ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.03.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
TIMP CITIRE: 7 MIN

Întâlnirea AmFostAcolo 2024 - Păltiniș

TIPĂREȘTE URM de aici

Și astfel, Șeherezada începu a depăna a 1001-a poveste din nopțile ei.

Povestea mea, a 1001-a de pe AFA...

Când ești singur, orice ieșire turistică, fie ea oricât de mică, începe cu semne de întrebare. Multe. Cum să merg singură? Ce distracție ar mai fi când locul celui de lângă mine a rămas pentru vecie gol? Nu voi strica armonia grupului cu monotonia mea? Asta și altele de acest gen au fost întrebările care au încolțit în mintea mea atunci când pe site a apărut mult așteptatul anunț privind Întâlnirea AmFostAcolo - 2024. În cele din urmă, dar încă neconvinsă că voi participa, m-am înscris și eu. Presiunea a fost mare - telefoane, mesaje... nu-i voi aminti pe toți cei care m-au ajutat să iau această hotărâre.  

Am ajuns la Sibiu cu trenul. Aproape 6 ore de mers, cu locul de lângă mine neocupat nici măcar o clipă. Ar fi fost locul mamei Michi cu care decisesem să călătoresc. Din păcate, din motive personale, venerabila noastră decan de vârstă (90 de ani) nu m-a mai putut însoți. La Sibiu, în gară, m-a așteptat @AZE și frumoasa lui familie împreună cu care am străbătut orașul, apoi drumul sinuos, prin pădure, până la Păltiniș. Prezentarea locurilor prin care treceam, amintiri din vechile călătorii... timpul a trecut repede. @AZE a fost un bun ghid. Și nu numai pe parcursul celor aprox. 30 km până în parcarea Pensiunii Alpina-Casi, gazda întâlnirii noastre. Cornel, comitelul de primire - @Roth și @Zoazore - apoi alți și alți colegi, cunoștințe mai vechi sau mai noi, m-au primit cu îmbrățișări, cu urări de bun venit și cu cuvinte dătătoare de noi puteri.

Am preluat camera - Camera 16, la etajul 1 din Alpina - mică, dar cea mai potrivită pentru mine care venisem fără însoțitor. Nu a fost timp de pierdut privind în jur pentru că se apropia momentul mini-concursului gastronomic, cu foc de tabără. În spatele pensiunii, un peisaj frumos, către munți... Brândușele își ițiseră capetele lor mov din iarba veche, arsă de gerurile iernii... Soarele la asfințit, coborând încet-încet dincolo de dealuri, oferind un tablou demn de penelul oricărui artist...  

Bucatele care s-au servit? Au fost aduse din toată țara și - după cât au fost de apreciate - toate au fost bune. Trebuie să spun că personal nu am gustat nimic. După oboseala și emoțiile drumului, nu a fost cu putință. M-am plimbat pe coama dealului, pe cărarea deja bătătorită, privind florile primăvăratice și minunatul apus de soare. Dar nu eram singură. În sufletul meu, închipuindu-mi-l alături, era cel plecat pentru totdeauna.

Am participat și la programul opțional de sâmbătă, excursia în grup, cu autocarul, prin Mărginimea Sibiului. Mai fusesem la Sibiel (despre Icoanele pe sticlă din Sibiel am scris în urmă cu 12 ani) și la Cisnădioara (unde am vizitat satul - La pas prin Cisnădioara, precum și Cetatea Cisnădioara și Biserica fortificată). Nici masa de prânz nu prezenta mare interes pentru mine și asta pentru că eu nu mănânc de trei ori pe zi. Demipensiune este (pentru mine) tipul optim de masă atât în deplasările turistice cât și acasă. Nu înseamnă că nu m-am simțit bine alături de grup și de cei șase comeseni pe care soarta mi i-a hărăzit în acest minicircuit - @crismis, @irinad și @xpac cu partenerii lor de viață.  

Nu mai văzusem barajul Gura Râului - gigantul de beton (73 m înălțime și 330 m lungime la coronament) care stăvilește râul Cibin, orășelul Săliște - centrul administrativ al Mărginimii Sibiului și nici Mănăstirea Orlat - ansamblul monahal cu o biserică nouă, construită în stil neobizantin. Sunt locuri pe care nu le-aș fi putut vedea dacă nu însoțeam grupul AFA. Opțiunile mele turistice și mai ales posibilitațile mele de a face turism prin astfel de locuri au scăzut acum considerabil.  

