ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.02.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 16-20 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 08.02.18
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
DEC-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 12

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
82.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Șiria de Ziua Nationala

TIPĂREȘTE

De Ziua Nationala a Romaniei, cu un an inainte de Centenar, profitand de zilele libere acordate de stat am decis o excursie la Siria. DRUMUL-Pornind din Oradea, am avut nevoie de 1 ora jumate de condus pentru a ajunge la poalele Muntilor Zarandului, utilizand ruta Oradea-Salonta-Chisineu Cris-Pancota-Siria.

Pentru intoarcere am ales ruta Siria-Pancota-Ineu-Sicula-Gurba-Cermei-Talpos-Arpasel-Salonta-Oradea, un drum destul de superficial calitativ, plin de gropi. Va zic sa faceti cumparaturile necesare pentru excursie (suc, cipsuri, halva) pe drum, chiar daca Siria este un sat dezvoltat, nici macar un ABC nu am gasit in localitate, adica in colectivul din sat unde sunt cele mai multe obiective turistice. Eu va zic sa cumparati la Profi din Santana, este mare si dezvoltat sau unde am achizitionat eu, Lety Market, un supermarket cu de toate din Pancota, se afla pe marginea drumului, in inima orasului, trebuie sa mergi putin spre Sicula in oras daca vii dinspre Santana la Siria.â

OBIECTIVELE TURISTICE-De nota 10!!!

Pentru prima data, ne-am suit pe Cetatea Siriei. Cetatea este pe un deal de 496 m inaltime, drumul porneste din sat, e usor sa gasesti drumul din cauza indicatoarelor. Spre mirarea mea, pana la platoul Cetatii era totul asfaltat. Drumul era plin de serpentine, dar si de locuri care iti taie respiratia la propriu. La varf este o parcare neamenajata si neasfaltata, dar sa nu uitam ca nu suntem in Germania!

De la parcare mergeai 50 m in padure pe un drum forestier, si pe o denivelare zaresti CETATEA SIRIEI. De la zarire pana la cetate mai mergi 20 m. Dupa 10 m intalnesti un foisor, iar cum noi am fost de Ziua Romaniei, in foisor erau vreo 10 oameni, care aveau carnati, mancare, bere Ciucas si alte gustari alese. Noi am primit cocarde-abtibild de la ei, pe care inca le pastrez cu mare stima pe rucsacul de calatorii. Dupa ce am multumit cocardele, am pornit sa exploram cetatea Siriei.

Cetatea Siriei dateaza din secolul al XIII-lea, pe cursul istoriei fiind folosit de Gheorghe Doja si Mihai Viteazul, iar in 1784 din motive strategice austriecii au distrus fortareata Zaranzilor. Dupa istorisire, am pornit sa fotografiam si exploram din interior cetatea. Am putut admira puntile, portile, vechile cladiri, pivnitele surpate si bastioanele cetatii. Cea mai admirabila cladire a fost donjonul care a ramas cel mai mult pe picioare.

Dupa poze si admirarea crenelelor, am decis sa facem o privire de belvedere asupra Vaii Canalului Matca, un canal secat care lega Crisul Alb de Mures si care traverseaza zona. Cand am revenit la foisor, oamenii, impodobiti de cocarde si cu un drapel in mana au cantat Imnul Romaniei "Desteapta-te, romane" si cun selfistic au facut clipuri video.

Dupa ce ne-am servit cu o gustare, am coborat in sat, unde am admirat din exterior Muzeul Memorial "Ioan Slavici si Emil Montia" si decoratiunile de Craciun.

Apoi ne-am deplasat 50 m catre Stadionul "Otto Greffner" din Siria, o arena cocheta unde joaca meciurile pe teren propriu formatia UTA Arad din Liga 2 (Divizia B) in timp ce Stadionul "Francisc von Neumann" sau "UTA" din Arad este modernizat si transformat intr-o arene de 4 stele. Pentru iubitorii de fotbal, stadionul poate fi un obiectiv turistic pe masura.

