ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.03.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 3 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
70.00%
Satisfăcător
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Accra, a doua descălecare într-un an

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Citatul zilei: Atunci când călătorești, gândește-te că o țară nu este făcută pentru ca tu să te simți confortabil în ea. Este făcută pentru confortul oamenilor ei – Clifton Fadiman.  

Accra, a doua descălecare într-un an (vezi impresii) -- un lucru foarte rar pentru mine. De obicei nu prea repet, dar pesemne excepția face regula!

După cum bine spune și titlul acestui articol, cum necum am ajuns în capitala Ghanei a doua oară într-un an. În ianuarie am avut călătoria organizată de mine prin Ghana, Togo și Benin. De data asta am vizitat restul Ghanei plus Coasta de Fildeș. La prima incursiune în Ghana am văzut doar capitala Accra și eram tare curios să explorez și restul țării.

Costurile celor două excursii au fost similare, asta pentru că pe cont propriu de unul singur este mai scump ca în grup. De unul singur se spune că ai parte de un tur privat. Tot o mașină, tot un șofer, tot un ghid, dar trebuie să-i plătesc doar eu. Plus cazarea care o plătești singur. Ca și comparație cu grupul am avut condiții de cazare mai bune, dar de unul singur am avut foarte multă libertate. Dar să revenim la poveste.

Viza de Coasta de Fildeș am luat-o online procesul fiind foarte facil. La Ghana a fost o problemă, deoarece consulatul din România tocmai se muta din România în Polonia și eu nici nu eram în țară. Am avut mare noroc, pentru că era cu noi în grup și fiul consulului și astfel s-a rezolvat problema.

Ca și condiții de intrare în țară era obligativitatea vaccinului de febră galbenă și dovada acestuia. Eu îl aveam deja făcut. Mai se recomandă și alte vaccinuri de hepatită, meningidă, febră tifoidă și altele, dar pe acestea nu le-am mai făcut. Există și amenințarea malariei, dar contra acestei boli nu s-a dezvoltat un vaccin eficient, așa că se iau pastille preventive, respective Malarone. Doar că aceste pastile se pare că afectează ficatul și din acest motiv foarte puțini le folosesc. Mare greșeală, dar despre asta o să vă vorbesc mai târziu.

Am avut exact aceleași zboruri cu Compania Turkish și la aceleași ore. Controlul de Securitate a decurs rapid, doar transferul spre hotel a fost ceva mai lent, dar am povestit deja despre asta în articolul despre hotel.

Chiar eram curios ce voi vizita prin Accra. Mă vor duce prin aceleași locuri sau voi vedea ceva nou? . Pe de-o parte vroiam să văd locuri noi, pe de altă parte îmi plăcea să revăd locurile și să recunosc unii oameni din excursia anterioară.

Ei bine 90% din locuri au fost văzute deja de mine în tura precedentă. Singurul loc nou pentru mine a fost piața Makola, exact locul de unde am început vizita în capital Ghanei a doua oară. Piața Makola a fost construită în Accra în 1924 și a stat în centrul vieții urbane din Ghana. Piața a fost principala piață cu ridicata și cu amănuntul din Accra, epicentrul comerțului din țară și una dintre cele mai importante instituții sociale și culturale ale națiunii.  

Piața Makola este o piață renumită și un cartier comercial în centrul orașului Accra, capitala Ghanei. Pe piețele și pe străzile din jur este vândută o gamă largă de produse, de la piese auto până la melci de uscat. Dominată de femei comerciante, piața vinde produse proaspete, alimente produse local sau  importate, dar și haine, pantofi, unelte, medicamente și oale și tigăi. Bijuterii realizate din mărgele artizanale local pot fi găsite și spre vânzare în piață. Aproximativ 25% din cele 70% femei cu serviciu sunt angajate în piața Makola. Toate tipurile de materiale școlare, cum ar fi uniforme, cărți, pixuri și articole de papetărie pot fi, de asemenea, cumpărate de acolo. Vizita într-o piață din Africa este un must see pentru orice călător. Acolo viața vibrează, acolo poți interacționa cel mai bine cu localnicii, acolo poți degusta diferite mâncăruri tradiționale, acolo vei simți diverse arome, acolo iei cu adevărat pulsul orașului. Ne-am plimbat printre comercianți, am interacționat cu ei foarte bucuroși să ne vadă, am și făcut ceva cumpărături cu mare atenție la buzunare. Se știe foarte bine că în locurile aglomerate se adună și mulți hoți și trebuie mare atenție la buzunare, pierderea banilor sau a actelor în mod special, putând crea mari probleme. Din fericire nu am avut niciun incident.

După vizita în piața Makola am trecut în drumul nostru pe lângă reședința preșidențială, impresionantă ca în multe alte locuri din lume. O puteți vedea mai bine în poze.

Următorul obiectiv turistic a fost cartierul Jamestown, unul dintre cele mai vechi ale orașului aflat într-o stare deplorabilă, din nefericire. Eu deja îl văzusem, așa că pentru mine nu a mai reprezentat nicio surpriză. Colegii mei au fost de această dată foarte impresionați de sărăcie, mizerie și condițiile de trai. Acest cartier a fost construit în jurul fortului Britanic James și încă mai păstrează ceva urme ale coloniștilor britanici, urme foarte șterse.

