ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.12.2010
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: ORSOVA
    ÎNSCRIS: 30.11.10
    STATUS: GOLD
    DATE SEJUR
    DEC-2010
    DURATA: 1000 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 3 MIN

    Orsova - cel mai nou oras de pe Dunare

    TIPĂREȘTE URM de aici

    In urma cu sapte ani cand ne-am hotarat sa revenim defintiv in Romania, sotul meu a fost impresionat cand i-am spus ca vreau sa ne mutam la Orsova! N-a inteles de ce, as vrea sa stau intr-un loc de care nu ma leaga nimic. Era convins, ca as alege Baile-Herculane, Arad sau Timisoara. Insa am spus cu hotarare, Orsova! El nu stia prea multe despre acest oras, dar eu l-am convins, ca trebuie sa-l vada! A fost uimit, ca nu vreau sa ma intorc, la mine acasa in Banat, si vreau in Oltenia. I-am explicat atunci ca orsovenii sunt banateni, pana in maduva oaselor, ca la Orsova exista o populatie mixta, formata din nemti, maghiari si romani. De la 1 decembrie 1918 si pana la reforma din 1968, Orsova s-a aflat in Regiunea Banat, mai apoi intrand in administratia judetului Mehedinti.

    Intr-o zi de toamna tarzie, am plecat pe E70 din Baile Herculane spre Drobeta Turnu Severin, nu departe, la vre-o 20 de km de la plecare, am zarit in dreapta noastra, sclipiri de diamant, ce se-ntindeau cat vedeai cu ochii, era Lacul de acumulare Portile de Fier. Citisem odata in ''Stern'', despre asocierea apa -munte, despre asemanarea, izbitoare a Orsovei cu MonteCarlo. De la intrarea in oras se poate vedea, cum pe un deal semet, serpuiau strazi si in lumina soarelui plapand de toamna erau scaldate sute de acoperisuri rosii, ale caselor. Mai jos la baza dealului, sub forma unui semicerc, erau insirate ca intr-un sirag de margele, blocuri in fata carora se delimita pamantul de apa, printr-o faleza ce ducea de la N spre S.

    Orsova veche era orasul de pe Dunare, de la portile Cazanelor, construit pe locul castrului roman, ''Dierna''. Azi vestigiile orasului vechi, zac undeva sub apele lacului Portile de Fier.

    Intre 1965 si 1975 se hotaraste stramutarea orasului, cu 3-4 km mai la N, din locul unde era amplasata Orsova veche. In structura noului oras, mai intra fostele sate Jupalnic, Tufari si Coramnic. Locuitorii acestor sate, au fost grupati pe cartiere, care au luat cu ei in Orsova noua traditia banateana. Asa explicandu-se faptul ca fiecare cartier, din cele mai sus, la zi de sarbatoare mai organizeaza si azi ''Nedea'' (zi de sarbatoare, cand se intalnesc cu totii si petrec, prin joc si voie buna).

    Asa s-a nascut cel mai nou oras de pe Dunare, dar si cel mai nou oras din Europa.

    Din acel moment si pana azi, am ramas aici, in locul slavit de D-zeu, intr-un cadru natural de vis. In fiecare dimineata, ma trzesc, privesc apa, care parca inunda fundul uni bol de cupru. Privita de sus, Orsova, asa arata, de jur imprejurul lacului sunt dealuri semete, iar in mijlocul lor se aduna strop cu strop apa Cernei.

    Orsova s-a dorit a fi un oras turistic, insa Clisura Dunarii a luat o amploare accelerata, acesta din urma ramand, doar un cadru mirific din drumul spre Cazane. De aici pornesc drumurile spre cult, cultura, istorie, cadru natural si minuni create de om.

    - Manastirea Sf. Ana

    - Biserica Romano-Catolica (o capodopera a secolului 20)

    - Manastirea Mraconia

    - Tabula Traiana

    - Podul lui Traian

    - Statuia lui Decebal (55m inaltime si 25 latime, cea mai mare statuie din Europa)

    - Pestera PONICOVA

    - Hidrocentrala Portile de Fier

    - Defileul Dunarii.

    Nu pot exprima in cuvinte, bucuria si sentimentul de maretie ce te inconjoara traind aici!


