ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 2 MIN

Ceramica de Horezu

TIPĂREȘTE

Cred ca nu exista roman sa nu fi auzit de ceramistii de la Horezu sau Hurez cum i se mai spune orasului care a devenit un binecunoscut targ al olarilor inca din 1971, anual, in luna lui Ciresar, desfasurandu-se un targ popular de ceramica, in parcul orasului.

Cum intri in acest oras de traditie ceramista, inalnesti tot felul de magazine aflate chiar de-alungul drumului principal ce leaga Horezu de Targu-Jiu, ochii bucurandu-se de produsele decorative sau de uz casnic executate din ceramica cum ar fi: vaze, pocaluri, oale si ulcele, urcioare, farfurii si castroane, cesti si cani sau servicii de baut (o atentie deosebita trebuie acordata acestora privind rezistenta la apa), scrumiere, fructiere, platouri diverse, ceasuri, crucifixe, bibelouri, multe viu colorate sau purtand emblema ceramicii de Horezu, respectiv cocosul de Hurez, ce semnifica victoria luminii asupra intunericului, prin cantecul acestuia ce sparge noaptea in zi ca un nou inceput.

Toate aceste produse le gasim atat in magazine, intr-un cadru taranesc autentic, pe langa stergare sau blanite de oaie, cat si asezate chiar pe trotuarele din fata acestora.

Magazinele pot vinde si alte produse, precum covoare taranesti sau stergare, ori linguri din lemn sau jucarii executate din lemn, insa in privinta produselor din ceramica trebuie acordata o atentie sporita pentru ca din spirit comercial, printre cele autentice, se regasesc si chinezarii si s-ar putea sa ne bucuram ca am facut o achizitie buna cumparand un produs « made in China », dupa cum se poate citi pe etichetele din spatele acestora, fiind mai ieftine.

Putem insa intreba provenienta lor, acolo unde suntem nesiguri, pentru a nu ne pacali, mizand, evident, pe bunul simt si onestitatea vanzatorului.

Noi am preferat sa cumparam cele care au « marca » Horezu pe ele, niste vaze, urcioare, pahare de vin, dar si cocosul de Horezu pe castroanele de ciorba.

In general, produsele autentice au acel iz romanesc, popular, lipsit de aerul modernist care si-a pus amprenta peste multe dintre produsele expuse, nu toti mesterii parand a respecta tehnica traditionala, care presupune executarea acestora pe roata.

Motivele simbolice ale ceramicii de Horezu sunt de natura vegetala (plante, flori), zoomorfa (animale, in special cocosul) sau geometrica. Pictarea lor se face manual cu o pana de gasca, iar culoarea predominanta este cea caramiziu-maron sau pe fond alb cu motivele pictate in crem, albastru, verde, rosu sau galben, remarcand si dungi negre.

Mi-a placut si un magazin al unui mester olar Palosi care vindea ceramica de Horezu, al carui magazin avea exteriorul pictat cu o tarancuta ce tine in mana un vas mare din ceramica.

Oricare dintre produse am alege ne putem decora frumos casa, imprimand acesteia un stil rustic si o identitate aparte, mai ales ca majoritatea produselor din ceramica de Horezu sunt unicate.


[fb]
---
Trimis de magdalena in 16.11.10 08:28:18
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10355 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

24 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Horezu - produse din ceramica realizata in atelierele ceramistilor din Horezu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8000 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

24 ecouri scrise, până acum

sandu.53
[16.11.10 09:17:31]
»

am si eu un ulcior de la Horezu, adus in luna octombrie de nepoata mea la intoarcerea de la Valea Mariei! este foarte frumos si mai ales e autentic! frumos review-ul si am vizionat si pozele! sunt o adevarata "comoara"!

Costi
[16.11.10 09:49:54]
»

Tema este interesantă, iar fotografiile sunt foarte expresive.

Din păcate, foarte puţine dintre produsele fotografiate, chiar dacă portă marca Horezu, mai au acele caracteristici specifice pentru că, aşa cum spui şi tu,

... nu toti mesterii parand a respecta tehnica traditionala...

.

Am văzut în ultimul timp ceramică argeşeană neagră (!!!), în timp ce la Korund se face, mai nou, ceramică albă!

Eu am constatat o alterare profundă a artei populare.

