GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Geoagiu-Băi și împrejurimile
De ce-mi place mie atat de mult, statiunea balneara (si de odihna) Geoagiu-Bai? Pentru ca, are de toate, liniste, multa verdeata si ozon, un parc frumos, o cascada, ape termale la hotelul Germisara (hotel cu un bufet suedez excelent), pentru complexul termal "Baile Daco-romane", pentru autostrada care ma duce (aproape) din orasul meu pana acolo si de pe care poti face o escala la Cheile Turzii si pentru excursiile (optionale) din zona, la gradinile lui Zoe (I Giardini di Zoe) si Sarmisegetusa Regia.
Sau, poate, pentru ca, in jurul orasului meu, predomina statiunile balneare cu ape sarate. Geoagiu-Bai e singura statiune (mai apropiata) cu ape termale.
Excursia am facut-o in urma cu un an, era o primavara mult mai placuta decat cea actuala. Am pornit la drum, eu si cu varul meu, pentru 4 zile, (aici, spre deosebire de Hurghada, am primit permisiunea sa dormim doi barbati intr-o camera), avand in plan sa ne balacim in apa termala si sa vizitam cat mai mult din imprejurimile statiunii. Si daca tot eram pe autoastrada Transilvania (care, din Tg. Mures, ne "scoate" la Geoagiu in doua ore), ne-am propus sa vizitam Sarmisegetusa Regia si Gradinile lui Zoe, dar am facut si la Turda un mic popas. Am intrat (a cata oara?) in Cheile Turzii ca sa admiram salbatica si milenara batalie a unui fir de apa (paraul Hasdate) cu granitul Carpatilor. Pana la ora actuala, in acest meci, invingatoare, pare a fi, printr-o nemaitalnita perseverenta, apa, iar rezultatul confruntarii, poarta azi numele de Cheile Turzii.
Geoagiu-Bai
Statiunea balneara si de odihna, (statiune de interes national), Geoagiu-Bai, este deschisa pe tot parcursul anului, datorita bazelor sale de tratament de la hotelurile Germisara, Diana si Ceres. Ea e situata in prelungirea localitatii Geoagiu, aflata la 7 Km de soseaua pricipala Alba Iulia-Deva, (pe DN 68). Cum ajungeti acolo? Daca nu aveti GPS, de pe soseaua Alba Iulia-Orastie-Simeria-Deva, deci intre Alba Iulia si Orastie, cu 19 km inainte de a intra in Orastie, o luati la dreapta.
Unde sa ne cazam?
La hotel Ceres, Diana, Vacanta sau Germisara? Alegem Germisara.
Hotelul nu vi-l mai descriu, (gasiti zeci de informatii pe internet despre el), si, mai ales ca noi, nu pentru somn si TV am venit la Geoagiu ci pentru termo-balaceala, aerul padurilor de conifere si excursii optionale. Despre hotel, atat pot sa va spun, ca bufetul sau suedez e bogat si functioneaza doar pentru mic dejun si cina (avand o pauza de 2 sau 3 ore la pranz) dar mancarea e foarte multa si diversificata.
Excursii optionale
Daca sunteti la odihna sau tratament la Geoagiu-Bai, puteti ajunge intr-o jumatate de ora, trecand prin Bobalna si Rapoltu Mare, la Banpotoc, unde, pe un deal, altadata anost, pe care mai trecea din cand in cand doar turma de oi a satului, a aparut un colt de rai. Este munca de 17 ani a unui italian, pasionat de frumos, dedicata nepotelei sale, Zoe. (I Giardini di Zoe). Proprietarul gradinii, Giovanni Salvatelli, un italian din zona Ancona, a inceput amenajarea acestui loc, inca din anul 2003, dupa propria sa imaginatie.
Din anul 2018, "I Giardini di Zoe" a devenit un obiectiv turistic renumit. Frumusetea acestei gradini, cea mai frumoasa din tara noastra, e greu de descris in cuvinte, orice vocabular al oricarei limbi e prea sarac ca s-o descrie, ea trebuie vizitata si admirata. Atat.
Intr-alta zi, am vizitat (din nou) Sarmisegetusa Regia. Din Orastie exista un drum asfaltat pana la 7-800 metri de intrarea in cetatea dacilor. Dupa ce-am luat bilete, ne-am lipit de un grup de bucuresteni, pentru a auzi ce ne mai spune ghidul. Am reintrat curand in lumea lui Decebal, Scorillo si Burebista. Am revazut relicvele templelor dacice, distruse de romani, zidurile de aparare a cetatii si marele sanctuar. Am admirat drumul pavat al dacilor. Dalele acestui drum, extrem de mari si grele, au fost aduse aici, la 1050 m inaltime, cu carute trase de cai. Cetatea nu era usor de cucerit. Nici de gasit. Ascunsa printre codri seculari, ea era inconjurata de mai multe ziduri de aparare, greu de trecut de invadatori dar usor de aparat de catre daci.
In rest, la Geoagiu Bai, ne-am delectat cu balaceli termale repetate, atat in piscina interioara cat si in cea exterioara a hotelului Germisara.
Am ramas insa cu un regret. N-am ajuns si la cascada Clocota. Poate alta data. E-o cascada pentru care, vorbeste lumea, merita sa mai faci un drum pana la Geoagiu.
@Web, te rog videoclipul
https://www.youtube.com/watch?v=kk64ot2P7Iw
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Locuri de vizitat-"I Giardini di Zoe, Sarmisegetusa Regia"
Trimis de dorgo in 15.05.23 10:35:30
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GEOAGIU / GEOAGIU-BĂI. A mai fost în/la: Hotel Ceres, Baia Daco-Romana
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@all- Taxa de intrare la "I Giardini di Zoe" era, anul trecut in iunie de 20 de lei/pers iar la Sarmisegetusa Regia, era de 5 lei pentru elevi, studenti si pensionari si 10 lei pentru adulti.
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Vacanta in septembrie pe plaiuri Hunedorene — scris în 24.10.23 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Germisara – complex termal roman — scris în 27.07.23 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Strand Baile Daco-Romane — scris în 24.07.23 de resita2009 din REșIțA - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Grota Haiducilor Geoagiu Bai — scris în 22.10.22 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Băile Romane Geoagiu Bai — scris în 19.10.22 de nelu73 din AGNITA SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Băile Termale Romane - Geoagiu-Bai — scris în 25.08.21 de roxette13 din PITESTI - nu recomandă
- Dec.2019 [Băile Daco-Romane] O duminică la Geoagiu-Băi — scris în 11.09.20 de Artiglio din HUNEDOARA - nu recomandă