    [fb]
    ---
    Trimis de tina 25* in 20.12.10 09:43:24
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 9224 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tina 25*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 insula AdaKaleh,azi sub apele Lacului Portile de Fier.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8700 PMA (din 17 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    20 ecouri scrise, până acum

    georgiana
    [20.12.10 11:42:52]
    »

    M-au emotionat profund randurile tale, mai ales ca eu am vazut cam toate obiectivele descrise de tine la sfarsitul review-ului, mai putin Pestera Ponicova si Biserica Catolica noua, unde am auzit ca este deosebita, are acoperisul in forma de cruce si interiorul sub forma de cort! Si inca ceva, am auzit ca sunt pictate pe peretii interiori ai bisericii imagini cu Nadia Comaneci, Lenin, John Lennon si Florin Piersic. Mi-as dori foarte mult sa o vad si eu, cand mai trec prin zona. Si mie imi place foarte mult orasul Orsova.

    Si, recunosc faptul ca eu te-am indemnat sa scrii un review despre Orsova! Si pozele sunt extraordinare!

    Felicitari si-un vot banatean!

    sandu.53
    [20.12.10 11:43:33]
    »

    Orsova este unul dintre orasele care beneficiaza din plin de natura inconjuratoare, e foarte frumos si civilizat! ma intreb insa cum se descurca azi pe partea economica! felicitari pt. promovarea orasului!

    dartax
    [20.12.10 12:40:42]
    »

    Va rog sa nu uitati de Manastirea Vodita, aflata tot langa Orsova, este pacat ca lumea nu stie despre aceasta mai nimic!

    any*
    [20.12.10 12:52:15]
    »

    @Tina, cu mult drag am citit randurile tale, Orsova este un oras frumos, felicitari pentru acest review minunat, sper ca ai convins pe multi sa nu ocoleasca Orsova in drumurile lor. , macar pentru o zi, cu siguranta au ce povesti...

    Am ramas uimita de poze, foarte frumoase, nu stiam cum a aratat Orsova veche.

    Ma bucur ca am putut sa-ti ofer superbonusul, iar acum in prag de sarbatori, toate cele bune si sanatate maxima...

    @Dartax,noi cei din zona stim de Manastira Vodita,e intre Orsova si Tr Severin,e o manastire frumoasa,poate o sa scriu si un review despre ea...

    tina 25*AUTOR REVIEW
    [20.12.10 13:01:37]
    »

    @georgiana,

    Pot spune, k esti partasa a ideii mele de a scrie despre acest loc minunat, Orsova. Cat despre Pestera Ponicova, n-am fost nici eu acolo (spre rusinea mea), dar in Biserica Romano-Catolica, m-am cununat si pot spune ca esta un lacas de cult, foarte modern, altfel decat cele intalnite, la noi in tara. Promit un review, dedicat doar acesteia.

    tina 25*AUTOR REVIEW
    [20.12.10 13:06:24]
    »

    @sandu. 53,

    Datorita, frumusetii, dar nu in ultimul rand al puterii economice, Orsova s-a dorit a fi un oras turistic. Economic, este plasat cam jos, Santierul Naval Orsova ce ne mai scoate la lumina, firma de volane Takata si Portul Orsova.

    georgiana
    [20.12.10 13:07:01]
    »

    Ma bucur sa aud asta si abia astept review-ul. E adevarat ca slujba se tine in 4 limbi?

    tina 25*AUTOR REVIEW
    [20.12.10 13:11:34]
    »

    @dartax,

    Nu am uitat de Manastirea Vodita, dar mi-am dorit un review separat. Deoarece, nu este doar un lacas de cult orecare, este un loc incarcat de istorie si datele problemei acolo sunt un pic incurcate, in ceea ce priveste vechea Manastire si pana in momentul refacerii celei noi.

    numai bine!

    tina 25*AUTOR REVIEW
    [20.12.10 13:16:13]
    »

    @any,

    multumesc frumos, pt apreciere! Pozele sunt cu adevarat o dovada de istorie a acestui loc.

    Numai bine!

    tina 25*AUTOR REVIEW
    [20.12.10 13:19:17]
    »

    @georgiana,

    este foarte adevarat, slujba se tine in limba romana, maghiara, germana si ceha. Slujba cununiei mele religioase, s-a oficiat in limba germana, romana si ceha, cu acorduri de orga ce rasunau sub acoperisul in forma de cruce, asa cum ai spus tu.