Aşa cum muzica populară a fost contaminată mai întâi cu stilul "etno", iar mai apoi cu acest lucru oribil, pe care nu-l pot încadra în niciun stil şi care se numeşte "manea", tot aşa, ceramica populară a fost invadată de tot felul de pitici, culorile tradiţionale au fost înlocuite cu unele mai stridente, motivele au fost şi ele înlocuite cu unele mai uşor de executat (apropo, nu am văzut în fotografiile tale decât un cocoş "de Horezu", dar şi ăla oribil) şi astfel, produsele populare tind să fie înlocuite cu totul de chinezării facile şi fără gust, ştergându-se definitiv amprenta unică ce dădea specificul acestor locuri.

Aşa s-a petrecut şi cu sufletul românesc, din puritatea acestuia nemairămânând nimic, totul fiind înlocuit cu mercantilism, superficialitate şi grosolănie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ascent
[16.11.10 11:42:05]
»

@Costi - ai perfecta dreptate. Si noi am fost acolo, sunt intr-adevar multe magazine, dar dupa ce intrasem in 3-4 ne-am dat seama ca toate au aproape aceeasi marfa. Totusi, am insistat si pana la urma am gasit ceva autentic (speram).

Cristian_h*
[16.11.10 13:14:41]
»

In Horezu exista strada Olarilor unde locuiesc multi mesteri populari, majoritatea au si mici expozitii, acolo veti putea vedea si aprecia frumusetea ceramicii de Horezu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
magdalenaAUTOR REVIEW
[16.11.10 13:28:19]
»

@costi si @cristian h, multumesc pentru completari!

celeste
[16.11.10 14:43:21]
»

Un SB cu felicitari atat pentru rw. cat si pentru poze... intamplarea a facut ca in luna mai cand m-am intors de la Herculane sa achizitionez de la unul din magazine cele doua vaze pe care le-ai fotografiat (P02).

dartax
[16.11.10 15:29:15]
»

Daca tot vorbim de ceramica traditionala, cati dintre noi (voi) folosim asa ceva in viata de zi cu zi, adica sa bem din cani sau ulcioare de lut (tin apa rece si vara!), sa mancam din strachini de lut, sa gatim la cuptor in oale de lut, sa tinem florile in vaze... pentru ca multi cumparam produse pentru a le tine prin vitrine, lucru care uneori denota un fals sentiment patriotic, parerea mea...

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.11.10 15:45:02]
»

cei care stiu sa gateasca, le folosesc! eu am si oala de sarmale din lut (luata de acolo, de la Horezu) si cateva "ghiuvece" bulgaresti (luate de la mama lor), pentru mancaruri specifice. poti face orice vrei, nu iese mancarea in altfel de vase cu acelasi gust si savoare asemeni celei gatite in vasele de lut!

ascent
[16.11.10 16:10:55]
»

Eu gatesc frecvent pui la cuptor in oala de lut... are un gust nemaipomenit. Pe cand eram copil, bunica mea facea mazare (scazuta, cu mult usturoi si marar) si o mancam din castronele de lut, cu lingura de lemn...

mariana.olaru
[16.11.10 18:00:38]
»

magdalena, pozele sunt cu deosebire mai pline de culoare și expresivitate, decât de obicei. Ți-ai schimbat cumva aparatul foto sau ai avut parte de o lumină perfectă?

Și încă ceva: nu ne-ai spus ce ai achiziționat tu de la Horezu...

valimi
[16.11.10 18:03:50]
»

Si noi am fost incantati de diversitatea obiectelor din ceramica vazute la Horezu, peste tot tarabe, toata lumea vindea ceramica.

Felicitari pentru review.

savastefania
[16.11.10 18:49:10]
»

Sunt superbe vasele de lut, iar mancarea e delicioasa gatita in aceste vase. Am fost si noi in acest an la Horezu si ne-am imbogatit colectia de vase de lut.

corinne
[16.11.10 19:23:02]
»

Cine trece prin zona Horezului este pacat sa nu opreasca si sa priveasca macar frumusetea facuta din mainile mesterilor olari. Am trecut de cateva ori pe acolo si nu m-am putut abtine: mi-am luat o vaza din lut, cateva strachini si cescute de tuica.

Superbe poze, cred ca ti-a batut soarele exact spre obiecte, care au o luminozitate aparte!

magdalenaAUTOR REVIEW
[16.11.10 20:13:50]
»

@dartax si @mariana. olaru, noi folosim un urcior pentru vin si avem si un set de tuica cumparat din Nessebar. Mai avem si o oala de sarmale la care facem si cartofi "trasi" in unt (vezi P10).

Acum am luat castroane de ciorba cu cocosul de Hurez, vaze, pahare de vin si alte doua urcioare. De altfel, am precizat ce am cumparat in impresii si in unele fotografii.