Noi ne-am deplasat catre intrarea de la Peluza Sud, unde poarta era deschisa. Un agent de paza batran ne-a prins facand poze pe gazon, dar nu ne-a facut nimic, bineinteles. Dupa ce am admirat arena, ne-am deplasat inapoi la masina, la Muzeu. La Peluza Nord a stadionului se poate observa un obelisc dedicat Capitularii de la Siria din 13 august 1949.

Dupa stadion, am revenit la muzeu unde ne-am alimentat bidoanele cu apa de la izvorul din vecinatatea muzeului si ne-am satisfacut pofta de bautura cu un vin rosu bun de la un magazin-crama, fiind constienti ca regiunea Siria-Ghioroc este celebra pentru vinurile incredibile.

Dar foamea ne-a cucerit treptat.

Aveam 2 alternative:-una era sa mergem in Santana sa mancam la o rotisarie sau -rezistam pana la Oradea si ne luam de la un supermarket din Pancota ceva, deoarece nu am gasit niciunul la Siria. Asa am intrat la Lety Market din Pancota. Eu am ales pufuleti cu pizza Star, care m-au facut sa uit de foame si 0.5 L de Coca Cola racoritoare. Sotia mea a stat un sfert de ora la standul cu vopsea de par iar fiul meu mi-a urmat exemplul, luandu-si "meniu" similar cu al meu. Ne-am luat si desert. Schoko-Bonsul s-a dovedit destul de scump la casa, contar pretului zarit pe raft si avea si alune, alergen care imi provoaca bronsita.

Incarcati asadar de experiente minunate, patriotism si merinde am pornit spre Capitala Crisanei.


[fb]
---
Trimis de Marcumandru in 17.02.18 19:11:57
Validat / Publicat: 17.02.18 19:44:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȘIRIA [AR]. A mai fost în/la: Carei, Otomani, Salard

VIZUALIZĂRI: 700 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marcumandru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Fortareata Siriei, in fundal localitatea
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11600 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[17.02.18 20:42:40]
»

Mutat în rubrica "Descoperă zona Șiria-Pâncota, ȘIRIA [AR]" (nou-creată pe sait)

webmaster
[17.02.18 20:48:36]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanu
[17.02.18 22:08:49]
»

@Marcumandru: Am citit reviewul tău dar am și eu o nedumerire cum ai vârsta mai mică de 16 ani, sigur este o greșeală, doar ai și condus... Am văzut că ai consumat și băuturi alcoolice, nu știu ce să cred, explică-mi ca să pricep...

MarcumandruAUTOR REVIEW
[17.02.18 22:49:56]
»

@mprofeanu: Probabil am introdus varsta gresit, se mai intampla, sunt nou pe blog, scuze

webmasterX
[17.02.18 23:00:00]
»

@Marcumandru: păi hai să facem, împreună, corecția, atunci -- e posibil ca mulți alții să ridice aceeași pb.

Grupa de vârstă o poți seta corespunzător de aci: amfostacolo.ro/myacc-dp.php

La următoarele revs va apărea, apoi, grupa de vârstă corectă.

La revs deja publicate - vom corecta noi.

MarcumandruAUTOR REVIEW
[18.02.18 11:52:37]
»

@webmasterX: am facut corectia, multumesc de ajutor

Rodel
[18.02.18 12:05:19]
»

De Șiria este legat numele lui Ioan Slavici, născut aici în 1848. În localitate se află Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Monția care merită vizitat.

Compozitorul Emil Monția, deși nu este fiu al satului ( s-a născut în Șicula, un alt sat din jud. Arad, nu departe de Șiria), și-a petrecut mare parte a vieții în Șiria. Muzeul se află într-o clădire, un castel în stil baroc târziu, ce a aparținut familiei nobilului Bohus.

Am vizitat muzeul cu mai mulți ani în urmă și m-a impresionat bogăția de exponate dedicate celor două personalități. Clădirea este legată și de un eveniment istoric: aici s-a semnat în 1849 capitularea armatei revoluționare maghiare.

Cetatea și muzeul sunt cele două obiective de referință din Șiria.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marcumandru, mprofeanu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Șiria-Pâncota:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039802074432373 sec
    ecranul dvs: 1 x 1