ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Arad
ÎNSCRIS: 26.09.08
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
NOV-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cetatea Siria si imprejurimile

TIPĂREȘTE

Dupa cum v-am promis astazi va duc la Siria, unde puteti petrece o zi superba plina, fie de credinta, fie de actiune, fie incarcata de istorie. Este cea mai veche localitate din Romania, atestata din anul 1169, sub denumirea de Serenia. Denumirea maghiara este "Vilagos" iar cea germana este "Hellburg" ceea ce inseamna luminat sau satul luminos :) Intr-adevar cred ca D-zeu a luminat aceste locuri unde s-au nascut mari romani cum ar fi: compozitorul Emil Montia, scriitorul Ioan Rusu Sirianu si marele Ioan Slavici.

Comuna Siria se afla la 25 de km de Arad, pe drumul judetean DJ 79a, chiar la poalele m-tilor Zarand.

Primele semne de locuire sunt cele dacice din sec. II - III dC. Dupa unele surse, vezi Ptolemeu, aici ar trebui cautata asezarea dacica Ziridava. Si mai sigura este asezarea romana de dupa cucerirea daciei din perioada 106 - 271, numele asezarii fiind, se pare, Villa Seuri.

Pentru inceput v-as recomanda vizitarea muzeului memorial inchinat marelui nostru scriitor Ioan Slavici pe care nu mai trebuie sa vi-l prezint. Muzeul are si o expozitie consacrata compozitorului Emil Montia. Muzeul se gaseste chiar in centru, dupa Primarie, si se afla in vechiul conac, al baronului Bohus, se poate vizita de marti pana duminica de la ora 10 la 18. Muzeul cuprinde manuscrise, ziare si reviste precum si mobila si obiecte de arta care evoca epoca si activitatea celor doi. Un eveniment important petrecut aici este capitularea armatei revolutionare maghiare in fata armatei ruse conduse de generalul Frolov, veti putea vedea chiar masa unde s-a semnat capitularea.

Daca sunteti practicanti ai sporturilor extreme trebuie sa stiti ca Siria este noua mecca a acestor sporturi din Arad dupa ce o parte din Aeroclubul din Arad s-a mutat aici. Anual se desfasoara si competitii de planorism, parapanta sau montainbike, asa ca in fiecare weekend se aduna aici o multime de impatimiti ai acestor sporturi extreme.

O alta atractie este Cetatea Siriei. Aici se poate ajunge si cu masina, exista un drum pana la releul de televiziune aflat in apropiere, dar eu va recomand sa lasati masina in parcarea pensiunii "Perla Cetatii" si sa urcati cei 500 m diferenta de altitudine pe jos pentru a va putea delecta cu privelistea ce se deschide spre toata campia Aradului. Urcarea dureaza cam 45 - 50 de minute si intr-o zi senina se poate vedea chiar si orasul Arad, de sus de la cetate.

Cetatatea feudala a fost construita in secolul XIII pe dealul numit Muntele Plesuv sau "Kopasz Hegy" in ungureste, din piatra adusa dintr-o cariera din apropiere si caramida romana cu pecetea legiunii a XIII Gemina. Cetatea are o istorie asemanatoare cu cea de la Soimos. In sec. XIV este detinuta de familia Corvinestilor iar mai apoi intra in posesia familiei Bathory. In 1514 cetatea este ocupata de cetele taranesti ale lui Gheorghe Doja. Interesant e ca in 1599 - 1600 fortareata gazduieste armata lui Mihai Viteazul iar mai apoi ajunge sub dominatie otomana pana in 1699. Cetatea a fost distrusa in 1784, cand revolta lui Horea, Closca si Crisan a cuprins si satele aradene, acestia ocupand cetatea. Trupele habsburgice au bombardat cetatea pentru a nu mai putea fi folosita de rasculati.