Nu am schimbat aparatul foto, poate setarea, in functie de timpul de afara, am facut pozele cu Panasonicul meu, desi mai am doua aparate foto (Benq si Sony), fata si sotul, de regula incarc pozele din aparatul meu.

In ziua aceea a fost foarte soare, ce-i drept, tot atunci am facut si pozele de la celelalte impresii din Horezu.

Oricum am fost de cateva ori in Horezu in timpul sejurului la Ranca, la dus si intors, dar si in mijlocul sejurului cand am inconjurat muntii Parang si am selectat cele mai reusite poze facute in cele trei zile in care am trecut sau am poposit in Horezu.

Multumesc tuturor pentru aprecieri!

@corinne, aceeasi luminozitate o au multe dintre pozele mele facute cand este soare, ce sa fac daca am un aparat bun... Vezi pozele din Karlovy Vary ce frumoase sunt (click aici), de exemplu, sau cele de pe Varful Papusa (click aici). Eu cred ca sunt asa viu colorate datorita produselor de ceramica pentru ca au o coloristica aparte si sunt lucioase.

bessondm
[16.11.10 23:02:16]
»

Haideti sa luam si ce-i bun de la Horezu, fara sa-i hulim pe artizani sau sa dam cu pietre ca nu respecta traditia ori ca n-au stil. Daca mergem in Bulgaria/Ungaria/Serbia etc. si vedem asa ceva, si ma refer aici la arta populara in general, nu numai la ceramica, le admiram si ne extaziem peste masura... vai, ce pastreaza vecinii traditia si noi nu! Ce presuri, ce covoare, ce tesaturi minunate! La noi - vax! Kitch si-atat. Sa pastram, totusi, masuri egale cand facem evaluari/aprecieri.

Partea buna la ceramica de Horezu/Marginea/Corund este perpetuarea mestesugurilor populare, atata timp cat sunt facute de mana unui om (si nu pe computer) sunt pretioase prin ele insele, chiar daca nu sunt perfecte; iar un brand de genul "cocosului rosu" le sporeste valoarea intrinseca, chiar daca unora li se pare kitch (romanilor, mai ales, strainii le apreciaza mai mult). In Europa de Vest, mestesugurile populare au devenit o amintire pentru generatiile prezente, platesc bani grei sa vina la Sibiu, la Festivalul Artelor Traditionale, organizat la Muzeul Satului..

Costi, manelele nu au nimic de-a face cu muzica populara, nu stiu de ce se face confuzia asta. Sunt localuri unde se canta muzica polulara adevarata care-si respecta blazonul si nu includ in repertoriu asa ceva, chiar daca isi pierd o parte din clientela. Si nu fii asa pesimist, mai gasesti si romani cu suflet, dar nu-i cauta in zonele turistice clasice. Candva, pe munte, am mancat la o stana o ciorba de varza de n-am crezut ca exista asa ceva... si nu ne-a costat nimic... l-am servit pe bucatar cu o tigara si-atat...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dannek
[17.11.10 09:47:31]
»

Ascent oala de lut este luata de la Horezu sau oale "romane", pe care le gasesti la toate talciocurile stradale.

Intre ceramica de Marginea si cea de Horezu mai calitativa, rezistenta și utila este cea de Horezu.

Am cumparat de la Horezu o oala cu capac in care se gateau niste sarmale de se topeau în gura.

Dar minunea a ținut vreo 3-4 gateli ca dupa aceea s-a fisurat, si am trecut la oalele de inox.

Majoritatea produselor din ceramica sunt de ornament!

magdalenaAUTOR REVIEW
[17.11.10 09:51:26]
»

@dannek, cred ca trebuie respectate niste instructiuni aici.

La oala din P10 spune in instructiuni ca trebuie intai inmuiata in apa rece. Eu o umplu cu apa rece 15 minute inainte de folosire si nu a crapat pana acum. Insa trebuie manevrata cu grija, deoarece se ciobeste usor.

Am mai remarcat si faptul ca la lichidele fierbinti, cum e cafeaua bauta in cesti din lut sau castroanele de ciorba, fac niste crapaturi inestetice.

De asemenea, unele vaze nu tin apa, am intrebat inainte sa luam, dar cred ca mai depinde si de noroc.

Intr-adevar, multe sunt decorative.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[17.11.10 10:17:28]
»

@magdalena

Se pare ca am avut traseu similar

Si noi cand am fost la Ranca, cu premiul castigat la Valea Mariei, la inapoiere catre casa am facut un popas de vreo jumatate de ora in Horezu.