Era sâmbătă, zi în care de obicei aprind o lumânare pentru cei dispăruți din viața mea. Mănăstirea Orlat, un lăcaș nou, mi-a oferit acest prilej.

Festivitatea de premiere a avut loc în sala de la parter, învecinată cu restaurantul. Cu toții am venit să-i felicităm, să-i aplaudăm și să-i fotografiem pe cei care - în ultimii 5 ani - au depus efort și au dat din timpul lor istorisindu-ne impresii din călătorii. Și nu în ultimul rând l-am aplaudat pe Cornel - părintele AFA - care a avut pentru fiecare dintre noi un cuvânt bun, un cuvânt de apreciere.

Eu? Eu am primit un premiu special, o diplomă de excelență și un trofeu - steluță care atestă faptul că fac parte din Constelația ALTIUS AmFostAcolo 2019 - 2023. IULIANIC autor & rewievs-uri PREMIUM ghiduri turistice de o extraordinară importanță și utilitate, pentru documentarea și timpul dăruite comunității AmFostAcolo.

Nu am auzit și nu am înțeles prea bine prezentarea pe care mi-a făcut-o Cornel atunci. Venisem în fața voastră, dragi colegi AFA, deja amețită. Nu de emoția momentului. În cei 13 ani de activitate pe AFA mai fusesem de multe ori în ipostaza celui premiat și aplaudat. Amintirile mi se învălmășeau în cap amețindu-mă și mai mult, iar vocea mi se înneca a plâns. Cu glas sugrumat, n-am putut rosti decât: "Îmi face și mie cineva o poză?" pentru că cel care mă poza de obicei, de astă dată nu mai era cu noi. Am mulțumit simplu și am părăsit adunarea în grabă. În cameră, băierile sufletești s-au descătușat într-un lung șir de lacrimi, un plâns adânc, din toată ființa mea, așa cum rar mi s-a mai întâmplat. Să fi fost teama de aceste trăiri profunde, prea profunde și prea personale care mă făcea să ezit a veni la întâlnirea de la Păltiniș?

Dar, a fost, a trecut!

Cele două seri petrecute împreună au fost vesele, cu glume, cu muzică și cu dans. Socializarea și un grup de persoane cunoscute, agreabile, cu aceeași pasiune pentru călătorie poate fi comparată cu ceva?

Duminică, înainte de plecare, am mai avut o surpriză - o discuție memorabilă, sinceră și deschisă, care a detensionat relația mea cu un apreciat membru AFA. Nu credeam că se va întâmpla asta vreodată. Dar, iată că AFA mai face și astfel de minuni!

În parcare, înainte de îmbarcarea în mașini pentru plecare, îmbrățișări, cuvinte de mulțumire pentru organizatori, speranțe că ne vom revedea cât mai curând, urări de drumuri bune... Îmi reprezentam stațiunea Păltiniș ca pe o stea cu multe, foarte multe raze - drumurile noastre către orașele și casele noastre. Pentru mine, întoarcerea la București nu a mai fost cu trenul. Prin amabilitatea Roxanei  - @adrianbogdan - și a soțului ei, am ajuns la București cu mașina, mult mai înainte ca trenul programat pentru întoarcere să fi plecat din Sibiu. Mulțumesc Roxanei și soțului ei și pe această cale!

Cum va fi la întâlnirea viitoare? Nu știu! Știu doar că părintele nostru AFA, Cornel, mi-a spus că va trimite un elicopter dacă eu nu voi putea veni altfel. Mulțumesc Cornel!

Concluzie

Nu regret nici o clipă că am fost la Păltiniș, la Întâlnirea AmFostAcolo din 22-24 martie 2024, o întâlnire așteptată cu interes vreme de 5 ani. Aș fi regretat dacă nu veneam.

P. S.  

În final, pentru că acesta este un articol de mărturisiri și de cele mai personale destăinuiri ale mele,  încă una pe care o păstram de câțiva ani doar pentru mine.

Sunt în posesia unei cupe speciale, pe care a comandat-o și mi-a oferit-o soțul meu: "2013-2018 @iulianic AFA - 1 All time" pentru că, da, timp de 6 ani consecutivi, eu am fost Number 1 All time pe AFA. Și  - cu siguranță - și în viața lui. El m-a sprijinit în hobby-ul meu turistic, m-a înțeles, m-a ajutat și atunci când plecam singură, în grup, fără el (pentru că nu avea întotdeauna timp să mă însoțească). Îndemnul lui de a scrie în continuare (au existat mai multe momente în care voiam să las condeiul jos) a atârnat foarte mult în atingerea țelului de 1000 de articole scrise pe AFA.  