Pentru cei care cauta sa se incarce spiritual le pot recomanda o calatorie la manastirea Feredeu de langa Siria. De la intersectia din centrul comunei urmam drumul spre Paulis – Lipova, spre dreapta, si la iesirea din localitate dam de monumentul Turistilor Montani Aradeni si indicatorul spre manastire. Drumul este asfaltat si practicabil tot anul. Chiar daca manastirea este situate intr-o oaza de liniste, trebuie neaparat sa urcati prêt de o ora pana la schitul aflat sus pe munte intr-o poienita. Exista posibilitatea de a urca cu masina pana la schit dar va recomand sa faceti pe jos acest drum prin padure, aveti astfel ocazia sa refaceti asanumitul drum al Crucii pe traseul marcat cu banda galbena. Nu va puteti ratacii deoarece din loc in loc, prin padure, sunt icoane la care poti spune cate o rugaciune. Drumul de aproximativ o ora nu este prea greu, doar in partea finala fiind putin mai abrupt, iar plimbarea prin padurea cuprinsa de liniste te indeamna la meditatie.

Schitul Feredeu se afla intr-o poienita frumoasa ca in povesti si un izvor cu apa rece si prospata intampina calatorul care s-a nimerit pe aici. Nu stiu daca apa este facatoare de minuni, dupa cum se spune, dar pica foarte bine dupa drumul prin padure. Imi amintesc ca pe drumu am gasit si o multime de fragute. La schit se poate primi si gazduire asa ca cei care sunt cuprinsi de farmecul locului pot ramane si peste noapte. Acolo am fost cu mult timp in urma asa ca nu am fotografii recente dar promit ca voi revenii cu un material prospat despre schit.

Din Siria se poate continua drumul fie spre Sebis – Moneasa fie spre Lipova si Valea Muresului, dar eu sper ca v-am convins ca merita sa va opriti aici macar pentru cateva ore.


[fb]
---
Trimis de petrus95 in 23.11.10 16:10:14
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 9261 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (petrus95); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 aleea spre manastirea feredeu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8500 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

dannek
[23.11.10 17:15:37]
»

Interesant obiectiv de retinut!

alinutzza140*
[23.11.10 19:27:00]
»

Un rew cu adevarat util si plin de informatii. poate suna a ignoranta dar nu stiam de acest obiectiv turistic. Vin si eu cu SB.

bessondm
[23.11.10 19:33:16]
»

Interesant review, felicitari pentru prezentarea unor obiective turistice mai putin batute din judetul Arad. Am trecut si eu o singura data prin Siria, dar n-am stiut ce minuni ascunde...

ascent
[24.11.10 10:47:04]
»

Interesanta si aceasta povestire! Felicitari ca ai scos-o la lumina!

petrus95AUTOR REVIEW
[24.11.10 15:12:20]
»

din pacate judetul arad nu este prea cunoscut din punct de vedere turistic. ma bucur ca va pot dezvalui cateva locuri frumoase si interesante.

va multumesc pentru apreciere.

magdalena
[24.11.10 18:02:27]
»

M-am chinuit sa dibui ce e in P05 inainte sa citesc textul... Dar am aflat apoi!

petrus95AUTOR REVIEW
[24.11.10 20:00:18]
»

un parapantist mai ghinionist ) magdalena.

georgiana
[24.11.10 20:55:32]
»

Era sa-mi scape necitit acest review si eu, chiar ador cetatile.

Am aflat acum lucruri interesante. In primul rand nu stiam ca aceasta este cea mai veche asezare romaneasca.

Multumesc frumos.

Dan&Ema
[14.02.16 14:15:29]
»

ce locuri minunate ne-ai descoperit. O invitatie! Bravo!

webmasterX
[17.02.18 20:44:17]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă zona Șiria-Pâncota» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă județul Arad]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, ascent, bessondm, Dan&Ema, dannek, georgiana, magdalena, petrus95
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Șiria-Pâncota:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055546998977661 sec
    ecranul dvs: 1 x 1