    Numai bine!

    dorgo
    [20.12.10 13:38:21]
    »

    @ tina 25

    @ georgiana si cu mine cautam de mult timp ruinele acelui pod celebru construit de Apollodor din Damasc, unul dintre cei mai buni arhitecti ai vremii sale, peste care au trecut armatele lui Traian si-au cucerit Dacia, pod datorita caruia, noi vorbim acum romaneste... se pare ca l-ai decoperit tu...

    Am sesizat si eu asemanarea Orsovei cu Monte Carlo din principatul Monaco, atunci cand veneam din cheile Nerei, un afluent al Cernei...

    Orsova are si-o scoala de canotaj vestita in tara, care a scos si cativa campioni europenei la juniori...

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    sandu.53
    [20.12.10 14:04:24]
    »

    multumsesc @tina 25 pentru precizari, eu am fost acum ani buni in Orsova abia se construise catedrala catolica era un edificiu foarte modern iar oareselul arata minunat... am urcat si pe dealul unde acum este o manastire, atunci era cred un resturant si peisajul era deosebit... se vedeau bine ambele maluri ale Dunarii, orasul cu vilele sale noi si in golf ambarcatiuni cu sportivi de la caiac-canoe si canotaj! frumos loc!

    ileanaxperta*
    [20.12.10 15:52:11]
    »

    Cat de frumos si simplu dar foarte emotionant ai putut sa scrii despre orasul Orsova. Cum l-ai descris tu, parca este o mica diadema la gulerul Dunarii (si chiar este, nu? !)

    N-am ajuns niciodata in zona dar citind aici radurile tale, imi doresc tot mai mult.

    Privita de sus, Orsova, asa arata, de jur imprejurul lacului sunt dealuri semete, iar in mijlocul lor se aduna strop cu strop apa Cernei.

    .

    Mi-a placut cel mai mult, practic mi s-a ridica parul de fiorul frumusetii tale narative. Felicitari multe dar si pt. acele poze cu totul aparte. Nota 10 ca si votul!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    georgiana
    [20.12.10 16:08:06]
    »

    @dorgo,

    Exact a doua zi cand tu scriai ca nu ai gasit piciorul Podului lui Apolodor din Damasc, la Drobeta Turnu Severin, am plecat eu intr-acolo si am avut norocul sa-l gasesc exact in incinta Muzeului Regiunii Portilor de Fier, in apropierea Castrului Roman. Acolo se vede foarte frumos Dunarea.

    Este un loc interesant, e si un mic parc, plin de vestigii. Am vazut acolo si Trovantii de la Husnicioara.

    Undeva, in incinta, dorind sa construiasca inca o cladire noua, facandu-se sapaturi, au descoperit din nou alte urme ale unor asezari foarte vechi. Recomand tuturor celor care vor ajunge in zona, sa faca o mica oprire si acolo, pentru ca merita!

    Eu nu as fi ajuns, draga @Dorgo, daca nu citeam ecoul tau! Multumesc.

    Costi
    [20.12.10 17:09:59]
    »

    @tina 25

    Frumos review-ul şi frumoase gândurile tale!

    Şi fotografiile sunt foarte interesante.

    Am văzut cândva un documentar despre construirea noului oraş Orşova.

    Ştiu că în oraşul vechi s-a turnat şi un film de război (nu-mi mai aduc aminte cum se numea), chiar atunci când oraşul vechi fusese evacuat, iar scenele cu case bombardate au fost foarte realiste, pentru că s-a filmat pe viu, s-a folosit muniţie de război, pentru că, oricum, acele case urmau să fie înghiţite de ape.

    Ai dreptate, Orşova este un oraş bănăţean prin istorie şi tradiţii.

    Permite-mi, cu scuzele de rigoare, să aduc o completare frazei tale:

    De la 1 decembrie 1918 si pana la reforma din 1968, Orsova s-a aflat in Regiunea Banat, mai apoi intrand in administratia judetului Mehedinti.

    După formarea României Mari, aceasta a fost împărţită în judeţe, care, la rândul lor, erau împărţite în plase. Astfel, Banatul românesc era împărţit în trei judeţe: Timiş-Torontal, cu reşedinţa la Timişoara, Caraş, cu reşedinţa la Oraviţa şi Severin, cu reşedinţa la Lugoj.

    Orşova făcea parte din judeţul Severin, plasa Orşova.

    În 1950, Republica Populară Română s-a reorganizat administrativ-teritorial după model sovietic, împărţindu-se în regiuni şi, la rândul lor, în raioane.