Intr-adevar impresionanta arta aceasta de modelare in lut. Oamenii din zona aceea au niste maini de aur de impresioneaza atat turistii romani, cat si pe cei straini. Pacat ca nu se face ceva in a promova ceramica de Horezu si peste hotare, caci avem cu ce ne mandri si noi romanii!

Pacat ca oamenii de etnie ,,colorata'' ne-au facut publicitate negativa in afara, in loc sa fim cunoscuti in arta si cultura, suntem aratati cu degetul si suntem confundati cu cei cu 2 ,,rr''.

Poate si daca eram cunoscuti ca tara ,,dezvoltatoare'' a celor 3 R ar fi fost mult mai bine.

Dar poate peste ,,n'' ani ne vom da si noi pe brazda. Speranta moare ultima !

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalenaAUTOR REVIEW
[17.11.10 10:22:28]
»

Noi am revenit si in timpul sejurului, venind dinspre Lacul Vidra (impresii aici) -Voineasa-Ramnicu Valcea-Horezu-Novaci-Ranca si am poposit mai mult in Horezu.

aida.alecu*
[21.11.10 18:39:54]
»

Felicitari! Si noi am facut popas la Horezu si ne-a placut tare mult!

dorgo
[26.11.10 17:00:41]
»

@ magdalena, felicitari! Ceramica de Horezu mie mi se pare mai stridenta, pigmentii vegetali (daca asa o fi) sunt mai vii, ceramica de Corund e mai sobra, pe nuate mai pastel, gri, maro, negre sau natur... dar in ultima perioada, parca mesteul din Corund foloseste orice culoare-i cade la indemana... asta conteaza insa mai putin, important e ca sarmalele pregatite in oale de lut au un gust mai bun decat cele pregatite la cratita... nu stiu daca e voie sa adaog un "raft" de ceramica neagra de Corund, spre comparatie... incerc...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
gigioc
[01.02.11 11:43:42]
»

toata lumea a luat in calcul aspectul comercial. daca nu vinzi ce se cere pe piata, vei disparea. Nimeni nu s -ar fi gandit ca la Horezu, oras cunoscut pentru ceramica decorativa, doar atat decorativa (numai farfurii) sa gasesti acum ulcioare, oale de sarmale, vase de 1m in cadre de fier etc. chiciuri cu alte cuvinte.

Sunt frumoase, dar nu sunt ale locului.

§Nu e de mirare ca si iconitele si mataniile de la manastiri sunt din complexul Europa (bonus =sfintite).

magdalenaAUTOR REVIEW
[01.02.11 12:00:20]
»

Din pacate asa este. Multe sunt "facaturi", chinezisme.

Insa noua ni s-a vandut "pontul" ca trebuie sa luam ceramica pe care exista inscriptia "Horezu"...

Si am cautat numai asa, chiar daca multe alte produse din ceramica pareau mai atragatoare, dar nu erau originale.

Din pacate, criza si-a pus amprenta si in acest sector. Mesterii trebuie si ei sa supravietuiasca. Pentru ca unii dintre ei expun ca si comercianti in acelasi timp.

Mie o vanzatoare mi-a spus ca a adus papusele din ceramica pentru a atrage copiii... Si, implicit, atragi si adultii si poate cumpara cineva ceva, nu?

Poate ca mesterii ar trebui sa imbine tehnica veche si cu ceva nou ca sa supravietuiasca...

cristaval
[18.04.15 11:29:20]
»

@magdalena - In functie de priceperea olarului si cantitatea de plumb folosita, vasele au mici fisuri in smalt. In acestea intra lichidul pe care il consumi in canita respectiva. Acum, din ce in ce mai multi olari isi iau cuptoare electrice. Produsele rezultate sunt mai estetice, mai durabile, dar se pierde mestesugul traditional si priceperea olarilor de a folosi cuptoarele traditionale. Astfel si ei vor depinde de energia electrica si tot sistemul aferent.

Piesele cu fisuri au plumb mai putin in smalt. Nu stiu daca plumbul se transfera, totusi cei de la Sanepid interzic folosirea in restaurant traditionale a vaselor traditionale care au plumb. Acasa, eu incerc sa folosesc aceste Canute doar cu lichide reci. E mai sigur.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
15 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, ascent, bessondm, celeste, corinne, Costi, cristaval, dananecula, dannek, dartax, dorgo, gigioc, magdalena, sandu.53, savastefania
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Horezu și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.076022148132324 sec
    ecranul dvs: 1 x 1