[fb]
---
Trimis de iulianic in 25.03.24 11:32:05
Validat / Publicat: 25.03.24 12:07:16

VIZUALIZĂRI: 671 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Acesta este omul care m-a însoțit la Păltiniș doar în suflet și în gând.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 57 PMA (din 57 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

krisstinnaPHONE
[25.03.24 12:43:07]
»

@iulianic: Am plâns și când ai fost premiată, dar și acum!

Emotionante gânduri, îți doresc tot binele din lume!

Bravo, felicitări pentru tot!

mprofeanuPHONE
[25.03.24 13:54:08]
»

@iulianic: Doamne ce frumos și emoționant ai scris! Omul drag va fi alături de tine mereu! Felicitări pentru multele articole și minighiduri! Astept cu drag altele marca @iulianic!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
MirindaPHONE
[25.03.24 14:25:37]
»

Felicitari pentru articol, contribuție și premiu!

crismisPHONE
[25.03.24 14:41:22]
»

@iulianic: AFA n-ar fi arătat niciodată la fel fără contribuția majoră pe care ați adus-o! N-ar fi arătat la fel nici dacă v-ați fi oprit pe parcurs, așa cum ați intenționat în unele momente! Norocoasă AFA să vă aibă!...

... 1001 e un număr și atât. E drept că arată frumos, rotund, simetric, dar e un pic mai searbăd decât 1002.

Eu aș fi bucuroasă să vă citesc în continuare, iar AFA și mai norocoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][13 voturi]
Michi
[25.03.24 16:36:34]
»

@iulianic: Iulia, am mai discutat împreună şi te înţeleg foarte bine pentru că şi eu am trăit aceeaşi pierdere acum şase ani. Este foarte greu de conceput că ai rămas singură chiar dacă realizezi că aşa e. Singura soluţie pentru evitat depresia este să ai un hobby căruia să i te dăruieşti. Tu ai talent, spirit de observaţie, îţi place să te documentezi, reţii amănunte, Dne! ce preocupare ar fi mai bună decâtsă postezi pe Afa cu aceeaşi dăruire ca în trecut? Între noi este o diferenţă de cca 25 de ani, poate mai mult, tu eşti sănătoasă poti merge fără probleme, nu oboseşti repede- ai toate atuurile să continui munca în această comunitate care te iubeşte şi apreciază.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][11 voturi]
elviramvio
[25.03.24 19:38:14]
»

Din foarte, foarte multe motive, bune dar și rele, la această întâlnire n-am fost. Regret! Am citit cu un nod în gât greaua ta spovedanie. Mă uitasem inițial la poze și una mi-a dat de gândit... Destinul este cumva scris în buchiile timpului și știi că suntem prea mici pentru a putea să-l schimbăm. De el mi-e teamă cel mai mult! Dar acel suflet drag nu te-a părăsit cu totul, el te va însoți mereu ca o platoșă nevăzută și sigur își dorește să fii puternică, să-ți urmezi pasiunile, să zâmbești vieții și oricăror provocări.

Mă bucur că te-ai simțit bine între amici vechi și noi, mai ales între cei care mi-au înveselit mie mesele la fostele întâniri, Nadina, Cristina și Tavi, cu jumătățile lor deosebit de simpatice și calde. Cândva și Carmen cu Adrian...

Felicitări pentru lunga și bogata ta activitate pe acest site!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][9 voturi]
calatorul
[25.03.24 22:56:36]
»

Am vrut sa va trimit un mesaj personal dar nu m/am descurcat si, vazand ca si altii au scris aici vizibil, o fac si eu. Lipsesc din motive personale de multa vreme de pe AFA, unde debutasem frenetic, si nu am observat pauza pe care ati facut/o din august pana acum la sfarsitul lui martie. Imi pare tare rau sa aflu de tragica dvs. pierdere, o drama care nu poate fi reparata cu nimic. Dar cred ca si colegele de mai sus au dreptate, e bine sa va gasiti o ocupatie, mai ales aici intr/un mediu cunoscut si care v/a adus bucurii atat in relatarile scrise cat si, mai ales, in excursiile si plimbarile propriu/zise pe care le/ati facut impreuna si pe care apoi le/ati povestit aici. Au fost si sunt si altii loviti de soarta sau destin, nu stim, si e foarte greu. VA felicit pentru 1001 de relatari, ar trebui sa va rezervati si pseudonimul celalalt. Sa stiti ca eu unul mi/am plimbat familia prin vacante tinand cont si de recomandarile dvs., pentru care va multumesc. Si va doresc liniste, alinare, si plimbari frumoase in continuare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][10 voturi]
doinafil
[25.03.24 23:11:40]
»