    Această împărţire s-a modificat de mai multe ori, până în 1960 şi în acest timp, Orşova a fost cuprinsă în regiunea Severin (1950-1952), regiunea Timişoara (1952-1956) şi, în final, regiunea Banat (1956-1968) (click aici).

    În 1968 s-a renunţat la modelul sovietic şi s-a făcut o nouă reorganizare administrativ-teritorială, pornind de la modelul antebelic, dar fără ca acesta să fie preluat integral. Această împărţire este şi cea actuală (cu mici modificări). Cu această ocazie, nu se ştie de ce, oraşul Orşova a fost inclus în judeţul Mehedinţi.

    Şi o a doua completare.

    Se poate spune că, între timp, Orşova a pierdut statutul de

    cel mai nou oras de pe Dunare

    acest statut fiind câştigat după cutremurul din 1977 de oraşul Zimnicea care, distrus fiind în proporţie de 90%, a trebuit să fie reconstruit complet.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    aida.alecu*
    [20.12.10 19:25:29]
    »

    Felicitari pt rw! Cred ca toata lumea care a privit spre Orsova, calatorind prin zona, stie de ce iti este atat de draga. Este un oras superb, amplasat acolo unde Dunarea danseaza cel mai frumos, acolo unde apa si pamantul isi dau mana si creeaza un peisaj mirific, felicitari si pt foto si te asteptam cu rw promise. Ce religie este majoritara in Orsova?

    valimi
    [21.12.10 12:21:28]
    »

    Un review pe care l-am citit cu placere, iar fotografiile sunt foarte inspirat alese.

    tina 25*AUTOR REVIEW
    [23.12.10 11:05:39]
    »

    @dorgo,

    podul nu l-am descoperit eu, este descoperit in urma cu secole. Imi cer scuze ca am scris ,,Podul lui Traian'', defapt sunt ruinele, podului. Exista in Dr Tr. Severin, pe malul Dunarii ruinele unuia dintre picioarele podului. Acesta se afla chiar langa calea ferata, Timisoara Bucuresti, deci daca vei trece candva cu trenul pe acolo il vei vedea. Din cele stiute de mine s-ar mai afla unul pe malul sarbesc, pe acela nu l-am vazut. Dar cred ca se afla in localitatea Kladovo, aceasta fiind paralela cu Dr. Tr. Severin, pe malul cealalt al Dunarii.

    Imi pare rau ca trb sa te contrazic, dar raul Nera nu este un afluent al raului Cerna.

    N-am specificat in rw meu nimic despre aehictectura orasului, pt ca nu aveam date exacte, dar stiu ca este proectat de doua femei arhitect (carora trb sa le aflu numele), si v-oi reveni cu date mai exacte. Initial orasul trebuia sa fie construit, mai spre NV, in apropierea comunei Toplet. N u pot spune decat ca inspiratia si bunul gust feminin si-au spus cuvantul la Orsova, de aici si asemanarea cu Monte Carlo.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    tina 25*AUTOR REVIEW
    [23.12.10 11:18:30]
    »

    @costi,

    Multumesc pentru apeciere!

    Despre turnarea unui film, nu stiu nimic in Orsova veche, stiu insa ca s-a turnat un film in comuna Ieselnita, tot inainte de intrarea acesteia sub ape.

    Si eu stiam cu exactitate datele istorice ale locului, insa nu am vrut ca rw meu sa para o ,,lectie de istorie''. Am vrut mai degraba sa exprim in cuvinte sentimentul si dimensiunea in care te transpui cand esti aici. Sotul meu spune deseori: ,,Noi locuim in locul in care, unii isi fac concediu", deci pot spune ca de sapte ani ne aflam intr-un permanent concediu.

    Cat despre ,,cel mai nou oras de pe Dunare", spun sincer ca nu stiam ca si-a pierdut, Orsova statul. Prin urmare tin sa va multumesc pt completarea, ca Zimnicea fiind acesta.

    Multumesc pt completare!

    Sarbatori fericite!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster
    [10.08.15 22:40:17]
    »

    Mutat în rubrica "O zi în Orşova, ORȘOVA" (nou-creată pe sait)

    -

    Împreună cu continuarea sa, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    aida.alecu*, any*, Costi, dartax, dorgo, georgiana, sandu.53, tina 25*, valimi
    Alte impresii din această RUBRICĂO zi în zona Orșova:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071990013122559 sec
    ecranul dvs: 1 x 1