Ca și în precedenta mea vizită aici am fost preluați de un ghid local, care ne-a prezentat pe-afară fortul, apoi am fost pe plajă să admirăm pescarii și modul lor de lucru, de conservare al peștelui cu mult fum. Apoi ne-am plimbat pe străduțele din cartier, vizita terminându-se chiar în fața fostului Palat Regal unde stăteau colonialiștii europeni, marii traficanți de sclavi. Rana aceasta deschisă a sclaviei o întâlnim în toată Africa, dar cu precădere pe partea vestică. Pozele o să vă facă sa vedeți mai bine cam despre ce este vorba.

Drumul nostru a continuat la piața de suveniruri. Aici deja mă simțeam ca peștele în apă. Știam deja prețurile corecte fiind deja țepuit la prima mea vizită aici. Mai mult știam și zona unde este o atmosferă mai frumoasă, așa că împreună cu o parte din colegi am mers în acea zonă. Băieții de acolo m-au recunoscut imediat, așa că am pus-o rapid de o mini petrecere africană cu muzică și dans. Ghidul din România chiar s-a îngrijorat pentru că nu știa nimic de noi și nici nu ne-a găsit prin market. I-am spus păi tu ne-ai căutat pe la tarabe, trebuia să ne cauți prin zona unde se auzea gălăgie, muzică și dans. Eram prea bine dispuși ca să mai supere pe noi.

Următoarea oprire a fost pe plaja publică, unde am stat exact la aceiași terasă ca-n vizita precedentă, dar aici nu am mai recunoscut pe nimeni. La această terasă am băut multă bere, am mâncat produse marine, apoi am făcut baie în apele calde ale Oceanului Atlantic. Aici ne-am relaxat și am petrecut câteva ore foarte frumoase.

Nu puteam rata o nouă vizită la meșterul de coșciuge construite în funcție de meseria fiecăruia. Astea se comandă din timpul vieții titularului și costă și mii de dolari. Se pare că nu duce lipsă de clienți, deoarece are comenzi și din State. Erau coșciuge îin formă de pian, de animale marine, dar și unul în formă de inimă. Dar cel mai mult m-a impresionat unul mic făcut pentru un copil.

Ultima oprire a fost la Black Star Square sau piața independenței așa cum i se mai spune. În acest loc au loc diferite manifestări politice, culturale sau religioase. În timp ce ai mei colegi s-au suit pe Arcul de Triumf pentru a vedea întreaga zonă de sus (lucru pe care eu îl făcusem deja la vizita anterioară), eu am preferat să merg în piață la o adunare religioasă cu muzică gospel și cu preoți din Nigeria. Chiar știu să atragă lumea la biserică sub formă de spectacol.

Seara am ieșit în oraș pe o stradă animată plină de magazine și restaurante. Aici am făcut noi cumpărături și am căscat ochii, la propriu!  

Cam asta este povestea mea despre Accra, capitala Ghanei, văzută de mine a doua oară într-un an. Partea interesantă a periplului nostru African abia acum începea. Față de vizita precedent nu am vizitat muzeul lor național care este foarte fain și un must see din punctul meu de vedere. Le-am spus acest lucru, dar nu am insistat pentru că eu deja îl văzusem.

 

 

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 14.03.24 12:33:49
Validat / Publicat: 14.03.24 13:06:18
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Dubai, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.

VIZUALIZĂRI: 244 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Makola market
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

AZE
[14.03.24 13:50:49]
»

Foarte interesante fotografii. Le-am urmărit cu atenție toate. Felicitări pentru această excursie.

robertAUTOR REVIEW
[14.03.24 15:41:32]
»

@AZE: mulțumesc frumos! Crâmpeie de viață!

crismisPHONE
[14.03.24 19:14:16]
»

@robert: Cât de fain știi tu să surprinzi fețele oamenilor! Mai ales copiii, sunt absolut minunați! Fotografia fetiței din P55 poate împodobi cu succes o copertă de revistă!

mishu
[14.03.24 21:53:33]
»

@robert: "No comment! ", doar votat cu mare drag, si intradevar, poza 55 e superba, ar trebui sa o trimiti la concurs.

robertPHONEAUTOR REVIEW
[15.03.24 06:07:03]
»

@crismis: mersi frumos, Crismis! Într-adevăr îmi place să pozez oameni, să surprind expresii diverse și trăiri! Sincer este destul de dificil, pentru că toate pozele sunt făcute doar cu telefonul!

robertPHONEAUTOR REVIEW
[15.03.24 06:36:55]
»

@mishu: mersi frumos! E și modelul frumos, nu?

doinafil
[15.03.24 14:18:43]
»

@robert: Foarte interesant și acest articol! Pozele sunt grozave, la fel și filmulețele postate.

Spune-mi, te rog, ce era în cazanul ăla pe care ați încercat mai mulți turiști români să-l „dovediți” ?! Pasta aia vâscoasă, greu de întors și pentru tine, care ești un „uriaș” , dar pe care femeia o întorcea cu pricepere, m-a pus pe gânduri” 🤔La ce era bună, pentru ce o foloseau?!

Muzica lor este pe placul meu, iar fetița din ultima poză este foarte potrivită pentru un „poster” , e tare frumoasă și - în același timp - tare dulcică!

Felicitări pentru articol și...

robertAUTOR REVIEW
[15.03.24 17:14:02]
»

@doinafil: mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase. În cazanul ăla se prepara o mâncare tradițională africană, dar sincer să fiu nu mai știu cum se cheamă!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, crismis, doinafil, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Accra:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054249048233032 sec
    ecranul dvs: 1 x 1