@iulianic: Mă bucur că mi-ai ascultat îndemnul de a veni la întâlnirea de la Păltiniș!

Știam că te vei bucura alături de noi, pentru că n-ai cum să nu apreciezi oameni cu care ai multe lucruri în comun! Cred că suntem o familie numeroasă, care se susține reciproc atât la bine cât și la greu! De-aceea - mai ales acum - când omul drag ție te privește de sus, nu trebuie să te retragi, să nu mai scrii! Scrisul pe site îți va fi - cu siguranță - un „balsam și un prieten” de suflet! Devii mai puternică dacă ai susținere morală din partea colegilor AFA-iști! 👍

Continuă să scrii, pentru că scrii bine și documentat! Mie mi-au lipsit articolele tale din ultima vreme! Sper să nu le aștept mult pe cele viitoare! Până atunci...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][9 voturi]
iulianicAUTOR REVIEW
[26.03.24 12:56:11]
»

@All: Doamne, a ajuns spovedania mea Articolul zilei? A ajuns poza soțului meu pe prima pagină a site-ului? Am tresărit când am deschis calculatorul. Vă mulțumesc tuturor celor care ați făcut posibil acest lucru! 43 de voturi? Păi, n-am mai "pățit" asta de multă vreme.

Și câte ecouri am! Vă mulțumesc tuturor pentru că ați avut răbdarea să-mi ascultați spovedania! Vă mulțumesc pentru felicitări, pentru urări și pentru cuvintele întăritoare! Și eu vă doresc tuturor (nu doar autorilor ecourilor) multă sănătate și numai bucurii în viață!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][12 voturi]
mishu
[26.03.24 13:58:29]
»

@iulianic:

Nu regret nici o clipă că am fost la Păltiniș, la Întâlnirea AmFostAcolo din 22-24 martie 2024, o întâlnire așteptată cu interes vreme de 5 ani. Aș fi regretat dacă nu veneam.

Si bine ai facut ca ai venit, a fost o iesire alaturi de prieteni, iar persoana draga asa cum ai spus tu, a fost si ea acolo. Intamplator, azi ma uitam pe o poza cu prietenii AFA si am constatat ca 2 dintre cei din poza nu mai erau printre noi.

Asta este viata, cu bune sau mai putin bune, dar mereu cu oameni dragi alaturi. Astept sa ne revedem cand o fi soarta.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][6 voturi]
Zoazore
[26.03.24 17:56:06]
»

@iulianic:

Cum va fi la întâlnirea viitoare? Nu știu! Știu doar că părintele nostru AFA, Cornel, mi-a spus că va trimite un elicopter dacă eu nu voi putea veni altfel. Mulțumesc Cornel!

Tot ce ai scris tu aici, Iulia, eu am trait deja! TOT! Inca din 2018, prima Intalnire a ma singura!

La Herculane, in 2019, eram la trei luni dupa plecarea sotului meu in Marea Calatorie, unde sa i se alature Mariei noastre dragi.

La fel ca si tie, si mie mi s-au spus cuvinte de incurajare si ca voi fi luata pe sus, legata si adusa la Herculane.

Eu am doua locuri goale langa mine, dar voi m-ati ajutat sa nu le mai simt asa de goale si de grele!

Fruntea sus, Iulia! Viata merge inainte si ei ne voiau puternice! Sa nu-i dezamagim! Nici pe acei ingeri din cer, nici pe acesti ingeri de pe pamant!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
iulianicAUTOR REVIEW
[26.03.24 18:34:52]
»

@mishu și @Zoazore: Vă mulțumesc și vă doresc tot binele din lume!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, calatorul, crismis, doinafil, elviramvio, Michi, Mirinda, mishu, mprofeanu, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂ2024 Întâlnirea anuală AFA redivivus:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.071020126342773 sec
  ecranul dvs: 1 x 1