anilor '70, manastirea, din cauza puterii ateiste de la conducerea tarii, se transforma in restaurant si camping. In partea din dreapta a manastirii se afla restaurantul, cu terasa spre golful Cerna. Actuala turla a bisericii, desrvea drept receptie a campingului. Toate acestea nu sunt amintite in manastire actualmente, pt nu a fi stanjenita viata monahala.

    Catapeteasma sculptata in lemn de tei-stramutata in anul 1967 la Manastirea Timiseni-jud Tims.

    Odata terminate lucrarile, manastirea trebuie tarnosita cu hramul ''Sf Ana'', dupa numele mamei ctitorului si introdusa in circuitul monahal ca manastire de maici. Din pacate Episcopul Vasile Lazarescu-viitorul Mitropolit al Banatului, a refuzat tarnosirea motivandu-si opozitia prin aceea ca lucrarile de constructie nu au fost precedate de acordul episcopului si de indatinata amplasare a manastirii. Contenciosul prelungindu-se in timp, sfintirea a fost mult intarziata datorita izbucnirii celui de al doilea razboi mondial, iar dupa terminarea razboiului din cauza regimului ateist, care nu a inteles sa sprijine astfel de actiuni.

    Odiseea manastirii s-a sfarsit prin sfintirea sa, la 2 decembrie 1990. Intre anii 1993-1997 au avut loc ample lucrari de restaurare, refacerea picturii murale fiind realizata de Maria si Grigore Popescu din Bucuresti, lucrari care au fost incununate cu o sfintire in 1999.

    Se implineste astfel, dupa o jumatate de veac, un act de fireasca dreptate si cuvenita reparatie morala. Astazi Manastirea Sf Ana, este un asezamant de calugarite, condus de Maica Stareta Iustina Popovici.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de tina 25* in 17.01.11 11:07:44
    Validat / Publicat: 17.01.11 12:15:12
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORȘOVA.
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 9903 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tina 25*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 locul din care clopotele Manastirii Sf Ana,rasuna in toata Orsova.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12800 PMA (din 15 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    5 ecouri scrise, până acum

    Alex_Macedo
    [17.01.11 14:15:57]
    »

    EEEEEEEEeee... AdaKaleh... ce vremuri!!!

    Pozele (b&w) fac toti banii!!... nu ca... review-ul ar fi mai prejos... O Romanie, a unor vremuri, ce nu se vor mai intoarce...

    mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [18.01.11 12:41:15]
    »

    Am văzut mănăstirea acum patru ani, într-o toamnă târzie, în care încă mai supraviețuiau florile, făcând din sfîntul locaș o mică grădină a lui Dumnezeu. Era duminică și probabil fiindcă era zi a Sfintei Liturghii mănăstirea era plină de viață. Mergând cu mașina am depășit în trecere mai multe grupuri de mireni, între care foarte mulți tineri, care urcau pe jos drumul ce duce la mănăstire, deși din oraș și până sus nu e o distanță chiar așa scurtă, probabil 2 km. , dacă nu mai mult.

    Mi-am amintit de acea atmosferă de reuniune spirituală pentru că pozele tale par a arăta o mănăstire goală de suflete rugătoare și ar fi păcat ca cititorii să creadă că le-ai vorbit despre o mănăstire populată doar de maici.

    În realitate, deși nu spectaculoasă prin istorie și arhitectură precum suratele ei din Gorj sau Vâlcea, mănăstirea Sf. Ana este o oază de spiritualitate către care se îndreaptă nu numai localnicii, ci și pelerini din toată țara. Deși era un timp nepotrivit călătoriilor, la vremea vizitei noastre acolo am întâlnit și două autocare cu... turiști. Nu cred că veniseră ca pelerini, pentru că cei mai mulți se omorau cu fotografiatul! Și ce e drept, panorama Dunării din Dealul Moșului, acolo unde e situată mănăstirea, este desăvârșită! Merită să o imortalizezi pe aparatul foto și video ca să te poți bucura de ea oricând...

    tina 25*AUTOR REVIEW
    [19.01.11 14:27:28]
    »

    @mariana. olaru,

    ''sfantul locas''-asa cum spui, este o gradina a lui D-zeu, nu am poze din vara, cand totul pare un vis, un colt de Rai. (dar promit ca o sa atasez, imediat ce v-oi intra in posesia lor)

    Manastirea Sf Ana, pt orsoveni si nu numai, a ramas o oaza de relaxare.

    De acolo de sus, de pe Dealul Mosului, golful Cerna, cu asezarea in forma de arc a Orsovei, ofera o priveliste ce merita imortalizata pe orice obiectiv!

    Din oras si pana la manastire sunt exact 1,5 km, distanta ce am specificat-o in review-ul meu. Drumul spre manastire facandu-se deseori pe jos de catre ''perelini'' sau localnici care pur si simplu isi doresc cateva ore de relaxare in mijlocul naturii.

    Am mai spus in review, ca in trecut aici erau amplasate un restaurant si casute de camping. Pt localnici a ramas pana si drumul spre manastire, loc de relaxare. La Orsova, daca vrei sa acuzi pe cineva ca isi inseala sotul sau sotia, nu trebuie decat sa spui ca i-ai vazut masina pe drumul manastirii. ))

    Sa nu mai spun ca in urma cu 4 ani. s-a iscat un mare scandal, cand asa numitul ''jurnalist'' Luis Lazarus, ar fi descoperit ca la Manastirea Sf Ana, s-ar duce o viata de noapte, unde erau prezente diferite personaje din lumea politica a tarii. Si cred ca se intelege ca nu erau acolo in toiul noptii pt rugaciune si ispasire a canoanelor?

    Deci si prin urmare, este un ''colt de Rai'', din mai multe puncte de vedere!

    alicetzepoasa
    [13.09.11 23:37:06]
    »

    Intr-adevar foarte frumoasa manastirea iar peisajele superbe... noi am fost anul asta undeva prin mai parca... manastirea era plina plina plina de flori, care mai de care mai frumoase!!!

    Un loc ce merita vizitat!!!

    miriana*
    [08.03.12 23:38:04]
    »

    Frumos locul, drumul pana acolo poate fi facut cu masina sau pe picioare daca aveti o conditie fizica foarte buna.

    Privelistea de la pridvoarele manastirii este foarte frumoasa vara si primavara, cand dealurile sunt acoperite cu copaci inverziti.

    Merita o ora din timpul vostru!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Alex_Macedo, alicetzepoasa, mariana.olaru, miriana*, tina 25*
    Alte impresii din această RUBRICĂO zi în zona Orșova:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.51014494895935 sec
    ecranul dvs: 1 x 1